Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Sty 2014 11:01 

Czołem,
Oto nasz plan podróży Singapur-Kambodża-Wietnam w dniach 15 stycznia – 1 lutego.
15-17 stycznia - Singapur,
17-19 stycznia - Phnom Penh,
19-22 stycznia - Siem Reap,
22-23 stycznia – Spływ Mekongiem do Wietnamu
23-24 stycznia - Chau Doc,
24-27 stycznia - Phu Quoc,
27-28 stycznia - Can Tho,
28-1 lutego - Ho Chi Minh City,
1 lutego - Singapur.

Co polecacie aby zwiedzić /zobaczyć na zaplanowanej trasie ?
Chcielibyśmy unikać zatłoczonych, komercyjnych miejsc. Interesuje nas bardziej lifestyle i smaczki społeczno-kulturowe.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:08 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 1.0%
Phnom Penh - tu chyba za dużo czasu, jeden dzień bym skrócił.
Przeprawa ze Siem Reap do Chau Doc zajmie dwa dni - nie wiem czy się da całość pokonać Mekongiem, ale moim zdaniem nie warto się 2 dni męczyć na łodzi. Chyba, że zafundujecie sobie jakiś wycieczkowiec wyższej klasy - slow boat to po paru godzinach męczarnia. Polecam opcję łączoną - część busem a na łodzi od granicy do Chau Doc (ja jechałem w przeciwnym kierunku). Wtedy można popatrzeć na życie wiosek na Mekongu (nam robili przystanki w kilku miejscach), ale wiekszość drogi jedzie się busem, co jest wygodniejsze i szybsze.
W Chau Doc nie ma co robić - jeśli 23-24 oznacza po prostu nocleg to powinno być ok (zróbcie sobie wycieczkę na pobliską górę, tylko jak jest jeszcze jasno).
Nie wiem jak jest z przejazdem z Chau Doc na Phu Quoc, z tego co pamiętam to nie jest łatwo się dostać na wyspę.

Jeśli chodzi o Can Tho to polecam homestay u Hunga. To co prawda już bardziej guesthouse, bo ma sporo ludzi, ale fajne przeżycie i miły człowiek, który pokaże jak wygląda życie na wsi. Nocuje się chatkach z bambusa, je to co ugotuje jego żona, Hung zabiera na wycieczkę na floating market i po okolicznych wioskach.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Sty 2014 16:45 

Dzięki Albert za podpowiedzi.
Phnom Penh - będziemy 1 pełny dzień. co polecasz zobaczyć ?

Siem Reap - tak zrobimy, czytając fora ludzie odradzają podróż łodzią z Siem Reap do Phnom Penh, więc spłyniemy tylko z Phnom Penh do Chau Doc
Chau Doc - pół dnia i nocleg i rano od razu na Phu Quoc. Mam nadzieje, że uda się tam dotrzeć.

Can Tho - w jaki sposób rezerwowałeś u Hunga ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Sty 2014 23:40 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 1.0%
Hunga bukowałem przez e-mail, który był na TripAdvisorze - ale teraz widzę, że zdjęli tam te informacje, więc wrzucam namiary z maila, który zachowałem.
adres e-mail: hunghomestay@yahoo.com.vn
tel.: +84 903 849 881 (idzie się dogadać po angielsku)
Widzę, że też mają facebooka: https://www.facebook.com/HungsHomestay
Nie ma go w żadnym bookingu ani agodzie, więc po prostu dostaliśmy maila z potwierdzeniem. Muszę przyznać, że trochę nas to stresowało, ale wszystko było ok, a potem kilkukrotnie mieliśmy podobne rezerwacje robione telefonicznie i zawsze było ok.

Co do Phnom Penh, to byłem przejazdem - 4h między autobusami - więc dużo nie zwiedzałem. Polecane atrakcje to pałac królewski i światynie buddyjskie, których naoglądaliśmy się w Tajlandii i mieliśmy przesyt. Wielu twierdzi, że warto się wybrać na "killing fields", ale my też sobie odpuściliśmy. To co zobaczyliśmy to fajny targ w środku miasta i bonus - poznaliśmy miłych lokalsów i zjedliśmy z nimi lunch w ich miejscu pracy. W trakcie ulewy młodzi Khmerowie zaproponowali nam schronienie w agencji turystycznej. Akurat mieli porę obiadową, więc podjechał jakiś koleś z kolbami gotwanej kukurydzy - zaproponowali nam ten posiłek i strasznie się upierali, że nie chcą pieniędzy (na nasze warunki bardzo tania rzecz). Bardzo miło to wspominam, a Khmerowie w ogóle są super sympatyczni (nawet jak nagabują i próbują coś sprzedać robią to dużo przyjemniej niż Wietnamczycy, o Arabach nie wspominając).

Co do podróży do Chau Doc, to prawdopodobnie będziecie musieli przenocować we Phnom Penh. Przejście graniczne na Mekongu zamykają wcześnie (ok. 15), więc raczej nie dacie rady w jeden dzień ze Siem Reap tam dojechać. W ten sposób możecie jeszcze coś pozwiedzać w PP. Z PP do Chau Doc polecam opcję też z busem - dojazd busem do granicy, potem łódź do Chau Doc. Ale szczerze mówiąc jest ciężko zawczasu to dogadać - nam w Chau Doc powiedzieli, że całą trasę płyniemy do PP, a było tak, że od granicy był już bus. Suma sumarum wyszło bardzo dobrze, bo łodzi mieliśmy już dosyć - ale trzeba się przygotować na takie niespodzianki, szczególnie w Wietnamie.

Co do przejazdów autobusowych w Wietnamie to polecam busy linii PHUONG TRANG - trochę droższe, ale za to klimatyzowane, punktualne, z dodatkową osobą na pokładzie (taki kierownik przejazdu dodatkowo obok kierowcy), czyste i z transferem z dworca do wybranego punktu w mieście docelowym wliczonym w cenę (a najczęściej dworce są na obrzeżach miast, i w Wietnamie, i w Kambodży).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Sty 2014 22:46 

AlbertT - dzięki za wszystkie informacje. wykorzystam to na pewno !

bartas8891 - również dzięki!
ile zajęłą Ci podróż Sieam Reap do Ho Chi Minh busem ?
Miałem plan wypożyczyć skuter w SR, dlaczego nie wolno ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Sty 2014 23:34 

białasy powodują wiele wypadków, wydaje im się ze potrafią jeździć, ale zasady jazdy w Indochinach są nieco niezrozumiałe dla nas :shock:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Sty 2014 00:18 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Zamieszki w Kambodzy
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... zelac.html

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość