Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Gru 2013 11:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Jednodniówka 14.06.2014 w sobotę !

GDN-MMX, 13:30-14:25
MMX-GDN, 20:15-21:10

Było za 68 zł RT ale po zakupach już trochę podrożało :)
Oczywiście Wizz z WDC i małym podręcznym.
Z Gdańska mało ciekawych jednodniówek więc może komuś się przyda.

edit:
W maju i czerwcu jest klika terminów za 68 zł RT ale w tygodniu (wtorek lub czwartek).
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#2 PostWysłany: 13 Gru 2013 11:48 

Loty: 119
Kilometry: 167 104
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
maczala1 napisał(a):

edit:
W maju i czerwcu jest klika terminów za 68 zł RT ale w tygodniu (wtorek lub czwartek).

@Maczala1, dlaczego uyważasz, że GDN - MMX to ciekawa jednodniówka ? Dojazd do Malme zajme ok. 40 min. Koszt dojazdu autobusem w dwie strony to 83 zł. Na miejscu masz 3h na zrobienie czegoś. Czego ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Gru 2013 11:57 

boryzo napisał(a):
maczala1 napisał(a):

edit:

@Maczala1, dlaczego uyważasz, że GDN - MMX to ciekawa jednodniówka ? Dojazd do Malme zajme ok. 40 min. Koszt dojazdu autobusem w dwie strony to 83 zł. Na miejscu masz 3h na zrobienie czegoś. Czego ?

Jest tu masa nowych forumowiczów, dla których choćby sam często pierwszy lot w życiu jest dużą frajdą i polecą choćby dla tego - jest taka możliwość, pozostaw innym ocenę czy warto (jak ktoś leciał do Japonii na 7-godzin to jakoś to Ci nie przeszkadzało)
 PM off  

#4 PostWysłany: 13 Gru 2013 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
boryzo napisał(a):

Uważam, że to w miarę ciekawa jednodniówka ponieważ:
1. Bardzo lubię skandynawię, szczególnie latem.
2. Malmo to podobno urokliwe miasto ale nie za duże, akurat w sam raz na kilka godzin.
3. Jest w sobotę (nie trzeba marnować urlopu).
4. Jest stosunkowo tania nawet wliczając dojazd do miasta.
5. Z Gdańska nie ma obecnie chyba żadnych innych sensownych jednodniówek (po za oklepanym Londynem).

Kwestia, czy 3-4 godziny na sobotnie zwiedzanie miasta, to dużo, czy mało, jest oczywiście sprawą preferencji. Są tacy co lecą i wracają tym samym samolotem :)
A co robić w Malmo, chociażby to:
http://www.tanie-loty.com.pl/zwiedzanie-malmo.html
http://grumko.blox.pl/strony/kopenhaga.html
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Gru 2013 13:42 

niebieski
Anonymous napisał(a):
boryzo napisał(a):
maczala1 napisał(a):

edit:

Jest tu masa nowych forumowiczów, dla których choćby sam często pierwszy lot w życiu jest dużą frajdą i polecą choćby dla tego - jest taka możliwość, pozostaw innym ocenę czy warto (jak ktoś leciał do Japonii na 7-godzin to jakoś to Ci nie przeszkadzało)

@Gorny77: Zapytałem co warto zobaczyć, bo osobiście mam wrażenie, że raczej nie ma niczego ciekawego i czas za krótki. Sam leciałem na przypadł do Malme na jednodnówkę z Ojcem, który leciał po raz pierwszy. Jako kierowca autobusu bardzo dziwił się, że po wylądowaniu wszyscy klaszczą. Bo jak on się zatrzymuje na przystanku nikt nie klaska.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Gru 2013 13:48 

niebieski
maczala1 napisał(a):
boryzo napisał(a):

Uważam, że to w miarę ciekawa jednodniówka ponieważ:
1. Bardzo lubię skandynawię, szczególnie latem.
2. Malmo to podobno urokliwe miasto ale nie za duże, akurat w sam raz na kilka godzin.
3. Jest w sobotę (nie trzeba marnować urlopu).
4. Jest stosunkowo tania nawet wliczając dojazd do miasta.
5. Z Gdańska nie ma obecnie chyba żadnych innych sensownych jednodniówek (po za oklepanym Londynem).

Kwestia, czy 3-4 godziny na sobotnie zwiedzanie miasta, to dużo, czy mało, jest oczywiście sprawą preferencji. Są tacy co lecą i wracają tym samym samolotem :)
A co robić w Malmo, chociażby to:
http://www.tanie-loty.com.pl/zwiedzanie-malmo.html
http://grumko.blox.pl/strony/kopenhaga.html

5. Bez przesady Londyn nie jest takim miastem, które da się oklepać.
4. Skandynawia tania ? co ?
3. Są inne weekendowe opcje.
2. Nie wiem nie byłem
1. Też lubię ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Gru 2013 13:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
boryzo napisał(a):
...
@Gorny77: Zapytałem co warto zobaczyć, bo osobiście mam wrażenie, że raczej nie ma niczego ciekawego...

ale o gustach sie nie dyskutuje, no nie?

same stare miasto ma wiele ciekawych pozycji do obejrzenia (http://www.malmo.com/polish/tourism/old ... nu=Tourism)...choc pewnie nie dla każdego będą to ciekawe miejsca... :)

#8 PostWysłany: 13 Gru 2013 13:51 
Awatar użytkownika

niebieski
boryzo napisał(a):
Zapytałem co warto zobaczyć, bo osobiście mam wrażenie, że raczej nie ma niczego ciekawego i czas za krótki.

He, he, wybacz ale dla mnie to trochę nielogiczne. Jeżeli uważasz, że nie ma tam niczego ciekawego, to chyba parę godzin wystarczy żeby to całe "nic" obejrzeć :)
Ja uważam, że jest akurat w sam raz na 3-4 godziny łażenia po mieście. Wszystkie atrakcje są w załączonych linkach.

boryzo napisał(a):

Chętnie zaznajomię się z propozycją innych weekendowych jednodniówek z Gdańska (poza Londynem). Oby tylko ilość opcji do wyboru mnie nie przytłoczyła :)

namteH napisał(a):
same stare miasto ma wiele ciekawych pozycji do obejrzenia (http://www.malmo.com/polish/tourism/old ... nu=Tourism)...choc pewnie nie dla każdego będą to ciekawe miejsca... :)

Dzięki za fajną stronkę, na pewno się przyda :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:15 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):

No właśnie, jak można szybko oklepać Londyn, a zwłaszcza "jednodniówką"? Byłem jakiś czas temu cały tydzień w Londynie i zabrakło czasu na zwiedzanie i inne atrakcje. Co jakiś czas wypadam też tam na kilka dni i za każdym razem można odkryć coś nowego. I jak można porównywać Malmo do Londynu??
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:18 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Malmo to przyjemne miejsce, chociaż moim zdaniem wliczając cenę transportu z lotniska nie warto wybierać się tam tylko na 3 godziny, chyba że ktoś chce się po prostu przelecieć.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Chętnie rozważę opcję innej weekendowej jednodniówki z Gdańska, poproszę o konkretną propozycję :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 558
Kilometry: 828 156
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Moje przykłady:
1) Oslo (rany lot do Torp, bilet łączony pomiędzy Torp a Rygge za 249NOK, 7h przestoju między pociągami w Oslo, w sam raz na zwiedzanie, wieczorny powrót Ryanair z Rygge).
3) Horten-Moss (j.w jeśli chodzi o loty, bilety 74NOK (do Skoppum) i 36NOK, +prom)
2) Eindhoven (ja lecę np. 11.01, na miejscu jest ok. 4h czasu na przejście się po mieście).

Pierwsza opcja może nie najtańsza, ale jako że prowadzę hotel to nie mam czasu na dłuższe wyjazdy. Stąd koszt dla mnie to drugorzędna sprawa.

Image
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@joael, dzięki za konkrety.
1. Oslo
Bardzo fajny pomysł. Gdyby nie to, że podczas już wykupionego zimowego tripu do Tromso będe miał specjalnie zaplanowany 10 h postój w Oslo, to może bym skorzystał.
2. Eindhoven
Też fajnie ale ta opcja znika w wiosenno-letniej siatce Wizza, a ja szukałem czegoś jednodniowego na ten czas.

muniox napisał(a):
I jak można porównywać Malmo do Londynu??

Pewnie, że nie można, ja o wiele bardziej wolę skandynawię :)

Ostatnio edytowany przez maczala1, 13 Gru 2013 15:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Gru 2013 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 558
Kilometry: 828 156
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Gdyby założyć że przylot i wylot nie musi się kończyć w GDN a np. też bralibyśmy pod uwagę BGY lub POZ (teraz tanio można dojechać do 3miasta Polskimbusem), to liczba opcji się sporo zwiększa (wliczam powrót do 3miasta przed 24tą).

Image
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Gru 2013 15:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Być może z innych miast jest więcej opcji ale przejazd busem to dodatkowe 6-8 godzin straty (czas przejazdu + oczekiwania). W takim układzie pozstaje coraz mniej czasu w miejscu docelowym oraz dodatkowo z przyjemnej jednodniówki robi się trochę męcząca wyprawa.
Wychodzi na to, że Gdańsk to jednak dziura pod względem połączeń :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Gru 2013 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 464
Kilometry: 528 356
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
boryzo napisał(a):
Chętnie zaznajomię się z propozycją innych weekendowych jednodniówek z Gdańska (poza Londynem). Oby tylko ilość opcji do wyboru mnie nie przytłoczyła :)

Oprocz Londynu i Malmo:

Stavanger
Bergen
Sandefjord Torp
Eindhoven
i na upartego Stansted

Wszystkie mniej wiecej na tyle godzin, co do Malmo. A czy warto? Moim zdaniem tak, ale bylem w czerwcu, bylo jasno do 22.30 i natura w pelni rozkwitu, a to akurat w tym miescie bardzo duzy atut.

#17 PostWysłany: 13 Gru 2013 15:37 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):

muniox napisał(a):
I jak można porównywać Malmo do Londynu??

Pewnie, że nie można, ja o wiele bardziej wolę skandynawię :)

Teraz porównałeś Skandynawię, a więc cały region do Londynu. A mowa jest tutaj o jednodniówce do Malmo w porównaniu do wypadu do Londynu (który uznałeś za oklepany, więc mniemam, że sporo czasu tam spędziłeś i "oklepałeś" już wszystko). Czyli nie chodzi o to czy lubisz Skandynawię czy kolor różowy i noszenie sandałów w zimę :), bo każdy ma własne gusta i preferencje, tylko o to, że Malmo nie ma porównania do Londynu, który jest jednym z większych miast na świecie...

Ostatnio edytowany przez muniox, 13 Gru 2013 15:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 13 Gru 2013 15:38 

niebieski
maczala1 napisał(a):

boryzo napisał(a):

Napisałem weekendowe, nie jednodniowe.

Weekendowy jest np. DTM (lece 8-9 lut - jak coś to zapraszam), NYO (przyjemna wyprawa jednodniowa), TRF, BGO.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Gru 2013 21:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Djorkaeff napisał(a):
boryzo napisał(a):

Oprocz Londynu i Malmo:
Stavanger
Bergen
Sandefjord Torp
Eindhoven
i na upartego Stansted
Wszystkie mniej wiecej na tyle godzin, co do Malmo. A czy warto? Moim zdaniem tak, ale bylem w czerwcu, bylo jasno do 22.30 i natura w pelni rozkwitu, a to akurat w tym miescie bardzo duzy atut.

No niestety nie dokońca jest tak jak mówisz :)
- Stavanger, Sandefjord Torp - tutaj pobyt na miejscu jest krótszy o ok. 1,5-2 h i uznałem, że taka wycieczka traci już jednak dla mnie sens.
- Eindhoven, Bergen - jednodniówki wypadają zupełnie z wiosenno-letniej siatki lotów Wizza, a szukałem właśnie w tym okresie.
No właśnie ta moja tytułowa jednodniówka do Malmo jest też w czerwcu :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 13 Gru 2013 22:02 

Akurat podczas jednodniówki w Stavanger można się wybrać na plażę, przejść się linią brzegową po drodze zwiedzając schrony i zahaczyć o pobliskie kamienne kręgi. Dla ludzi wolących naturę od chodzenia po mieście .. idealne :)

http://www.fly4free.pl/forum/stavanger,166,11629&start=40#p235430
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 8 gości