Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 10 Lis 2013 15:30 

Loty: 81
Kilometry: 110 787
Krajów: 16 / 7.4%
niebieski
KondzikS napisał(a):
zakino napisał(a):
Tak z ciekawości,czemu paczka tak długo siedzi w shenzhen?

Śledzenie nie działa zbyt dobrze w przypadku zagranicznych listów poleconych, masz informację o nadaniu przesyłki, ewentualnie przerzucaniu do innego punktu w kraju nadania, a później dopiero jest informacja w kraju przeznaczenia przesyłki gdy jest księgowana przez pocztę.
Ta przesyłka może leżeć dalej w Shenzhen, może być w Niemczech lub Francji, zależnie przez co lecą paczki, a może być w magazynie w Warszawie, gdzie PP się guzdrze, żeby je księgować i przepychać dalej. Tego nie wiadomo, kolejna informacja po nadaniu czy tam tym finalnym wysłaniu z Chin jest dopiero w Warszawie przy księgowaniu przesyłki przez PP. Sprawa się oczywiście tyczy tylko poczty, bo w przypadku kurierów śledzenie zazwyczaj działa na całej trasie
Opóźnienia teraz są większe niż zazwyczaj, Sing Post jest opóźniony bo wszyscy teraz wysyłają nim całą elektronikę ze względu na zabronienie wysyłania baterii China Postem. W China poście w ogóle teraz się dzieją cuda na kiju. Sweden Post z tego co rozmawiałem z Chińczykiem jakieś 2 tygodnie temu też jest opóźniony ok. 10 dni. Ciężko teraz powiedzieć czym dojdzie najszybciej, poza kurierem oczywiście :)

Dzięki za opisanie tego :)
W takim razie trzeba czekać i tyle ;/

#82 PostWysłany: 14 Lis 2013 02:24 

Loty: 248
Kilometry: 532 673
Krajów: 58 / 27.0%
niebieski
Do 17 listopada przy kupnie przedmiotu przez aplikację mobilną mamy możliwość skorzystania z kuponu obniżającego cenę o $5. Minimalna wartość zamówienia to $5, czyli możemy kupić coś za darmo :)
1 kupon na jedno konto.
http://www.aliexpress.com/activities/mobile_app.html
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 14 Lis 2013 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
Krajów: 8 / 3.7%
mi caly czas wyskakuje ze zly kod
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 14 Lis 2013 15:04 

Loty: 8
Kilometry: 8 907
Krajów: 4 / 1.9%
u mnie tez nie działa - w podsumowaniu zakupu poprzez aplikacje jest możliwość użycia kuponu ale trzeba go wpisać ręcznie. Automatycznie też się to nie dzieje ponieważ suma transakcji jest równa kwocie przedmiotu ;/
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 14 Lis 2013 19:53 
Awatar użytkownika

Ściągnałem, zainstalowem, zalogowałem się, a ekranu z kuponem jak nie było tak nie ma.

#86 PostWysłany: 15 Lis 2013 12:56 

niebieski
Widocznie się już skończyły, trochę za późno wrzuciłem bo ta promocja była od 12 listopada, sorry :)
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 15 Lis 2013 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.6%
KondzikS napisał(a):
Widocznie się już skończyły, trochę za późno wrzuciłem bo ta promocja była od 12 listopada, sorry :)

Byly, ale nie dzialaly :)
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 20 Lis 2013 18:42 

Tapir napisał(a):
zamowil ktos ta mape na sciane? jakajakosc to reprezentuje? bo nie ukrywam ze idealnie pasowalalaby do mojego salonu

zamontowana przed chwila, dzieki tym puzlom wiem gdzie jest Gabon :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 21 Lis 2013 09:43 
Awatar użytkownika

coś koledzy nie do końca prawdę piszecie, to właśnie o wiele mniejsze prawdopodobieństwo naliczenia VATu jest zamawiając droższe rzeczy przez DHL. Natomiast paczki idące China Post, Singapur Post, z reguły przechadza przez Zabrze, gdzie panowie celnicy już po samym wyglądzie paczki domyślają się gdzie jest telefon lub inna elektronika, i po sprawdzeniu przesyłki doliczają VAT.

W Czechach sytuacja wygląda podobnie, i jedynie DHL daje jakąś szanse, China Post i Singapur Post są w 99% sprawdzane.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 21 Lis 2013 10:02 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 198 332
Krajów: 23 / 10.7%
niebieski
Generalnie zrobiło się gorąco ostatnio, jeśli chodzi o cło. Są oddziały (np. Poznań) że prawdopodobieństwo zatrzymania paczki i naliczenia vatu jest praktycznie 100%. Ale najgorsze jest to, że bardzo często żadają cetryfikatów CE na telefon i jeśli nie ma to w najlepszym przypadku zostaje odesłanie paczki do sprzedawcy (w pismach grożą nawet zniszczeniem paczki :shock: )

Sam mam teraz problem, bo wraca do mnie telefon z Chin ale po naprawie (jak kupowałem, to vatu nie płaciłem). Teraz paczka zatrzymana, dokumenty wysłane i czekam na decyzje :roll:

#91 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:02 

AxiseMundi napisał(a):
zamontowana przed chwila, dzieki tym puzlom wiem gdzie jest Gabon :mrgreen:

Zrób zdjęcie jak się prezentuje :D Jakieś rady dla innych jak to przykleić?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:15 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
pytanie do osób płacących kartą - też musieliście przejść weryfikacje i wysyłać kopie dokumentów?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:23 

Nie
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:26 

niebieski
Shaq napisał(a):
Generalnie zrobiło się gorąco ostatnio, jeśli chodzi o cło. Są oddziały (np. Poznań) że prawdopodobieństwo zatrzymania paczki i naliczenia vatu jest praktycznie 100%. Ale najgorsze jest to, że bardzo często żadają cetryfikatów CE na telefon i jeśli nie ma to w najlepszym przypadku zostaje odesłanie paczki do sprzedawcy (w pismach grożą nawet zniszczeniem paczki :shock: )

Sam mam teraz problem, bo wraca do mnie telefon z Chin ale po naprawie (jak kupowałem, to vatu nie płaciłem). Teraz paczka zatrzymana, dokumenty wysłane i czekam na decyzje :roll:

Co im wysłałeś? Miałem taką samą sytuację, zamówiłem telefon, przeszedł bez opodatkowania, niestety trafił mi się wadliwy mikrofon, musiałem odesłać z powrotem. Gdy Chinol odesłał ponownie do mnie to tym razem mi capnęli w Zabrzu. Napisałem, że telefon wraca z gwarancji, więc nie jest to zakup. Kazali podesłać potwierdzenie nadania do Chin. Wysłałem im i dostałem przesyłkę bez opłat.

Co do Poznania masz rację, celnicy ukradli mi już tam dwie paczki, że niby z powodu braku CE na produkcie, pudełku lub papierach. Znaczek CE na telefonie i na pudełku był, papierów nie było w ogóle. Jestem parę stów w plecy. Dla mnie to nic innego jak złodziejstwo, bo logicznym jest, że jeśli przesyłka nie wchodzi do kraju to winna być odesłana z powrotem, jakim prawem można sobie konfiskować towar? Przecież to nie są narkotyki. Swoją drogą skąd mamy pewność, że to zostanie zniszczone hehe.
Także osobom zamawiającym z województw: Wielkopolskiego, Lubuskiego i Kujawsko-pomorskiego (jeśli się nie mylę to UC w Poznaniu dostaje przesyłki z tych 3 województw) radzę uważać, szczególnie jeśli chodzi o telefony, tablety. Małe i lekkie przesyłki dojdą bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Wysłałem im skan zamówienia na serwis od Chinczyka z Aliexpress, potwierdzenie transakcji z karrty kredytowej (zaplacilem za naprawę $38+$14 za przesyłkę) oraz oświadczenie, co jest w środku na tym druku, co przyszedł od nich. Nie wiem czy to wystarczy. Może też zawołają o nadanie do Chin, to im wyślę - na szczęście zachowałem kwitek z poczty. Gorzej jak się uprą żeby dostać potwierdzenie zapłaty vatu przy zakupie... :?

Cyrki są straszne, chyba dostali prykaz żeby wyrobić normy do końca roku :evil:

Ostatnio edytowany przez Shaq, 21 Lis 2013 13:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:41 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
@ szkoda - dzięki za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:50 

niebieski
Shaq napisał(a):
Wysłałem im skan zamówienia na serwis od Chinczyka z Aliexpress, potwierdzenie transakcji z karrty kredytowej (zaplacilem za naprawę $38+$14 za przesyłkę) oraz oświadczenie, co jest w środku na tym druku, co przyszedł od nich. Nie wiem czy to wystarczy. Może też zawołają o nadanie do Chin, to im wyślę - na szczęście zachowałem kwitek z poczty. Gorzej jak się uprą żeby dostać potwierdzenie zapłaty vatu przy zakupie... :?

No to źle zrobiłeś, jak już im wysłałeś to Ci pewnie doliczą podatek. Chyba, że się to załapie na ulgę podatkową (do 45 euro, jeśli przesyłka jest giftem). Twój chińczyk na pewno ją oznaczył jako gift, ale jeśli Ty im wysłałeś potwierdzenie zakupu to nie wiadomo jak to zinterpretują.
Vat się płaci przy odbiorze przesyłki, nie trzeba wysyłać żadnych potwierdzeń.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 21 Lis 2013 13:58 

KondzikS napisał(a):
Co do Poznania masz rację, celnicy ukradli mi już tam dwie paczki, że niby z powodu braku CE na produkcie, pudełku lub papierach. Znaczek CE na telefonie i na pudełku był, papierów nie było w ogóle. Jestem parę stów w plecy. Dla mnie to nic innego jak złodziejstwo, bo logicznym jest, że jeśli przesyłka nie wchodzi do kraju to winna być odesłana z powrotem, jakim prawem można sobie konfiskować towar? Przecież to nie są narkotyki. Swoją drogą skąd mamy pewność, że to zostanie zniszczone hehe.

Ja bym na twoim miejscu zrobił chargeback. Przecież towaru fizycznie nie dostałeś. Niech sobie wydawca karty wyjaśnia tą sprawę między sklepem, chińczykiem i urzędem celnym. Ty w tym momencie jesteś konsumentem i Ciebie jakiś znaczek CE najmniej interesuje, szczególnie że nie miałeś wpływu na jego obecność.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 21 Lis 2013 23:05 

Zbanowany
niebieski
szkoda napisał(a):
KondzikS napisał(a):

Ja bym na twoim miejscu zrobił chargeback. Przecież towaru fizycznie nie dostałeś. Niech sobie wydawca karty wyjaśnia tą sprawę między sklepem, chińczykiem i urzędem celnym. Ty w tym momencie jesteś konsumentem i Ciebie jakiś znaczek CE najmniej interesuje, szczególnie że nie miałeś wpływu na jego obecność.

Dokladnie tak.
Nie raz juz korzystałem z chargeback przy zakupach z ali
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 27 Lis 2013 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
KondzikS napisał(a):
Shaq napisał(a):

No to źle zrobiłeś, jak już im wysłałeś to Ci pewnie doliczą podatek. Chyba, że się to załapie na ulgę podatkową (do 45 euro, jeśli przesyłka jest giftem). Twój chińczyk na pewno ją oznaczył jako gift, ale jeśli Ty im wysłałeś potwierdzenie zakupu to nie wiadomo jak to zinterpretują.
Vat się płaci przy odbiorze przesyłki, nie trzeba wysyłać żadnych potwierdzeń.

Ostatecznie po kilku dniach zwolnili mi przesyłkę i przyszła do mnie bez żadnych opłat.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości