Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 05 Lut 2014 15:36 

Loty: 160
Kilometry: 322 625
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Adriatyk napisał(a):
witajcie
jak to jest z tym wypytywaniem na lotniskach pośrednich...na Heathrow Anglicy będą pytać, po co i dlaczego lecę do USA?
pozdrav
R

Nie wiem jak jest na Heathrow, leciałem przez Frankfurt. Wyglądało to tak, że przy gejcie stało kilku facetów w garniturach, nie wiem czy to byli Amerykanie (na Niemców nie wyglądali), czy z linii lotniczych czy z obsługi lotniska, w każdym razie wyglądało to tak, że zaczęli odprawę ponad godzinę przed wylotem, brali z kolejki podróżnego (grupę, rodzinę) na bok (dyskrecja?) i wypytywali o cel podróży do Stanów, o liczbę bagaży nadanych do luku, o to czy nikt niczego nam nie dawał do przewiezienia i takie tam rzeczy. Facet przyklejał z tyłu paszportu malutką karteczkę, potem szło się do takich babeczek za komputerami, którym podawało się adres, pod którym miało się mieszkać z Stanach. Te babeczki przeklejały te malutkie karteczki z paszportu na kartę pokładową.

No i potem można było grzecznie ustawić się w swojej grupie wylotowej, zależnej od miejsca w samolocie (kolejność wsiadania aby uniknąć tłoku).

Myślę, że te procedury to takie wstępne immigration, bo przecież Amerykanie szczycą się, że urzędnik immigracyjny na lotnisku w USA zanim delikwent podejdzie do okienka, ma już 99% informacji potrzebnych do stwierdzenia czy może wpuścić delikwenta do USA czy nie.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#782 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:07 

Swoją drogą trzeba coś wypełnić/gdzieś zgłosić kolejny wyjazd do USA czy po prostu biorę paszport w garść i jadę na lotnisko? :)
 Profil Relacje PM off
kalinowski5 lubi ten post.

#783 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:31 

Zakladam, ze jestes obywatelem Polski i masz wize w paszporcie.
1. Mozesz wziac paszport i pojechac na lotnisko znajac adres gdzie zatrzymasz sie na pierwsza noc - niezbedna sprawa. Jednak naraza Cie to na pytania roznego rodzaju milych Pan i Panow ...

... a mozna sobie znakomicie uproscic ...

2. Odpraw sie w domu. Trzeba najpierw wypelnic dane imigracyjne i dane wizy. Tego dokonujesz po wejsciu w swoja rezerwacje na stronie linii lotniczej. Jesli wszystko dobrze wpiszesz, to jak bedziesz robic odprawe online, powinien Ci sie wydrukowac boarding na lot w poprzek Oceanu Atlantyckiego z magicznym API OK (takie slowa przynajmniej widnieja na boardingu Lufthansy). Teraz sprawa juz banalnie prosta. Ci mili Panowie widzac API OK puszczaja Cie od razu i nie zadaja zadnych pytan. Dopiero w US pojawiaja sie pytania zadawane przez urzednika emmigration tam gdzie wyladujesz.
Jesli zle wypelnisz, wydrukuje sie tylko odcinek europejski (jesli takowy istnieje) i trzeba sie bedzie wlasnie spotkac z urzednikami jeszcze w Europie

3. Jest jeszcze trzecia opcja, kup bilet w klasie biznes na trasie London City-New York, wtedy spotkasz sie z amerykanskim urzednikiem emigracyjnym (lub jego przedstawicielem) jeszcze w Irlandii w Shannon, bo tam jest miedzyladowanie. Wtedy lot British Airways laduje na lotnisku w Nowym Jorku tak jak lot krajowy i wszystko jest bardzo sprawne.
 Profil Relacje PM off  

#784 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:36 

Jakkolwiek nie lecisz przez Irlandie - przez Shannon czy przez Dublin to nie ma znaczenia - odprawa graniczna USA jest w Irlandii i tak jak Rafal wspolmnial lot przylatujacy do Stanow z Irlandii traktowany jest jak krajówka - czyli już bez kontroli w Stanach.
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 07 Lut 2014 05:36 

Loty: 24
Kilometry: 42 963
Krajów: 8 / 3.7%
A ja mam pytanie podobne do tych zadawanych, ale jednak troche inne :D Przejrzałem większość wątku i nie znalazłem odpowiedzi. Przy okazji podsumuję też informację dla tych, którym nie będzie się chciało cofnąć te kilka stron wstecz ;)
Znajoma przylatuje do mnie w marcu do usa, na biletach kupionych w słynnej promocji:
WAW-FRA-EWR
EWR-YUL-FRA-WAW.
(tutaj info dla leniwych) wiem, że gdyby do Newark leciała przez Kanadę (albo z przesiadką gdzieś w usa), to musi przejść immigration, kontrolę celną i ponownie rzucić bagaż na taśmę i musi to zrobić na pierwszym lotnisku na którym się znajdzie w Kanadzie lub Ameryce. Zastanawiam się czy jakkolwiek podona procedura występuje przy locie do Polski przez Kanadę? Wiem, że przy locie bezpośrednio z usa do Europy nic takiego się nie dzieje, a co jeśli mamy przesiadkę w Kanadzie?

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#786 PostWysłany: 08 Lut 2014 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Bagażu w Kanadzie na pewno nie musi przerzucać, będzie nadany z EWR do Polski. Immigration w Kanadzie? chyba nie ale nie jestem pewny.
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 09 Lut 2014 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 013
Krajów: 12 / 5.6%
Rezerwowałem bilet przez flipo, kiedy będę mógł wybrać miejsce?
 Profil Relacje PM off  

#788 PostWysłany: 09 Lut 2014 09:42 

niebieski
Adsun napisał(a):

Dobre pytanie. Na stronie united miejsca wybrałem w grudniu, natomiast na stronie lotu dalej nie moge ich wybrać (bilety na marzec). Ktoś wie kiedy to bedzie możliwe?
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 09 Lut 2014 12:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jakbyście uważniej czytali wątek to już dawno byście wiedzieli jak to zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#790 PostWysłany: 09 Lut 2014 12:45 

krzysztofer napisał(a):
[....]wiem, że gdyby do Newark leciała przez Kanadę (albo z przesiadką gdzieś w usa), to musi przejść immigration, kontrolę celną i ponownie rzucić bagaż na taśmę i musi to zrobić na pierwszym lotnisku na którym się znajdzie w Kanadzie lub Ameryce. Zastanawiam się czy jakkolwiek podona procedura występuje przy locie do Polski przez Kanadę? Wiem, że przy locie bezpośrednio z usa do Europy nic takiego się nie dzieje, a co jeśli mamy przesiadkę w Kanadzie?

Pozdrawiam :)

Jeśli w Kanadzie będzie miała dużo czasu i zechce wyjść "na miasto" to oczywiście przejdzie przez immigration (musi mieć biometryczny) a potem ponowna kontrola, podręczny na taśmę. Bagaż główny nada sobie do lotniska docelowego (tam gdzie bilet sięga) i się nim nie interesuje aż do odbioru na końcu.
 Profil Relacje PM off  

#791 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:06 

bbartekk2 napisał(a):
Adsun napisał(a):

Dobre pytanie. Na stronie united miejsca wybrałem w grudniu, natomiast na stronie lotu dalej nie moge ich wybrać (bilety na marzec). Ktoś wie kiedy to bedzie możliwe?

Jest możliwe cały czas, na stronie United masz podane odrębne numery rezerwacji, którymi operujesz na stronie LOTu lub innego przewodnika. Jedynie w Lufie nie możesz wybrać miejsc do 24h przed lotem, choć potem też są problemy.
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:14 

RomeY napisał(a):
[...] Jedynie w Lufie nie możesz wybrać miejsc do 24h przed lotem, choć potem też są problemy.

możesz wybrać sobie miejsca bez najmniejszego problemu
robiłem bardzo wiele razy i za każdym razem było to możliwe (piszę o long-haul)
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 09 Lut 2014 13:19 

drop napisał(a):
RomeY napisał(a):
[...] Jedynie w Lufie nie możesz wybrać miejsc do 24h przed lotem, choć potem też są problemy.

możesz wybrać sobie miejsca bez najmniejszego problemu
robiłem bardzo wiele razy i za każdym razem było to możliwe (piszę o long-haul)

Miałem na myśli lot w Europie w tej promocji united/wideroe operowanym przez Lufę, pisali o tym wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#794 PostWysłany: 09 Lut 2014 14:29 

RomeY napisał(a):
bbartekk2 napisał(a):
Adsun napisał(a):

Jest możliwe cały czas, na stronie United masz podane odrębne numery rezerwacji, którymi operujesz na stronie LOTu lub innego przewodnika. Jedynie w Lufie nie możesz wybrać miejsc do 24h przed lotem, choć potem też są problemy.

A gdzie dokładnie są te odrębne numery rezerwacji na stronie United? Ja niestety ich nie widzę. Mam tylko jeden nr od United. Gdzie znajdę pozostałe? Lecę do Monachium Lufą a wracam z Brukseli Lotem.
 Profil Relacje PM off  

#795 PostWysłany: 09 Lut 2014 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Pod numerem rezerwacji. Jesli nie widzisz to zmien przegladarke, bo mialem podobny problem i to pomoglo.

#796 PostWysłany: 09 Lut 2014 14:39 

Dzięki. Faktycznie działa. Na Chrome nie było a Firefoxie już wszystko jest widoczne.
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 09 Lut 2014 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 013
Krajów: 12 / 5.6%
Mi przyszedł etix od flipo ale jest tam tylko jeden numer rezerwacji (zapewne pośrednika bo u niego wyświetla). Po wpisaniu na stronie UNITED nie wyszukuje.
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 09 Lut 2014 16:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja też mam flipo ale nie przez united tylko delte.
 Profil Relacje PM off  

#799 PostWysłany: 09 Lut 2014 16:59 

niebieski
kemot napisał(a):
Jakbyście uważniej czytali wątek to już dawno byście wiedzieli jak to zrobić.

Czytali, czytali.

Masz kilkaset postów i nie chcesz pomoc to nie pisz nic. Poszukam sam, dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 10 Lut 2014 20:20 

Podpowiedzcie
W której linii są lepsze warunki lotu BA czy AA
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości