Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
Krajów: 17 / 8.2%
niebieski
Witam.
Czy zna ktoś ciekawy apartament dla 6 osób (trzy pary) w Jerozolimie, albo fajny hostel (hotel) z pokojami dwuosobowymi z łazienkami. Chodzi mi o sprawdzone miejsca i w przystępnej cenie.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Izrael/ Jerozolima
#2 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:24 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 28.5%
Zbanowany
Tanie, sprawdzone miejsce, chociaż jeśli jesteście nastawieni imprezowo, to proponuję gdzie indziej:

http://elzbietankijerozolima.com/nowy_dom_polski.html

#3 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:30 
Awatar użytkownika

niebieski
O tym miejscu słyszałem :) i raczej szukamy czegoś o większej swobodzie. Nie chcemy gorszyć pielgrzymów i nie chodzimy spać o 21 :) ale bardzo dziękuję za info.

Lecimy z Katowic w styczniu za 228pln W6

#4 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:41 

niebieski
kiedy lecisz ? my lecimy 11-14.01 z Katowic w czworke i zatrzymujemy sie na 2 noce w Jerozolimie w Mount of Olives - to chyba najtanszy nocleg ktory jakosciowo bylby w miare w porzadku. jakbyscie jechali w tym samym terminie i chcieli od razu dostac sie z lotniska do Jerozolimy to mozemy wynajac wspolnie jakas wieksza taxi
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:46 

Zbanowany
No właśnie, z czystością to żydowskie hotele i ubikacje są brudniejsze nawet od arabskich, swego czasu bawiłem się nawet w ich fotografowanie dla kompromitacji, ale mi przeszło. Jerozolima wschodnia warta odwiedzenia, Morze Martwe też zanim wyschnie no i Betlejem, wbrew pozorom piękne, zwłaszcza w kontraście do izraelskiego muru, drutów kolczastych i wycelowanych nawet w turystów karabinów.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 28.5%
niebieski
Tez lece 11-14.01. Tyle tylko, ze pierwszy nocleg zaplanowałem w Tel Avivie, dwa następne w Jerozolimie.

#7 PostWysłany: 26 Lis 2013 20:50 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
na styczeń możecie poszukać tu: ihg-pokoj-ze-sniadaniem-od-25eur-przez-48h-np-sylwester,81,37387

#8 PostWysłany: 27 Lis 2013 00:00 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
Zdecydowanie odradzam Palm Hostel przy Damascus Gate - tani, ale strasznie brudny.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lis 2013 00:37 
Awatar użytkownika

niebieski
agnieszka.s11 napisał(a):
Zdecydowanie odradzam Palm Hostel przy Damascus Gate - tani, ale strasznie brudny.

Haha :D
Potwierdzam, aczkolwiek otoczenie w okół tego hostelu jest mega - istny arabski młyn.

#10 PostWysłany: 27 Lis 2013 00:53 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
jajacekk napisał(a):
i nadal pytam o ciekawy apartament dla 6 osób

6ki to chyba nie znajdziesz. Ja szukałam 4os i o ile w innych miastach 4os są tańsze niż 2x2os, tak w Jerozolimie taniej było 2x2os. 6os nigdy nie widziałam. poszukaj na airbnb czy wimdu. Ale tam tez małe mieszkania (jeśli chodzi o rozsądne ceny). Rozważałam jeden apartament polecany w tym wątku, ale właściciel napisał, że dla 4os dorosłych to jest za małe.

#11 PostWysłany: 29 Lis 2013 10:12 
Awatar użytkownika

niebieski
maxima napisał(a):
jajacekk napisał(a):
i nadal pytam o ciekawy apartament dla 6 osób

6ki to chyba nie znajdziesz. Ja szukałam 4os i o ile w innych miastach 4os są tańsze niż 2x2os, tak w Jerozolimie taniej było 2x2os. 6os nigdy nie widziałam. poszukaj na airbnb czy wimdu. Ale tam tez małe mieszkania (jeśli chodzi o rozsądne ceny). Rozważałam jeden apartament polecany w tym wątku, ale właściciel napisał, że dla 4os dorosłych to jest za małe.

Znalazłem taki apartament dla 6 osób. Są praktycznie trzy sypialnie(jedna razem z pokojem jadalnym) kuchnia i dwie łazienki. Całkowity koszt za trzy dni to 1700 zł

https://www.airbnb.pl/rooms/1677340

Nie wiem tylko gdzie kupić szekle(NIS) bo w Katowicach w kantorach nie posiadają.
Wypłacając w bankomacie w Izraelu na moją kartę jest bardzo duża prowizja.
Może po prostu trzeba zabrać € i wymienić na tą plastikową walutę :)

#12 PostWysłany: 12 Gru 2013 15:49 

Możecie polecić nocleg, tani jak na izraelskie możliwości, i czysty w Jerozolimie? Siostry chyba odpadają, bo trzeba rezerwować z mega wyprzedzeniem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Gru 2013 16:42 

Polecam Abraham Hostel w Jerozolimie. Super lokalizacja, smaczne śniadania, brak robali. Jest skromnie ale czysto.
Japonka76 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 15 Gru 2013 15:00 

Ale zasyfiony temat. To ma być wątek o noclegach w Izraelu/Jerozolimie czy osobistych personalnych wycieczek?
Dajcie spokój, bądźcie konkretni.

Wybieram się z rodziną do Izraela 22.02-01.03.
W Jerozolimie planowaliśmy 22.02-26.02.
Liczyliśmy na nocleg o sióstr, ale wygląda na to, że za późno się odezwaliśmy i nie mają miejsc w tym terminie.
Jako, że jesteśmy BARDZO budżetowi szukamy innego sensownego dla nas rozwiązania, czyli praktycznie jakiegoś hostelu.
Tanie hotele czy hostele w obrębie starego miasta nie mają dobre opinii pod względem czystości. Ktoś np w tym wątku zdecydowanie odradzała Palm. Ale mimo wszystko może któraś z miejscówek trzyma jako taki poziom? Podpowiedzcie proszę i doradźcie.
Jedziemy składem 2+2(dzieciaki 9 i 6 lat), więc dorm odpada. Czy dać sobie spokój ze starówką i patrzeć coś na zewnątrz murów?

Ciężko decydować po opiniach w necie:
1.Jaffa Gate Hostel - tutaj mocno coś nam się nie zgadza.
Na hosterworld ma niezłą opinię http://skroc.pl/19921
Nastomiast na tripadvisor http://skroc.pl/f5221 całkowicie przeciwne. Ze zdjęć wyziera syf i grzyb.

2.Citadel Youth Hostel
Także spora rozpiętość opinii
http://skroc.pl/8adf1
http://skroc.pl/3b2ab

itd
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Gru 2013 19:32 
Awatar użytkownika

niebieski
willi napisał(a):
Ale zasyfiony temat. To ma być wątek o noclegach w Izraelu/Jerozolimie czy osobistych personalnych wycieczek?
Dajcie spokój, bądźcie konkretni.

Wybieram się z rodziną do Izraela 22.02-01.03.
W Jerozolimie planowaliśmy 22.02-26.02.
Liczyliśmy na nocleg o sióstr, ale wygląda na to, że za późno się odezwaliśmy i nie mają miejsc w tym terminie.
Jako, że jesteśmy BARDZO budżetowi szukamy innego sensownego dla nas rozwiązania, czyli praktycznie jakiegoś hostelu.
Tanie hotele czy hostele w obrębie starego miasta nie mają dobre opinii pod względem czystości. Ktoś np w tym wątku zdecydowanie odradzała Palm. Ale mimo wszystko może któraś z miejscówek trzyma jako taki poziom? Podpowiedzcie proszę i doradźcie.
Jedziemy składem 2+2(dzieciaki 9 i 6 lat), więc dorm odpada. Czy dać sobie spokój ze starówką i patrzeć coś na zewnątrz murów?

Ciężko decydować po opiniach w necie:
1.Jaffa Gate Hostel - tutaj mocno coś nam się nie zgadza.
Na hosterworld ma niezłą opinię http://skroc.pl/19921
Nastomiast na tripadvisor http://skroc.pl/f5221 całkowicie przeciwne. Ze zdjęć wyziera syf i grzyb.

2.Citadel Youth Hostel
Także spora rozpiętość opinii
http://skroc.pl/8adf1
http://skroc.pl/3b2ab

itd

Willi przejrzyj tą ofertę. Ja będę spał u tego samego właściciela, ale w 6 osób i w innym miejscu.
Jak będziesz się po raz pierwszy rejestrował w airbnb możesz skorzystać z kodu promującego. Poczytaj na forum o tym. Cena wyjdzie jeszcze niżej.
podaję link
https://www.airbnb.pl/rooms/1440534

#16 PostWysłany: 16 Gru 2013 10:07 

willi napisał(a):
. Ale mimo wszystko może któraś z miejscówek trzyma jako taki poziom? Podpowiedzcie proszę

A Abraham Hostel cenowo za drogi? naprawdę polecam. Było czysto, poza starym miastem więc trochę spokojniej. Śniadania pycha. Naprawdę dobra baza wypadowa w Jerozolimie

#17 PostWysłany: 16 Gru 2013 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
Willi, hostele w obrębie Starego Miasta, czy to te o których wspominasz, czy też New Swedish Hostel mają jeden wielki plus...są na Starym Mieście. Są też stosunkowo tanie, ale oczywiście coś za coś. Standard, jeśli jesteś przyzwyczajony do standardów europejskich...jest bardzo niski. Baaaaaaaardzo niski ! Brudno, stare koce, materace, zatęchły zapaszek, ciasno, czasem długie kolejki do łazienki, w topowych okresach - ludzie dokwaterowywani jak popadnie (z pokoików tworzą mikrosale wieloosobowe, ludzie śpią w mikrorecepcji, na schodach, w przejściu do WC, latem tanio kwaterują na dachu). Ma to oczywiście swój smaczek i urok, ale jeśli szukasz czystości, wygody i komfortu...tu zapomnij !
Nie odradzam, bo tak jak pisałem, ma to swój smaczek i jeśli ktoś nastawia się na low-cost to trudno o lepsze rozwiązanie. Na Starym Mieście poleciłbym jednak dom prowadzony przez Franciszkanów (Casa Nova)...niby dom pielgrzymkowy, ale komfort hotelu (oczywiście cena znacznie wyższa niż w hostelach, ale też niższa niż w większości hoteli). Polecam także małe (często bezgwiazdkowe) hotele przy Starym Miście, ale poza jego murami...jest tego trochę np. niedaleko Jaffa Gate.

#18 PostWysłany: 16 Gru 2013 12:03 

niebieski
ten dom u franciszkanów kosztuje 30 $ za dobę od głowy ze śniadaniem i znajduje się w dzielnicy Ein Karem także już trochę od centrum
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Gru 2013 12:19 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 16.4%
niebieski
wally napisał(a):
ten dom u franciszkanów kosztuje 30 $ za dobę od głowy ze śniadaniem i znajduje się w dzielnicy Ein Karem także już trochę od centrum

Nie chodzi o Ein Kerem (to jest ładnych kilka, o ile nie kilkanaście kilometrów od Starego Miasta w Jerozolimie). Franciszkanie mają kilka takich Domów Pielgrzyma, w tym jeden na Starym Mieście niedaleko od wejścia do Patriarchatu Łacińskiego (koło New Gate). Z tego co pamiętam to jest to nawet na ulicy Świętego Franciszka. Ceny nie pamiętam, ale na 100% dużo więcej niż te hostele na Old City.

W poprzednim poście napisałem, że te liczne w miarę tanie hoteliki poza murami Starego Miasta są przy Jaffa Gate...po namyśle i poskrobaniu się w głowę stwierdzam stanowczo, że chodziło mi o Damascus Gate, anie Jaffa Gate.

#20 PostWysłany: 16 Gru 2013 14:10 

Dzięki wszystkim za wypowiedzi.

Moim zdaniem granica między surowością czy "spartańskością" a syfem jest może cienka ale wyraźna. Skoro potwierdzacie, że na starówce hostele to syf to odpuścimy sobie. Ja dałbym radę :), ale kłaść dzieci w spodziewanym syfie nie będę. Zastanawiają mnie tylko aż takie wysokie oceny tych miejsc na hostelworld.
Starówkę chcieliśmy ze względu na kilka rzeczy. Klimat miejsca, może i głośno, gwarno itd no ale to tym bardziej byłoby się w żywym mieście, gdybym chciał wypocząć poleciałbym do Hurgady. Dotarcie do celu z dzieciakami, one po prostu szybciej się męczą więc lepiej być bliżej niż dalej. Ale wychodzi na to, że chciałem połączyć ogień z wodą ;) Jeszcze sprawdzimy "święte" noclegi, jak nie uda się to na zewnątrz murów. Siostry jak pisałem niestety w naszym terminie nie mają miejsc.

@jacakatowice - Betlejem odpada, nie chcę się "przenosić". Na koniec bierzemy w Jerozolimie samochod. Ale to faktycznie ciekawa opcja. Tylko czy w Betlejem hotele nie sa takiego samego standardu jak te na starówce?
@nesssssa85 - Abraham - jest na liście :)
@wally - skąd informacja o kosztach Casa Nova? Nigdzie tego nie mogę znaleźć. Po prostu wiesz, czy jednak gdzieś w necie to jest do znalezienia.
@jajacekk - jak wrócisz to opisz proszę wrażenia z wynajęcia tego miejsca w Airbnb, myślę że ludziom może się przydać taka informacja.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 135 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości