Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:33 

Miałem zamiar niedługo zwiedzać Ukrainę - m.in. Lwów i Kijów ale biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia zaczynam mieć coraz większe wątpliwości.
Krótka piłka: Czy jest bezpiecznie w dużych miastach? Czy w przypadku wprowadzenia stanu wyjątkowego istnieje ryzyko braku możliwości wyjazdu z kraju?
A może pchanie się tam teraz to proszenie się o kłopoty?

Pozdrawiam

Wysłane przy pomocy Tapatalk z Sony Xperia Z1

Ostatnio edytowany przez Pacjonek 22 Sty 2014 23:38, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 22 Sty 2014 23:34 
Awatar użytkownika

Loty: 50
Kilometry: 62 439
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Jeśli nie będziesz się pchał w demonstracje to nic nie powinno Ci się stać.

#3 PostWysłany: 23 Sty 2014 00:28 

złoty
Macieqx napisał(a):
Jeśli nie będziesz się pchał w demonstracje to nic nie powinno Ci się stać.

+1
aktywnie (nie biernie) unikaj demonstracji, a będzie OK.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2014 18:12 
Awatar użytkownika

Czy jest jakakolwiek szansa na zmianę rezerwacji w przypadku pogorszenia sytuacji w Kijowie? Myślę tu np. o ogłoszeniu przez nasz MSZ ostrzeżenia "Nie podróżuj"? Jeśli do czegoś takiego dojdzie, to może przewoźnik powinien przystać na zwrot biletów, mimo że były kupione w opcji bezzwrotnej?
Kupiliśmy bilety przez tripstę w promocji LOT-u na koniec marca na 4 dni. Niby do wylotu jeszcze 2 miesiące, ale dobrze to nie wygląda i zaczęłam się zastanawiać, czy jest jakaś opcja na zmianę Kijowa na inne miasto. Oczywiście możemy dopłacić jakąś rozsądną kwotę.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Obecnie na stronie MSZ jest poniższy komunikat:

Załączniki:
msz.jpg
msz.jpg [ 29.98 KiB | Obejrzany 7194 razy ]

#5 PostWysłany: 26 Sty 2014 18:43 

niebieski
Mam te same wątpliwości. Bilet kupiony prawie rok przed datą-początek maja. Nie widzę beztroskiego zwiedzania wobec wydarzeń.
Tez jestem ciekawa, czy możliwa jest zmiana kierunku, za dopłatą. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Sty 2014 18:45 

Lecę za 2 tygodnie 7.02 - 10.02 do Kijowa. Przy zachowaniu minimum rozumu nie powinno Ci się coś stać. Piszę "nie powinno", a nie "nie stanie", bo gwarancji nikt Ci nie da - przecież (a może przede wszystkim?) w Polsce może spotkać Cię krzywda na co dzień :). Życzę przyjemnego wypoczynku.
 PM off  

#7 PostWysłany: 26 Sty 2014 19:03 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Tak zupełnie zdroworozsądkowo - unikaj zgromadzeń masowych i nie pchaj się do zadnych demonstracji. Przecież w Kijowie mieszka prawie 3 milony ludzi z czego większość pomimo rewolucyjnego nastroju normalnie funkcjonuje.

#8 PostWysłany: 26 Sty 2014 19:18 

Nie ma co przesadzać, postępując zgodnie ze zdrowym rozsądkiem ryzyko nie jest duże.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Sty 2014 19:22 

Ciężko przewidzieć jak rozwinie się sytuacja, ale rzeczywiście nie wygląda to kolorowo. Jeśli MSZ zmieniłoby rekomendację na "nie podróżuj" to prawdopodobnie LOT pozwoli bezpłatnie odwołać swoją podróż. Podobnie było podczas zamieszek w Egipcie.
 PM off  

#10 PostWysłany: 26 Sty 2014 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłam na przełomie grudnia i stycznia w Kijowie, Sylwestra spędzaliśmy z Ukraińcami na Majdanie Niezależności. Przeżycia super, Ukraińcy to fantastyczni i życzliwi ludzie. Fakt, wtedy było spokojnie, bo zbliżały się święta. Ale tak jak pisali poprzednicy, o ile nie pcha się w miejsca demonstracji to powinno być spokojnie. Ja pewnie i tak wybrałabym się zobaczyć, jak to mniej więcej wygląda (chociażby na sam Majdan, o ile nie byłoby akurat starć) - szczególnie to może być jakieś przeżycie dla osób młodych.
10 lutego wybieram się do Lwowa i do Stanisławowa, o ile nie zmieni się coś diametralnie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Sty 2014 19:35 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 229 054
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Co prawda sytuacja delikatnie mówiąc się zaostrza, ale jak nawet na stronie MSZ nie zniechęcają do podróży (a mimo wszystko szybko reagują) to zdroworozsądkowe podejście powinno w zupełności wystarczyć do spokojnej podróży. Też mam Kijów w planach, co prawda dopiero w lipcu:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Sty 2014 21:06 
Awatar użytkownika

Dla zainteresowanych - otrzymałam dziś odpowiedź z tripsty:

Cytuj:
Uprzejmie informujemy, iż rezerwacja została dokonana w taryfie restrykcyjnej, która nie zezwala na dokonywanie jakichkolwiek zmian w rezerwacji nawet za opłatą.
Niestety PLL LOT nie upoważniają również pasażerów do pełnego zwrotu biletów do Kijowa w związku z zaistniałą tam sytuacją.
W przypadku zwrotu biletu otrzymacie Państwo niestety tylko 1.41 EUR za osobę.

#13 PostWysłany: 18 Lut 2014 16:04 

Byłem w Kijowie półtora tygodnia temu i wszystko w najlepszym porządku. Wieczorem wrzucę fotki z barykad.
 PM off  

#14 PostWysłany: 18 Lut 2014 16:26 

Chreszczatyk, ta ich główna ulica, jest pełna barykad ale bardziej przypomina to happening niż polityczne zamieszki. Może pierwszego dnia robi to jakieś wrażenie (facet w uniformie moro w kominiarce i z kijem bejsbolowym) ale potem człowiek się przyzwyczaja. Oczywiście, ja Ci gwarancji nie dam, że nic Ci się nie stanie, ale przy zachowaniu odpowiednio wyższych środków ostrożności powinno być dobrze. Media zawsze żerują na sensacji i ludzkich emocjach, podobnie jak politycy (przykład: Tusk rano na grobach, wieczorem z mieszkańcami Zębu ogląda skoki) - weź na to poprawkę.
 PM off  

#15 PostWysłany: 18 Lut 2014 16:33 

Anonymous napisał(a):
Chreszczatyk, ta ich główna ulica, jest pełna barykad ale bardziej przypomina to happening niż polityczne zamieszki. Może pierwszego dnia robi to jakieś wrażenie (facet w uniformie moro w kominiarce i z kijem bejsbolowym) ale potem człowiek się przyzwyczaja. Oczywiście, ja Ci gwarancji nie dam, że nic Ci się nie stanie, ale przy zachowaniu odpowiednio wyższych środków ostrożności powinno być dobrze. Media zawsze żerują na sensacji i ludzkich emocjach, podobnie jak politycy (przykład: Tusk rano na grobach, wieczorem z mieszkańcami Zębu ogląda skoki) - weź na to poprawkę.

"Trzech manifestantów zginęło od kul w trakcie trwających we wtorek w Kijowie zamieszek antyrządowych - poinformowała opozycyjna deputowana do parlamentu Łesia Orobec. Siedem osób w stanie krytycznym znajduje się w punkcie ochrony medycznej Majdanu" - i to według ciebie jest happening?
http://fakty.interia.pl/raport-zamieszk ... Id,1107830

http://www.interia.tv/wideo-zaostrza-si ... Id,1297724

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 18 Lut 2014 16:44, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#16 PostWysłany: 18 Lut 2014 16:58 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Ja osobiście w tym momencie nie pchałbym się teraz do Kijowa, z czystego zdrowego rozsądku. Inne części Ukrainy ok, ale samo centrum Kijowa... nie teraz, poczekać można trochę, dojazd tam nie jest jakiś strasznie drogi (będąc studentem :D ), niech się uspokoi nieco.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lut 2014 17:10 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
No to w takim razie proponuję pierwszy raz porządnie spojrzeć jaką ofertę tak naprawdę ma 5* hotel, te wszystkie baseny i takie tam, no po coś się płaci ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Lut 2014 17:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzisiejsza relacja Dawida Wildsteina z Kijowa
https://www.facebook.com/david.wildstei ... noscript=1

Twitt z Kijowa:
1) Dym nad miastem, dzwony cerkwi dzwonią,metro nie działa.
2)Kijów odcięty. "@Kateryna_Kruk: road police doesn't let cars into Kyiv.city is blocked"
3)Титушки начинаю грабить квартиры и прохожих. (не проверено)
4)Kijów dzisiaj : https://twitter.com/euromaidan/status/4 ... 85/photo/1
5)via @BBC_ua :from Mariinski part was taken away body of dead protester...without head
6) zdjęcie z Kijowa by Efrem Lukatsky https://pbs.twimg.com/media/BgxGtNuCcAAnbbi.jpg

#Ukraina od 24 czasu tamt. W Kijowie będzie obowiązywał stan wyjątkowy. Miasto bedzie zamknięte (de facto juz teraz wjazdy zablokowane)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Lut 2014 22:30 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Przypominam, że to forum turystyczne a nie polityczne. Swoje poglądy polityczne wygłaszajcie na innych forach albo rozmawiajcie przez PW.
Na razie wyczyściłem temat ale jeżeli dalej będzie tak jak było posypią się ostrzeżenia.

#20 PostWysłany: 18 Lut 2014 22:51 
Awatar użytkownika

niebieski
boryzo napisał(a):
Gaszpar napisał(a):
Przypominam, że to forum turystyczne a nie polityczne. Swoje poglądy polityczne wygłaszajcie na innych forach albo rozmawiajcie przez PW.
Na razie wyczyściłem temat ale jeżeli dalej będzie tak jak było posypią się ostrzeżenia.

Dopiszę tylko, bo przez przypadek usunąłem też ważną informację.
W wątku była informacja, ze obydwa lotniska w Kijowie zostały zamknięte (IEV oraz KBP)

Skąd te info o lotnisku. Samoloty dalej lecą na IEV oraz KBP wylądują tam po 0:00

Aiport Borispil and Zhylyanu are closed!!!

Info o zamknięciu obu lotnisk podałem za oficjalnym kanałem informacyjnym EUROMAJDAN'u
polski dziennikarz Wojciech Mucha podaje że obecnie zamknięte jest tylko Zhylyanu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość