Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:05 

niebieski
Zawsze miałem wrażenie, że Słowacje lubi się tylko za to, że jest blisko i można piwa do domu nawieź :)
A żę euro wprowadzono to i już nawet tanio nie jest..
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:21 

Co do euro, to się zgadza. Kiedy były tam korony można było znaleźć spoko kwaterę za 15-20 zł. za dobę a za 10 zjeść dobry obiad w restauracji. Teraz jest o wiele drożej. Ale jeśli chodzi o infrastrukturę turystyczną to jest jednak lepiej niż w Polsce. U nas tylko ten nieszczęsny wjazd na Kasprowy, żeby dostać bilet trzeba odstać swoje. A na Słowacji kilka takich wagoników, wyciągów i prawie bez kolejek. I wiele osób twierdzi że piesze szlaki turystyczne są ciekawsze. Jest jeszcze Słowacki Raj, jeśli ktoś nie był to polecam, piękne miejsce, raz poczułem się tam jak bohater powieści Sapkowskiego (Zwilgłe Uroczysko ;))
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:23 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Z częścią Twego wpisu się nie zgadzam, ale jedno jest pewne, wprowadzenie Euro zrobiło swoje.
Taniego piwka już ciężko się napić. W zasadzie każde zakupy Słowacy jak tylko mogą robią za granicą
(najczęściej Polska lub Węgry). Turystyka na Słowacji też ostro po łapach dostała tą jedną (złą) decyzją.

No cóż co do jedzenia to może po prostu nie trafiłeś dobrze...ja tam lubię knedliki i do tego jakąś dobrą pieczeń
albo gulasz. Zdarzało mi się na Słowacji jeść rewelacyjne dania...ślinka leci na samo wspomnienie :D

#4 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:28 

Loty: 434
Kilometry: 719 327
Krajów: 49 / 22.9%
zgodzę się z punktem 2. Mówi się że słowacki policjant własnego ojca zatrzyma za byle przewinienie.
Na parkingu przed sklepem w Ruzomberku widziałme raz dość zabawną sytuację, jak policjanci wypisywali mandaty za uchylone okna...

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _okno.html

#5 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:43 

Loty: 4
Kilometry: 14 401
Krajów: 3 / 1.4%
jako fan smazonego sera nie zgadzam sie z 3 punktem, natomiast co do Policji to rzeczywiscie masakra :/
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie zgodzę się z tym, że slowacja, czy jakikolwiek inny kraj czy miejsce na ziemi, jest przereklamowana.
nie chce się rozwodzić ale patrzenie na kraj, czyli ludzi, ich kulturę, historię, zwyczaje tylko przez ekonomiczny pryzmat jest ciut żenujące. tak samo jak nie możność znalezienia czegoś interesującego w kraju. rozumiem, że muzeum jedno czy drugie może być nudne ale cały kraj?!

slowacja to nie supermarket, to spokojny kraj, ze swoimi kulinarnymi specjałami, itp itd.

debile w policji to się wszędzie zdarzają, szczególnie w naszym regionie europy.

i biorąc pod uwagę, jak wiele uwagi przykładasz do cen produktów to śmiem twierdzić, że odwiedzasz obiekty gastronomiczne niskiej klasy a efekt tego już sam wiesz jaki jest!
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Ostro po nich jedziecie :)

Plusy Słowacji:
- jaskinie
- góry Tatry, Mała i Duża Fatra
- zamki
- aquaparki
- uderzajacy brak pospiechu ludzi w miasteczkach.

Co do Romow, zatrzymujemy sie u nich kazdorazowo w miejscowosci Hrabusice gdy organizujemy wypad do Słowackiego Raju.
Bezcenne sa wieczorne rozmowy przy surowej cebuli i wedzonej słoninie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sty 2014 12:55 

niebieski
+ Ładne dziewczyny
+ Spokój, cisza, ładne krajobrazy, np. jadąc na Węgry.
.... i na nartach dało się pojeździć w ubiegłym tygodniu jak jeszcze u nas nie naśnieżyli....

#9 PostWysłany: 29 Sty 2014 13:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
namteH napisał(a):
nie zgodzę się z tym, że slowacja,...

Odwiedzam różne lokale. Najważniejsza jest relacja ceny do jakości.Sam zachwalałeś knajpę w BCN Port Olimpic bo menu dia za 10 euro. Chociaż knajp tam bez liku.Dla przykładu. W Krakowie ” U Szkota" przy małym rynku zjadłem "Szparagi pod beszamelem" Ohyda. 3 !!! Szparagi zatopione w paskudnej brei.Ekskluzywna restauracja więc cena za tą "przystawkę" 75 pln. Chyba dobrze wiesz , że wysoka cena nie równa się smacznie i dobrze ;)

nie moglem zachwalać la fondy bo tam w życiu nie bylem ani na oczy nie widziałem, aczkolwiek jest możliwe, że wklejałem tu cennik z raz albo dwa. :)
a w krakowie, jak jestem, to głód zaspokajam w barach mlecznych... ;)
(raz przy rynku zamówiłem pierogi...i dostałem to co sam mógłbym kupić jakimś supermarkecie...)

w bratyslawie jadłem raz na zamku, zapłaciłem coś kolo 15 euro za już nie bardzo pamiętam co ale wiem, że było to coś m.in. tłustego; ser i słonina, nie wiem. zima była to musiałem coś zjeść cięższego.

tak czy siak, slowacja nie reklamuje się jako kraj z tanią żywnością czy coś w ten deseń...

#10 PostWysłany: 29 Sty 2014 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 698 431
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Kiedys wozilo sie piwo z Slowacji i bylo naprawde dobre, nie wiem czy dobrze napisze "zaloha = kaucja" ale ladnych pare wstecz niektore piwa byly tansze niz kaucja za butelke i zgoda smak mialy średni. Pamietam natomiast złotego bazanta i kelt calkiem dobre - faktycznie obecnie taka lipa?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sty 2014 14:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Ja tam lubię Słowację, miło popatrzeć na kraj, który jeszcze niedawno wydawał się zamożniejszy od Polski, a teraz wygląda na dużo biedniejszy, jakoś tak ciepło na tym zakompleksionym, polskim sercu się robi :)

I mała rada - od kiedy nauczyłem się języka czeskiego (choć słowacki zauważalnie się różni, ale ważne, że nie mówi się do nich po polsku :) ), to wiele noclegów da radę znegocjować o ok. 30%. Oni nie tyle są drodzy, co po prostu lubią doić Polaków.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#12 PostWysłany: 29 Sty 2014 14:07 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Ja ze Słowacji jak dotąd mam tylko miłe wspomnienia. Z 5 lat temu, niedaleko granicy z Polską jakieś baseny, zjeżdżalnie, niedaleko były miejsca na rozbicie namiotu, spałem 2 noce. Było tanio i fajnie. Jedzenie akurat mi się trafiło ok, zwłaszcza te knedliki :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Sty 2014 14:39 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Słowacja piękny i niedrogi kraj!
1)Był ktoś w Tatralandii i dla porównania w jakimś pseudo aquaparku w Polsce?Wejściówka do Tatralandii na cały dzień jest niższa niż u nas na kilka godzin!
2)kolega,któremu jedzenie nie smakowało,chyba jadł faktycznie w podrzędnej knajpie...
3)Kiedyś to my jeździliśmy na Słowację po zakupy,ponieważ nasza gospodarka wyżej stała...Dzisiaj to nasi południowi sąsiedzi przyjeżdżają do nas,bo u nas mogą sobie na więcej pozwolić niż u siebie,coraz więcej nie tylko Słowaków,ale i Ukraińców przyjeżdża na weekend do Polski(np.Rzeszów),na zakupy...a jeszcze niedawno sytuacja była zupełnie odwrotna...

#14 PostWysłany: 29 Sty 2014 14:48 

Byłem w Tatralandii z rodziną i...
Jeśli chcecie tam jechać by zrobić frajdę dzieciakom - warto*
Jeśli chcecie tam jechać by samemu skorzystać - gratuluję poczucia humoru.

*zakładam jednak, że dla dzieciaków taka sama frajda będzie jak w zwykłym aquaparku.

Zatłoczone, przereklamowane miejsce, w którym nic wyjątkowego nie widzę. Wolę zapłacić tyle samo w "pseudo aquaparku" w Polsce i mieć względny spokój (brak walki o życie o miejsce na leżak) + radochę dzieci niż gnać tam i wstawać o 8smej, żeby zająć miejsce bliżej niż 30 metrów od basenu, a na obiad chodzić o 12:00, żeby jedzenie dostać o 13:00.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Sty 2014 15:05 

potwierdza, ze aquaparki sa tam swietne, pieke gory, no i przedewszystkim jest blisko..................
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 29 Sty 2014 16:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Somsiad napisał(a):
jako fan smazonego sera nie zgadzam sie z 3 punktem, natomiast co do Policji to rzeczywiscie masakra :/

Popieram. Ser z tatarska omacka jest pyszny. I do tego piwo, a nie te szczochy co leja z kija w większości polskich pubów. I w Tatrach jest wiekszy spokój.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Sty 2014 17:05 

Loty: 186
Kilometry: 274 419
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
przereklamowane to mogą być Włochy albo Hiszpania , a nie Słowacja, która jakiejś wielkiej grupy entuzjastów nie ma, niektórzy po prostu jada tam na narty , bo bazę mają lepsza niż Polska i wszystko
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#18 PostWysłany: 29 Sty 2014 17:27 

Idealny kraj na narty czy spacerowanie po górach ze względu na niewielką ilość ludności i turystów oraz umiarkowane ceny.
 PM off
digger lubi ten post.

#19 PostWysłany: 29 Sty 2014 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Anonymous napisał(a):
Słowacja niestety jest na samym dole listy. Żeby nie być malkontentem. Na Węgrzech trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby trafić na niedobre jedzenie.

To raczej kwestia lokalnej kuchni a nie granic. Słowacka niestety jest tłusta, pełna produktów mącznych, natomiast zupełnie brakuje w niej warzyw. Natomiast na południu Słowacji, w okolicach miast Veľký Meder czy Dunajská Streda, gdzie Węgrzy stanowią większość, w restauracjach dominują potrawy węgierskie, dobrze doprawione.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 29 Sty 2014 19:48 

krasnal napisał(a):
To raczej kwestia lokalnej kuchni a nie granic. Słowacka niestety jest tłusta, pełna produktów mącznych, natomiast zupełnie brakuje w niej warzyw.

No i nic dziwnego, typowa góralska kuchnia. Prosta, tłusta, pożywna i tania. "Taki mają klimat", ze tak powiem. Nasza rodzima kuchnia spod samiuśkich Tater też nie należy do najbardziej "light". Co kto lubi, ja na przykład od czasu do czasu smażony ser bym zjadła i nie widzę powodu żeby go nazywać wstrętnym. To trochę tak jakbym napisała, że w Tajlandii mają wstrętne curry... Ale nie, zaraz, przecież Tajlandia jest bardziej egzotyczna i brzmi lepiej, a zieloneczerwoneżółte curry jest bardziej "fancy", gdzie ja tu z tym zwyczajnym, prostym (i tradycyjnym) serem... ;)

Mieszkać na Słowacji - niekoniecznie. Pojechać od czasu do czas - czemu nie. Infrastruktura narciarska o dwa nieba lepsza niż w Pl, piękne góry, milion zabytków. Jest co robić, niekoniecznie trzeba siedzieć i patrzeć na slumsy. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości