Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael
#221 PostWysłany: 30 Gru 2013 15:05 

Zbanowany
lukewolf napisał(a):
Zamierzam spedzic 2 pelne dni w Jerozolimie i 3 dnia wymeldowac sie z hotelu, zostawic samochod jeszcze na parkingu hotelowym i pojechac autobusem do Betlejem. Po poludniu wrocic, wziasc samochod i nad morze martwe do Ein Bokek.

Nad morzem martwym w 2 dni chcialem troche odpoczac po intensywnym zwiedzaniu i robic wycieczki po okolicy na luzie do Ein Gedi, Masada, Sodoma, Arad.

Wiem ze 2 dni na Jerozolime to moze krotko, ale chce zobaczyc pare miejsc i najwyzej wroce ... jeszcze :)

Do Betlejem ktory wariant radzicie : ?

1. Autobusem pod mur i taxi
2. Autobusem do Betlejem i spacer do Bazyliki
3. Samochodem pod mur i taxi

Czy kantor na lotnisku bedzie otwarty o 4 rano ?

Do Betlejem ja wziąłem opcję 2 i było absolutnie bezproblemowo. Dwa dni nad MM to chyba akurat, tak na styk powiedziałbym, gdyż Massada sama to dobre pół dnia (a warto nie spieszyć się). Dwa dni na Jerozolimę to krótko, tak w sam raz aby narobić sobie smaka. Ja spędziłem 4 i było mi o wiele za mało, bo jest tam bardzo wiele do zobaczenia i doświadczenia.

W Betlejem w drodze do Bazyliki zaraz za schodami w dół po prawej stronie może jeszcze jest taka malutka knajpka z falafelami za chyba 5 szekli. Polecam ze względu i na cenę, i właściciela, Palestyńczyka który po ponad 20 latach w USA wrócił do Palestyny i stara się wiązać koniec z końcem. Gdybyś go spotkał, pozdrów go od Dominika, Swietłany i Ludmiły, którzy byli u niego w lutym:)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#222 PostWysłany: 30 Gru 2013 15:14 

Zbanowany
@ lukewolf Co do trzech wariantów podróży to polecam pierwszy. Sam zrobiłem go w odrobinę zmodyfikowanej formie. Mnie osobiście północ bardzo się spodobała, mimo styczniowolutowej średniej pogody. Niemniej Jez.Galilejskie ma swój klimat i smaczki, fakt że w większości związane z religią, ale to w końcu także część naszej europejskiej kultury (przynajmniej tak to rozumiem). Więc polecam. Tyberiada faktycznie nic specjalnego, po prostu dobra baza wypadowa. Co dla mnie było niesamowite - a czego nie ma tutaj - to przejazd autem z Tyberiady nad Morze Martwe - krajobrazy wprost księżycowe za oknem.

Generalnie marszruta pierwsza jest taka najbardziej pojemna wg mnie. Aha, Nazaret to po prostu duże miasto z kilkoma bazylikami. Dość ciężko mi się tam jeździło ze względu na górzyste ukształtowanie terenu. Reszta Izraela pod kątem auta była super.

Polecam jeśli czas i pogoda pozwoli na krótki przystanek w Cezarei i zapoznanie się z ruinami rzymskich budowli.

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 30 Gru 2013 15:30 

Dzieki za wszelkie info i mile slowa :)

Jak znajdziemy knajpke to pozdrowimy Pana :)

Czy jak autobusem dojade do Betlejem to latwo trafic piechota do Bazyliki ?
Ile czasu jedzie autobus z Jerozolimy do Betlejem ?

Wlasnie zarezerwowalem samochod w Budget bo mi podrozal o 25 $ w stostunku do wczoraj, a ze zostalo mniej niz 3 tyg. go wyjazdu to czuje ze bedzie dalej drozal, wiec zadzialalem.

Pierwszy nocleg w Haifie i ostatnie 2 w TLV juz zarezerwowane. Jeszcze poluje na promocje w Jerozolimie i w Ein Bokek.
Jak nie zanocuje w Tyberiadzie to chociaz odwiedze ja pierwszego dnia przejadem z Nazaretu.

Niestety tylko 7 dni ... ciezko to wszystko upchac, juz i tak z Eilatu zrezygnowalem ... ech ... nastepnym razem.
Tylko 7 dni bo cena w szalonej srodzie byla rewelacyjna po 400 zl na osobe z bagazem rejestrowanym tylko na taki termin.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 30 Gru 2013 15:59 

niebieski
lukewolf samochód wziąłeś na lotnisku i tam go oddajesz ?
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 30 Gru 2013 16:04 

Tak na lotnisku biore o 4-5 rano po przylocie i oddaje o 3-4 rano w dniu wylotu.

Uznalem ze wzgledu na godziny przylotu i odlotu ze wygodniej bedzie tak. Punkt wypozyczalni jest czynny calodobowo.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 30 Gru 2013 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
lukewolf napisał(a):
Dzieki za wszelkie info i mile slowa :)
Czy jak autobusem dojade do Betlejem to latwo trafic piechota do Bazyliki ?
Ile czasu jedzie autobus z Jerozolimy do Betlejem ?

Do Betlejem dojedziesz autobusem numer 21 do samego końca prawie, potem tylko wysiadasz, przechodzisz na drugą stronę ulicy i skręcasz w lewo do góry cały czas prosto, po 15 minutach jesteś na miejscu.
A jedzie się koło nie wiem hmm, 30-40 minut? Jakoś tak chyba. Przy powrocie do Jerozolimy nie wysiadajcie na check poincie nawet z autobusu, jak nikt nie ma urody arabskiej to nawet paszportów nie trzeba wyciągać.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 30 Gru 2013 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Na tym przystanku sa także taksówkarze. Sami Ciebie znajdą. 120szekla, za 3h taxi do dyspozycji. Zawiezie na Wzgórze Pasterzy, Do Groty Mlecznej i Bazyliki. Dodatkowo poobwoził mnie i pokazał grafiki Banksego. Jest to także jak by nie było mieszkaniec Palestyny, wiec świadczył usługi przewodnika. 120 szekla, to jakies 104zł. Na cztery osoby wyszło po 21zł - za 3 godziny jezdzenia.

Jak dla mnie było warto. To też wiec podaje jako opcję do rozważenia.

#228 PostWysłany: 30 Gru 2013 22:33 

Rzeczywiscie ta opcja za 120 szekla brzmi ciekawie ... moze tak zrobimy, choc nie lubie jak ktos mi stoi nad glowa i czeka jak ja zwiedzam bo lubie sobie pochodzic bez presji czasu ... :)

Ale te 3 miejsca + Banksy brzmi interesujaco.
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 01 Sty 2014 14:10 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
DAD napisał(a):
20 szekla, to jakies 104zł. Na cztery osoby wyszło po 21zł - za 3 godziny jezdzenia.
Kurcze... Jak Ty tak stoisz z matematyką to rzeczywiście dla Ciebie tanie podróżowanie to żaden wysiłek...:-) Pozdrawiam!

#230 PostWysłany: 01 Sty 2014 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
malediwy napisał(a):
DAD napisał(a):
20 szekla, to jakies 104zł. Na cztery osoby wyszło po 21zł - za 3 godziny jezdzenia.
Kurcze... Jak Ty tak stoisz z matematyką to rzeczywiście dla Ciebie tanie podróżowanie to żaden wysiłek...:-) Pozdrawiam!

:D Zastosowałem zaokraglenie :lol:

Oczywiście 26zł :) Dzięki za zwrócenie uwagi.

pozdro

#231 PostWysłany: 01 Sty 2014 18:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Lojalnie uprzedzam, że trzeba się targować z tymi taksówkarzami, bo tradycyjnie schodzą z pierwszej podanej ceny nawet do 60%. Po drugie jeśli nie zamierzacie korzystać z ich usług, to nawet się nie odzywajcie po wyjściu z busa, tylko od razu chodu i ani słowa do nich. Inaczej się przyczepią tak, że ciężko się odczepić. Po trzecie, ustalona cena to jedno, po zakończeniu ustalonej wcześniej trasy potrafią bezczelnie wołać o dalszą kasę, że to niby dłużej trwało niż myśleli i inne takie. Tak piszę, żebyście wiedzieli czego się możecie spodziewać.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 01 Sty 2014 20:58 

Spoko, dzieki za info.

Bylem w kilku krajach arabskich - Maroku, Tunezji, Egipcie i jezdzilem taksowkami tam pare razy. Wiem czego sie spodziewac, niewydawania reszty, zmiany ceny po dojechaniu i paru innych numerow.

Hitem bylo zachowanie taksowkarza w Maroku w Agadirze. Taksowka wzieta spod hotelu z postoju, cena ustalona na wyjazd na souk (targ). Zawozi nas na jakies zadupie do gdzie jest kilka budynkow i bud ( w sumie moze wygladac na targ). Placimy 5-10 dolarow (juz nie pamietam dokladnie, ale duzo to nie bylo). Wysiadamy i okazalo sie ze przywiozl nas do duzego budynku - sklepu na ktorym sprajem napisali spryciarze SOUK. I mowi ze to tu ... :) Bierze kase od sklepikarza (za przywiezienie nas) i zaprasza nas do wejscia. Ogladamy budynek w srodku zwykly sklep (ladny, ceny napisane ale zero ludzi). Mowimy ze to nie tu, zeby nas zawiozl na Souk - market. Upiera sie ze to tu ... Wychodzimy z budynku i mowimy ze chcemy na prawdziwy Souk na targ. Kierowca jak nie pyszny oddaje kase sklepikarzom, ktora dostal ze podwiezienie nas, trzaska drzwiami i odjezdza zostawiajac nas na tym zadupiu.

Dobrze ze bylo nas 4 osoby to czulismy sie troche pewniej ... idziemy spacerkiem przez zadupie ... dwa razy zapytalismy ludzi o souk i po 15 minutach piechota doszlismy na prawdziwy wielki targ otoczony murami obronnymi (polecam ciekawe miejsce, prawdziwy arabski targ).
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 02 Sty 2014 01:03 

Jaka jest opłata za walizki (pełnowymiarowe) jadąc autobusem Egged, a jaka jadąc szerutem?
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 02 Sty 2014 10:57 

Prośba o informacje na temat sprawdzonych nawigacji po Izraelu.
W moim przypadku chodzi konkretnie o takie na Androida.
Podzielcie się doświadczeniami, sprawdzonymi i dobrymi opcjami, czy takimi które raczej należy unikać.

Sprawa nr 2.
Sygic ma promocję http://www.sygic.com/en/android:buy-now
W skrócie, kupując dwie nawigację płaci się za jedną minus 30%.
Czyli z wyjściowej ceny 23.99 euro otrzymujemy 17 euro za dwie nawigacje (8,5 za jedną).
Gdyby ktoś był zainteresowany proszę o kontakt.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 02 Sty 2014 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Krzych napisał(a):
Jaka jest opłata za walizki (pełnowymiarowe) jadąc autobusem Egged, a jaka jadąc szerutem?

http://egged.co.il/Eng/Main.asp?lngCategoryID=2711
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:11 

Dzięki @krasnal, czyli jak rozumiem jadąc autobusem z lotniska Ben Gurion do Jerozolimy zapłacę za walizkę 12,5 szekli, a w szerucie też się płaci?
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 437 629
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
w ubiegłym tygodniu chyba z 10 razy jechałem Eggedem z dużym plecakiem (ok 70l). Ani razu nikt mi nie kazał płacić dodatkowo za bagaż.

#238 PostWysłany: 02 Sty 2014 17:52 

Hej hej, mam jeszcze jedno praktyczne pytanie - o większe sklepy spożywcze w Jerozolimie, gdzie można zrobić zakupy typu woda, chleb, coś do kanapek. Jeżeli ktoś ma jakiś sprawdzony namiar, to byłoby super:)

W Ein Gedi rozumiem, że jedzenie mega drogie i jadą tam na dzień, dwa lepiej mieć cały prowiant ze sobą?

Uwielbiam to forum! Ratujecie życie i pozwalacie zaoszczędzić cenny czas i kaskę swoimi wskazówkami :)
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 06 Sty 2014 02:02 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
pytanko,

czy ktoś podrozowal po Izraelu z couchsurfingu ?
jaki wtedy podawal adres na podaniu wizowym ?

#240 PostWysłany: 06 Sty 2014 02:42 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Jakim znowu podaniu wizowym? Dokładnie w tym temacie, na stronie 9 odpowiadałam Ci już na to samo pytanie (24.11).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości