Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 114 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: IHG - status w 2014
#1 PostWysłany: 02 Sty 2014 00:18 

niebieski
Taka sytuacja - ostatnio przyszła do mnie nowa karta z IHG. Mam więc dwie - jedną dla starego Priority Club Rewards, a drugą dla nowego Rewards Club. Na kartach mam informacje o ważności: na starej - 2014, a na nowej 2013. Status uzyskany przez match z innego programu w 2013.

Po zalogowaniu na stronie IHG jest wciąż info 'Membership Level: Platinum. Czy ktoś, komu kończył się status ostatniego dnia 2013 może się zalogować i dać znać, czy ma tak samo? Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Sty 2014 01:51 

niebieski
!jotodupca! napisał(a):
jesli robiles status match od pazdziernika 2013 to status masz do konca 2014. jesli przed pazdziernikiem to status wygasl ci przedwczoraj

Tak, wiem, że teoretycznie miałem status do końca 2013. W mailu z odpowiedzią na mój wniosek dot. status match mam jasną informację "Your membership level will be valid through the end of 2013". Nie zmienia to faktu, że na jednej z kart mam datę 2014, a w systemie mój status wciąż wyświetla się jako platinium. Tak się składa, że zabookowałem niedawno kilka noclegów w dobrej cenie przez OTA i chciałem poinformować hotele o posiadanym statusie. Myślę sobie, że jeśli w hotelu widzą to, co ja, to wciąż ten status mam.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:10 

HON fly4free
Hotele będą weryfikować status w chwili check-inu.
Strona IHG ma ostatnio jakieś opóźnienia z aktualizowaniem bazy danych, za nocleg nagrodę u mnie już od kilku dni ciągle wiszą punkty na koncie niezdjęte.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:14 

niebieski
!jotodupca! napisał(a):
jesli jest hotel zarezerwowany przez inny serwis bardzo czesto upgrade + inne przywileje nie obowiazuja

Dzięki, zdaję sobie z tego sprawę. Akurat mam potwierdzenie, że za jedną rezerwację podobną do mojej (ten sam kupon zniżkowy i OTA) nawet będą punkty, co oczywiście nie stoi w sprzeczności z tym, co napisałeś.

Ostatnio edytowany przez blasto 02 Sty 2014 11:54, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:21 

niebieski
marek2011 napisał(a):
Hotele będą weryfikować status w chwili check-inu.
Strona IHG ma ostatnio jakieś opóźnienia z aktualizowaniem bazy danych, za nocleg nagrodę u mnie już od kilku dni ciągle wiszą punkty na koncie niezdjęte.

Moje doświadczenie jest takie, że to raczej ja muszę się dopominać o przywileje statusowe i żadnej weryfikacji ze strony hotelu przy chek-inie nie ma (mimo, że informacja o statusie była podawana w czasie rezerwacji). Słyszałem też, że w IHG indywidualne hotele nie widzą do kiedy obowiązuje status gościa, więc jeśli w 2013 gość zabookował hotel na 2014 i napisał z prośbą o upgrade, to hotel taki upgrade dawał, mimo, że w 2014 statusu już nie było.

Bardziej przekonuje mnie wyjaśnienie dot. opóźnienia w aktualizacji danych.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:31 

HON fly4free
Nie wiem jaką politykę mają poszczególne hotele w IHG ale generalnie znakomita większość hoteli we wszystkich sieciach widzi nie tyle ważność statusu klienta, co to czy w chwili check-inu posiada on dany status uprawniający do przywilejów, upu itp. O upy i inne bzdety nigdy z wyprzedzeniem nie pisałem, raczej jeśli się należały, to je dostawałem bez przypominania się w recepcji (w sytuacji gdy hotel miał podany status w systemie - przy rezerwacjach przez OTA to inna historia bo oczywiście hotel nie widzi nic). Ale fakt co hotel to praktyka, nie ma jednego wzorca.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:35 

niebieski
marek2011 napisał(a):
Nie wiem jaką politykę mają poszczególne hotele w IHG ale generalnie znakomita większość hoteli we wszystkich sieciach widzi nie tyle ważność statusu klienta, co to czy w chwili check-inu posiada on dany status uprawniający do przywilejów, upu itp. O upy i inne bzdety nigdy z wyprzedzeniem nie pisałem, raczej jeśli się należały, to je dostawałem bez przypominania się w recepcji (w sytuacji gdy hotel miał podany status w systemie - przy rezerwacjach przez OTA to inne historia). Ale fakt co hotel to praktyka, nie ma jednego wzorca.

Pełna zgoda, to co ja chciałem zrobić jest ucieczką od standardowej sytuacji o której piszesz. W chwili check-inu prawdopodobnie statusu mieć nie będę, stąd ten wybieg z pisaniem do hotelu z wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: platinum? amelinum?
#8 PostWysłany: 02 Sty 2014 02:43 

potwierdzam to co napisal marek, podczas checkinu widac AKTUALNY status - potwierdzone naocznie na monitorze recepcjonistki.

jezeli natomiast chodzi o konkretne benefity statusu platinum to tutaj jest calkowita loteria, sa hotele w ktorych traktowano mnie lepiej jako golda niz RA w IC Dusseldorf - o wszystko musialem sie dopominac, takze ten platinum to niewielka strata chyba ze masz na mysli konkretny benefit na ktorym Ci zalezy.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Sty 2014 07:31 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Wracając do pytania - mam tak samo jak ty. Na stronie nadal platyna.

#10 PostWysłany: 02 Sty 2014 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Dokładnie mam tak samo.

#11 PostWysłany: 02 Sty 2014 12:42 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Też mam status bez zmian ale "spokojnie" wszystkim nam pozabierają platynę :) (chyba że się coś pozmieniało)
Oczywiście nie tym co wyrobili odpowiednią ilość noclegów/pobytów czy kwalifikujących punktów ani tym co robili status match w październiku (ja robiłem dużo wcześniej).
Ktoś tu kiedyś napisał nie pamiętam już w jakim temacie, że są takie jakby by to nazwać "bufory czasowe" na status.
I taki status nie przepada z końcem roku kalendarzowego.
A stosują takie zabiegi aby po rozliczać wszystkie zeszłoroczne noclegi/pobyty oraz te jeszcze np trwające + ewentualne reklamacje/roszenia itp.

W sumie moje informacje to zlepek wiadomości jakie wyczytałem na forach i blogach
musiałby się ktoś wypowiedzieć jak to było w ubiegłych latach.

Znalazłem:

billabong napisał(a):

....Status nigdy nie jest ważny do ostatniego dnia grudnia ponieważ jeżeli miałbyś nocleg np 29-31/12 to punkty naliczone zostaną dopiero na początku stycznia. Te 2-3 miesiące (zazwyczaj koniec lutego lub marca) to bufor w którym nadal masz status z poprzedniego roku/lat, a w którym naliczane są ewentualne Twoje reklamacje za pobyty bez naliczenia punktów itp. i w którym system przetwarza Twoje pobyty w hotelu w poprzednim roku aby przyznać (utrzymać/obniżyć) status na kolejny rok. Tak samo jak w Miles & More status ważny jest do końca lutego....
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:31 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Mały offtop, pozwalam sobie na niego, bo pytanie blasto już znalazło odpowiedź. Można sobie kupić Ambasadora za punkty, nie wiedziałem o tym. Kosztuje to 32 000 pkt. Dil na pierwszy rzut oka dość przeciętny 32000 pkt vs 200 USD, bo 10 tys pkt można kupić za 70 USD, ale przy aktualnej łatwości zdobywania punktów, dla tych co potrzebują, może być wart rozważenia.

#13 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
A czy czasem Ambasador nie jest na zaproszenie?

Wysyłane z mojego Lenovo P780 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:45 

RA jest - moge sprzedac voucher/zaproszenie jak ktos jest chetny bo odnowilem w tym roku juz:)
A mozna kupic.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Sty 2014 13:47 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Ambassador Royal jest na zaproszenie (najwyższy w IHG)
chociaż widziałem do kupienia na amerykańskim ebay-u ale za zdecydowanie dużo grubsze pieniądze niż 200 USD:>
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Sty 2014 14:13 

niebieski
Dzięki za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 02 Sty 2014 18:01 
Awatar użytkownika

niebieski
blasto napisał(a):
Taka sytuacja - ostatnio przyszła do mnie nowa karta z IHG. Mam więc dwie - jedną dla starego Priority Club Rewards, a drugą dla nowego Rewards Club. Na kartach mam informacje o ważności: na starej - 2014, a na nowej 2013. Status uzyskany przez match z innego programu w 2013.

Po zalogowaniu na stronie IHG jest wciąż info 'Membership Level: Platinum. Czy ktoś, komu kończył się status ostatniego dnia 2013 może się zalogować i dać znać, czy ma tak samo? Z góry dzięki.

Trochę off top. Jestem ciekaw po jakim czasie otrzymałeś nową kartę z IHG? Ja zamawiałem nową kartę przez stronkę IHG w połowie września 2013 i do dzisiaj nie dotarła do mnie... :(

#18 PostWysłany: 02 Sty 2014 18:10 

niebieski
danziger napisał(a):
blasto napisał(a):

Trochę off top. Jestem ciekaw po jakim czasie otrzymałeś nową kartę z IHG? Ja zamawiałem nową kartę przez stronkę IHG w połowie września 2013 i do dzisiaj nie dotarła do mnie... :(

Ja niczego nie zamawiałem. Kartę Priority Club Rewards miałem od pewnego czasu, a karta Rewards Club przyszła do mnie w listopadzie. Sami to wysłali.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Sty 2014 18:24 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
jak zrobię teraz status match z Platinum Accora do IHG to będzie ważny do końca 2015 czy tylko do końca ważności statusu w Accor czyli do sierpinia 2014?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Sty 2014 18:34 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
luxyfer napisał(a):
jak zrobię teraz status match z Platinum Accora do IHG to będzie ważny do końca 2015 czy tylko do końca ważności statusu w Accor czyli do sierpinia 2014?

Z Accor'a chyba do IHG już sie nie da?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 114 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości