Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pieniądze w podróży
#1 PostWysłany: 27 Paź 2013 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 511
Kilometry: 884 903
Krajów: 79 / 38.2%
srebrny
Wyjeżdżam na 2 tygodnie do Azji (Singapur / Malezja / Tajlandia) i Australii, stąd pytanie jak najlepiej rozwiązać problem kasy. Nie chciałbym brać całej gotówki ze sobą (myślę że najlepiej wziąć trochę USD) oraz karte kredytową (mBank M&M) / Alior Sync (debetówka). Z góry dzięki za rady.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 27 Paź 2013 20:12 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 116 / 56.0%
złoty
jakich rad oczekujesz?:)

gotówkę trzymaj w różnych miejscach, różne kwoty, nie noś wszystkiego ze sobą

#3 PostWysłany: 27 Paź 2013 20:31 
Awatar użytkownika

srebrny
W sensie czy jest sens brania wiekszosci kasy w gotowce a tylko czesc na karcie, czy jak ?

#4 PostWysłany: 27 Paź 2013 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Krajów: 25 / 12.1%
My mieliśmy wszystko w gotówce, pochowane w dwóch moneybeltach deutera. Świetna sprawa, praktycznie niemożliwe, żeby ukraść i nie jest uciążliwe.

Wypłata z bankomatu przynajmniej w Tajlandii wiąże się z dodatkową opłatą 15 zł i są limity, że nie możesz wypłacić więcej niż nie pamiętam już dokładnie ile.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Paź 2013 21:45 

Zbanowany
limit w bankomaty chyba 20tys baht na raz do 100tys baht na caly dzien chyba . :p
my w kwietniu bylismy w Tajlandia , Malaysia , Singapore tez mielismy wszystkie kasy ze soba we 3 waluty :) ponad 20 tys zl
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Paź 2013 21:47 
Awatar użytkownika

Na pewno nie 20 tys, bo mi nie wypłaciło coś rzędu 3000 lub 4000..

Widzę, że wakacje na bogato :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Paź 2013 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 29 031
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
My natomiast tylko małe kwoty mamy przy sobie. Reszta na koncie. Źle bym się czuł z dużą kasą przy sobie.

http://mamasaidbecool.pl/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Paź 2013 23:09 

Musisz sam ocenić. Ja staram się cześć rzeczy opłacać przed wyjazdem, jeśli to drogi wyjazd. Najwięcej brałem 1100$. Generalnie 2 tys $ bym nie przekraczał w gotówce, nawet kosztem wyższego kursu z karty.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Paź 2013 23:23 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 116 / 56.0%
złoty
Ja zawsze liczę, ile będę potrzebować na miejscu na wstępy, jedzenie, pamiątki, komunikację i transport + to co musze opłacić (np. hotel). Jak już znam kwotę to dodaję 10% i tyle mam w gotówce. Reszta karty. Mamy kilka kart debetowych i kredytowych, na których zawsze są jakieś pieniądze w razie co.

Wolę płacić kartą w sklepie niż wypłacać z bankomatu ze względu na nakładki i inne możliwości ściągnięcia moich danych z karty. Jeśli już wypłacam z bankomatu, to do kolejnych wypłat używamy tej samej karty, żeby nie wyczyścili nam wszystkich kont :)

Przy sobie, już na miejscu, nie noszę dużo - zawsze podróżuję z mężem, więc każde z nas ma tyle ile potrzebujemy danego dnia np. na wstepy czy wycieczkę + drobne kieszonkowe równowartości np. po 10USD/EUR zalezy jaki kraj. To chroni tez przed wydawaniem kasy na głupoty i duperele :)

#10 PostWysłany: 28 Paź 2013 00:05 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 617 989
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
Mucustrooper napisał(a):
Na pewno nie 20 tys, bo mi nie wypłaciło coś rzędu 3000 lub 4000..

Widzę, że wakacje na bogato :)

Wypłacałam 13000 jednorazowo bez zadnego problemu.

#11 PostWysłany: 28 Paź 2013 00:27 
Awatar użytkownika

Może kwestia felernego bankomatu..

O ile w Polsce nawet za najmniejsze rzeczy wszędzie płacę kartą z paypassem to tyle za granicą nie lubię. Za dużo razy słyszałem, że bank postanowił zablokować na wszelki wypadek kartę widząc egzotyczną transakcję, czy zeskanowaniu pasku magnetycznego, a jak już postanowiłem wypłacić pieniądze w Khao Sok w Tajlandii to jedyny bankomat w promieniu 30 km nie miał pieniędzy. Do tego dochodzą prowizje za wypłaty oraz gorszy kurs wymiany, więc póki co to nie są na tyle duże kwoty, że bym się bał brać ich ze sobą i pochować po skrytkach.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Paź 2013 01:52 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Póki to nie są zbyt duże kwoty to nie tracisz mocno na kursie wymiany, poza tym to nie jestem pewny czy lecąc gdzieś gdzie jest jakaś dziwna waluta z której dostępnością jest kiepsko w kantorach i kiepskie są kursy wymiany nie traci się więcej na wymianie w kantorze bezpośrednio, bądź kupowaniu dolarów/euro żeby wymienić na miejscu...

Bank można uprzedzić o planach wyjazdu gdzieś daleko żeby nie zablokował nam karty, zabierając karty z różnych banków też można zmniejszyć ryzyko że któraś nie będzie działać.

Tylko na problem pojedynczego bankomatu w środku dżungli ciężko poradzić inaczej niż biorąc papierowe pieniądze :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Paź 2013 08:09 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
srebrny
Zazwyczaj w bankach można uniknąć podwójnego przewalutowania korzystając z karty w USD.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Paź 2013 08:13 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Ja tu poprę zbyhu - w pl przez internet wymieni się korzystnie euro/usd ale potem jak chce się zamienić to na egzotyczną walutę już na miejscu kursy są od lekko niedogodnych przez śmieszne (jak np na wyspach/z miejscowości promowych w Malezji/Tajlandii - np liczenie $ jako 2,6 RM ;) )
Dla mnie w większości wypadków korzystanie z bezprowizyjnej karty = kursy odchylone o kilka groszy od nominalnych na egzotyzniejszych walutach (pierwsze przewalutowanie na euro wypada bardzo korzystnie, na drugim bank na nas zarabia, sumarycznie ok). Wyjątek to Tajlandia gdzie dolicza Ci 15zł w prawie każdym bankomacie - tu bym wyjął kwotę na cały wyjazd na raz. Normalnie to wyjmuję kwotę na tydzień czasu - drobne noszę w portfelu, resztę łącznie z kartą w moneybelcie, zapasowe karty i żelazny zapas $ np 200$ w razie w (zwykle lepszy kurs $ niż euro dają na miejscu) poukrywane w różnych miejscach

#15 PostWysłany: 28 Paź 2013 10:07 

Zbanowany
Akurat w Tajlandii to tak jak pisałem jakiś czas temu:
Kurs stosowany przez Alior Kantor (konto w USD) = 31,20
W tym samym czasie kurs w kantorze = +/- 31,95

Więc korzystniejsze było posiadanie USD w gotówce

#16 PostWysłany: 28 Paź 2013 17:12 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
ale ja nie szukam kantorów wcale ;) ostatnie 3 miesiące byłem w podróży i nie wymieniłem ani centa.. nie muszę się zastanawiać gdzie znajdę taki z dobrym kursem, przeliczać itd
a na tydzień czasu wyciągam bo nie chcę nosić dużych zapasów gotówki przy sobie, obawiając się kradzieży

#17 PostWysłany: 04 Sty 2014 21:55 

w Malezji (jak i podobno całej Azji) zabierając pieniądze trzeba pamiętać o tym aby dolary były z "dużymi głowami" i unikać serii CB - z tymi bankomatami bowiem jest problem w większości kantorów (nie chcą wymieniać).
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Lip 2015 17:29 

cześć, trochę odgrzewam temat, ale w sumie nie padła na razie jednoznaczna odpowiedź co się bardziej pyli...

opcja A: założyć sobie konto w USD i wypłacać z lokalnych bankomatów?
opcja B: przywieźć sobie w gotówce zielonych i wypłacać w kantorach?

czy jeszcze inna opcja?

mówię teraz głównie o Tajlandii/Wietnamie itp

swoją drogą jak teraz wahania walut? bo coś waluty azjatyckie mogą pójść w dół przez Chiny a złotówka też w dół (względem dolara) przez Grecję - ktoś ma jakieś ciekawe toerie na ten temat? : ) :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 09 Lip 2015 22:46 

Tak ,przy okazji odgrzebanego tematu,to przeważnie jeżdżę sam. Nasuwa się poblem ,gdzie trzymać dokumenty i pieniądze będąc na plaży. Wiekszość odpowiedziała by ,że w sejfie hotelowym. Sęk w tym ,że śpię na campingach ,kwaterach i bungalowach. Bedąc samemu ,ciężko jest zostawić dokumenty i gotówkę na ręczniku i iść pływać w morzu.
Jakieś 5 lat temu na którejś z wysp greckich zaobserwowałem ,jak para na ręcznikach wykonywała dziwne ruchy. Potem poszli do wody na dość długo. Okazało się ,że pod ręcznikami wykopali dołek i tam schowali swoje rzeczy i pieniądze na pewno.
Byłem świadkiem jak złodzieje plażowi ,dosłownie łapali za torebkę i znikali.
Ten sposób chowania rzeczy pod ręcznikiem w piasku lub w kamykach praktykowałem podczas następnych wyjazdów.
Żaden złodziej nie odsunie ręcznika i nie będzie grzebał,łapie to co ma pod ręką.
 PM off  

#20 PostWysłany: 09 Lip 2015 22:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Też przetestowałem ten patent w Singapurze / Tajlandii, sprawdza się ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości