Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Gru 2013 17:12 

Ceny w Ryanair

Zapewne sporo osób kojarzy, że jeszcze do niedawna przeglądając loty Ryanaira z Polski mogliśmy natknąć się na jedną z wielokrotnie widzianych wcześniej, kilkunastu dostępnych taryf przewoźnika, niezależnie od trasy. Podobnie zresztą jak cały czas w Wizzair.
Niemal zawsze, jeśli nie była to taryfa promocyjna poniżej 100zł, cena którą widzieliśmy miała miejsca po przecinku, najczęściej 10, 20 czy 40 groszy.

Od dokładnie dzisiejszego dnia mocno się to zmienia.
Po pierwsze: ilość taryf.
Już ostatnio mogliśmy zauważyć nowe, niewidziane do tej pory np. 49zł, 99zł czy nawet 79.99zł za lot w jedną stronę. Od dzisiaj ilość różnych taryf na loty z Polski wynosi bagatela ponad 180.
Po drugie: okrągłe ceny.
Od dzisiaj nie znajdziemy już cen z miejscami po przecinku przy wylotach z Polski. Zapominano lub nie zdążono jedynie zmienić 79.99zł na połączeniu z Warszawy Modlin do Paryża (dwie daty w marcu) oraz połączeń krajowych (gdzie wyraźnie informatycy Ryana napsuli). Wszystkie pozostałe mają okrągłe "00" w groszach.
Co więcej znajdziemy loty w cenach zarówno za 19; 29; 39; 49; 59; 69; 79; 89zł jak i za 99zł czy 109zł, czyli pełna gama z "9" ;)
Po trzecie: średnia cena biletu.
Wynosi obecnie w Ryanair na połączenia z/do Polski około 410zł za loty w dwie strony. Poszukiwaczy sensacji rozczaruję - ogólna średnia cena biletu w związku z powyższymi zmianami istotnie zmalała, a nie wzrosła!
Na samolotemtaniej.pl zaś średnia cena za loty w dwie strony proponowane w zestawieniach wynosi poniżej 250zł. :)

Znacie inne ciekawostki?

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 12 Gru 2013 19:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
maciejwroclaw napisał(a):
Ceny w Ryanair

Zapewne sporo osób kojarzy, że jeszcze do niedawna przeglądając loty Ryanaira z Polski mogliśmy natknąć się na jedną z wielokrotnie widzianych wcześniej, kilkunastu dostępnych taryf przewoźnika, niezależnie od trasy. Podobnie zresztą jak cały czas w Wizzair.
Niemal zawsze, jeśli nie była to taryfa promocyjna poniżej 100zł, cena którą widzieliśmy miała miejsca po przecinku, najczęściej 10, 20 czy 40 groszy.

Od dokładnie dzisiejszego dnia mocno się to zmienia.
Po pierwsze: ilość taryf.
Już ostatnio mogliśmy zauważyć nowe, niewidziane do tej pory np. 49zł, 99zł czy nawet 79.99zł za lot w jedną stronę. Od dzisiaj ilość różnych taryf na loty z Polski wynosi bagatela ponad 180.
chcesz powiedzieć, że istnieje 180 taryf? a nie lepiej napisać, że nie ma żadnej taryfy? jeśli mamy ceny np 70 i 71zl to to są rożne taryfy? ja bym powiedział, że taryfa oznacza jakiś zakres cen albo ze cena zależy od jakiegoś zakresu parametrów a tu to nie istnieje wiec i słowo taryfa traci sens.
Po drugie: okrągłe ceny.
Od dzisiaj nie znajdziemy już cen z miejscami po przecinku przy wylotach z Polski. Zapominano lub nie zdążono jedynie zmienić 79.99zł na połączeniu z Warszawy Modlin do Paryża (dwie daty w marcu) oraz połączeń krajowych (gdzie wyraźnie informatycy Ryana napsuli). Wszystkie pozostałe mają okrągłe "00" w groszach.
Co więcej znajdziemy loty w cenach zarówno za 19; 29; 39; 49; 59; 69; 79; 89zł jak i za 99zł czy 109zł, czyli pełna gama z "9" ;)
no news dnia!(coś jak dach dla czekających w modlinie)
Lublin-Dublin, 21 XII,14:25 16:30 261.00zl - są jeszcze ceny z "1" gdyby "9" komuś nie pasowały

Po trzecie: średnia cena biletu(równie dobrze można podać średnią cenę biletów na trasie ułan bator-pekin - takie to ma znaczenie dla tych którzy chcą się zorientować w cenach biletów na jakimś konkretniejszym kierunku)
Wynosi obecnie w Ryanair na połączenia z/do Polski około 410zł (na jakiej trasie?)za loty w dwie strony. Poszukiwaczy sensacji (?!)rozczaruję - ogólna średnia cena biletu w związku z powyższymi zmianami istotnie zmalała, a nie wzrosła!
Na samolotemtaniej.pl zaś średnia cena za loty w dwie strony proponowane w zestawieniach wynosi poniżej 250zł. :)

Znacie inne ciekawostki?
nie ale ciekawi mnie jak nisko można upaść żeby reklamować swój serwis?

od siebie dodam, że ceny w ryanairze podlegają ciągłym zmianom i wyciąganie jakichkolwiek wniosków z chwilowych cen nie ma zbytniego zastosowania w strategii kupowania biletów.
swego czasu prześledziłem na kilku wybranych trasach profil zmian cen na przestrzeni od 7 miesięcy przed wylotem do dnia wylotu więc, wybaczcie, ale wiem co mówię.

#3 PostWysłany: 12 Gru 2013 20:03 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Offtop wydzielony: viewtopic.php?p=308459#p308459
namteH ma prawo do własnego zdania i póki wyraża je nie obrażając nikogo, to ponowne przepychanki w tej kwestii nagrodzone zostaną ostrzeżeniami dla obu stron.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Gru 2013 23:59 

namteH, podałem ilość taryf dostępną w momencie publikacji wiadomości. Chciałem zwrócić uwagę na to, że w obecnej chwili można spodziewać się w Ryanair niemal każdej ceny lotu, a nie jak do tej pory, że będzie to jedna z kilkunastu stałych taryf (stałe, duże przeskoki cen).
Dygresję o "00" i "9" dodałem, bo wiem, że większość osób będzie szukać tu ewentualnych podwyżek. Porównałem zwyczajnie zatem średnią z wszystkich cen Ryanair z Polski z wczoraj i widzę wyraźnie, że ceny nie wzrosły. To też napisałem wyżej.
Jeśli chodzi o średnie ceny to podałem aktualną średnią cenę za lot w dwie strony dla wszystkich lotów z Polski. Często pytają mnie nielatający znajomi jak to możliwe, że "w Ryanair są tak niskie ceny", a przewoźnik zarabia obecnie odip >500mln euro/rocznie. 410zł to wystarczająca kwota za bilet w dwie strony, aby do lotów nie musieć dopłacać. Oczywiście nie oznacza, że za tyle przewoźnik średnio sprzedaje, ale na pewno jest to ze sobą ściśle powiązane. Warto też pamiętać, że przychody z biletów stanowią zdecydowaną mniejszość dochodu Ryanair. Więcej zarabia on na sprzedaży pokładowej i sprzedaży usług dodanych (bagaż, pierwszeństwo wejścia na pokład etc).

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Gru 2013 00:34 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Nameth - po mojemu trochę się czepiasz. Akurat użytkownik maciejwroclaw jak również skrzat, wntl i Hubuus to chyba najbardziej aktywni użytkownicy jeżeli chodzi o wrzuty lowcostowe. Chłop zrobił bardzo sprawną wyszukiwarkę a Ty mu zarzucasz reklamę. Dla mnie to trochę niedorzeczne, to tak jakbyś oskarżył chłopaków z silesiair o reklamę jeżeli wrzucają wrzuty tu na forum i do siebie na stronkę.

Żeby nie robić offtopu, nie wiem w jakim kierunku ten temat pójdzie ale moją "ciekawostką" jest fakt że w W6 można kupić tanio sporo first minute, mnie udało się kupić np Brukselę za 66 RT na październik czy Budapeszt za 88 RT na wakację. Nie wiem czy to jest standard u tego przewoźnika bo tanimi lotami interesuję się tylko trochę ponad rok ale moim zdaniem dla ludzi którzy muszą planować urlop z większym wyprzedzeniem jest to warte odnotowania.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Gru 2013 01:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
maciejwroclaw napisał(a):
namteH, podałem ilość taryf dostępną w momencie publikacji wiadomości. Chciałem zwrócić uwagę na to, że w obecnej chwili można spodziewać się w Ryanair niemal każdej ceny lotu, a nie jak do tej pory, że będzie to jedna z kilkunastu stałych taryf (stałe, duże przeskoki cen).
to zaznaczone kursywą zdanie znacznie bardziej mi się podoba niż jakieś teoretyczne, nic nie mówiące taryfy, z których nie bardzo można wyciągnąć jakieś wnioski na przyszłość.
natomiast jak będzie w przyszłości(bo mówisz, że teraz będzie jakoś inaczej) to się dopiero okaże. jakkolwiek, wątpię by to miało jakikolwiek wpływ na ceny.

Dygresję o "00" i "9" dodałem, bo wiem, że większość osób będzie szukać tu ewentualnych podwyżek. Porównałem zwyczajnie zatem średnią z wszystkich cen Ryanair z Polski z wczoraj i widzę wyraźnie, że ceny nie wzrosły. To też napisałem wyżej.
porównywanie cen ze wczoraj mija się z celem. pamiętasz jak podnosili opłatę administracyjna? wg tego co psioczono miało już nie być biletów tańszych niż ileś tam zł. wszyscy wiemy jak to się potem skończyło(tzn nie było żadnej różnicy)
Jeśli chodzi o średnie ceny to podałem aktualną średnią cenę za lot w dwie strony dla wszystkich lotów z Polski.
i powiedz mi jaki można z tej średniej wniosek wysnuć? czemu służy ta wiadomość? trzeba się cieszyć/martwić/przesiąść się na wizza? podałeś suchą informację bez cienia komentarza.
Często pytają mnie nielatający znajomi jak to możliwe, że "w Ryanair są tak niskie ceny", a przewoźnik zarabia obecnie odip >500mln euro/rocznie. 410zł to wystarczająca kwota za bilet w dwie strony, aby do lotów nie musieć dopłacać. Oczywiście nie oznacza, że za tyle przewoźnik średnio sprzedaje, ale na pewno jest to ze sobą ściśle powiązane. Warto też pamiętać, że przychody z biletów stanowią zdecydowaną mniejszość dochodu Ryanair. Więcej zarabia on na sprzedaży pokładowej i sprzedaży usług dodanych (bagaż, pierwszeństwo wejścia na pokład etc).
właśnie o tym pisałem( i też chciałem żebyś o tym wspomniał) ale wkroczył admin i nie chciało mi się drugi raz rozwodzić

zmiany cen biletów to owszem ciekawy temat ale dużo lepiej podawać konkretne przykłady niż posługiwać się bardzo ogólnymi wartościami pozbawionymi większego sensu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość