Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Sty 2012 00:37 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ku przestrodze dla wszystkich lecących do Brazylii i chcących latać po kraju. Może to być aktualne zwłaszcza w obliczu promocji do Rio, która była ostatnio na F4F.

Kupiłem sobie trzy trasy wewnątrz Brazylii korzystając z taniego przewoźnika Azul. W Internecie same dobre opinie, latają nowymi Embraerami 195, bagaż rejestrowany w cenie, ceny w porządku. Za wszystkie trzy trasy zapłaciłem kartami MasterCard - dwie transakcje zapłacone kartą mBanku, jedna Citibanku. W Brazylii są jazdy niesamowite z płatnościami europejskimi kartami płatniczymi - jak już udało mi się znaleźć odpowiedni formularz (do wyboru jest chyba z 6, wszystkie do płatności MasterCard), wygenerowania sobie sztucznego numeru CPF (taki ichni PESEL), udało mi się w końcu zapłacić. Pieniądze zablokowały się na kontach kart i dostałem kody rezerwacji oraz potwierdzenia tych rezerwacji na maila. Wszystko niby ok, ale po tygodniu dostałem mail po portugalsku wygenerowany przez automat, że proszą o kontakt z Call Center.

Skontaktowałem się więc z nimi przez chat on-line na ich stronie, przełączyli mnie do osoby mówiącej po angielsku, ta osoba sprawdziła moje rezerwacje i napisała, że rezerwacje są OK, ale płatność nie wpłynęła na żadną z nich, mimo że mam w potwierdzeniach mailowych info że zapłata kartami Mastercard potwierdzona. WTF??? Sprawdzam karty kredytowe, płatności wypłynęły już (nie blokady!) do Azul Linhas Aeras... Pan z chatu napisał, że niestety nic mi nie jest w stanie poradzić, on ma w systemie że nie jest zapłacone i że rozumie, że jest problem więc przedłuża ważność rezerwacji i będę je mógł opłacić na lotnisku w biurze Azul na max. 2h przed odlotem. Wszystko ok, to rozwiązanie jest w porządku, gdyby nie to że kasa z kart już została pobrana... Napisałem do nich oficjalną reklamację, dostałem jej numer i czekam na odpowiedź.

Próbowałem się skontaktować z chatem by potwierdzić że nadal płatności nie dotarły, jednak mają problem z systemem rezerwacji, z którym walczą i proszą o kontakt później.

Jak nic z tego nie wyniknie, to następnym krokiem jest próba wykonania operacji chargeback w bankach, ale stres jest.
Uważajcie więc na Azul.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 24 Sty 2012 19:57 

tygrysie: dokonałem podobnego procesu zakupowego jak Ty (wiesz oczywiście), na szczęscie kupiłem bilety w GOL i WEBJet - ciekawe czy na moje loty też coś wymyślą - dam znać. Ciekawe jak będzie z wygenerowanym CPF'em :)

Pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Sty 2012 20:23 
Awatar użytkownika

Faktycznie kupowanie biletów w Brazylii to droga przez mękę... Ja długo rozpracowywałem GOLa, w końcu udało mi się kupić bilety przez... boliwijską wersję strony. :) Wcześniej bez rezultatu próbowałem przez wersje argentyńską i brazylijską. Co ciekawe, na wersji międzynarodowej też się nie dało ;)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Sty 2012 20:31 

HON fly4free
Ja miałem doświadczenia z TAM i GOL. W pierwszym przypadku generowalo potwierdzenie rezerwacji, ale nie pobierało kasy i w efekcie rezerwacje po jakims czasie były cofane. Nie bylo sposobu na to. Z kolei w GOL trzeba było zrobić rezerwacje przez strone argentyńską i przechodziła karta europejska, ale potwierdzenie całości trwało też z dobry tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Sty 2012 23:34 
Awatar użytkownika

niebieski
U mnie dzisiaj się sprawa trochę posunęła do przodu, gdyż Pani z którą rozmawiałem powiedziała, że w systemie pojawiła się uwaga, że płatność została wycofana z "security reasons". Skonsultowała moją sprawę z przełożonymi, i powiedzieli że pieniądze oczywiście wrócą na kartę, ale może to trwać od 30 do nawet 60 dni od daty w której dokonywałem rezerwacji. Nie mam przekonania czy to tak samo zadziała, więc dyspozycja reklamacji transakcji już jest w mBanku i będą mam nadzieję uruchamiać procedurę charge back. Z mojej rozmowy z konsultantką wynika, że to zrobią. W Citi będę w tym tygodniu i zrobię to samo. Jak kasa wróci szybciej to świetnie, jak nie wróci sama to mam nadzieję, że procedury Mastercard zadziałają.

Pani potwierdziła, że moje rezerwacje są zablokowane i nie będą anulowane, tylko muszę pójść na lotnisku do biura Azul i je opłacić i bardzo mnie przepraszała za cały ten bałagan :/

#6 PostWysłany: 05 Lut 2012 13:43 

Przez te wszystkie cyrki z biletami odechciewa mi sie do Brazylii jechac :)

Probowalam zamowic bilet z GRU (Sao Paulo) do POA (Porto Alegre), linie lotnicze Avianca. Odrzuciło mi transakcje 6 razy, w tym raz pobralo pieniadze z karty (ale nastapil zwrot po kilku godzinach - niemniej lecialam do banku cofnac transakcje, na szczescie nie bylo to potrzebne). Kiedy przelalam pieniadze na inna karte, ktora w moim mniemaniu powinna dzialac juz bez zarzutu, nagle zniknela mozliwosc placenia zagranicznymi kartami (mozna tylko tymi wydanymi w Brazylii!)

ok, walcze dalej - linie lotnicze TAM
wpisuje usilnie dane z karty i caly czas jest problem! Srodki na koncie mam na 100%, biletu nie moge zamowic.

Ma ktos jakis pomysl? :D

#7 PostWysłany: 05 Lut 2012 13:56 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja dodam, że moja przygoda z Azul się zakończyła tym, że po 3 tygodniach pieniądze wróciły na konto karty... Transakcje są do opłacenia na lotnisku.

Nie miałem natomiast problemów przy płatności w liniach GOL z wykorzystaniem karty zabezpieczonej 3DSecure (Citibank Mastercard Wizzair). W 2 z 3 przypadków cena biletów była w GOL niższa niż w Azul, w jednym zapłacę Azulowi na lotnisku ;)

#8 PostWysłany: 08 Lut 2012 23:58 
Awatar użytkownika

Tygrys, a nie wiesz może, delfin mbanku przejdzie w GOLU? no i jak rezerwowales bilety? przez angielska strone czy jakas inna?

#9 PostWysłany: 09 Lut 2012 13:24 
Awatar użytkownika

Wczoraj gadałem z Panią z obsługi i w przypadku linii Azul nie ma najmniejszego problemu zeby zarezerowac bilet przez call center i oplacic przed odlotem. Dzisiaj bede probowal robic rezerwacje w GOLU polskimi kartami.

Tygrys. btw. jakie trasy kupowales i moglbys podac przy okazji ceny? Troche mnie szokuja ceny polaczen po brazylii, jednak w Europie jest taniej...

#10 PostWysłany: 09 Lut 2012 14:34 
Awatar użytkownika

No to coś ode mnie;)) widze że to jakas plaga z tymi liniami w Amercye PD;//
Kolega kupował loty na stronie LAN, raz jak pobował zapłacić wyskoczył mu błąd że transaksa nie została zrealizowana, żeby użył innego środa płatniczego. Użył i za 2 razem się udało, dostał potwierdzenie. Wszeł jednak na 1 kartę i okazało się, że mimo błędu kasę mu z konta pobrało, więc teraz walczymy o odzyskanie;//// Mi ten sam bilet udało się kupić bez problemów przez orbtiz bo nie miałem już najmniejszego zaufania do strony LAN.

#11 PostWysłany: 11 Lut 2012 18:17 
Awatar użytkownika

niebieski
I w Azul i w GOL był ten sam akceptant kart płatniczych, jednak w jednym przypadku przeszło, a w drugim nie. Polecam użycie jednak jakiejś karty z 3DSecure, bo być może to pomogło że transakcja przeszła. Płaciłem na stronie angielskojęzycznej GOL.

Ceny jakie zapłaciłem z poprawką, że wszystko za dwie osoby:

GOL:
SDU (Rio De Janairo) - CGH (Sao Paulo) - 235,12 RS
CGH (Sao Paulo) - IGU (Fos du Iguazu) - 393,12 RS

Ceny jakie miałem w Azul:
SDU - VCP (Sao Paulo na odludziu) + autobus do centrum Sao Paulo - 281,12 RS
autobus - VCP - IGU - 512,26 RS
IGU - SDU - 472,26 RS (tym lecę, bo w GOL nie znalazłem nic tańszego).

Weź tylko poprawkę, że to są na prawdę duże odległości, a linie nie do końca się wpisują w schemat tanich linii. Możesz wziąć bezpłatnie bagaż, masz check-in na lotnisku. W GOL możesz wybrać sobie miejsce on-line. Moim zdaniem zważywszy na to wszystko ceny wcale nie są takie wysokie.

#12 PostWysłany: 19 Lut 2012 16:47 
Awatar użytkownika

Mogę powiedzieć że po wielkich zmaganiach udało mi się w koncu zabookować bilety w GOLU. Otóż w moim przypadku karta polska nie przeszła, kase ściagnało z karty po czym wracała na konto po 30 minutach. Przez tyle rezerwacja jest jeszcze ważna dlatego trzeba jak najszybciej do nich zadzwonić lub napisac na chacie-online i "extented" rezerwacje do opłacenia na lotnisku. Nie ma najmniejszego kłopotu z tym.

Mi się udało kupić:

Salvador-Rio(GIG) RT za 238 reali
i Rio(GIG) - Iguzu - Rio (SDU) za 418 reali...

niestety nic tanszego nie znalazlem i wziąłem właśnie to...

#13 PostWysłany: 03 Mar 2012 21:01 

Potwierdzam problemy z płatnością w liniach Azul.

Miałam sytuację DOKŁADNIE taką samą jak tygrysm. Streszczając szybko: po otrzymaniu maila odnośnie problemów z rezerwacją szybki kontakt z linią- po godzinach (!) rozmów na czacie i kilku sprzecznych informacjach od pracowników (jeden mówił, że pieniądze nie doszły, drugi, że wszystko jest OK, trzeci z kolej, że przetrzymają rezerwację i trzeba ją będzie opłacić na lotnisku, mimo, że pieniądze zeszły z konta i już są zaksięgowane jak opłata). Ogółem wyszło na to, że wolą pieniądze zwrócić, nawet w przypadku gdy wpłynęły już one na ich konto. Mimo iż Brazylia, to jednak Meksyk ;)

Opłatę za rezerwację na lotnisku będę testować już niebawem, bo 07.03.2012, zobaczymy jak to będzie.

Klika wskazówek, gdy już będą nieprawidłowości:
1. W automatycznie wygenerowanym e-mailu Azul każe dzwonić pod info-linie w ciągu 24 h od godziny otrzymania e-maila, inaczej rezerwację szlag trafi (z Polski to pewnie niemałe koszty), ale można znaleźć czat na ich stronie i tam bezpłatnie (!) dowiedzieć się co jest nie tak z rezerwacją-nawet kilka wersji ;) patrz wyżej.
2. Przy czatowaniu można rozmawiać po angielsku (znajomość różna w zależności od pracownika).
3. Przygotuj się na podawanie wszystkich danych odnośnie tej rezerwacji, sam nr rezerwacji niewiele im mówi... ;)
4. Koniecznie poproście na zakończeniu tej rozmowy o nr protokołu z tego czatu-zawsze jest to jakiś dowód przekazywanych informacji przez pracownika, będzie się do czego odwołać, postraszyć itp. ;) W praktyce pewnie nie będzie to jakieś super-narzędzie walki, ale nie zaszkodzi na pewno. Można też robić printscreeny co ważniejszych informacji.
5. Nr autoryzacji danej transakcji w Twoim banku (można o niego zapytać np. na infolinii banku)-warto go również znać, gdy np. wystąpiły błędy systemowe z płatnością.

W razie pytań info na e-mail: wedrowniczek27 [at] wp.pl lub GG 644640 (zawsze na niewidocznym).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2012 21:06 

Dodam jeszcze od siebie, że zauważyłam, że bardziej atrakcyjne ceny na połączenia można upolować ok. 22 naszego czasu. Nie wiem, czy im się zmienia taryfa, czy po prostu ja miałam szczęście :)

Na stronie Webjet- bardzo cżęsto, niemal reguła.
Na stronie Azul- trafiło mi się 2 razy.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Gru 2013 02:01 

a moze mnie ktos oswiecic jak w ogole dojsc do momentu platnosci na str GOL? bo utknelam w momencie jak mnie prosi o "State" i nic nie da sie tam wybrac...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Gru 2013 09:52 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 62.2%
złoty
ja w Golu kupowałam na stronie amerykańskiej (ceny w USD, wyższe niż w BRL)- na international nie chciało pójść.
Jeśli masz problem, to możesz skontaktować się z GOL na czacie - mogą zorbić rezerwację

dziś znalazłam to info; http://www.pb.pl/3455370,79441,esky-prz ... mego-nieba może warto tam spróbować zarezerwować bilety po Brazylii :) polska firma, to pewnie musiała rozpracować jakoś płatności nie-brazylijskie w Brazylii

#17 PostWysłany: 03 Gru 2013 23:31 

Ta firma jest ok, korzystałam z ich usług.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 11 Lip 2014 20:50 

złoty
Info dla potomnych kupujących bilety GOL: działa karta AmEx (bez weryfikacji) oraz karty Visa/MC z opcją 3Dsecure czyli kodami sms. Karty bez tej funkcji nie działają, Paypal również nie (przynajmniej w moim przypadku).

#19 PostWysłany: 26 Lip 2014 17:02 

Loty: 92
Kilometry: 177 548
Krajów: 19 / 8.9%
mucha napisał(a):
Info dla potomnych kupujących bilety GOL: działa karta AmEx (bez weryfikacji) oraz karty Visa/MC z opcją 3Dsecure czyli kodami sms. Karty bez tej funkcji nie działają, Paypal również nie (przynajmniej w moim przypadku).

ja dziś kupiłem na stronie GOL i zapłaciłem przez PayPal. Potwierdzenie przyszło niemal natychmiast, więc chyba ok.

#20 PostWysłany: 26 Lip 2014 17:22 

Ja kupiłem bilety TAMem po Brazylii przez esky i cena, wraz z prowizją, była porównywalna albo ciut niższa niż na stronie TAMu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości