Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sty 2014 21:29 
Awatar użytkownika

Dzięki Fly4free mamy kupione bilety do Chile i planujemy maksymalnie wykorzystać trzy tygodniowy pobytu.

Szukamy linii Low cost w Chile i Argentynie, widząc jakie są odległości pomiędzy miejscami, które chcielibyśmy odwiedzić:
północ Chile - Atacama, Valle de la Luna, El Tatio
południe Chile - Torres del Paine i Vicente Pérez Rosales
Wyspa Wielkanocna
oraz w Argentynie - Valle de la Luna, San Juan i winnice w Mendozie

Dotychczas znaleźliśmy tylko normalne połączenia LAN i Aerolineas Argentinas dające sumarycznie absurdalną kwotę, a tym samym zaczynamy zastanawiać się nad sensownością całej wyprawy.

Proszę pomóżcie, szukamy linii lotniczych Low cost w Chile i Argentynie, umożliwiających spełnienie naszych marzeń z naszym umiarkowanym budżetem na przeloty, tj. 500-600 USD na każdą osobę
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕ Wycieczka na Kretę w supercenie za 999 PLN 🌊😎 Tydzień w hotelu z wyżywieniem 🍴☕
Relaks w raju 🌴 Tydzień w Kenii za 2934 PLN 🔥 Czarterowe loty z bagażem i hotel ze śniadaniami 🏖️🤩 Relaks w raju 🌴 Tydzień w Kenii za 2934 PLN 🔥 Czarterowe loty z bagażem i hotel ze śniadaniami 🏖️🤩
#2 PostWysłany: 26 Sty 2014 21:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines

#3 PostWysłany: 26 Sty 2014 21:58 
Awatar użytkownika

tom971 napisał(a):

Dzięki !

PAL Airlines ma przyjazne ceny, lecz bardzo niewiele destynacji
Sky Airline ma sporo połaczeń, ale ceny tylko trochę niższe niż LAN

Hmm, sumarycznie jest to ciągle sporo ponad nasz budżet i nadal nie mamy pomysłu jak zrealizować sporą cześć naszych planów
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:01 

niebieski
bobo77 napisał(a):
tom971 napisał(a):

Dzięki !

PAL Airlines ma przyjazne ceny, lecz bardzo niewiele destynacji
Sky Airline ma sporo połaczeń, ale ceny tylko trochę niższe niż LAN

Hmm, sumarycznie jest to ciągle sporo ponad nasz budżet i nadal nie mamy pomysłu jak zrealizować sporą cześć naszych planów

Waszych planów raczej nie da się zrealizować w założonym budżecie - zmieńcie plany. Może to nie jest specjalnie odkrywcza rada, ale uważam, że tak właśnie powinniście zrobić. A tak przy okazji, będzie sensowniej jeśli podasz lotniska z/na które chcecie dolecieć niż opis miejsc.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 28.5%
Zbanowany
600 USD kosztuje najtańszy bilet w obie strony na Wyspę Wielkanocną. Po Chile i Argentynie latam zazwyczaj z airpassem LAN ale Wasz budżet jest za mały, nie dacie rady. Argentyna jest teraz dość drogim krajem, Chile też nie jest najtańsze, moja rada - polećcie za rok z lepszą kasą. Latam tam co rok, wiem o czym piszę...

#6 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:23 
Awatar użytkownika

blasto napisał(a):

Waszych planów raczej nie da się zrealizować w założonym budżecie - zmieńcie plany. Może to nie jest specjalnie odkrywcza rada, ale uważam, że tak właśnie powinniście zrobić. A tak przy okazji, będzie sensowniej jeśli podasz lotniska z/na które chcecie dolecieć niż opis miejsc.

Mamy świadomość, że jest dosyć trudne do zrealizowania i dla tego prosimy bardzo o pomoc forumowiczów

blasto super, że chcesz nam pomóc, a nasze priorytety co do których brak nam nadal lowcostowych rozwiązań to połączenia Santiago de Chile z Wyspą Wielkanocną ( lotnisko Mataveri / IPC ) i argentyńskim regionem San Juan ( lotnisko Mendoza / MDZ )
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:25 
Awatar użytkownika

BusinessClass napisał(a):
600 USD kosztuje najtańszy bilet w obie strony na Wyspę Wielkanocną. Po Chile i Argentynie latam zazwyczaj z airpassem LAN ale Wasz budżet jest za mały, nie dacie rady. Argentyna jest teraz dość drogim krajem, Chile też nie jest najtańsze, moja rada - polećcie za rok z lepszą kasą. Latam tam co rok, wiem o czym piszę...

Z wielkim smutkiem będziemy musieli zrezygnować z Wyspy Wielkanocnej, ale z reszty raczej byśmy nie chcieli, tym bardziej że bilety są już kupione dzięki Fly4free

Bardzo nam zależy, żeby zobaczyć kawałek Argentyny podczas tej podróży i byłoby super napić się świetnego wina w której z winnic w Mendozie

Ostatnio edytowany przez bobo77, 26 Sty 2014 22:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Na IPC to tylko LAN leci, nie ma tam zadnych Low Cost w tej trasie. Tak samo jak do MDZ masz tylko Aerolineas i LAN. Może do MDZ autokarem pojedziecie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:34 
Awatar użytkownika

Zeus napisał(a):
Na IPC to tylko LAN leci, nie ma tam zadnych Low Cost w tej trasie. Tak samo jak do MDZ masz tylko Aerolineas i LAN. Może do MDZ autokarem pojedziecie?

Autokar to świetny pomysł, ale czy z Santiago de Chile coś jeździ do Mendozy przez Andy ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
bobo77 napisał(a):
BusinessClass napisał(a):

Z wielkim smutkiem będziemy musieli zrezygnować z Wyspy Wielkanocnej, ale z reszty raczej byśmy nie chcieli, tym bardziej że bilety są już kupione dzięki Fly4free

Bardzo nam zależy, żeby zobaczyć kawałek Argentyny podczas tej podróży i byłoby super napić się świetnego wina w której z winnic w Mendozie

Santiago - Mendoza to, w mojej opinii, najpiękniejsza trasa autokarowa na świecie, ceny rozsądne. Po drodze gratis widok na Aconcagua. Wino akurat w obu krajach jest tanie. Jeśli nie możecie przełożyć podróży to zmniejszcie ilość miejsc. Zbrodnią jest lecieć do tych krajów i oszczędzać np. na jedzeniu i napojach...

#11 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

bobo77 napisał(a):
Zeus napisał(a):

Autokar to świetny pomysł, ale czy z Santiago de Chile coś jeździ do Mendozy przez Andy ?

I to nie jeden ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:42 
Awatar użytkownika

Zeus napisał(a):
bobo77 napisał(a):
Zeus napisał(a):

I to nie jeden ;)

Zeus i BusinessClass dzięki za info
Czy możecie podesłać linki do przewoźników jeżdżących na tej trasie ?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

http://www.andesmar.com/
http://www.catainternacional.com/
 Profil Relacje PM off
bobo77 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Możecie iść w ciemno na dworzec autokarowy w Santiago i w ciągu godziny będziecie w autobusie do Mendozy. Jest wielu przewoźników na tej trasie. Koniecznie pojedźcie w dzień! Podziękujecie mi po powrocie.
bobo77 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:50 

Loty: 414
Kilometry: 1 136 356
Krajów: 103 / 49.8%
Jeżeli idzie o bilety lotnicze to często ceny są inne dla miejscowych Chilijczyków/ Argentyńczyków, a inne dla obcokrajowców. Na blogach czytałam, że na miejscu - na lotniskach, w biurach linii- często można kupic bilety lotnicze za cenę dla miejscowych albo przynajmniej pośrednią.
Czy ktoś tak kupował z Was?

Nawet jeżeli w LAN przejdziesz na stronę chilijską to ceny są inne. Tyle, że gdy próbowałam kupic tam bilet na Wyspę Wielkanocną to karta nie przeszła. W końcu kupiłam na LAN europejskim za 430 Euro, już bez problemu
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
jowa31 napisał(a):
Jeżeli idzie o bilety lotnicze to często ceny są inne dla miejscowych Chilijczyków/ Argentyńczyków, a inne dla obcokrajowców. Na blogach czytałam, że na miejscu - na lotniskach, w biurach linii- często można kupic bilety lotnicze za cenę dla miejscowych albo przynajmniej pośrednią.
Czy ktoś tak kupował z Was?

Nawet jeżeli w LAN przejdziesz na stronę chilijską to ceny są inne. Tyle, że gdy próbowałam kupic tam bilet na Wyspę Wielkanocną to karta nie przeszła. W końcu kupiłam na LAN europejskim za 430 Euro, już bez problemu

Przed zakupem biletu na Wyspę Wielkanocną wyczytałem na innym forum, że dla osoby będącej w Chile wyświetlają się na stronie LAN inne ceny. Napisałem o tym na forum informatyków i chłopaki mi wyjaśnili, jak "oszukać" stronę LAN aby myślała, że piszę z Santiago. Zaoszczędziłem 1000 baksów :) Sposobu niestety nie pamiętam, ale mój sposób jest do powtórzenia. Wiem, że ten link był pomocny:

http://nntime.com/proxy-country/Chile-01.htm

#17 PostWysłany: 26 Sty 2014 23:02 

niebieski
No chodzi o użycie proxy w przeglądarce www. Problemem jest znalezienie takiego proxy z adresem z Chile ale przychodzą z pomocą rożne wyszukiwarki i promowanie do skutku. Nie kazdy serwer proxy to...serwer. Czasami to zwykle komputery ludzi - możliwe ze czesc z was robi za serwery proxy nawet ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Sty 2014 23:28 
Awatar użytkownika

BusinessClass i Zeus wielkie dzięki za pomoc
Autobus to świetny pomysł i faktycznie na stronie CATA jest co 1,5 godziny.
Tylko nasuwa się jedno pytanie jakim stanie jest zimą (czerwiec) trasa w Andach ?

Finalnie nasz plan podróży trochę ograniczyliśmy, ale i tak będzie super:
Santiago de Chile i Valparaiso
lot do Calama z PAL Airlines - Atacama, Valle de la Luna, El Tatio
autobus do argentyńskiej Mendozy - Valle de la Luna, San Juan i winnice w Mendozie

Zrezygnowaliśmy z południa Chile bo podobno na przełomie maja i czerwca jest tam bardzo zimno, oraz z wielkim smutkiem z Wyspy Wielkanocnej?
Ale widzę, że jest jeszcze szansa zobaczyć Rapa Nui, tylko nic z tego nie rozumiem.
Czy ktoś może napisać w prosty sposób o co chodzi z tym proxi?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 26 Sty 2014 23:34 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
Krajów: 38 / 18.4%
niebieski
W Chile bardzo opłaca się latać za mile z One World
Lot LAN na trasie:
Santiago - Calama (Atacama) - Santiago kosztuje 15 000 plus 74 zł podatek
Santiago - Temuco - Santiago to 9 000 plus 74 zł podatek

Normalna cena za powyższe loty z LAN to ponad 2000 zł

Mój tani lot do Nowej Zelandii z Barcelony (thank you Fly4free :) okazał się niezłą inwestycją :-) 25 000 mil, które dostałem planuje wykorzystać na cztery loty po Chile.

Pozdrawiam,
Z

#20 PostWysłany: 26 Sty 2014 23:41 

niebieski
W Andach w zimie jest luz. Byłem rok temu w maju i autobusy smigały na zakrętach jak głupie ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: alison oraz 2 gości