Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Dortmund
#181 PostWysłany: 24 Sie 2013 09:00 

Loty: 71
Kilometry: 149 563
Krajów: 20 / 9.7%
Orientuje się ktoś może, gdzie jest zielona strefa w Dortmundzie? Chcemy jechać tam autem i nie wiemy jak daleko możemy wjechać bez naklejki. Chcielibyśmy zwiedzić stadion, ewentualnie coś w centrum ale nie wiemy gdzie można najkorzystniej zostawić auto.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#182 PostWysłany: 08 Lis 2013 16:42 

niebieski
Pytanko ile teraz kosztuje grupowy i czy go kupując mogę jeżdzić do woli do 5 osób w danym dniu ?
Tak na prawde to planuje z lotniska do Aplerbeck autobusem , potem "metrem do centrum, przesiadka i satadion, potem centrum i popołudniu lotnisko.
Mogę tak na tym grupowym ?
Gdzie znajdę mapę stref ?.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 08 Lis 2013 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 439 732
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
luki1975 napisał(a):
Pytanko ile teraz kosztuje grupowy i czy go kupując mogę jeżdzić do woli do 5 osób w danym dniu ?
Tak na prawde to planuje z lotniska do Aplerbeck autobusem , potem "metrem do centrum, przesiadka i satadion, potem centrum i popołudniu lotnisko.
Mogę tak na tym grupowym ?
Gdzie znajdę mapę stref ?.

Tak, możesz jeździć na tej trasie na bilecie dla strefy A. Grupowy kosztuje aktualnie 13€ (na lotnisku kupuje się go u kierowcy)
Więcej informacji: http://www.vrr.de/imperia/md/content/2013_willkommen_en_vrr.pdf
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 10 Lis 2013 21:02 

niebieski
Co oznacza strefa A - cały obszar DTM ?
Krótko proszę o potwierdzenie że kupując ten grupowy mogę jezdzic do 5 osób dowolnie przez cały dzien bez względu na linie.
Gdzie skasować ten grupowy - od razu w autobusie
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 10 Lis 2013 21:43 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.6%
niebieski
Strefa A
http://www.dortmund-tourismus.de/filead ... tzplan.pdf

Tak, 5 osób ale w strefie A. Oczywiście bez airport shuttle

Kupisz u kierowcy w autobusie, zaraz po kupnie skasuj bilet w kasowniku,

#186 PostWysłany: 30 Lis 2013 15:46 

niebieski
Byłem w DTM kupiłem bilet grupowy u kierowcy i go nie kasowałem w ogole w kasowniku - czy mam rozumieć ze jeździłem na gapę i bilet jest dalej ważny pomimo że na bilecie jest godzina i data zakupu ?.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 30 Lis 2013 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
luki1975 napisał(a):
Byłem w DTM kupiłem bilet grupowy u kierowcy i go nie kasowałem w ogole w kasowniku - czy mam rozumieć ze jeździłem na gapę i bilet jest dalej ważny pomimo że na bilecie jest godzina i data zakupu ?.

To ciekawy przypadek. Ja miałem normalny jednodniowy i kasowałem. Kierowca faktycznie drukuje ten bilet na miejscu, wiec drukuje się data i godzina.
Wydaje mi sie że jednak trzeba kasować, bo przeciez moge dzisiaj kupić, a wykorzystac za 3 dni i wtedy dopiero skasowac, rozpoczynając "ważność" biletu.

#188 PostWysłany: 30 Lis 2013 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem jak u kierowcy, jak kupowałem przez neta i wybierałem datę przy zakupię, więc nie musiałem kasować ( zresztą i tak był większy niż rozmiar kasownika...)
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 30 Lis 2013 17:36 
Awatar użytkownika

niebieski
DAD napisał(a):
luki1975 napisał(a):

To ciekawy przypadek. Ja miałem normalny jednodniowy i kasowałem. Kierowca faktycznie drukuje ten bilet na miejscu, wiec drukuje się data i godzina.
Wydaje mi sie że jednak trzeba kasować, bo przeciez moge dzisiaj kupić, a wykorzystac za 3 dni i wtedy dopiero skasowac, rozpoczynając "ważność" biletu.

Sam napisałeś, że drukuje się godzina, więc nie można biletu kupionego u kierowcy wykorzystać w innych dniach (skoro kupujesz u kierowcy to znaczy, że podróżujesz tego dnia).
Ja biletu kupionego u kierowcy nie kasowałem.
Cytat z ulotki dotyczącej transportu:
Cytuj:
Please remember to stamp your ticket before beginning your trip. You will find stamping machines in all buses and trams as well as on platforms and stairs leading up to platforms.
Please note: Tickets obtained from drivers and some ticket machines are stamped at the time of purchase.

Według mnie jasno stąd wynika, że bilet kupiony u kierowcy już jest "skasowany".
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 30 Lis 2013 17:37 
Awatar użytkownika

srebrny
No to wszystko jasne ;)

#191 PostWysłany: 06 Gru 2013 16:04 

niebieski
Po lekturze wątku, w związku z planowaną jednodniówką mam prośbę o info.

1. Czy ktoś był na Stadiontouren (http://www.stadion-live.de/signal-iduna ... diontouren) i może porównać vs Camp Nou albo Estadio Santiago Bernabeu? Warto?
2. Ile czasu należy zarezerwować sobie na powrót z Signal Iduna na lotnisko w dniu bez meczu, w tygodniu około 15tej i jaka opcja transportu wg Was jest najlepsza ( opisywana wcześniej u45 => u47 => 440 czy cos się zmieniło) ?
3. Czy bilet dzienny VRR obowiazuje na DB? To pytanie było już kilka razy, ale nie widzę odpowiedzi...
4. Jakieś ciekawe jadłodajnie w centrum?
5. Czy cena biletu dziennego kupionego przez net i u kierowcy jest taka sama?

PS. @DAD - świetny post :)

#192 PostWysłany: 06 Gru 2013 16:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja byłem na tej "wycieczce". Uważam ze warto. Można połączyc ten bilet połączyć z Muzeum BVB. o ile pamiętam to koszt całosciowy chyba 10euro, czy coś takiego. Samo oprowadzanie ciekawe. Niestety tylko w j. niemieckim i nic nie kumałem :(
Zaglądasz do szatni, do strefy vip, a nawet na murawę. Możesz usiąść na ławce rezerwowych, dokładnie tam gdzie siedza wszyscy zawodnicy.

Mała wskazówka. Przy zejściu na dół w sklepiku klubowym, pokaż smycz na której będziesz miał identyfikator taki, który potwierdza udział w "wycieczce". Powinienem przykasie dostac szalik klubowy BVB (gratis). Zapytaj o to. To nie jakiś wielki szal, ale fajny mały szalik, ktory tam też kosztuje chyba w sumie z 10 euro.

Na Camp Nou byłem... 17 lat temu. Już nie pamiętam za bardzo i nie porównam.

Co do transportu, to opcja: u45 => u47 => 440 jest wg mnie najlepsza.

pozdro
DAD

#193 PostWysłany: 06 Gru 2013 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja odpowiem, bo byłem w tym roku na wycieczce na stadionie dwukrotnie. Pierwszy raz w styczniu, drugi raz we wrześniu (raz byłem sam, a drugi oprowadzałem większą wycieczkę ;)

W styczniu były tylko wycieczki po niemiecku, ale do odbioru był w prezencie niezły gadżet (czapka, normalny porządny szalik lub flaga).
We wrześniu już prezentów nie było... Ale była opcja wycieczki w języku angielskim.

Więc może to zależeć od pory roku :)
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 07 Gru 2013 13:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, VRR obowiązuje na pociągi regionalne DB w obrębie sstrefy na którą masz bilet VRR. I cena jest taka sama u kierowcy i przez neta. Ja osobiście polecam przez neta, szybko i sprawnie i na pewno dostaniesz dokładnie to co chcesz, nie musisz się martwić kasować czy nie itp.

Jeśli chodzi o powrót to mi zawsze wszystko elegancko z rozkładem jechało, więc czasu tyle ile Ci wyszukiwarka połączeń VRR pokaże. Spod stadionu może być szybciej koleją. Bo jak nie ma meczu to trzeba kawałek dojść na tramwaj, więc stacja kolejowa jest już bliżej. Pociągi z jakąś regularnością w stylu raz na 30 minut jeździły z tego co pamiętam (wracałem tak 2 razy spod stadionu). Później w Holzwickede masz z 15 minut na nogach na lotnisko albo jest shuttle, który odjeżdża po każdym pociągu za 3euro. Jedzie się 5 minut. Jak idziesz na nogach to już blisko lotniska masz Lidla albo McD, które są dużo atrakcyjniejszą ofertą niż to co oferuje lotnisko w zakresie picia/jedzenia.

Co do wycieczki to nie byłem na SignalIdunaPark, byłem na Schalke zwiedzać. Oferta zapewne bardzo podobna. Moim zdaniem nie da się tego porównać z Camp Nou... Camp Nou to naprawdę droga i słaba wycieczka, schalke i angielskie na których byłem biją ją na głowę, więc podejrzewam że i z BVB też tak jest.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 09 Gru 2013 12:14 

niebieski
@kiev:
Dzięki za info.
Co rozumiesz przez to, że jak nie ma meczu to trzeba dojść kawałek na tramwaj? Sądziłem, że U45 z Westfalen Stadion będzie ok. Jeździ tylko w dni meczy, czy jak?
Czy pociągiem spod stadionu (która stacja, żebym nic nie pomylił? Dortmund Signal Iduna Park? ) jedziesz bezpośrednio na Holzwickede?

Patrząc na google maps nie wydaje się, żeby te stacje były daleko od stationu......

Ostatnio edytowany przez Wirecki1 09 Gru 2013 13:07, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 09 Gru 2013 12:26 
Awatar użytkownika

Tak, jeździ w dni meczowe. Ale to nie jest nie wiadomo jak długi spacer. Po Dortmundzie jeździ się intuicyjnie. wszystko jest spoko opisane i nieskomplikowane, jeśli masz darmową mapę z siatką połączeń, albo pilnujesz map na stacjach.

Byłem tydzień temu na Black Sabbath i pierwszy raz jechałem na lotnisko koleją. Warto, zwłaszcza jak startujesz z Signal Iduna. Tylko, że stacja (Holzwickede), która jest najblizej lotniska jest jedną stację poza 1 strefa (miasto Dortmund). To 4 minuty jechania na gapę, jak masz zwykły bilet.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 09 Gru 2013 13:07 

niebieski
Faktycznie stalk3r, dzięki.
Znalazłem też info w rozkładzie jazdy u45 "Bei BVB-Heimspielen fährt die U45 zeitweise abweichend bis/ab Haltestelle StadionSeite".

Czyli jak rozumiem - albo pociąg ze stacji Signal Iduna Park bezpośrednio na Holzwickede albo U45 z Westfalenhallen i dalej u47 i 440?

Jeszcze jedna prośba - Te RB lub RE ze stadionu na Holzwickede... Holzwickede to nie jest pewnie stacja docelowa.... W jakim kierunku (ew. jakie numery) jadą te pociągi? jaka jest stacja docelowa?

#198 PostWysłany: 09 Gru 2013 13:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Wirecki1: W dniach meczów (i to zazwyczaj tylko 3-4h przed i 2h po) U45 jeździ przez stację
Westfalen Stadion, jak nie ma meczów to najbliższy przystanek to Westfalenhallen. Od wejście do Borusseum(tam też chyba wycieczki startują) na przystanek to jest ok. 15 minut na nogach. Jak już wiesz jak iść i szybszym tempem pewnie z 10minut...

Na stację kolejową (Dortmund Signal Iduna Park) masz 10 minut na spokojnie. Jak będziesz szedł od Borusseum to skręcasz
w prawo za boiskiem treningowym i halą i praktycznie cały czas prosto (lekko w lewo trzeba odbić na wysokości końca boiska treningowego, ale tam trzeba iść prawo/ lewa więc na pewno nie przegapisz).

Co do tego co napisał @stalk3r to chciałbym zdementować fragment o jeździe na gapę. Jak kupisz całodniowy bilet albo grupowy to na 100% możesz jechać też do Holzwickede. Bilet dla stefy A obejmuje też jakieś ościenne mniejsze regiony niż te główne. Gdzieś na stronie vrr.de sa mapki i opisy. Był taki wielki PDF kilkadziesiąt stron który miał rozrywsowane jakie regiony, dla jakiego biletu z jakiej strefy. Na pojedynczym może jest inaczej (choć wątpię), ale pojedynczy się nie opłaca jak zrobisz więcej niż 1 kurs w ciągu dnia. Z kolei w 3 osoby już się opłaca grupowy bilet.

Przejazd jest bezpośredni do Holzwickede (a potem schodzisz pod wiadukt ze stacji i pod nim w prawo i cały czas prosto).

co do wyszukiwania połączeń to tutaj masz: http://efa.vrr.de/vrrstd/XSLT_TRIP_REQU ... ompany=vrr coś w rodzaju ich jakdojade.pl .

Wygodne do wyszukiwania wszelakich połączeń, jakby co to jest też wersja na Androida, jeśli ktoś może korzystać z neta za granicą. ta wyszukiwarka też jak wyszukasz to udostępnia rzeczy w stylu mapka dojścia do przystanku itp. itd. Także jak sobie w tym zaplanujesz podróż to możesz w ciemno jechać do dortmundu nawet bez mapek i ogarniesz wszystko. Tak jak mówił @stalk3r, wszystko bardzo intyuicyjne.

Jedyna rzecz na która możesz zwrócić uwagę to jak będziesz jechał u45 na Westfalenhallen to na rozpiskach będzie to ostatnia stacja, ale nie daj się zmylić. Na stacji Westfalenhallen pociąg magicznie zmieni się z u45 na u46 i pojedzie dalej. Także nie czekaj, aż stanie na stacji krańcowej tylko przypilnuje stacji :)
 Profil Relacje PM off
MaciekM uważa post za pomocny.

#199 PostWysłany: 09 Gru 2013 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Wirecki1 napisał(a):
Czyli jak rozumiem - albo pociąg ze stacji Signal Iduna Park bezpośrednio na Holzwickede albo U45 z Westfalenhallen i dalej u47 i 440?

Tak.

Wirecki1 napisał(a):
Jeszcze jedna prośba - Te RB lub RE ze stadionu na Holzwickede... Holzwickede to nie jest pewnie stacja docelowa.... W jakim kierunku (ew. jakie numery) jadą te pociągi? jaka jest stacja docelowa?

RB59 kierunek Soest.

Sprawdź czy Ci ten link działa: http://efa.vrr.de/vrrstd/AHF/efa8.vrr.de__00004b83.pdf tam na ostatniej stronie masz rozkład jazdy który Cię interesuje.

P.S. jak poklikasz w tą wyszukiwarkę vrr.de co dawałem link to można generować takie pliki dla każdego przystanku i linii, jakbyś chciał mieć coś offline.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 09 Gru 2013 15:49 
Awatar użytkownika

kiew napisał(a):

Co do tego co napisał @stalk3r to chciałbym zdementować fragment o jeździe na gapę. Jak kupisz całodniowy bilet albo grupowy to na 100% możesz jechać też do Holzwickede. Bilet dla stefy A obejmuje też jakieś ościenne mniejsze regiony niż te główne. Gdzieś na stronie vrr.de sa mapki i opisy. Był taki wielki PDF kilkadziesiąt stron który miał rozrywsowane jakie regiony, dla jakiego biletu z jakiej strefy. Na pojedynczym może jest inaczej (choć wątpię), ale pojedynczy się nie opłaca jak zrobisz więcej niż 1 kurs w ciągu dnia. Z kolei w 3 osoby już się opłaca grupowy bilet.

Być może tak jest. Ja pytałem Pań na dworcu w informacji. Powiedziały, że Holzwickede jest poza strefą mojego biletu (1 strefa za 5,90E/24h). Z map na dworcu i ze stacji wynikało, że H. jest poza pierwszą strefą indeed. Samo lotnisko jeszcze zalicza do 1 strefy na mapach. W punktach sprzedaży sprzedają też droższe bilety na 2 strefy, więc wydawało mi się ich tłumaczenie logiczne. Jaki jest sens sprzedawania biletów na 2 strefy jak na tych jednostrefowych możesz jechać w obu?

Na dworcu mozna kupic bilet DB na ta samą przejażdżkę, tym samym pociagiem regionalnym za 6E;)))
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości