Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#901 PostWysłany: 02 Lis 2013 10:17 

Mamy (dwoje) lot Modlin > Stansted > Marrakech
w Londynie lądujemy o 11:55 a wylot dalej 13:45.
Mamy tylko bagaże podręczne i nigdy wcześniej nie byliśmy na Stansted.
Czy damy radę w 1:50h ???
Jakies wskazówki?? Warto próbować?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#902 PostWysłany: 04 Lis 2013 21:44 

Dnia 12 listopada jest samolot Ryanaira FR4399 z Palermo do Bolonia Terminal principal przylatuje 10:05.
Tego samego dnia też Ryanaira FR5717 z Bolonia Terminal principal do Warsaw Modlin odlatuje 10:35.

Czy to jest realne przy założeniu że będziemy mieli tylko bagaż podręczny? Zazwyczaj samolot przylatuje ok. 10-15 min. wcześniej, jak rozumiem czas przylotu jest z wliczonym oczekiwaniem na bagaż rejestrowany, ale tego u nas nie będzie. Nigdy nie byłem na lotnisku w Bolonii, czy trzeba tam duże odległości na nogach pokonywać i jeszcze raz przejść bramkę bezpieczeństwa?
 Profil Relacje PM off  

#903 PostWysłany: 04 Lis 2013 21:58 

anedam napisał(a):
Dnia 12 listopada jest samolot Ryanaira FR4399 z Palermo do Bolonia Terminal principal przylatuje 10:05.
Tego samego dnia też Ryanaira FR5717 z Bolonia Terminal principal do Warsaw Modlin odlatuje 10:35.

Czy to jest realne przy założeniu że będziemy mieli tylko bagaż podręczny? Zazwyczaj samolot przylatuje ok. 10-15 min. wcześniej, jak rozumiem czas przylotu jest z wliczonym oczekiwaniem na bagaż rejestrowany, ale tego u nas nie będzie. Nigdy nie byłem na lotnisku w Bolonii, czy trzeba tam duże odległości na nogach pokonywać i jeszcze raz przejść bramkę bezpieczeństwa?

Lądując z samolotu wychodzisz do części ogólnodostępnej na parterze, po czym szybko będziecie musieli przebiec na I-piętro do kontroli bezpieczeństwa i danego gate (w maju miałem kilka godzin przerwy na tym lotnisku, boardingu nie rozpoczynali wcześniej niż ok. 30-25 minut przed odlotem)
Jak nie będzie opóźnienia to dla ogarniętego turysty wykonalne, przy czym bardziej bezpieczne będzie kupowanie popołudniowego lotu do Krakowa
 PM off  

#904 PostWysłany: 04 Lis 2013 22:45 

Zbanowany
anedam napisał(a):

A tak jest?

#905 PostWysłany: 05 Lis 2013 12:21 

Mixer napisał(a):
anedam napisał(a):
jak rozumiem czas przylotu jest z wliczonym oczekiwaniem na bagaż rejestrowany
A tak jest?

Nie wiem czy tak jest ale ostatnio bardzo dużo latam i zauważyłem że jeśli samolot nie ma opóźnienia to samo lądowanie jest około 15 min. wcześniej niż to wynika z rozkładu i tak to sobie sam tłumaczyłem - że godzina podawana na rozkładzie jest godziną realnego wyjścia pasażera z lotniska, czyli już po odczekaniu swojego przy taśmie z bagażem. Choć z drugiej strony to bardzo zależy od samego lotniska, na tych bardzo obłożonych można czekać znacznie dłużej, np. wiem że na Heathrow nawet powyżej godziny może trwać czekanie na bagaż.
 Profil Relacje PM off  

#906 PostWysłany: 05 Lis 2013 13:36 

Anonymous napisał(a):
anedam napisał(a):
[...]Jak nie będzie opóźnienia to dla ogarniętego turysty wykonalne, przy czym bardziej bezpieczne będzie kupowanie popołudniowego lotu do Krakowa
No tak, ten samolot do Krakowa o 17:35... system rezerwacyjny Ryanaira informuje że bilet można kupić najpóźniej na 6 godzin przed planowanym odlotem. Nie udało mi się znaleźć informacji czy jest kafejka internetowa na lotnisku w Bolonii żeby w razie czego awaryjnie kupić bilet. Można z komórki ale jest to niewygodne, poza tym trzeba jeszcze kartę wydrukować - to już na 4 godziny przed lotem.
 Profil Relacje PM off  

#907 PostWysłany: 05 Lis 2013 17:54 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Dla bywalców Oslo Rygge: jak ma się tam sytuacja mgielno - pogodowa? W połowie lutego będę miał tam 3 godziny na przesiadkę, nie powinno być problemów? Niby nie pierwsza tego typu historia, ale zawsze wolę się dwa razy zastanowić.
 Profil Relacje PM off  

#908 PostWysłany: 12 Lis 2013 19:54 
Awatar użytkownika

Witam,
zastanawiam się nad kupnem biletu na trasie Rzeszów - Nowy Jork z przesiadką we Frankfurcie (wszystkie loty Lufthansą). Niestety przylot do Frankfurtu planowany jest na 16:40 a wylot do NY 17:25. Kilkukrotnie zdarzało mi się już latać podobną trasą, zawsze jednak miałam nieco więcej czasu na przesiadkę. W tej chwili dokładnie nie pamiętam, ale mam mgliste wspomnienie, że przemieszczanie się po lotnisku we Frankfurcie zajęło jednak nieco czasu.
To oczywiście moja decyzja, ale czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem? Ewentualnie coś doradzić. Wizje długich godzin na lotnisku już mnie prześladują i zastanawiam się czy nie zaryzykować.
Co w przypadku gdybym spóźniła się na lot do NY? Szczerze powiedziawszy miałam już taki przypadek... tylko, że w Stanach, zdaje się lecąc American Airlines, wtedy w miarę dostępności miejsc czekałam na kolejny lot tych linii. Czy podobna zasada funkcjonuje w Lufthansie?
Dzisiaj już pewnie nic nie zdziałam, jutro postaram się dowiedzieć u źródła.
Za rady i sugestie z góry dzięki!

#909 PostWysłany: 12 Lis 2013 20:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
TAK
 Profil Relacje PM off  

#910 PostWysłany: 13 Lis 2013 00:34 
Awatar użytkownika

srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
Dla bywalców Oslo Rygge: jak ma się tam sytuacja mgielno - pogodowa? W połowie lutego będę miał tam 3 godziny na przesiadkę, nie powinno być problemów? Niby nie pierwsza tego typu historia, ale zawsze wolę się dwa razy zastanowić.

przyleciałem tam ostatnio [a dokładnie 2013.11.01] ok. 9.30, mgła akurat była zajęta czym inny niż przeszkadzeniam samolotom w lądowaniu i nikt jej w okolicach lotniska nie widział
 Profil Relacje PM off  

#911 PostWysłany: 13 Lis 2013 14:14 

Loty: 153
Kilometry: 207 707
Krajów: 25 / 11.7%
Pytanie do znawców Okęcia: mam przylot z KRK w piątek o 12:05 i wylot W6 do BUD o 12:50, da radę? czy lepiej nie ryzykować i jechać pociągiem?

#912 PostWysłany: 13 Lis 2013 14:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Według mnie, pociąg, i tanszy i prawie tyle samo cy zajmie czasowo z KRK do WAW ;)
 Profil Relacje PM off  

#913 PostWysłany: 13 Lis 2013 14:37 

A ja się pochwalę że nam się udało to o co się 4 listopada pytałem :D

12 listopada samolot Ryanaira FR4399 z Palermo do Bolonia Terminal principal przylatuje 10:05.

Zamknięcie bramki oficjalnie 10:05, dobiegliśmy 10:10, była już końcóweczka kolejki, 2-3 osoby a przez megafony ogłaszali last call. Tylko koleżanka była bardzo zdyszana i babka jej kazała jeszcze samej oderwać część karty pokładowej - to chyba za karę :lol: A gdyby się nie udało to były jeszcze bilety na popołudniowy lot do Krakowa za około 1000 zł. od osoby :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#914 PostWysłany: 13 Lis 2013 14:57 
Awatar użytkownika

Witam ponownie,
udało mi się zasięgnąć informacji w Lufthansie. Może komuś jeszcze się przyda. Otóż Pan stwierdził, że te 45 min. jest jak najbardziej wystarczające. Gdyby tak nie było informacja o takiej konfiguracji lotów nie pojawiałaby się w ich ofercie.
W przypadku spóźnienia rezerwacja zostaje zmieniona na kolejny dostępny lot.

#915 PostWysłany: 14 Lis 2013 01:48 

Zeus napisał(a):
Według mnie, pociąg, i tanszy i prawie tyle samo cy zajmie czasowo z KRK do WAW ;)

Tyle że ten lot już mam kupiony i był tańszy od pociągu ;] poza tym prawie tyle samo to chyba nie, bo lot to 45 min + 1h wcześniej na lotnisku a pociąg to 3h30min + też coś wcześniej na dworcu + dojazd na Okęcie w wawie. Chyba zaryzykuję jednak bo pociąg mam albo o 5 rano albo intercity. Skoro we Frankfurcie 45 min starcza to może na okęciu też, mam tylko nadzieję, że nie będzie opóźnień :P

#916 PostWysłany: 14 Lis 2013 09:42 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Django napisał(a):
Pytanie do znawców Okęcia: mam przylot z KRK w piątek o 12:05 i wylot W6 do BUD o 12:50, da radę? czy lepiej nie ryzykować i jechać pociągiem?

Mialem podobna konfiguracje: WAW-KTW i potem KTW-BCN (W6) --> mialem miec 4h na przesiadke, lot odwolali i zostalem na lodzie (mgla opozniala, ale odowlanie nieuzasadnione)... ja bym LOTowi juz nie ufal...

#917 PostWysłany: 18 Lis 2013 01:01 

Django napisał(a):

Mogę się pochwalić, że zdążyłem :) lot był o czasie i gdy wszedłem do terminala zdążyłem tylko sprawdzić nr gate'u i właśnie zaczął się boarding na mój następny lot. Także 45 min jest ok o ile LOT nie nawali, a nawala często bo w tygodniu poprzedzającym mój lot ten sam rejs był opóźniony chyba 3 razy.

#918 PostWysłany: 27 Lis 2013 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 865 352
Krajów: 44 / 20.6%
niebieski
Pytanko takie. Wracam z Hongkongu przez Paryż do WAW , przylot 21:35. ( będę miał bagaż nadawany ).
Widzę w siatce LOTu samolot WAW-KRK z wylotem o 22:45.

Czy wyrobie się w miare spokojnie z przesiadką czy też szukać innej opcji na transport ?

PS. Nie znam lotniska Okęcie , jakoś tak się złożyło , że akurat z tamtąd jeszcze nie leciałem.

#919 PostWysłany: 27 Lis 2013 20:04 
Moderator forum

kb_poland napisał(a):
Pytanko takie. Wracam z Hongkongu przez Paryż do WAW , przylot 21:35. ( będę miał bagaż nadawany ).

Czy wyrobie się w miare spokojnie z przesiadką czy też szukać innej opcji na transport ?

PS. Nie znam lotniska Okęcie , jakoś tak się złożyło , że akurat z tamtąd jeszcze nie leciałem.
Wydaje mi się że nie wyrobisz się , tzn małe szanse , mało czasu biorąc pod uwage odbiór bagażu - liczyłbym na to tak średnio/przeciętnie 20-30 min od lądowania.
Zobacz post Django (bez bagażu!) powyżej

Poza tym, wydaje mi się że odbierając bagaż , wychodzisz "na zewnątrz" , tzn nie możesz wrócić do 'airside' (bez przechodzenia kontroli bezp.)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#920 PostWysłany: 27 Lis 2013 20:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Abcn napisał(a):
kb_poland napisał(a):

Wydaje mi się że nie wyrobisz się , tzn małe szanse , mało czasu biorąc pod uwage odbiór bagażu - liczyłbym tak 30 min od lądowania.
Zobacz post Django (bez bagażu!) powyżej

Poza tym, wydaje mi się że odbierając bagaż , wychodzisz "na zewnątrz" , tzn nie możesz wrócić do 'airside' (bez przechodzenia kontroli bezp.)

A nie można nadać bagażu od razu do Krakowa? Kiedyś tak się dało, nawet mimo osobnych rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości