Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Sty 2014 18:26 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Witam wszystkich,

W maju wybieram się do Singapuru/Malezji i mam kilka pytań.
Mam 14 dni, w ciągu których chcemy zobaczyć jak najwięcej i przy okazji spędzić ze 2,3 dni na jakiejś fajnej plaży (na której można posnorkować). Lądujemy w Singapurze, a wylatujemy z KUL i tutaj pytanie:
1. Wiem, że można dostać się z SIN do KUL na 3 sposoby - autobus, pociąg, Air Asia. Czy jest coś fajnego do zobaczenia po drodze co mogłoby zniechęcić mnie do podróży samolotem na tej trasie? :). Sprawdzałem na seat61.com cenę pociągu i 2 klasa jest nieznacznie tańsza niż lot AirAsia i nie wiem czy jest sens tracić czas na podróż lądową (będziemy mieli duże plecaki więc bagaż nadawany konieczny).
2. Z tego co piszecie warto poświęcić na Singapur jakieś 3,4 dni a na samo KUL 2 dni (chcemy zobaczyć Batu Caves). Ktoś kto ostatnio był może to potwierdzić?
3. Chcemy zobaczyć Taman Negara - jak najlepiej tam się dostać? (czytałem że są jakieś busy). Ktoś poleca tam jakiś nocleg? (dystans nie jest bardzo krótki więc pewnie zatrzymamy się tam na jakaś jedną noc.
4. Według was opłaca się kombinować z jakimś krótkim np. do Indonezji AirAsia mając do dyspozycji tylko 2 tygodnie? (KUL to hub AirAsia i trochę żal nie skorzystać z dobrych cen :) ).

PS. Piszecie, że fajne jest Langkawi, ale mam lekkie wątpliwości co do pogody w maju akurat w tym zakątku, a wolałbym uniknąć słąbej pogody więc bardziej wchodzi w grę coś na południe - chyba że się mylę ;) - może lepiej Tioman?

Wszelkie rady mile widziane.

Pozdrawiam

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#22 PostWysłany: 10 Sty 2014 21:18 
Site Admin

Loty: 539
Kilometry: 996 635
Krajów: 82 / 38.3%
1) Jak masz czas to zdecydowanie bus najtaniej - 1,7$ do JB, trochę ponad 1h, w 15min z Larkin terminalu łapiesz busa do KL za 32RM jadącego 5h, więc w ok 6,5h od wyjazdu z Singapuru jesteś; do zobaczenia po drodze nie ma nic raczej
2) Byłem w te wakacje potwierdzam ;) (dla mnie 3/2 dni odpowiednio)
3) Najłatwiej (i najtaniej) busem do Jerantut i przesiadka w bus do Kuala Tahan; w drugą stronę można łódką przez Kuala Tembling (trochę jak z czasu apokalipsy, ale nam po 30min się znudziło:P wiele jednak osób bardzo chwali sobie). Na miejscu noclegi dość drogie, ale sporo hosteli przy rzece jest, często mają niewielkie obłożenie i można całą chatkę dla siebie za koszt dormu. Inna opcja to nocleg w schronisku w dżungli przy paśnikach dla zwierząt - podobno bardzo fajne i tani jest - ja miałem skorzystać ale tak trek po dżungli dał nam się we znaki że wieczorem nie byliśmy w stanie ruszyć się z hostelu i dojść do schroniska
(w sumie jednak bardziej od TN podobało nam się Cameron: pola, mossy forest no i wycieczka na Rafflesie)
4) Nie opłaca się, wracaj w te rejony na dłużej :D

Tioman jest bardzo fajny jeśli snorklujesz/nurkujesz
Mikolaj2206 lubi ten post.
MaciekM uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 11 Sty 2014 13:12 

Loty: 41
Kilometry: 119 639
Krajów: 20 / 9.4%
@Mikolaj2206
1. Jeśli chcesz zobaczyć Melakę, to wsiadaj w autobus. Po drodze nie ma nic innego ciekawego. Ja ostatnio leciałem AirAsia z SIN do KUL i nie żałuję, bo czas oszczędziłem.
2. Ja na SIN poświęciłem 6 dni i ani trochę się nie nudziłem, z tym że atrakcje, typu Universal i ZOO są dosyć drogie. W 4 dni też można całość oblecieć. W KUL byłem dokładnie 2 dni i trochę żałuję, że nie posiedziałem dzień dłużej. Pierwszego dnia wchodziłem na Twin Towers, a drugiego Batu Caves. Niewiele mi czasu zostało na spokojne szwendanie po mieście.
4. Nie warto. Indonezja jest na oddzielną wyprawę. Też myślałem, żeby sobie wyskoczyć na 2 dni na Bali z SIN, ale podliczyłem i sama wiza ($25) + opłata klimatyczna (~$15) wychodzą $40 i średnio mi się to kalkulowało.
 Profil Relacje PM off

#24 PostWysłany: 11 Sty 2014 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 1 130 891
Krajów: 69 / 32.2%
Witam. Tez bede w maju 2 tygodnie w Malezji .Nasz plan wyglada tak : 3 noclegi w Kuala Lumpur , przelot na Langkawi tam 6 noclegow , z tym ze chcemy z Langkawi poplynac na jakas tajska wysepke np Ko Lipe . Potem przelot z Langkawi do Singapuru tam 3 noce i przelot z Johor Bahru do KUL Firefly 8 E za przelot! Fakt , ze 6 nocy na Langkawi to troche duzo ale chcemy poleniuchowac .

#25 PostWysłany: 11 Sty 2014 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 476
Kilometry: 1 130 891
Krajów: 69 / 32.2%
Jeszcze mam pytanie . Probuje kupic bilety na prom z Langkawi na Ko Lipe na stronie http://www.tigerlinetravel.com/ . Chcialbym tam plynac rano i wrocic wieczorem , ale ciagle wyskakuje mi powrot nastepnego dnia.Czy jest mozliwosc powrotu tego samego dnia ?

#26 PostWysłany: 13 Sty 2014 15:55 

Zrób 2 osobne rezerwacje

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:12, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
benhen lubi ten post.

#27 PostWysłany: 13 Sty 2014 16:15 

Z KUL do SIN jeśli w grę wchodzi podróż nocą pociągiem to polecam. W najtańszym miejscu sypialnym (są też 'lux' ale to już jak chcecie).
Jest trochę inaczej niż w naszych pociągach, z resztą to wąskotorówka. Cały dzień jechać może faktycznie nie warto, chyba, że ktoś lubi kolej:)

Do Jerantut też można dostać się nocnym pociągiem z SIN;) Jak ktoś lubi podróże koleją to dobra opcja, lotniska, samoloty, są zawsze takie same na całym świecie, pociągi nie:)

Tylko bilety z SIN mogą być droższe niż do SIN. Nie wiem jak to jest przy zakupie przez net. Malezja miała "dla siebie" tańsze miejsca niż przy zakupie w przeciwną stronę.
Według seat61.com taki bilet z KUL do SIN (2 klasa sypialny) kosztuje 43RM tj. ok 40PLN.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Sty 2014 16:43 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jesli chodzi o atrakcje miedzy SIN a KUL to ja zdecydownaie polecam Melakke. Miasto warte zobaczenia.
Z tym ze nie robilbym tego jako przystanek w drodze z SIN do KUL, tylko wybralbym sie tam na jednodniowa wycieczke z SIN lub KUL.
My to zrobilismy tak. Z samego rana pojechalismy autobsem z KUL do Melakki (koszt 10 MYR), spedzilismy tam caly dzien-zobaczylismy co bylo do zobaczenia ;), i wrocilismy wieczorem autobusem do KUL.

#29 PostWysłany: 13 Sty 2014 23:06 

Zbanowany
matterfixed napisał(a):
4. Nie warto. Indonezja jest na oddzielną wyprawę. Też myślałem, żeby sobie wyskoczyć na 2 dni na Bali z SIN, ale podliczyłem i sama wiza ($25) + opłata klimatyczna (~$15) wychodzą $40 i średnio mi się to kalkulowało.

Ostatni raz byłem w Indonezji 5 lat temu i 7-dniowa wiza kosztowała 10$, a 30-dniowa 25$. Zmieniły się ceny? I co to jest opłata klimatyczna?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 14 Sty 2014 16:51 

Loty: 41
Kilometry: 119 639
Krajów: 20 / 9.4%
Dzięki za zwrócenie uwagi. Nie ma żadnej opłaty klimatycznej. Miałem na myśli airport tax na Bali, który wynosi 150.000 IDR, czyli niecałe $15.

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:12, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 19 Sty 2014 11:25 

Nie chcę zakładać nowego wątku więc podepnę się tutaj. Za niecałe 2 miesiące lecę na kilkanaście dni do Malezji. Wstępny plan wygląda tak:
1. Dzień - przylot i od razu przesiadka w samolot do Singapuru
2. Dzień - Singapur
3. Dzień - Singapur
4. Dzień - Przelot na Langkawi via Kuala Lumpur
5. Dzień - Langkawi
6. Dzień - Langkawi
7. Dzień - Langkawi - Perhentiany (przelot via Kuala Lumpur - czy lepiej bus)?
8. Dzień - Perhentian Besar
9. Dzień - Perhentian Besar
10. Dzień Perhentian Besar. Zmiana wyspy
11. Dzień Perhentian Kecil
12. Dzień Perhentian Kecil
13. Dzień Perhentian Kecil. Zmiana wyspy
14. Dzień Redang
15. Dzień Redang
16. Dzień przelot do Kuala Lumpur
17. Dzień KL
18 Dzień KL - wieczorem powrót

Pytania.
1. Myślimy nad zamianą opcji z Singapurem i Langkawi na Borneo - co myślicie?
2. Czy słusznie robimy omijając Cameron Highlands?
3. Czy Waszym zdaniem brakuje jakiegoś "must see" w tym planie?
4. Bardzo byłbym wdzięczny za namiary na fajne kwatery w tych miejscach.
5. Jak podróżować po Malezji? (Samolot vs Bus vs Pociąg) Chodzi mi głównie o transport z Langkawi na Perhentiany.

Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 19 Sty 2014 23:29 
Site Admin

Loty: 539
Kilometry: 996 635
Krajów: 82 / 38.3%
Wiesz, zależy co kto lubi;) Widzę że Twój plan jest nastawiony na prawie same wyspy;) może właśnie jakaś przerwa by się przydała od plażingu?;) Mnie osobiście Cameron Highlands bardzo się podobało - plantacje herbaty, Mossy forest (tylko nie po drewnianych kładkach a zagłębić się w las), okoliczne ścieżki do samodzielnych trekingów po dżungli czy wreszcie możliwość zobaczenia rafflesi. (jeśli internet nie wystarcza i jest potrzeba to mogę wrzucić fotki ;) ) Oczywiście jest też cała otoczka tandety/komercji (plantacje truskawek, farmy motyli, sklepy sprzedające kicz itd) ale takie miejsca można ominąć - Tanah Rata to punkt wypadowy, nie miejsce docelowe.

I tak samo może zamiast samolotem z Langkawi przez KL to busami - najpierw zahaczyć o Penang dla tamtejszego jedzenia plus jeden dzień zwiedzania i w nocny autobus prosto do Kuala Besut by na Perhentiany wyskoczyć.

#33 PostWysłany: 19 Sty 2014 23:42 

HON fly4free
Pytania.
1. Myślimy nad zamianą opcji z Singapurem i Langkawi na Borneo - co myślicie?

Borneo (nawet fragment, bo w krótkim czasie nie da się więcej) jest o wiele ciekawsze od Langkawi IMO.
Ponieważ już i tak lądujesz w SIN to trudno je pominąć, ale SIN to takie miejsce gdzie się często wraca przy okazji przesiadek - wolałbym dłużej być na Borneo.

2. Czy słusznie robimy omijając Cameron Highlands?

Jeśli nie jest Wam po drodze, to tak, CH to teren pagórkowaty i plantacje herbaty, ładne ale jeśli widziałeś plantacje w innych miejscach na świecie, będzie podobnie. Można robić samodzielne treki po okolicy, ale na to trzeba mieć czas. Same miasteczka w CH to czysta komercja i nic ciekawego, trochę taki azjatycki odpowiednik Zakopanego czy Białki tatrzańskiej.

5. Jak podróżować po Malezji? (Samolot vs Bus vs Pociąg) Chodzi mi głównie o transport z Langkawi na Perhentiany.

Najlepiej autobusami, są bardzo wygodne, tanie , punktualne i jeżdżą dość często.
Jeśli masz mało czasu / lubisz latać - to oczywiście polatać - szybciej a ceny też są niewysokie zwykle - sprawdź FireFly, MH, AA itd.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 05 Lut 2014 22:49 

niebieski
Czy jadąc do Malezji warto przeprowadzić profilaktykę antymalaryczną? Dodam, że chyba skuszę się na krótką wycieczkę po Taman Negara.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 05 Lut 2014 23:02 

Malezja ogólnie: nie
ale konkretnie Taman Negara to byłoby wskazane
byłem parę razy i nic mi się nie przyplątało, ale to nie musi być wcale regułą...

Ostatnio edytowany przez marcino123, 25 Wrz 2019 19:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 19 Lut 2014 00:24 

Dwie propozycje:
1. Dla mnie SIN 4dni / KL 2dni
2. Bardzo, bardzo polecam Melakke. Urocze, malo zadeptane, kolonialne, do obejscia pieszo, nie ma plazy. Pozostalosci po dzielnicy holenderskiej I portugalskiej, lokalna odmiana kuchni pernankanskiej, przedziwne morskie stworzenia podawane w garkuchniach w porcie, rejs po rzece o zachodzie slonca - to byla bardzo przyjemna wycieczka na 2 dni z KL.
 Profil Relacje PM off
anonimowyPL uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 02 Mar 2014 20:46 

niebieski
Mój szkic planu wyjazdu wygląda następująco:

Przylot 2.05 po południu - wieczorne zwiedzanie Singapuru (Marina Bay)
3.05.2014 Sobota
Sentosa + floating stadium etc.
4.05.2014
Ogród botaniczny, włóczenie się po Singapurze, wieczorny przelot Air Asia do KUL - tutaj rozważam przelot do KUL 5 maja rano
5.05. zwiedzanie KUL, wieczorne zwiedzanie (Petronas Twin Tower)
6.05. Batu caves
7.05. Poranny przejazd do Cameron Highlands - zwiedzanie pól Herbacianych
Jak da rade to wieczorny przejazd do Taman Negara, jak nie to nocleg w CH
8.05 Taman Negara
9.05 Poranny przejazd do Kota Bharu + Perhentian
9.05-12.05 Odpoczynek na Perhentian
12.05 lub 13.05 przejazd poranny/Nocny do KUL
13.05 - włóczenie się po KUL
14.05 Krótka wizyta w Melakce , powrót do KUL koło 17
około 20.30 przejazd na lotnisko
14/15.05 powrót do Warszawy

Co Wy na to? Jakieś rady mile widziane :). Jeżeli ktoś zna jakieś niezłe i niedrogi noclegi w tych miejscach to byłbym wdzięczny za info.

Pozdrawiam!

Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 02 Mar 2014 21:37 

niebieski
Co do Batu Caves to podałem tylko dzień, w którym chce to zobaczyć - pewnie zajmie to max pół dnia :).
Jak najlepiej dostać się do Melaki? Autobus? Prawdopodobnie przesunę to na 6.05, a w ostatni dzień zamiast jechać ponad 100km za miasto zwiedzimy Batu Caves - tak będzie bezpieczniej z czasem.

Czy trasę KUL- Cameron Highlands- Taman Negara - Perhentian da radę zrobić bez cofania się w stronę KUL?

Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 13 Mar 2014 11:09 

Co do Taman Negara, to przed dwoma laty było tak, że łodzią można dopłynąć bodajże do Kuala Tahan tylko w okolicach południa, wieczorem tam nie dotrzesz rzeką. Dojeżdżają co prawda busy z Jerantut, pewnie jest też opcja z taxi, ale to już większy wydatek. No i ja kojarzę tylko poranne busy do Jerantut.
Nie byłem na wyspach Perhentian, bo z Taman Negary przez Jerantut pojechaliśmy do Cherating, w okolicach Kuantan. Kiedyś to był ponoć raj dla surferów. Teraz to w sumie bardzo spokojna, a o tej porze roku pewnie zupełnie wolna od turystów miejscówka. Jeśli szukacie spokoju to polecam.

Batu Caves to wycieczka na 2-3 godziny max. Co do Singapuru to polecam przede wszystkim street food. Wg mnie najlepsza kuchnia w SE Asia. Ale oczywiście jest co robić - na Sentosę najfajniejsza droga to kolejka linowa (http://www.singaporecablecar.com.sg/), koszt przed dwoma laty wynosił ok. 25 dolarów singapurskich. Niezłe przeżycie, i jak się zatrzymuje na chwilę w połowie drogi to ciężko zebrać myśli ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Mar 2014 11:46 

5.05. zwiedzanie KUL, wieczorne zwiedzanie (Petronas Twin Tower)
6.05. Batu caves
7.05. Poranny przejazd do Cameron Highlands - zwiedzanie pól Herbacianych
Jak da rade to wieczorny przejazd do Taman Negara, jak nie to nocleg w CH

- 5.05 na północny wschód (przez park) od Twin Tower jest Sky Bar, wjazd gratis - widok niezapomniany, w dzień jest tam pusto, a za to wieczorem max
- 6.05 Batu zajmie Ci to w sumie max pół dnia
-7.05 z tego co pamiętam autobus jedzie pół dnia do Cameron więc, wg mnie nie dasz rady dotrzeć do Taman Negara w jeden dzień, jeśli rozważasz dżungle na spacer, to w Cameron znajdziesz 10 różnych szlaków, wiszą w każdej noclegowni.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość