Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 29 Sty 2014 20:28 

No dziwie się że tak źle jest oceniany nasz południowy sąsiad. Ale zależy co kto lubi i jaki ma punkt odniesienia.

Jak ktoś szuka spokoju, kontaktu z naturą i jest z południowej Polski (ma blisko na weekendowy wypad) to moim zdaniem miejsce idealne. Plusy to góry różnej maści, lasy, otwarte pola, spokojne miejscowości, brak chaosu budowlanego jak choćby na naszym Podhalu, mniej nachalnych reklam, wolniejsze tempo życia. Jedzenie i piwo -jak kto woli, ale na pewno nie gorsze niż u nas. Ludzie przyjaźni i bez poczucia wyższości która niestety cechuje często naszych rodaków. Policjanci ...jak się nie kusi losu to są nieszkodliwi. Ja nie miałem nigdy problemów. Cyganie ...cieszmy się że nie ma ich tylu u nas a że są jacy są - zawsze można omijać ich towarzystwo. Euro ...to fakt jest drożej no ale na to nie maja wpływu zwykli ludzi na Słowacji (u nas byłoby to samo). A że tatralandie, baseny termalne, stoki chopoka czy łomnicy zimą są odpychające to jak widać często sami jesteśmy winni najeżdzając te miejsca jak hordy hunów. Proponuje zejść z utartych szlaków a Słowacją można się zachwycić.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 29 Sty 2014 20:36 

zgodze sie z przedmowcami ze Slowacja dla mnie niestety bez szalu...juz wole chodzic ulicami Wroclawia niz chodzic po Bratyslawie gdzie wieczorem nie ma az tak wielu mozliwosci zabawy co na dolnym Slasku...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 29 Sty 2014 22:44 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Anonymous napisał(a):
Mało jest miejsc i krajòw których unikam. Do tych nielicznych należy uwielbiana przez wielu Słowacja. Oto co mnie do niej zniechęca.
1.Wprowadzenie waluty euro, co spowodowało , że zrobiło się tam drogo
2.Policja polująca na turystów i nakładająca horrendalne mandaty za byle co
3.Fatalne jedzenie.Surówki prawie nieznane.Wstrętny smażony ser.Tłuste ochłapy mięsa do knedlików.Piwo takie same szczyny jak nasze z wielkich browarów ( nie to co w Czechach)
4.Baza noclegowa ,jak za komuny , za duże pieniądze (np. moloch hotelowy stojący na końcu Diemianowskiej Doliny) Mało nowych pensjonacików i kwater od których wręcz roi się w Polsce
5.Nadal fatalne oznakowanie dróg .Maleńkie drogowskazy niewidoczne w nocy
6.Duża liczba Romskich slamsów (faweli)
A poza tym życzę miłego pobytu :roll:

Bo Słowację to kraj dla tych, którzy lubią kontakt z naturą i to jest dla nich zajważniejsze...Wysokie i Niskie Tatry, Mała Fatra, Słowacki Raj, jaskinie, zamki....Reszta aspektów kraju tak jak wymieniłeś nie zachwyca, ale nie można mieć wszystkiego :) U mnie wysoko na liście ulubionych krajów :)

#24 PostWysłany: 30 Sty 2014 00:27 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Dla mnie vyprazany syr to podstawa w czasie wizyty na Słowacji.

A co do piw to niestety prawda - koncerniaki rządzą od jakichś 4-5 lat. W efekcie jest cała masa napojów piwopodobnych dla motłochu w stylu naszego Tyskiego, Lecha i Żywca.
Na szczeście można tam kupić czeskie piwo.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 30 Sty 2014 00:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
...Ceny mają zachodnie, a zarobki 300-400 euro/miesiąc. .To dodatkowy powód, żeby jechać gdzie indziej

(wybacz ale nie mogę....)
co Cię boli? to że mało zarabiają czy że ceny są zachodnie?
czy w takim razie pojechałbyś na zachód? (tam wszystko jest zachodnie)
czy może przeszkadza Ci, że jakość nie ta a ceny zachodnie? (to podaj przykład, a najlepiej kilka, takiego rozstrzału miedzy ceną a jakością)
o kulinariach już było, to jest kwestia gustu i o tym się nie dyskutuje.
ten dziki rozwrzeszczany tłum to może w większości dzieci, one tak już mają jak są miedzy sobą. a może zamiast do aquaparku lepiej wybrać się do opery/muzeum/kościoła(popodziwiać sztukę sakralna). tam raczej nie będzie tego buractwa spod zjeżdżalni.

a najlepiej opowiedz nam wszystkim co tak strasznego Cię tam spotkało że postanowiłeś założyć ten jakże pożyteczny temat?

#26 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Co do Policji, zgadzam się całkowicie - w Bratysławie, w momencie kiedy wychwicili że nie mówię 'czystym' słowackim odrazu się przyczepili do tego dlaczego jeszcze nie śpię (było krótko po 24...) albo poprostu mają tam coś w rodzaju godziny policyjnej... potem już było prosto: dokumenty, półgodzinne przeszukiwanie + sprawdzanie w bazie i na koniec pouczenie że niebezpiecznie jest się wałęsać samemu w nocy... niezapomniane przeżycie.

W autobusie nocnym po zmianie kierunku (na 1. przystanku) kierowca każe wysiadać, nie interesowało go wytłumaczenie że się trasy pomyliło, możesz podczas 1 nocy jechać tylko raz linią nocną mimo biletu 24h...

Co do jedzenia - jest tak jak piszą przedmówcy - bierzesz jedzenie w jedynej karczmie na granicy w Łysej - będzie daniem z proszku itp. - karczma nie zyska Klientów - i padnie (na Łysej to już się stało).
Bierzesz jedzenie w restauracji, z wyrobioną renomą, (wbrew wyglądowi ceny są w słowackich restauracjach niezbyt wygórowane - 3-6€ za niezły obiad).
A ceny? Jeślli robisz zakupy w małych sklepach lub Tesco to cię wyniesie dużo, jeśli pójdziesz np. do hipernovy to wydasz mało + znaczenie ma co kupujesz: bo nie brakuje (już) luksusowych oraz delikatesowych produltów, zazwyczaj z prowizją bo z zagranicy. śliwki w czekoladzie z wawelu np..

Romów jest dużo. A w Polsce centralnej jest dużo Czeczenów. NO I? nie każdy jest stereotypowym, a wręcz na północy sk są bardzo łagodni.

Drogowskazy - przeczytasz, tylko jeździj wolniej :) akurat tutaj się zgodzę z słowacką Policia, że robi nagonkę na Polaków przy granicy. Bo jeżdżą jak wariaci. Żadni inni. Ja jechałem z 20-parę to mi tylko latarką poświecili i nie zatrzymali.

Na temat surówek się nie wypowiem bo jeszcze nigdy mi nie zaoferowano surówki do zestawu... :D

A pensjonaty - ja jakoś zawsze znajduję dobre, przystępne cenowo i wygodne. Poprostu nie należy zawsze brać tego najbardziej wyeksponowanego, tego z reklamy tylko zdać się na instynkt. Rozmowa wstępna z właścicielem też może pomóc :)

miłej lektury :)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 30 Sty 2014 16:59 

niebieski
Coraz trudniej dostac prawdziwy wyprazany ser bo w wiekszosci lokali uzywaja WYROBU SEROPODOBNEGO (bezsmakowe g** o konsystencji plasteliny robione z olei roslinnych i chyba ropy naftowej).

Reszte slowackiej kuchni mozna sprobowac w rzucajacej sie w oczy karczmie tuz przed Banska Bystrzyca (trasa na Budapeszt). Piekny wystroj ale zarcie po prostu straszne!

Natomiast gory cudowne.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Sty 2014 17:31 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Surówki przecież na Słowacji normalnie są, tylko trzeba zamawiać dania 'z prilohou', bądź 'zeleninovou prilohou' co najczęściej oznacza frytki/ziemniaki oraz zestaw surówek (z reguły biała kapusta, marchewka oraz trzecia z ógórka, pomidorów, selera lub innych warzyw) dołączony do głównego dania.
Z reguły ta 'priloha' jest dołączana do dań mięsnych, do smażonego sera nikt nie poda surówek, a jedynie sos tatarski.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Sty 2014 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
sranda napisał(a):
Surówki przecież na Słowacji normalnie są, tylko trzeba zamawiać dania 'z prilohou', bądź 'zeleninovou prilohou' co najczęściej oznacza frytki/ziemniaki oraz zestaw surówek (z reguły biała kapusta, marchewka oraz trzecia z ógórka, pomidorów, selera lub innych warzyw) dołączony do głównego dania.
Z reguły ta 'priloha' jest dołączana do dań mięsnych, do smażonego sera nikt nie poda surówek, a jedynie sos tatarski.

Tyle że tej prilohy jest tyle co kot napłakał (ostatnio: 2 plasterki pomidora i liść sałaty za 3 Euro).
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
hahaha, wiem co należy zamawiać ;)
chodziło mi o to że na Słowacji standartowym dodatkiem jest parena knedla/hranolky i ewentualnie sos (gęęęsty) a nie surówka. I w menu dnia nikt nie daje zazwyczaj opcji z większą ilością warzyw (sałaTĘ parę razy dostałem). A Polacy i tak biorą surówkę :)
I biorę poprawkę: raz czy dwa zjadłem surówkę na Słowacji.

...w Tesco... :?

ale to bardziej dlatego że nie było nic sensowniejszego do kupienia i zjedzenia na szybko a cena konkurencyjna (~30 centów).
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 30 Sty 2014 20:41 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
Krajów: 15 / 7.0%
Za przeproszeniem, takie biadolenie nie ma totalnie sensu.
Równie dobrze można pisać w ten sposób na każdy kraj.
Słowacja taki sam kraj jak inne, ma swoje plusy i minusy.

#32 PostWysłany: 30 Sty 2014 21:15 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ja miło wspominam Słowację. Odwiedzaliśmy słowackie zamki oraz jaskinie demianowskie. Romskie dzieci rzeczywiście były, zwłaszcza przy sklepach żebrały. Policji przez dwa dni nie pamiętam :) Jedzenie smaczne a ludzie sympatyczni. Teraz zamierzam odwiedzić Tatry słowackie.

#33 PostWysłany: 30 Sty 2014 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Anonymous napisał(a):
"Barany" przyjeżdżają , to ich strzygą, jak należy.....

Ciemna noc, solidny deszcz i mgła. Wracam do Zakopanego.. po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów wjechałem w jakąś wieś z której nie wychodziła żadna droga.
Gpsa nie miałem, a z mapy samochodowej ciężko było wywnioskować lokalizację.
Zatrzymałem się przy małym sklepikobarze, wchodzę i proszę o pomoc.
Pan zaprasza mnie do stolika, wyjmuje kilka map, i zaczyna mi tłumaczyć i rozrysowywać wszystko tak długo że żona, czekająca w samochodzie chciała już interweniować
Na koniec postanowiłem mu się odwdzięczyć napiwkiem. Kategorycznie odmówił twierdząc że od braci nie weźmie :)

Mój samochód ma polską rejestrację, ale pamiętam że wszyscy jeździli bardzo wolno i przepisowo więc i ja się dostosowałem.

#34 PostWysłany: 30 Sty 2014 21:40 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
Krajów: 15 / 7.0%
Co roku jeżdżę (od blisko 10 lat) do Popradu (AquaCity) oraz w słowackie tatry na PL rejestracji.
Nocuję zwykle u różnych ludzi i nigdy żadna przykrość nie uraczyła mnie z ich stron.
Wielokrotnie przez Słowację przejeżdżałem jadąc do Austrii, Bułgarii czy Chorwacji - bez mandatu jak do tej pory.

To że ktoś nie przestrzega przepisów i dostaje mandat to nic nadzwyczajnego. Kwota również. Jest ryzyko, jest zabawa.

#35 PostWysłany: 30 Sty 2014 21:51 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Anonymous napisał(a):
art77 napisał(a):
przereklamowane to mogą być Włochy albo Hiszpania , a nie Słowacja, która jakiejś wielkiej grupy entuzjastów nie ma, niektórzy po prostu jada tam na narty , bo bazę mają lepsza niż Polska i wszystko

Chyba nie jesteś z południa Polski, że nie wiesz jakie dzikie tłumy tam ciągną ,zwłaszcza latem. Te góry na Słowacji jestem w stanie zrozumieć. Jest więcej wyciągów itp. Ale te stadne wyjazdy do żródeł [latem prawie wszystkie auta na parkingu z polską rejestracją ] mnie dziwią. U nas też już trochę tego pobudowali . A tam czuć lata 70-80 siąte
Ewentualnie troszeczkę dalej .Na Węgrzech miasto Eger. Piękne, urocze ,są też baseny termalne.No i winnice. Dolina świętej panny. Sama słodycz

tłumy ciągną bo to kraj tranzytowy na całe płd, no i jest pewna dysproporcja też jest ich 8 mln, nas 40 , ale by było jakieś oblężenie Słowacji też nie sadzę, wiecej np jeździ do Niemiec ale tam pewnie trudno zdominować parkingi polskim rejestracjami
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 30 Sty 2014 22:06 

ja ostatnio wspominalem z kolega nasz wypad do Popradu za czasow korony(to bedzie 2007) Pomaturalny autostopowy wypad po poludniowej Polsce+ Słowacja, ktora okazala sie super atracyjna cenowo. Pizza- 8zlotych, piwo w lokalu - 3-4 zlote, I w jeszcze mocniej turystycznym Stary Smokowcu, placki spoko ziemniaczane po 6 zlotych jak na nasz skromny budzet raj. Do tego mili ludzie, dobre wspomnienia :) Potem no juz nie bylo tak fajnie przez euro.

Ostatnio edytowany przez tomamek, 30 Sty 2014 22:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 30 Sty 2014 22:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Przypominam tytuł tematu: "Słowacja-kraj przereklamowany ???"
Aspekty historyczne może jednak zostawmy na boku.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 31 Sty 2014 10:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Dyskusja jednak żywo poleciała do przodu, pozwoliłem sobie wydzielić część postów, żeby to miało jakiś sens.
Dalsza dyskusja: viewtopic.php?f=18&t=41135, a tutaj zostańmy jednak przy Słowacji.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 31 Sty 2014 10:41 
Awatar użytkownika

srebrny
to ja jeszcze w ramach offtopu chciałem podziękować Koncentratorowi, że nie pokasował bezmyślnie interesujących postów z historią w tle, tylko je przeniósł
przecież historia, zarówno ta współczesna jak i zamierzchła jest częścią podróżowania a podróżowanie nie ogranicza się tylko do stawiania krzyżyków odwiedzonych miejsc na checkliście
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 31 Sty 2014 12:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętam połowę lat '90, kiedy budżet studencki nie pozwalał na fajerwerki - wtedy słowackie Tatry uważane były za przyjemną odskocznię od tych swojskich, także finansową. Plusem niewątpliwie była żeleznicka, którą można było dostać się do wlotów szlaków. Pamiętam, jak wielokrotnie spaliśmy u Romów w Novej Lesnej - 4-5 osobowa rodzina na dole segmentu, a dwa pokoje na piętrze wynajęte za 8-10 zł/głowy. Pamietam budki z alkoholami przy stacjach żeleznicki - wzorem Czechów i Słowaków zamawialiśmy duże piwo+borovicka i przy tych zacnych trunkach czekało się na kolejkę.
Słowacki Raj - świetny teren do łażenia. Spędziliśmy tam kiedyś blisko tydzień śpiąc w Smizanach, gdzie część "słowacką" od "romskiej" dzieliły tory kolejowe. I stamtąd właśnie jeździliśmy do Słowackiego Raju. Miałem świetne nosidełko renomowanej firmy kupione za 50 zł w jednym ze szmaciorów, w którym nasza dwuletnia córka zwiedzała Raj - włącznie z drabinkami.
Dla mnie na pewno kraj nie przereklamowany. Ludzie otwarci, życzliwi, pomocni (no, może za wyjątkiem policjantów, ale cóż, każdy ma swoje zadania w pracy). Obecnie tam nie jeżdżę, gdyż byłem wielokrotnie, szlaki, wtedy jeszcze puste, zadeptałem, ale może kiedyś wrócę. I przejdę się Czerwoną Ławką.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości