Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Japonia
#81 PostWysłany: 23 Wrz 2013 14:56 
Awatar użytkownika

niebieski
DMW napisał(a):
Być może kurs przy wypłacie z bankomatu jest podobny ale w Japonii jest generalnie problem z wypłatami z bankomatów naszymi kartami, bardzo często są nieakceptowane, więc lepiej mieć ze sobą trochę jenów.

Dla kart wydanych poza Japonią zawsze bezproblemowe były bankomaty w sklepach 7-Eleven (24 godziny na dobę, wydające gotówkę w wielokrotnościach ¥ 10 000) oraz w urzędach pocztowych (czynne jedynie w określonych godzinach). Z innymi bankomatami bywało różnie: raz działały, raz nie. Bank Sumitomo (SMBC) również obsługuje zagraniczne karty, ale pobiera swoją opłatę doliczaną do kwoty wyjmowanej (więc nawet jeśli ktoś ma "darmowe pobieranie gotówki na całym świecie" to w tym przypadku to nie obowiązuje).

Niestety, od 19/04 tego roku bankomaty 7-Eleven przestały akceptować WSZYSTKIE karty Maestro i Mastercard - te zrzeszone w systemie Cirrus.
http://www.sevenbank.co.jp/support/info2013041901.html
Pozostałe karty są nadal akceptowane.

Bankomaty w urzędach pocztowych przyjmują teraz jedynie karty Maestro bez chipa.

Poniżej link do oficjalnego komunikatu Mastercard (u góry po japońsku, poniżej w innych językach). Dla tych którzy nie wiedzą EMV to skrót od Europay Mastercard Visa i oznacza ujednolicony wzór chipa na karcie, więc karta EMV to po prostu karta z chipem.

http://www.mastercard.co.jp/personal/at ... ation.html

UWAGA: Powyższe nie odnosi się do płatności kartami Mastercard - te nadal są akceptowane (karty Maestro nigdy nie były w JP akceptowane jako forma płatności w sklepach).

Polecam więc zaopatrzyć się w inną debetówkę. I jeśli jest taka możliwość, polecam "wypukłą" debetówkę: jest akceptowana jako płatność w większej ilości miejsc niż karty Electron.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#82 PostWysłany: 23 Wrz 2013 15:14 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Ja wypłacałem pieniądze z bankomatu na lotnisku. Używam Visy Electron z BZWBK

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 23 Wrz 2013 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
JIK napisał(a):
Używam Visy Electron z BZWBK

Z Visą / Visą Electron nie ma na szczęście problemów. :)
Jedyna różnica między nimi to, że normalna Visa jest akceptowana u większej ilości sprzedawców (część transakcji jest autoryzowana offline, co nie jest opcją dla kart Electron).
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Wrz 2013 16:13 

Loty: 1031
Kilometry: 1 598 290
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
JIK napisał(a):
Ja wypłacałem pieniądze z bankomatu na lotnisku. Używam Visy Electron z BZWBK

ja na lotnisku też wypłacałem a później z tą samą kartą biegałem po różnych bankomatach i wszędzie odmowa. Na lotniskach i w innych "międzynarodowych" miejscach (np. 7-eleven) nie było problemu ale w pozostałych lokalizacjach może nie przejść (próbowałem z pięciu różnych kart).
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 23 Lis 2013 11:29 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Tak na szybkości.
Jeżeli ktoś wybiera się do Japonii i ma zamiar udać się do Nary to polecam zaopatrzyć się tam w pamiątki. Znalazłem tam najtańsze pamiątki w z 3 miast w których byłem (Tokio, Kioto, Nara).
W Narze na głównym deptaku prowadzącym już do świątyni jest masa sklepów, w których możemy zakupić:
4 magnesy w cenie 525 JPY
3 magnesy w cenie 1025 JPY
Wszystkie inne pamiątki tańsze średnio o +- 100-200 JPY

Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Lis 2013 11:57 

srebrny
W kwestii pamiątek, to można też rozważyć zakupy w Daiso (100 yen-shops). Oczywiście nie jest to typowe miejsce do zakupu pamiątek, ale np. sklep w Harajuku jest na tyle duży, że spokojnie można coś ciekawego wybrać, ty bardziej, że ceny rewelacyjne. W Akihabarze te same rzeczy widziałem kilkukrotnie droższe.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 22 Sty 2014 05:28 

Czy ktos w was pominął kupno JR Pass'a bedac w Japonii? Chcialam podrozowac tylko willerexpressem, ale nie wiem czy to dobry i faktycznie tanszy pomysl obejscia drogiej kolei
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 22 Sty 2014 07:19 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

infante napisał(a):
Czy ktos w was pominął kupno JR Pass'a bedac w Japonii? Chcialam podrozowac tylko willerexpressem, ale nie wiem czy to dobry i faktycznie tanszy pomysl obejscia drogiej kolei

Tak ja byłem w Japonii bez JR Pass. Podróżowałem tylko Willerem
Tokio - Kioto oraz Osaka - Tokio (zakupiłem pass) na Willera za 10.000 jenów

Doliczając wszystkie inne koszta: metro w Tokio, busy w Kioto, przejazd, Kioto-Nara-Osaka, oraz transport z/na lotnisko, to w cale to tak tragicznie nie wyglądało. Wystarczy poczytać wcześniej forum oraz japan-guide.com i można ruszać na podbój :)

Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 22 Sty 2014 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
My również zwiedzaliśmy bez JR Passa, jeśli ma się wcześniej ustaloną trasę miast, to naprawdę jest to świetny, wygodny i tani jak na Japonię środek transportu. Dodatkowo mieliśmy parodniowe passy na metro w Tokio zakupione na lotnisku i spokojnie można pojeździć i zwiedzać :) Tutaj więcej info z naszego wyjazdu, jakbyś potrzebował japonia-live-prawie,215,25983
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 23 Sty 2014 04:00 

JIK napisał(a):
infante napisał(a):

Doliczając wszystkie inne koszta: metro w Tokio, busy w Kioto, przejazd, Kioto-Nara-Osaka, oraz transport z/na lotnisko, to w cale to tak tragicznie nie wyglądało. Wystarczy poczytać wcześniej forum oraz japan-guide.com i można ruszać na podbój :)

Ten pass wydaje sie super rozwiazaniem. Tylko nie bardzo rozumiem ta rozpiske na stronie, trzeba sie do nich dostosowac i mozna spedzic tylko 1 noc w hotelu czy mozna np 2 dni zostac w Kioto i pojechac innym Willerem. Te bilety maja jakis okres waznosci ?
Tez chcialam jeszcze jechac do Nary na tracie kioto - osaka
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 23 Sty 2014 08:07 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

infante napisał(a):
JIK napisał(a):
infante napisał(a):

Ten pass wydaje sie super rozwiazaniem. Tylko nie bardzo rozumiem ta rozpiske na stronie, trzeba sie do nich dostosowac i mozna spedzic tylko 1 noc w hotelu czy mozna np 2 dni zostac w Kioto i pojechac innym Willerem. Te bilety maja jakis okres waznosci ?
Tez chcialam jeszcze jechac do Nary na tracie kioto - osaka

Ja jechałem nocnym busem na trasie Tokio - Kioto, następnie spędziłem 2 dni w Kioto, dzień w Narze i po 3 dniach nocnym busem jechałem na trasie Osaka - Tokio.

Z tego co pamiętam to:
-Bus Pass za 10.000 jest ważny przez 2 miesiące od daty zakupu, w tym okresie mamy możliwość do max 3 przejazdów.
-Bus Pass za 15.000 jest ważny przez 3 miesiące od daty zakupy, w tym okresie mamy możliwość do max 5 przejazdów.

Ważne jest to że nie można jechać 2 nocnymi busami jeden po drugim np.

Tokio - Kioto (nocy), a następnie Kioto - Osaka (nocny).

Prawidłowe wykorzystanie passa to np.
Tokio - Kioto (nocny), a następnie Kioto - Hiroshima (dzienny)
lub
Tokio - Kioto (nocny), dzień przerwy na Kioto, a następnie Kioto - Tokio (nocny)

Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 04 Lut 2014 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 78
Kilometry: 177 605
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
A ja z kolei chciałem zapytać o darmowe hotspoty, czy też kawiarniano/restauracyjne wi-fi w Japonii.

Po przeczytaniu tego artykułu http://antyweb.pl/co-kraj-to-obyczaj-o- ... low-kilka/
trochę się zmartwiłem, że może być ciężko o łatwy dostęp.

Niva pisała też kiedyś w relacji o paniach na lotnisku w Naricie rozdających dostęp do darmowych hotspotów - działało to może? ;)

Wszelkie uwagi praktyczne mile widziane.

Ps. I z tego co widzę, to hostele/hotele mają wi-fi w większości, ale pytam o taki codzienny, miastowy dostęp.

#93 PostWysłany: 04 Lut 2014 14:26 

Raczej jest bieda z darmowym wifi, ja nie znalazłem za to wszędzie można znaleźć softbankowe wifi. W lokalach typu kfc McDonald nie było, przynajmniej w tych których ja byłem :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 04 Lut 2014 15:06 

niebieski
Trudno o darmowe hotspoty w JP. My kupilismy boingo access.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 05 Lut 2014 01:30 
Awatar użytkownika

Loty: 78
Kilometry: 177 605
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Dziękuję za wieści. A jak w praktyce sprawdza się boingo? Bo brzmi świetnie na ich stronie, cenowo do przeżycia (12USD/miesiąc/2 urządzenia), a hot-spotów na mapce pokazuje tysiące. A jak w rzeczywistości w Japonii? Łączy bez problemów?

#96 PostWysłany: 05 Lut 2014 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Darmowego WiFi praktycznie nie ma, tudzież nie ma co liczyć na to, że się jakieś znajdzie. Ja osobiście używałam wifi rano/wieczorem w hotelu żeby porobić sobie screenshoty mapek dojazdu które potrzebowałam, tak żeby nie potrzebować neta w ciągu dnia. Na Naricie faktycznie rozdawali 'darmowe WiFi' jednak później okazało się, że to jest hasło do WiFi w sieciach różnych restauracji - więc jeśli akurat znajdziesz restaurację z listy to możesz mieć darmowego neta :)

W Kioto można za to łatwo dostać 3h darmowego neta wysyłając pustego maila: http://www.kyotoguide.com/ver2/useful/u ... ternet.htm
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
W 90% Starbucks'ów jest net do którego można się zalogować za darmo bez limitu czasu ani transferu. (Pozostałe 10% to lokale w których jeszcze nie ma usługi hotspot).

SSID sieci: at_STARBUCKS_Wi2

Strona informacyjna: http://starbucks.wi2.co.jp/pc/index_en.html oraz http://starbucks.wi2.co.jp/pc/menu2_en.html
Strona rejestracji: https://service.wi2.ne.jp/wi2net/SbjReg/2/?locale=en

UWAGA: rejestrację, którą podałam powyżej proponuję wypełnić przed przylotem do JPN. Na podany do rejestracji adres e-mail przychodzi wiadomość "aktywacyjna" którą należy potwierdzić poprzez link w niej umieszczony - dopiero wtedy usługa będzie aktywna.
Niestety będąc w lokalu nie będziemy mogli sprawdzić wiadomości e-mail po wypełnieniu rejestracji bo nie będziemy mieli jeszcze dostępu do netu. Stąd moja sugestia o wcześniejszym załatwieniu sprawy.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 02 Mar 2014 05:01 

Za 3000 JPY kupisz karte SIM (dowolny wymiar) z 500 MB net, wazdy do konca limitu. Pozniej kupujesz nowa karte, np. 1 GB za chyba 5000. Zero rozmow, zero sms. Dziala na androidzie I pewnie na innych.
Kupic mozna w BigCamera lub w ich sklepach sofmap (www.sofmap.com).
usluga to www.iijmio.jp. ustawienia telefonu na https://s.iijmio.jp/manual/ (zero angielskiego).

Jeden minus, musisz aktuwowac karte dzwoniac I podajac kod znajdujacy sie w pakiecie z telefonu japonskiego. Zadne budki telefoniczne lub tel w hotelu z ukrytym caller ID nie wchodzi w gre.

czasem free wifi jest na stacjach metra. free jest na lotnisku Narita.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 02 Mar 2014 06:26 
Awatar użytkownika

niebieski
pik napisał(a):
free jest na lotnisku Narita.

Na pewno jest też na lotniskach w Sapporo, Kansai, Fukuoce i na Hanedzie.

Podobne karty do tych o których mówisz widziałam w Lawson, ale zdecydowanie droższe (¥3980 za starter ważny tylko 30 dni).
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 10 Mar 2014 09:35 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Odświeżam trochę temat.

Niva napisał(a):
Darmowego WiFi praktycznie nie ma, tudzież nie ma co liczyć na to

Po mojej wizycie w Japonii, śmiem stwierdzić, że darmowe Wi-Fi dostępne jest na większości stacjach JR oraz przy sklepach 7eleven.

Np. na stacji Harajuku bez problemu połączyłem się z siecią Wi-Fi

Co do pytania co wybrać JR Pass czy Willer Express, poniżej przedstawiam mój plan zwiedzania:

Przylot do Tokio | Przejazd tanim pociągiem z lotniska do miasta | 1280 JPY
Pierwszy dwa dni w Tokio | Dwudniowy bilet na metro | 980 JPY
Przejazd nocnym autobusem do Kioto | Willer Expres 3 dniowy pass | 10.000 JPY
Pierwszy dzień w Kioto | całodniowy bilet na autobusy | 500 JPY
Drugi dzień w Kioto | całodniowy bilet na autobusy | 500 JPY
Przejazd z Kioto do Nary | jednorazowy bilet na autobus w Kioto | 250 JPY
Przejazd z Kioto do Nary | przejazd pociągiem na trasie Kioto – Nara | 690 JPY
Przejazd z Nary do Osaki | dostanie się na nocny autobus do Tokio | 780 JPY
Przejazd do Osaki | Nocny przejazd Willerem do Tokio | korzystamy z 3 dniowego passu
Cały dzień w Tokio | jednodniowy bilet na metro | 650 JPY
Wylot do domu | przejazd tanim pociągiem z miast na lotnisko | 1280 JPY

W sumie: 16910 JPY (+- 496 PLN)
7 dniowy JR Pass: 197€ (+- 828 PLN)
Różnica: 332 PLN

Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości