Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:09 

dobry wieczór. Mam pytanie do osób, które podróżowały po Ameryce Środkowej. W marcu wylatuję na do Gwatemali i Belize. Jest to moja pierwsza podróż, więc nie mam kompletnie żadnego doświadczenia. Czy ktoś z Was może mi poradzić w jaki sposób najlepiej płacić w tych krajach? Chodzi mi przede wszystkim o karty płatnicze(jaka waluta rozliczeniowa, jaki bank, tak aby było najtaniej, ale też i pewnie). Oczywiście, jakąś gotówkę będę miała w ręku, ale nie całość. Możecie cokolwiek napisać, bazując na swoich doświadczeniach? Z góry dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 22 Sty 2014 22:01 
Awatar użytkownika

niebieski
tu jest cały temat:

karta-kredytowa-debetowa-dla-podroznika,181,1454
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Sty 2014 20:31 

Hej,

w ubiegłym roku spędziłam 3 tygodnie w Gwatemali. Raczej nie polecam płacenia kartami płatniczymi - przede wszystkim dlatego, że poza drogimi hotelami, nikt takiej płatności nie będzie w stanie przyjąć. W Gwatemali płaci się gotówką (ich waluta to quetzale).
Kilka razy mieliśmy problem z wyjęciem gotówki z bankomatu (w bankomacie zabrakło pieniędzy albo nie działał, albo działała jedna karta a inna nie - ciężko powiedzieć dlaczego, w bo w następnym mieście działała ta druga, a pierwsza nie działała...), są też miasteczka, gdzie nie ma ani jednego bankomatu.
Jeżeli koniecznie chcecie mieć kartę - to warto mieć co najmniej dwie różne, na "w razie czego", ale tak naprawdę najlepiej będzie, gdy weźmiecie ze sobą dolary - wymienicie je w każdym banku (UWAGA - są miasteczka, gdzie jest bank, ale nie ma bankomatu, albo bankomat nie działa - i nikt w banku nie wyda Wam gotówki na podstawie karty...).

Więcej na temat Gwatemali poczytacie tu:
http://travelike.pl/category/gwatemala/

#4 PostWysłany: 09 Cze 2014 16:09 

w wiekszosci miejsc mozna tez dolarami placic ktore lepiej wychodza niz Quazelle, zazwyczaj ludzie sobie zycza 1$=8GQZ (w kantorze kurs wymiany to ok. 7.5) problemem jest to jak bedziesz mial same 100 dolarowki to wtedy az sie boja to do reki wziac.. no a takze to ze lepiej wynegocjowac cene najpierw a potem pokazac dolary ;)

ja osobiscie placilem dolarami za te drozsze elementy np:
wypozyczenie skuterow
hostele
jakies autobusy

ale np. kupno jakiegos jedzenia za 10 GQZ to juz raczej ich waluta
 PM off  

#5 PostWysłany: 30 Cze 2014 14:06 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Krajów: 52 / 24.3%
Informacja dla wybierających się do Tikal, pomimo tego, że to główna atrakcja Gwatemali to nie można płacić kartami ani w $. Dolary można wymienić u Pan w budce na przeciwko kas, ale kurs jak się można domyślać jest słabszy niż w banku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Cze 2014 14:32 

wróciłem z Guatemali i Belize 2 tygodnie temu.
najwygodniej mieć tam ze sobą dolary. Lądując w Guatemali na lotnisku jest jakiś bank z chorym kursem 6,5
w Antiqua, Flores bez problemu w bankach i pośrednikach wycieczkowych wymienia się za 7,5 (max było 7,6 ale na zasadzie ze kupujemy o pośrednika wycieczkę)
Większość naszych kart przelicza z $ na E i potem na złotówki. Karta MasterCard mBanku przy wyjmowaniu 200$ w Salwadorze zdjęto mi z konta 647,04 +19,41 PLN.
We Flores za 500Q - policzyło q516,00 (kwota w walucie rozliczeniowej -48,64 EUR) Kwota obciążenia 213,63 PLN +9 zł
W Belize bez problemu wszędzie płaci sie $ - warto miec troche drobniejsze nominały. W banku przy wymianie 100$ na $Belizyjskie pobrano 2% prowizji. Wyjeżdżając z Belize płaci sie opłatę wyjazdowa 37 $B - płaciłem resztkami $B + dolarami.

Tak wiec najwygodniej miec ze sobą $.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Lis 2014 13:06 

Loty: 534
Kilometry: 919 444
Krajów: 54 / 25.2%
Z mojego doswiadczenie najlepiej miec gotowke.
Mielismy duzy problem aby jakikolwiek bankomat przyjal nasze karty a mielismy ich kilka.

#8 PostWysłany: 07 Lis 2014 18:18 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
luuk napisał(a):
Mielismy duzy problem aby jakikolwiek bankomat przyjal nasze karty a mielismy ich kilka.

Ja ze swoją Visą Electron (BZWBK) nie miałem problemów w bankomatach, na lotnisku czy sklepie ;)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Gru 2014 17:35 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
Najlepiej mi się sprawdziło wyjmowanie kasy z bankomatów. Oczywiście trzeba mieć kartę, która przelicza walutę po dobrym kursie. Bankomatów jest dużo, bez problemu można je znaleźć w miastach i na wielu stacjach benzynowych w trasie. Na lotnisku w Gwatemali jest bankomat w strefie odlotów (można bez problemu skorzystać też od razu po przylocie). Bankomaty przyjmują zarówno Visę jak i Mastercarda. Niektóre doliczają dodatkową opłatę "za skorzystanie", ale informują o tym przed dokonaniem transakcji.

Płatność kartą w sklepach i knajpach, tak jak pisali poprzednicy, praktycznie nie istnieje. Jeśli gdzieś widziałem logo karty, to z adnotacją, że do rachunku zostanie doliczona opłata np. 8% :)

Z wymianą waluty w banku jest taki problem, że przy częstym i szybkim przemieszczaniu się może być trudno trafić w godziny otwarcia banku. Niektóre też nie wymieniają waluty obcokrajowcom (bez powodu), trzeba też liczyć dokładnie pieniądze (znajomemu wydali o 100 GTQ mniej niż powinni, w dużym banku).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Sty 2015 11:50 

JIK napisał(a):
luuk napisał(a):

Ja ze swoją Visą Electron (BZWBK) nie miałem problemów w bankomatach, na lotnisku czy sklepie ;)

Ja również nie miałem żadnych problemów z kartami (mBank Visa Elektron i Pekao Mastercard).
Ogolnie przeliczenie w bankach na PLN po podobnym kursie (trochę wyzszym) jak kurs wymiany z USD na quezale przeliczony na PLN.

-- 02 Sty 2015 10:56 --

Anonymous napisał(a):
w wiekszosci miejsc mozna tez dolarami placic ktore lepiej wychodza niz Quazelle,

Nie mogę tego potwierdzić. Tak było kiedy pierwszy raz byłem w Gwatemali w 2004 roku - wszystkie zakupy mozna było robic w dolarach. W tym roku miałem problem, kiedy nie miałem quezali, nikt nie chciał ode mnie przyjąc dolarów, w autobusie poratował mnie Amerykanin, który wymienił usd na walutę lokalną. Gdyby nie on, zostalibysmy na przystanku.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Sty 2015 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
Piotr_N napisał(a):
Nie mogę tego potwierdzić. Tak było kiedy pierwszy raz byłem w Gwatemali w 2004 roku - wszystkie zakupy mozna było robic w dolarach. W tym roku miałem problem, kiedy nie miałem quezali, nikt nie chciał ode mnie przyjąc dolarów, w autobusie poratował mnie Amerykanin, który wymienił usd na walutę lokalną. Gdyby nie on, zostalibysmy na przystanku.

Zgadza się, w małych sklepach, środkach transportu itp. tylko quetzale. W hotelu, gdy próbowaliśmy płacić USD, wywołaliśmy popłoch bo nikt nie wiedział po jakim kursie przeliczyć.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Lut 2022 18:31 

srebrny
Nic się nie zmienilo.
Tylko lokalna waluta.
Bankomaty pobierają duże opłaty, prawie nigdzie nie daje się płacić kartą, a euro jest niewymienialne nawet w bankach.
Do tego ograniczenie wypłaty z bankomatu do 2000q., oraz kilometrowe kolejki do banku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Lut 2022 02:27 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 49 494
Krajów: 11 / 5.1%
Czyli zabierać dolary w gotówce i wymieniać na quetzale na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Lut 2022 14:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@Death wypłata kartą ciągle jest dobrą metodą. Przy czym warto wybierać maksymalną kwotę czyli 2000Q bo prowizja jest stała. Jestem teraz w Gwatemali i spotkała mnie niespodzianka, bo bankomat BAC Credomatic przy głównym placu w Antigua (obok Wendys) nie pobrał zupełnie prowizji przy wypłacie.
 Profil Relacje PM off
Death lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 23 Kwi 2022 00:53 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 49 494
Krajów: 11 / 5.1%
jacek96 napisał(a):
prawie nigdzie nie daje się płacić kartą

Z tym nie mogę się zgodzić. Hotele, restauracje, muzea, transport, agencje turystyczne, większość sklepów - bez problemu płaciliśmy kartą. Podczas miesięcznego pobytu gotówka przydała się tylko kilka razy - w kasach przy parkach narodowych, mniejszych sklepikach, tuk-tuku i u pani z maczetą sprzedającej kokosy ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Kwi 2022 08:20 

srebrny
Da się w lepszych hotelach i supermarketach, które są wyłącznie w większych miejscowościach.
Wszędzie indziej, nawet gdy się da zapłacić, to doliczają duży haracz.
Moje doświadczenia bardzo złe pod tym względem.
 Profil Relacje PM off
sobo lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości