Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2014 14:09 

niebieski
Hej ho Forumowicze!

Nie wiem do końca czy warto zakładać osobny temat, jeżeli nie to proszę o połączenie.
Tuż obok jest interesujący temat o Kartach Kredytowych dla Podróżnika (karta-kredytowa-debetowa-dla-podroznika,181,1454).

Od razu powiem - założeniem NIE JEST znaleźć NAJTAŃSZE rozwiązanie, a znaleźć OPTYMALNE :)
Z przykładu lotniczego, warto dołożyć 50 zł lecąc do Azji, aby mieć przesiadkę po 40 minutach, a nie po 8 godzinach, prawda? ;-)

O ile temat jest bardzo interesujący to skupia się na jednym konkretnym aspekcie bankowości. Niestety czy stety, w rzeczywostości tych produktów użytkowych jest więcej (dla podróżnika) i z tych najbardziej interesujących to:

- rachunek osobisty
- rachunek firmowy (najłatwiej podróżować jako freelancer, nie? :D)
- karty kredytowe
- przelewy przychodzące i wychodzące w różnych walutach
- ... ktoś coś jeszcze?

Generalnie wiadomo jest, że banki głupie nie są i jeżeli na jednym zyskujemy, to na drugim tracimy. Dlatego nie ma co szukać idealnego jednego rozwiązania, natomiast warto się skupić nad realnymi zyskami (osobiście uważam, że czasami warto zapłacić ciut więcej i zyskać dużo więcej).

Na podstawie tematu o samych karty wiadomo, że w grze liczy się właściwie tak:

- do zbierania mil - mBank platinum (jako jedyna ma przelicznik 3:1) - ale płatność tylko przy operacjach w złotówkach lub euro (przy innych walutach za dużo tracimy niestety). łatwo pozbyć się opłaty rocznej.

- do płatności w Internecie lub operacji bezgotówkowych za granicą w innych walutach niż PLN i EUR liczą się Polbank MC T-Mobile (nie istnieje już ta karta więc szkoda o niej tutaj gdybać), karty Alioru oraz chyba (?) citi banku. Miłoby było jakby ktoś rozpisał sensownie

- do operacji gotówkowych za granicą (bankomaty) w innych walutach aniżeli EUR i PLN najbardziej optymalnie przedstawia się ofertą Kantor Alioru - znowu prośba, aby ktoś opisał najkorzystniejszy mechanizm

Jeżeli chodzi o rachunki i przelewy to:

- do przelewów krajowych - nie ma znaczenia, zarówno mBank, Alior i citi ma przelewy darmowe
- do przelewów walutowych - nie mam pojęcia szczerze mówiąc :)
- rachunek osobisty - tutaj chyba też darmowo wszędzie
- rachunek firmowy - mBank pobiera opłaty za przelewy wychodzące w wysokości 1 zł. nie znam tematu w innych bankach

Tak to mniej więcej wygląda. Fajnieby było zrobić jakieś sensowną kompletną rozpiskę na aktualny stan. Moim zdaniem nie warto utrzymywać 20 rachunków i 40 kart jeżeli zyskamy na tym tyle co nic. Może da się jakoś złożyć to w całość, aby ograniczyć się, a zarazem nie tracić niepotrzebnie pieniędzy :)

Mnie np. boli kwestia zakupów w kantorach online bo to trwa. Lubię mieć szybki dostęp do gotówki na wyjazdach, bo zdarza się że planuję X kwoty, ale muszę później dołożyć dużo więcej i...nie mam możliwości/czasu aby robić przelewy itd. Zdecydowanie wolę w takim wypadku opierać się na np. Kantorze Aliora.
Boli mnie też to, że środki mam na jednym koncie, a np. operuęj na innym i muszę przerzucać środki co nie jest natychmiastowe i kłopotoliwe. Dlatego myślę, że warto znaleźć jakieś optymalne rozwiązanie.

A na zakończenie powiem Wam w tajemnicy ;), że nie ma co się przejmować, że Polbank nie ma tej super karty. Nie ma, bo T-Mobile podpisał umowę z Aliorem i zapewne niebawem taka karta może się pojawić w ofercie Aliora co byłoby super, bo chyba powoli wychodzi, że to najciekawszy bank dla podróżujących.

Mam nadzieję, że temat się rozwinie ;)
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 21 Sty 2014 19:28 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Dobra inicjatywa. Jeśli chodzi o transakcje w euro ja używam konta walutowego w BZW BK. Darmowe prowadzenie rachunku + karta mastercard (pierwszy rok za darmo, później 10 euro/rok), bardzo sobie chwalę. Aczkolwiek za wyborem tej a nie innej oferty przemawiały względy praktyczne - na codzień używam rachunku właśnie z tego banku.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sty 2014 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
bartek. napisał(a):
- do płatności w Internecie lub operacji bezgotówkowych za granicą w innych walutach niż PLN i EUR liczą się Polbank MC T-Mobile (nie istnieje już ta karta więc szkoda o niej tutaj gdybać), karty Alioru oraz chyba (?) citi banku. Miłoby było jakby ktoś rozpisał sensownie

Dodam w temacie karty Polbanku (już pisałem to w innym temacie) - wszystkie KK MasterCard Raiffeisen Polbanku przeliczane są po kursie organizacji. Poniżej fragment regulaminu kart:
5.Transakcje dokonane w innej walucie niż waluta rozliczeniowa
przewalutowane są przez Organizację Płatniczą z tej waluty na walutę
rozliczeniową z zastosowaniem kursu obowiązującego w tej
organizacji, w dniu przewalutowania Transakcji. Opis sposobu
przewalutowania Transakcji na walutę Rachunku Karty Bank podaje
na Stronie Internetowej Banku.
6. W przypadku Kart wydanych w systemie Visa, do wartości Transakcji,
o których mowa w ust. 5, doliczana jest prowizja za przewalutowanie
Transakcji w wysokości 3% wartości transakcji. Prowizja zawarta jest
w kwocie transakcji w PLN podanej na wyciągu i nie jest
ewidencjonowana jako oddzielna pozycja.

bartek. napisał(a):
- do operacji gotówkowych za granicą (bankomaty) w innych walutach aniżeli EUR i PLN najbardziej optymalnie przedstawia się ofertą Kantor Alioru - znowu prośba, aby ktoś opisał najkorzystniejszy mechanizm

Ze swojej strony rozpiszę to co ja liczyłem dla siebie (konto Alior Sync w PLN, konto USD w kantorze Aliora, konto walutowe EUR w BZWBK). Zarówno konto w Aliorze i w BZWBK przeliczane jest po kursie organizacji (kantor USD, bzwbk EUR). Poniżej koszt wypłat walut innych niż EUR, USD w czasie 1 miesiąca (dla Synca liczę 4,5% spreadu na walutach) kwoty 200 PLN (w przeliczeniu)
Jedna wypłata w miesiącu:
Kantor: 0 zł
BZWBK: 1,5 E (~6,26)
Sync: 200*4,5% = 9 zł
Dwie wypłaty w miesiącu:
Kantor: 9 zł
BZWBK: 6,26*2 = 12,52 zł
Sync: 18 zł
Trzy wypłaty w miesiącu:
Kantor: 18 zł
BZWBK: 6,26*3 = 18,78 zł
Sync: 27 zł
Cztery wypłaty w miesiącu:
Kantor: 27 zł
BZWBK: 6,26*4 = 25,04 zł
Sync: 36 zł

Wnioski:
1. Jeśli planujesz 4 wypłaty lub więcej w miesiącu to najlepiej wychodzi konto walutowe BZWBK (koszt karty 10E/rok ale jak zamkniemy kartę to 0E)
2. Jeśli planujesz max 3 wypłaty to najlepiej wychodzi karta USD w kantorze Aliora.
3. Jeśli planujesz wypłacać rzadko i małe kwoty opcją wartą uwagi może być konto w PLN Synca. Dla jednorazowej wypłaty kwoty poniżej 130 zł (w przeliczeniu) Sync powinien być tańszy od kantora i bzwbk. Dla jednorazowej wypłaty poniżej 200 pln, Sync będzie tańszy od drugiej i kolejnych wypłat kartą USD kantora.

Dodam jeszcze, że to co może być dla jednej osoby opłacalne wcale nie musi być dla drugiej - np. przy podróży 4 osób posiadających kartę USD aliora są duże szanse, że za wypłatę nie zapłacimy nic. Każda osoba wypłaca ilość gotówki dla wszystkich. W ten sposób mamy 4 darmowe wypłaty przypadające na osobę.

To tak na szybko. Mam nadzieję, że błędów nie ma, a jak są to się poprawi :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sty 2014 22:03 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Sync PLN + karta -> 0zł rachunek, 0zł bankomaty cały świat
Sync € + karta -> 0zł rachunek, 5zł wypłata w bankomacie za granicą
Walutomat.pl do wymiany PLN -> €

Podróżuję póki co prawie wyłącznie po Europie i głównie po strefie €. W przypadku innych walut jest przewalutowanie waluta -> USD po kursie MC i ewentualnie USD -> waluta rachunku po bandyckim kursie banku więc warto sobie też zrobić rachunek w USD jak ktoś często jeździ poza strefę €.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Sty 2014 02:02 

niebieski
Konto Citi One - bezpłatne wypłaty w EUR, USD, PLN na całym świecie, konto miesięcznie kosztuje 20 złotych lub 0 zlotych, jeśli się wpłaci na nie minimum 5 tysięcy - warunek raczej prosty, bo można przelewać "z pustego w próżne" i go spełnić.
Minusem Citi jest: trwające długo przelewy - żaden kantor on-line nie ma u nich konta, żeby przelew szybciej przeszedł oraz niefortunne "przepinanie" karty, które doprowadza człowieka do szewskiej pasji.
Dodatkowo warto mieć Alior Sync: konta i karty darmowe, możliwe karty w EUR, USD, GBP - posiadam wszystkie, są absolutnie darmowe i błyskawicznie zasilane z kantoru - przydają się ogromnie w przypadku podróży bądź kupna biletów przez internet :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Sty 2014 04:43 

Cityone. Po pierwsze mniej plastyku do noszenia (można przełączać między PLN i EUR). Co ciekawe na przykład w Brazylii warto zostawić kartę w PLN (1 BRL = 1,30 zł czyli kurs jaki jest na xe.com). W przypadku gdy karta jest w EUR wychodzi przy kupowaniu w kantorze internetowym 1 BRL = 1,39 zł więc drożej. Ale za to nie ma żadnych opłat za konto, kartę a także przy pierwszej, drugiej a nawet trzydziestej ósmej wypłacie więc dla kogoś kto nie lubi gotówki nosić i woli po 100 czy 200 zł wypłacać jak najbardziej. Na kartach ALIOR Kantoru już parę razy po 9 zł przez przeoczenie zapłaciłem ;) Nie sprawdzałem jeszcze w innych krajach ale przy takim kursie to nie warto żadnych kantorów, przelewów, klikania i czekania. Tak więc karta jak najbardziej optymalna. Uwaga na konto w dolarach! Przy wypłacie z konta w dolarach w bankomacie w dolarach bank przelicza dolary na dolary przez euro i kasuje 9%!!! Tak więc konto w dolarach kompletnie bezużyteczne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Sty 2014 08:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
ayahaga napisał(a):
Cityone. Po pierwsze mniej plastyku do noszenia (można przełączać między PLN i EUR). Co ciekawe na przykład w Brazylii warto zostawić kartę w PLN (1 BRL = 1,30 zł czyli kurs jaki jest na xe.com). W przypadku gdy karta jest w EUR wychodzi przy kupowaniu w kantorze internetowym 1 BRL = 1,39 zł więc drożej. Ale za to nie ma żadnych opłat za konto, kartę a także przy pierwszej, drugiej a nawet trzydziestej ósmej wypłacie więc dla kogoś kto nie lubi gotówki nosić i woli po 100 czy 200 zł wypłacać jak najbardziej. Na kartach ALIOR Kantoru już parę razy po 9 zł przez przeoczenie zapłaciłem ;) Nie sprawdzałem jeszcze w innych krajach ale przy takim kursie to nie warto żadnych kantorów, przelewów, klikania i czekania. Tak więc karta jak najbardziej optymalna. Uwaga na konto w dolarach! Przy wypłacie z konta w dolarach w bankomacie w dolarach bank przelicza dolary na dolary przez euro i kasuje 9%!!! Tak więc konto w dolarach kompletnie bezużyteczne.

Od początku roku podobno konto w USD i GBP już działa tak jak wcześniej w EUR, więc nie powinno być przewalutowania
 Profil Relacje PM off
digger lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Sty 2014 18:04 

W pełni się zgadzam, że Alior to w tej chwili najbardziej opłacalna opcja dla globtroterów ;) i nie tylko. korzystałem w wielu miejscach i wszystko bez zastrzeżeń
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Sty 2014 20:37 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 22 529
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
No i można zbierać punkty jak się ma kartę MC world :)

#10 PostWysłany: 22 Sty 2014 20:53 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Wybieram się w marcu do Maroka i zastanawiam się nad kartą i płatnościami tam.
Kilka razy planuję wypłacić z bankomatu pieniądze, szkoda że nie da się w euro wypłacić
i później wymienić w banku.
Macie może jakieś rozwiązanie lub może sprawdzony już sposób.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:46 

Niestety muszę wszystko odszczekać. Być może karta Citi jest najwygodniejsza ale nie kiedy są jakieś problemy. Jakiś czas temu stwierdziłem 2 wypłaty po 300 reali na moją kartę. Dziwne bo korzystałem tylko z bankomatów w "porządnych" bankach, nigdy na ulicy i przy płaceniu nigdy nie wyniesiono karty na zaplecze. Ale widać da się sklonować i bez tego. Po 3 dniach i 4 mailach do citi (w międzyczasie ktoś podwędził z mojego konta kolejne 300 reali) otrzymałem maila z pytaniem czy na pewno nie ja wyplacałem pieniądze oraz z zachętą do zablokowania karty i kontaktu z bankiem. Postanowiłem zablokowac kartę. Niestety zamiast zablokować złodziejowi możliwość wypłacania z mojej karty (czyli np zablokować kartę) bank zablokował... mi dostęp do serwisu transakcyjnego przez kompa i komórkę. Oczywiście na żadne kolejne maile nikt nie odpowiedział pozostawiając mi możliwość dzwonienia z Brazylii na infolinię i poddawania się przesłuchaniu. Dobrze, że znając już trochę ten bank przezornie wypłaciłem z niego wszystkie pieniądze przed blokadą. Gdybym jednak tego nie zrobił to chyba musiałbym wracać do Polski. Zero kasy i zero kontaktu z bankiem. Nie mówię o jakiejś chęci współpracy -bo bank ma swoje procedury a klient jest dla procedury , a nie odwrotnie. PS Jeśli ktoś myśli że karta polskiego Citibanku zadziała w brazylijskim bankomacie Citibanku to chyba się z Citi pozamieniał na rozumy...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Lut 2014 19:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ayahaga napisał(a):
... Oczywiście na żadne kolejne maile nikt nie odpowiedział pozostawiając mi możliwość dzwonienia z Brazylii na infolinię i poddawania się przesłuchaniu. ...

przecież z brazyli możesz za darmo do nich zadzwonić (Phone Home Bezpłatne połączenie z CitiPhone z zagranicy. Korzystanie tylko z telefonów stacjonarnych 0800-891-0471 ) więc jaki to problem?

#13 PostWysłany: 07 Lut 2014 20:57 

namteH napisał(a):
ayahaga napisał(a):
... Oczywiście na żadne kolejne maile nikt nie odpowiedział pozostawiając mi możliwość dzwonienia z Brazylii na infolinię i poddawania się przesłuchaniu. ...

przecież z brazyli możesz za darmo do nich zadzwonić (Phone Home Bezpłatne połączenie z CitiPhone z zagranicy. Korzystanie tylko z telefonów stacjonarnych 0800-891-0471 ) więc jaki to problem?

Tylko taki że nie lubię przesłuchań. Poza tym nie mam po co dzwonić bo na koncie już nic nie mam a z tym bankiem nie mam już przyjemności. Opisałem sytuację bo najpierw ich polecałem a teraz nie. I tyle. Dzięki za numer. Swoją drogą "w porządnym banku" przysłano by numer w mailu. No ale widocznie tego nie ma w procedurze ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Lut 2014 23:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
[quote="ayahaga"... Swoją drogą "w porządnym banku" przysłano by numer w mailu. No ale widocznie tego nie ma w procedurze ;)[/quote]
dawali z kartą...
wydrukowany, laminowany, błyszczący...
czyżbyś nie wzięła w podroż? :D

#15 PostWysłany: 07 Lut 2014 23:48 

niebieski
Nie chcę robić reklamy, ale opiszę swój przykład. Mam konto w citibanku w zł, jak i subkonta w walutach obcych. Posiadam kartę do konta, którą przez internet mogę podłączać pod dowolne konto walutowe, wtedy kiedy akurat potrzebuję. Jeśli np. chcę zapłacić za hotel w hotels4u, wpłacam osobiście do banku kupione w kantorze funty. Podpinam kartę pod owe konto i płacę za rezerwację kartą w funtach, bez jakiejkolwiek straty na przewalutowaniu. Następnie ponownie podpinam kartę pod konto w zł. dodam, że jadąc za granicę, ponownie dokonuję takich ustawień aby móc tam płacić kartą np w euro.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Lut 2014 02:32 

srebrny
Cytuj:
- do zbierania mil - mBank platinum (jako jedyna ma przelicznik 3:1) - ale płatność tylko przy operacjach w złotówkach lub euro (przy innych walutach za dużo tracimy niestety). łatwo pozbyć się opłaty rocznej.

Przelicznik 3:1 daje też Citibank World Elite - niemniej w tym wypadku raczej nie uda się wywalczyć zwolnienia z opłat

#17 PostWysłany: 09 Lut 2014 22:55 

niebieski
SPLDER napisał(a):
niemniej w tym wypadku raczej nie uda się wywalczyć zwolnienia z opłat

czasami nawet roczna oplata jest niczym przy oszczednosciach jakie daje dany produkt, oczywiscie przy odpowiednich danych wejsciowych (np. czeste podroze).
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Mar 2014 00:03 

niebieski
właśnie chcę założyć konto Citione, bo obecnie mam:
-ror w multi (mbank)
-konta i karty walutowe w sync
-kk w citi (wizz)
No i za dużo tych logowań.

Wydaje mi się, że CitiOne rozwiąże ten problem i zostanie tylko 1 system.

ALE.... czy znacie kantor internetowy z bezpłatnymi przelewami EUR i USD do Citi? Bo szukam od 2 godzin i nie widzę.
Dotychczas korzystałem z cinkciarza i konik-online - ale one nie nadają się do Citi...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Mar 2014 00:51 

srebrny
Może warto jeszcze wspomnieć o ubezpieczeniu. Myślę, że jest to potrzebna rzecz dla każdego wybierającego się za granicę bliższą lub dalszą. Jeśli ktoś często podróżuje koszty mogą byc naprawdę spore (trzeba pod uwage wziąć sumę ubezpieczenia, bo moim zdaniem ubezpieczenie na 10 tys EUR to wcale nie jest dużo). Jedną z kart oferujących ubezpieczenie na przyzwoite sumy jest Diners - koszt tej kart to około 300 PLN/rok (bywają różne promocje). Dodatkowo, ubezpieczeniem objęta jest też druga osoba z rodziny podróżująca z właścicielem karty. No i jeśli się wybierze Diners Club LOT to można zbierac mile (choć przelicznik nie jest rewelacyjny, bo 5:1). I jeszcze koszty przewalutowań przy płatnościach bezgotówkowych są korzystniejsze niż np przy Visie Citi i MC Raiffeisena (sprawdziłem wykonując transakcje w tym samym dniu każdą z kart np we Włoszech).

#20 PostWysłany: 08 Mar 2014 02:08 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
pasta napisał(a):
ALE.... czy znacie kantor internetowy z bezpłatnymi przelewami EUR i USD do Citi? Bo szukam od 2 godzin i nie widzę.
Dotychczas korzystałem z cinkciarza i konik-online - ale one nie nadają się do Citi...

https://internetowykantor.pl/

Korzystałem wielokrotnie (co prawda nie z Citi) - polecam. Przelewy EUR i USD za darmo.

Jakbyś chciał skorzystać z mojego reflinka (dostaniesz 1000pkt na wymianę walut po kursie średnim), to kliknij tu: https://internetowykantor.pl/?pkt1=415182

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości