Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Lut 2014 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Krajów: 9 / 4.2%
Witam.

Nie ma tutaj tematu stricte o kartach typu PrePaid, a są one dość popularne. Sam chciałbym założyć taką kartę, bo z racji braku dochodów odpada karta kredytowa. Mam jednak kilka pytań:
Czy rzeczywiście mając normalną kartę do rachunku i kartę PrePaid, bardziej tą drugą "opłaca się" płacić za granicą?
Dlaczego wybrać tą, a nie inną?

No właśnie, a'propos ostatniego pytania, największy problem czyli jaki Bank? Sam osobiście mam ROR i OKO w ING Śląski i naturalne byłoby skłonienie się ku ofercie tego banku, zwłaszcza, że ostatnio dostałem od nich jakiś stos ulotek a'propos tych kart (Maestro PrePaid i K@rta wirtualna). Wyrobienie ich kosztuje bodajże (kolejno) 15 i 20 PLN. I gdybym pomiędzy nimi miał dokonać wyboru, to pewnie sam bym sobie poradził, ale dochodzi jeszcze konkurencja - niemała - z nieznaną mi ofertą. Przeczytałem już w kilku miejscach, że można płacąc tymi kartami czerpać zysk w ramach podróżowania. Która kartą polecalibyście w perspektywie zbierania punktów, bonusów, biletów (nie wiem) na kolejne wyprawy, wycieczki i loty? Która jest najtańsza w użytkowaniu, która daje najwięcej korzyści do zwiedzania Świata?

Chciałbym jeszcze się dowiedzieć czy takim zwykłym PrePaidem możemy w kryzysowej sytuacji wypłacić kasę z bankomatu, lub zapłacić w sklepie (za free, oczywiście w Polsce)?

Czy wypłacanie i wpłacanie środków na ta kartę jest swobodne, nie regulują tego żadne opłaty ani wysokości "zasileń"?

Wybaczcie moją natarczywość, ale nie chcę wybrać źle i chcę aby owa karta służyła i na długo, a nie była zakurzonym plastikiem używanym raz, lub dwa do roku.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 11 Lut 2014 20:41 

W twoim wypadku najlepszym rozwiązaniem ze względu na szybkość zasilenia w razie potrzeby konta karty prepaid jest posiadanie obu ING prepaid:
- maestro prepaid ponieważ wypłacasz za darmo pieniądze z bankomatu, ale ogromny minus tej karty to brak możliwości zakupów przez internet
- karta VISA wirtualna prepaid służy do zakupów przez internet, ma duży plus niezbędny do zakupów np. w Hiszpanii czyli zabezpieczenie 3D secury, minus to brak posiadania plastiku

karty nie mają opłat miesięcznych, tylko jedną za wydanie
 PM off  

#3 PostWysłany: 11 Lut 2014 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 256 088
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
ja korzystam z jednej karty prepaid podpiętej pod konto WBK(szybkie przelew) oraz drugiej (za darmo była :) ) Pekao. Prepaidem opłaca się płacić za granicą jak i "online" chociaż by ze względu na bezpieczeństwo :)

edytowane:
http://www.pekao.com.pl/indywidualni/prepaid/#tab3
http://prepaid.bzwbk.pl/_items/prepaid. ... repaid.pdf
WBK jaki i Pekao za wypłatę z bankomatu pobiera 5 zł(w kraju jak i na świecie)
wybaczcie że prędzej nie napisałem ale nie korzystam z tego i się zapomniałem :oops:

Ostatnio edytowany przez Japi_29, 11 Lut 2014 21:12, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Lut 2014 20:59 

Japi_29 napisał(a):
ja korzystam z jednej karty prepaid podpiętej pod konto WBK(szybkie przelew) oraz drugiej (za darmo była :) ) Pekao. Prepaidem opłaca się płacić za granicą jak i "online" chociaż by ze względu na bezpieczeństwo :)

wskazane jest podanie kosztów miesięcznych/rocznych/wydania karty, wtedy będzie to czytelne, która dla kogo jest najlepszym rozwiązaniem
 PM off  

#5 PostWysłany: 11 Lut 2014 21:23 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Nie widzę sensu wyrabiania prepaida do płacenia za granicą. Drogo i właściwie bez większych korzyści w stosunku do zwykłej karty do konta.
Kiedyś prepaid się przydawał w Ryanairze, bo zwalniał z opłaty, teraz już nie.

Załóż sobie kartę walutową, np. w kantorze Aliora - będziesz miał osobne konto podpięte do niej (padający tu argument bezpieczeństwa), a dodatkowo kursy będą o niebo lepsze, niż te dla normalnych kart.
Jedyna różnica to konieczność wymiany waluty, ale kartę prepaid i tak byś musiał doładować, więc liczysz się z dodatkowymi obowiązkami.

Podsumowując:
-prepaid: opłata za wydanie, słabe kursy + ewentualnie opłaty za przewalutowanie i zwykle za wypłaty z bankomatu
-kantor Alior: wydanie za darmo, dobre kursy, jedna wypłata z bankomatu w miesiącu za darmo

Obie karty funkcjonują na zasadzie dodatkowych, niezależnych kont, więc dla mnie wybór jest prosty.

#6 PostWysłany: 11 Lut 2014 22:26 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Warto jeszcze wziąć pod uwagę fakt, iż dzięki kartom prepaid można zdywersyfikować swój portfel pod kątem różnych marek kart. Alior Sync wydaje tylko karty Mastercard Debit. Do tego można mieć kredytówkę Visa/Mastercard plus prepaidy Maestro i Visa Electron, dzięki czemu mamy spore pole do popisu przy kupowaniu biletów bez prowizji u różnych OTA.

BTW Czasem przydałby się jeszcze American Express, ale oni chyba nie oferują prepaidów na Europę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Lut 2014 22:38 
Awatar użytkownika

Anonymous napisał(a):
W twoim wypadku najlepszym rozwiązaniem ze względu na szybkość zasilenia w razie potrzeby konta karty prepaid jest posiadanie obu ING prepaid:
- maestro prepaid ponieważ wypłacasz za darmo pieniądze z bankomatu, ale ogromny minus tej karty to brak możliwości zakupów przez internet
- karta VISA wirtualna prepaid służy do zakupów przez internet, ma duży plus niezbędny do zakupów np. w Hiszpanii czyli zabezpieczenie 3D secury, minus to brak posiadania plastiku

karty nie mają opłat miesięcznych, tylko jedną za wydanie

Irytujące, że każda karta do czegoś innego. Jeszcze jedną do 'OKO', a kolejną do konta walutowego... Czyli oferta ING wcale rewelacyjna nie jest. Gdzie te wszystkie karty nosić, zwłaszcza, że wyrobienie każdej kosztuje?

Japi_29 napisał(a):

edytowane:
http://www.pekao.com.pl/indywidualni/prepaid/#tab3
http://prepaid.bzwbk.pl/_items/prepaid. ... repaid.pdf
WBK jaki i Pekao za wypłatę z bankomatu pobiera 5 zł(w kraju jak i na świecie)

Z jakiej okazji Pekao miałeś za darmo? Czy nadal ta promocja jest aktywna? Gdyby nie była darmowa to byś ją wziął? Z której rzeczywiści korzystasz?

ms993 napisał(a):
Nie widzę sensu wyrabiania prepaida do płacenia za granicą. Drogo i właściwie bez większych korzyści w stosunku do zwykłej karty do konta.
Kiedyś prepaid się przydawał w Ryanairze, bo zwalniał z opłaty, teraz już nie.

Załóż sobie kartę walutową, np. w kantorze Aliora - będziesz miał osobne konto podpięte do niej (padający tu argument bezpieczeństwa), a dodatkowo kursy będą o niebo lepsze, niż te dla normalnych kart.
Jedyna różnica to konieczność wymiany waluty, ale kartę prepaid i tak byś musiał doładować, więc liczysz się z dodatkowymi obowiązkami.

Podsumowując:
-prepaid: opłata za wydanie, słabe kursy + ewentualnie opłaty za przewalutowanie i zwykle za wypłaty z bankomatu
-kantor Alior: wydanie za darmo, dobre kursy, jedna wypłata z bankomatu w miesiącu za darmo

Obie karty funkcjonują na zasadzie dodatkowych, niezależnych kont, więc dla mnie wybór jest prosty.

Tutaj miałem na myśli również sporadyczne płacenie w Polsce, a także za bilety (pod warunkiem, że nie będzie to związane z chorą opłatą typu 5$ za transakcję).
Karta walutowa w Aliorze działa jak PrePaid czy muszę otworzyć cały rachunek, co się będzie wiązać z miesięcznymi opłatami(dobrze mi w ING)?
kantor Alior: wydanie za darmo, dobre kursy, jedna wypłata z bankomatu w miesiącu za darmo
Brzmi świetnie, gdzie haczyk?

vincenz napisał(a):
Warto jeszcze wziąć pod uwagę fakt, iż dzięki kartom prepaid można zdywersyfikować swój portfel pod kątem różnych marek kart. Alior Sync wydaje tylko karty Mastercard Debit. Do tego można mieć kredytówkę Visa/Mastercard plus prepaidy Maestro i Visa Electron, dzięki czemu mamy spore pole do popisu przy kupowaniu biletów bez prowizji u różnych OTA.

BTW Czasem przydałby się jeszcze American Express, ale oni chyba nie oferują prepaidów na Europę.

Obecnie ING gwarantuje mi VISĘ. Mastercard to nie jest to samo co Maestro?

Czy rzeczywiście biorąc dowolny PrePaid i płacąc nim za granicą to wcale nie wyjdę na tym lepiej niż płacą swoją RORową VISĄ z ING?

No i finalnie, korzyści z latania na latanie. Kolega wspomniał, że kiedyś PrePaid zwalniał w Ryanairze, lecz obecnie takiej promocji nie ma. A jakieś inne punkty w W6, mile czy inne paybacki wymieniane na zniżki czy bilety za pokonane dystanse? Nie ma żadnych bonusów za zwiedzanie na zwiedzanie?

Dzięki za odzew!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lut 2014 23:49 

złoty
Bonusy w W6 są tylko przy karcie kredytowej Citi.

Karta z kantoru Aliora nie ma haczyków - musisz jedynie wykonać jedną transakcję kartą w ciągu pół roku od wydania, żeby nie naliczyli 15zł opłaty za wydanie.
Kantor funkcjonuje na zasadzie rachunków bankowych w różnych walutach, które służą tylko do wymiany walut. Karty są dostępne w USD, EUR i GBP, rachunki wautowe są podpięte bezpośrednio do kart. Nie ma opłat za prowadzenie - są to bardziej rachunki techniczne, niż zwykłe konta.

Jeśli dużo wypłacasz, to lepsze są karty walutowe mBanku - przy wyrabianiu nowej co rok są bezpłatne i mają bezpłatne wypłaty w bankomatach (bez limitu). Mają jednak wady w stosunku do Aliora - waluty musisz kupić w kantorze internetowym, a potem poczekać na przelew (trwa to zwykle kilka godzin), a w przypadku walut innych, niż waluta konta, naliczają opłatę za przewalutowanie. W przypadku Aliora wymienione środki są od razu dostępne na karcie, a inne waluty są przeliczane bezpośrednio po korzystnym kursie MasterCarda.
Dla przewalutowań w Aliorze najkorzystniejsze są kombinacje:
płacisz w USD, EUR, GBP - karta rozliczana w tej walucie, w innym przypadku jest mocno niekorzystnie
płacisz w walucie innej niż powyższe trzy - karta rozliczana w USD, inne i tak idą przez dolary, co daje kilkukrotne niekorzystne przewalutowanie

To wszystko zależy od potrzeb - na temat kart walutowych była dyskusja na forum, możesz poszukać.

Jedyną różnicą między zwykłą debetówką a prepaidem może być opłata za przewalutowanie - zwykle w przypadku kart Visa jest obecna, w przypadku MasterCard nie, ale nie jest to reguła - w przypadku prepaida mogą naliczać i w MasterCardzie, trzeba to sprawdzić.

Ogólnie - jeśli możesz mieć kartę w walucie, w której płacisz, to na pewno wyjdziesz lepiej, niż przewalutowując to po kursie banku.

#9 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:03 
Awatar użytkownika

A co w sytuacji, gdy cel mojej podróży jest zmienny i co chwilę płacę w innej walucie? Nie ukrywam, że kręci mnie Skandynawia. Stąd pojawią się płatności w NOK i SEK. Czy wtedy ta karta walutowa nie jest już tak mocno opłacalna?

Jak wyglądają koszta wypłaty pieniędzy z tej karty poprzez bankomat w Anglii, lub Norwegii?

Widzę, że kursy są zdecydowanie bardziej korzystne niż szedłbym do kantoru i wymienił gotówkę PLN na gotówkę GBP.
Czy to wygląda tak, że przelewam określoną kwotę na konto, "zamian je na GBP", wydaje kasę w Anglii, wracam do Polski i mogę przelać z powrotem na mój właściwy rachunek bez dodatkowych opłat?

Wychodzi na to, że jest to bardzo bezpieczne, nie ma potrzeby noszenia gotówki przy sobie, zwłaszcza, gdy podróże są dłuższe, a kwota potrzebna przekracza kilka setek. Mam rację?

Dzięki za bardzo szczegółowe wyjaśnienia, super nakreśliłeś temat.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:32 
Awatar użytkownika

bierz Alior Kantor w ciemno, nie ma żadnych haczyków i kursy są korzystne. Możesz kupować i sprzedawać waluty bez ograniczeń i za darmo (jedyny warunek: minimalna kwota dla kupna to 5 jednostek danej waluty).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Lut 2014 00:36 

złoty
W przypadku innych walut - karta w USD.
Kupujesz USD w po kursie w kantorze, a potem MasterCard przelicza to po kursie dostępnym na tej stronie: https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/ (wybierz USD).

np. dla NOK:
USD jest teraz po 3,0692zł
kurs MC USD/NOK: 6,138
to daje 0,50zł/NOK

dla porównania - kurs sprzedaży NOK w ING to 0,515zł
zakładając, że karta której używasz akurat nie ma opłaty za przewalutowanie, na 100NOK masz 1,5zł oszczędności
jeśli jest 3% (jak to bywa przy Visach), to jest już nieco ponad 3zł

Wypłaty są rozliczane tak samo jak płatności (patrz wyżej), przy czym musisz pamiętać o limicie jednej wypłaty (kolejne 9zł). W UK zdarzają się bankomaty doliczające prowizję za wypłatę, ale to kwestia niezależna od banku i taki bankomat zawsze to sygnalizuje.

Jeśli po wyjeździe coś zostanie i będziesz chciał wymienić z powrotem na PLN, to jesteś stratny o spread - kurs kupna jest niższy od sprzedaży. Ja zwykle zostawiam sobie waluty na koncie - i tak się za chwilę przydadzą na jakimś wyjeździe albo przy zakupach w internecie. Możesz też liczyć na osłabienie złotówki i zarobić na zmianach kursu (ale równie prawdopodobnie możesz na tym stracić).

#12 PostWysłany: 12 Lut 2014 01:12 
Awatar użytkownika

Super sprawa, dzięki jeszcze raz za obszerne wytłumaczenie.

Rozumiem, że na koncie mogę mieć jednocześnie środki w wielu walutach i nie koliguje to ze sobą w żaden sposób, czy powinienem osobno mieć konto od $ osobno od Ł?

Czyli na tym koncie wpłacam PLNy, przechowuje je i kupuję/sprzedaję inne waluty, tak?

Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany tutaj tabela opłat i prowizji:
http://kantor.aliorbank.pl/info/subtab/ ... i-prowizje
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Lut 2014 01:29 

złoty
Wszystko jest dostępne pod jednym loginem, ale dla każdej waluty jest osobny rachunek (z innym numerem).
Wpłacasz PLN na konto w PLN, a kupując inne waluty przenoszone są one na odpowiedni rachunek.
Możesz mieć ich kilkanaście - osobny dla każdej waluty obsługiwanej przez kantor, ale po jednym dla każdej z nich. W praktyce będziesz miał 2-3.

Po zarejestrowaniu nie powinieneś mieć żadnych problemów ze zrozumieniem działania.

Największy problem miałem ze znalezieniem wniosku o kartę - trzeba kliknąć na "+" przy rachunku na Podsumowaniu i tam jest link "Złóż wniosek".

#14 PostWysłany: 12 Lut 2014 02:43 
Awatar użytkownika

Mam pytanie do forumowiczów

Czy jakiś bank w Polsce wyda mi kartę kredytową pod zastaw lokaty?

dzięki za wszelkie info
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Lut 2014 17:34 
Awatar użytkownika

Witam.

Właśnie zamierzam otworzyć konto typu Knator w Aliorze i jeszcze raz wszystko przeczytałem co tu było wspomniane. Czy dobrze rozumiem, że wyjdzie mnie to taniej, aniżeli wymieniłbym tą samą pulę gotówki w kantorze naziemnym i zabrał ją ze sobą w portfelu?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Lut 2014 17:42 

Loty: 32
Kilometry: 53 302
tak masz lepszy kurs wymiany i mniejszy spred
musisz jednak pamietac ze nie wszedzie mozna placic karta a zwlaszcza male platnosci dlatego zawsze warto miec troche gotowki przy sobie ale w kantorze alior mozesz walute kupic po lepszym kursie i nastepnie wyplacic w oddziale banku za darmo
jak chcesz wiedziec wiecej o kantorze alior napisz PW

Ostatnio edytowany przez wdrozdik, 24 Lut 2014 17:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lut 2014 17:42 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
BartoszSz napisał(a):
Witam.

Właśnie zamierzam otworzyć konto typu Knator w Aliorze i jeszcze raz wszystko przeczytałem co tu było wspomniane. Czy dobrze rozumiem, że wyjdzie mnie to taniej, aniżeli wymieniłbym tą samą pulę gotówki w kantorze naziemnym i zabrał ją ze sobą w portfelu?

Tak, waluta jest tańsza i mają niski spread.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 24 Lut 2014 18:10 

BartoszSz napisał(a):
Witam.

Tak. W dodatku przy trzech walutach (USD, GBP i EUR) możesz wypłacić bezpłatnie dowolną ilość (poza bilonem) w placówce - czyli wtedy działa to już jako normalny kantor.
Pierwsza wypłata w bankomacie za granicą bezpłatna, każda następna to 9 zł. Nie tak źle, biorąc pod uwagę inne banki.

Warto skorzystać z kodu polecającego - mogę podać swój na priv lub jest do tego wątek na forum.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 21 Sie 2014 19:33 
Awatar użytkownika

Witam,

mam pytanie, czy wiecie który bank rozpatruje zasilenie karty pre-paid kartą kredytową, gdzie zostanie zakwalifikowane jako transakcja bezgotówkowa?

dzięki
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 21 Sie 2014 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Taka operacja zostanie zakwalifikowana jako przelew z karty. Bank strzelał by sobie w kolanko szczególnie jeżeli KK ma cash back bo taka operacja była by traktowana jako transakcja bezgotówkowa. Od takich transakcji liczony cash back. W ten sposób byś przelewał pieniądze z KK na Pre-paid i potem z prepaid na konto i spłacał KK a zyskiwał na cash backu. Perpetum mobile.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości