Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tajlandia + Kambodża
#1 PostWysłany: 19 Paź 2013 11:57 

Szanowni,

Wybieramy się na 20 dni do Tajlandii, na przełomie listopada i grudnia. Plan mniej więcej jest taki:
- przylot do Bangkoku i 2 dni na odpoczynek i zwiedzanie
- Kambodża - Siem Reap
- Chiang Mai
- odpoczynek na wyspach (tydzień, lub delikatnie ponad)
- powrót do Bangkoku

Moje główne pytanie do Was to transport pomiędzy tymi wszystkimi lokalizacjami. Nie chcemy 'tracić' zbyt wiele czasu na przemieszczaniu, także założyliśmy przeloty. Problem w tym, że przemieszczając się pomiędzy tymi lokalizacjami praktycznie zawsze jako punkt przesiadkowy trzeba zahaczyć o Bangkok - linie które sprawdzałem to AirAsia, Tiger, AirStart, Nok, Bangkok Airways, itd. Nie ma np. przelotu typu Siem Reap -> Chiang Mai, czy też Chiang Mai -> Ko Samui.
Budżet także nie jest z gumy, więc najlepiej by było ograniczyć liczbę lotów. Z Chiang Mai są np. loty do Krabi, czy też Hat Yai. Może od razu udać się tam i dalej albo w okolice Phuket (mniej preferowane), lub na drugą stronę - Ko Samui, Ko Phangan, Ko Tao (bardziej preferowane)?

Pomiędzy którymi punktami warto jednak zrezygnować z lotu i zorganizować sobie transport samemu?
A może zmienić ten plan i udać się w inne miejsce (tutaj jeśli już wyrzucilibyśmy Chiang Mai)? Co do wysepek także nie mamy sztywnego planu. Myśleliśmy właśnie o okolicach Ko Phangan, gdyż jest ich tam kilka w niezbyt dużych odległościach.

Pozdrawiam i dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 19 Paź 2013 13:02 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
Wszystko zależy od Waszych preferencji i oczekiwań. Największe oszczędności pieniężne przyniesie rezygnacja z lotu Bangkok-Siem Reap. Przejazd busem jest dużo tańszy (8-10 usd w jedną stronę), komfort niższy (szczególnie procedury na granicy), ale od kiedy jest dobra droga asfaltowa po stronie kambodżańskiej, to jest to rozwiązanie zdecydowanie ok.
Lot do Chiang Mai zazwyczaj jest super tani - w promocjach u różnych przewoźników ok. 100 zł, więc tu oszczędności dużych nie będzie.
Do Koh Samui można się dostać nocnym pociągiem, który będzie kosztował około 500 batów + prom 500, ale jest problem ze wcześniejszym kupieniem biletów i jak ktoś się na to nastawi to można wylądować w drugiej klasie bez klimy tak, jak ja miałem okazję. Nie było źle, ale bus do Siem Reap znacznie lepsze warunki.
Przelot na Koh Samui najtaniej będzie chyba Nok Air, który sprzedaje loty do Suratani (albo innego pobliskiego lotniska) w pakiecie z promem na wyspę. W zeszłym roku kosztowało to ok 3000 bahtów.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Paź 2013 20:47 

Dzięki za odpowiedź. Loty na Koh Samui (czy też na inne wysepki wraz z transferem) są na AirAsia nawet za trochę ponad 3000baht w dwie strony.

Tak naprawdę to nie jesteśmy chyba jeszcze do końca przekonani co do Chiang Mai, mimo że czytałem o nim sporo dobrych opinii. No i przeglądając pogodę w poszczególnych rejonach zastanawiam się nad porzuceniem Koh Phangan i Koh Tao na rzecz jednak północno-zachodniego wybrzeża. Mam tu na myśli rejon Krabi. Oczywiście nie ma co demonizować monsunu i pewnie nie będzie tam aż tak źle. Być może w ostatniej chwili sprawdzając pogodę trzeba będzie zdecydować się na konkretny rejon, na odpoczynek na wyspach...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Paź 2013 00:28 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 201 537
Krajów: 25 / 11.7%
My byliśmy w lipcu na wyspach wschodniego wybrzeża i ogólnie tak: jeśli planujecie lecieć na koh samui, jeszcze to ma jakiś sens, bo lotnisko jest na wyspie. Ale jeśli wybieralibyście się ikoh tao lub koh phangan bez sensu jest lecieć samolotem, gdyż najpierw musicie się dostać na obrzeża Bangkoku na lotnisko Don Muang, a i tak nie lecicie na wyspę tylko do Surat Thani, potem autobus do portu i prom, cały dzień stracony. A jeśli wybierzecie pociąg to nie dość, że zaoszczędzicie na locie i noclegu, to jeszcze pojedziecie na noc i przed południem będziecie już leżeć na plaży. Tylko pamiętajcie, żeby bilety kupić z dużym wyprzedzeniem, jeśli chcielibyście jechać w klimatyzowanym wagonie, to min. 4-5 dni wcześniej, czyli najlepiej w ciągu pierwszych dni po przylocie. Pozdrawiamy!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Paź 2013 10:24 

Loty: 40
Kilometry: 93 930
Krajów: 15 / 7.0%
Miałem chyba identyczny plan podróży. Zaczynalem w Bangkoku. Pozniej pociagiem na 2 dni do siem reap i powrot równiez pociagiem do bangkoku (pociag chyba 30baht + taksowka od granicy do siem reap). Z bangkoku nocna podróz autobusem do krabi (400baht) i transport promem na phi phi (około 200 baht jezeli dobrze pamietam). Z Phi Phi promem na Phuket i z tamtad odlatywalismy do Chiang Mai (ok 800baht) na 3-dniowy trekking. Z Chiang Mai powrot samolotem do Bangkoku (750 baht). Lecielismy liniami NOK i AirAsia. Ceny z 2010 roku.
Szukalismy jeszcze ewentualnych lotów z siem Reap do Krabi/Phuket, ale albo nie bylo bezposrednich albo za drogo to wychodzilo.
Jezeli chodzi o wysepki mysmy wybrali Phi Phi (we wrzesniu nie bylo duzo ludzi, a pooda byla ladna na szczescie) z uwagi ze byl lot Phuket - Chiang Mai. Nie zaluje z tego wzgledu ze maja tam mi.in za niewielkie pieniadze (chyba tez ok 200-300 baht) wycieczki lokalną lodzią podczas której w ciagu ok 6 godzin zwiedziało sie kilka wysepek (Bamboo, Maya bay, inne) + snoorkowanie. Fajnie to wypelnialo czas i polecam. No i wysepki tez calkiem mile.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Paź 2013 10:29 

Mucustrooper napisał(a):
My byliśmy w lipcu na wyspach wschodniego wybrzeża i ogólnie tak: jeśli planujecie lecieć na koh samui, jeszcze to ma jakiś sens, bo lotnisko jest na wyspie. Ale jeśli wybieralibyście się ikoh tao lub koh phangan bez sensu jest lecieć samolotem, gdyż najpierw musicie się dostać na obrzeża Bangkoku na lotnisko Don Muang, a i tak nie lecicie na wyspę tylko do Surat Thani, potem autobus do portu i prom, cały dzień stracony. A jeśli wybierzecie pociąg to nie dość, że zaoszczędzicie na locie i noclegu, to jeszcze pojedziecie na noc i przed południem będziecie już leżeć na plaży. Tylko pamiętajcie, żeby bilety kupić z dużym wyprzedzeniem, jeśli chcielibyście jechać w klimatyzowanym wagonie, to min. 4-5 dni wcześniej, czyli najlepiej w ciągu pierwszych dni po przylocie. Pozdrawiamy!

Eeee... przesadzasz. Robiłem obie opcje:
- pociąg Bangkok do Surathani+prom do Koh Phangan
- NokAir (tzw Fly'n'Ferry) z Don Muang do Nakhon Si Thammarat i dalej promem (szybki katamaran) do Koh Phangan na jednym bilecie

Druga opcja jest dużo wygodniejsza a na wyspie jest się przed 12 w południe, więc cały dzień plażowania do dyspozycji. Opcja z pociągiem jest tańsza, ale moim zdaniem różnica nie jest tak duża (oszczędność rzędu 100-150 zł) a kłopotu jest dużo więcej (pociąg rusza z BKK o 15, w Suratani jest się w środku nocy, tam trzeba czekać bo prom wypływa coś koło 7, a transfery między stacją w Suratani do przystani promowej też trzeba samemu załatwić, co może być czasami stresujące).

Inna sprawa, zupełnie nie wiem czy listopad to dobry termin na podróż na Koh Samui/Phangan. Byłem tam dwa razy, ale tylko w sierpniu (super czas na te wyspy). Musisz się zorientować w warunkach pogodowych dla każdej z wysp osobno, bo różnice są duże między różnymi regionami Tajlandii.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Paź 2013 11:08 
Awatar użytkownika

W tej chwili jestem na Koh Samui.
W nocy dość często pada a w dzień upalnie więc jak na razie pogoda jest ok natomiast sama wyspa... hmm... nas rozczarowała nieco - bardzo turystyczna ale podejrzewam, że wszystkie wyspy w Tajlandii są bardzo podobne.
Ciężko juź znaleźć miejsce gdzie nie ma tłumów.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Paź 2013 11:42 

yarwar napisał(a):
W nocy dość często pada a w dzień upalnie więc jak na razie pogoda jest ok natomiast sama wyspa... hmm... nas rozczarowała nieco - bardzo turystyczna ale podejrzewam, że wszystkie wyspy w Tajlandii są bardzo podobne.

Na plus jest Koh Chang jeśli chodzi o liczbę ludzi i klimat backpackerski. Ceny za skromne domki przy samej plaży to ok 400bht (lonely beach - Siam Hut).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Paź 2013 12:37 

yarwar napisał(a):
natomiast sama wyspa... hmm... nas rozczarowała nieco - bardzo turystyczna ale podejrzewam, że wszystkie wyspy w Tajlandii są bardzo podobne.

Uciekajcie na Koh Phangan jeśli szukacie spokoju. Samui to taka turystyczna fabryka, Koh Phangan jest zupełnie inne - nie jest zupełnie dzikie, ale znacznie mniej skomercjalizowane niż Samui. Byłem tam dwa razy i wróciłbym trzeci z przyjemnością.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 24 Paź 2013 13:15 

AlbertT napisał(a):
Uciekajcie na Koh Phangan jeśli szukacie spokoju. Samui to taka turystyczna fabryka, Koh Phangan jest zupełnie inne - nie jest zupełnie dzikie, ale znacznie mniej skomercjalizowane niż Samui. Byłem tam dwa razy i wróciłbym trzeci z przyjemnością.

polecisz jakieś lokum?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Paź 2013 18:27 

Byłem w dwóch miejscach:
- http://www.dreamlandresort.net/
plusy świetna plaża, basen przy plaży, cicha wioska ale z możliwością zjedzenia czegoś na mieście (polecam Chilli's)
minusy daleko od Thong Sala, warunki podstawowe
- http://www.booking.com/hotel/th/milky-b ... f15298b4X1
bardzo fajnie zrobiony i zadbany resort, basen i knajpka przy plaży, blisko Thong Sala (2 km) dobra baza wypadowa jak się weźmie skuter
minusy wąska plaża i płytka woda (ale czysta), wioska mniej klimatyczna (ale też jest gdzie zjeść), może być drożej niż przeciętnie (my wyhaczyliśmy fajną promocję)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Paź 2013 18:35 

Dodam, że objechaliśmy wyspę skuterem prawieże w całości i na zachodnio-północny wybrzeżu było dużo fajnych miejscowości (nasze kryterium fajna plaża z czystą, głęboką wodą i przyjemna spokojna wioska w pobliżu). Odradzam Chalokalam (przystań ze kutrami psuje krajobraz i plażę), warto rozważyć również Haad Rin (chyba najpiękniejsza plaża i fajna miejscowość), ale tutaj dużo zależy od terminu bo tam odbywają się sławetne full-moon party.

Korekta - half moon i black moon nie odbywają się w Haad Rin, więc na te terminy nie trzeba uważać przy rezerwacji.

Ostatnio edytowany przez AlbertT, 03 Lis 2013 21:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Paź 2013 22:01 

Plan powoli krystalizuje się i wygląda mniej więcej tak (podróż między 20 listopada a 9 grudnia):
20 listopada, przylot 7:10
21 Bangkok
22 - 10:20 przelot do Siem Reap
23-24 (?) Sieam Reap
25 podróż do Chiang Mai - w jeden dzień nie da rady...
26-29 Chiang Mai
30 - przelot na wyspy, okolice Krabi
30 - 7 grudzień wyspy, wylot do Bangkoku
7-9 grudzień Bangkok, 20:45 wylot

I tutaj kilka pytań:
1. Czy może nie rozbijać Bangkoku i od razu polecieć do Chiang Mai? Do Siem Reap chyba się nie da. Loty AirAsia są o 10:20 codziennie, a więc czasu będzie mało (inne lotnisko, ryzyko opóźnienia)
2. Tak jak zauważył bodajże AlbertT w innym wątku p,odróż z Sieam Reap do Chiang Mai drogą lądową jednego dnia może być niewykonalna, albo przynajmniej bardzo ciężka. Być może warto faktycznie zatrzymać się w Ayutthaya na noc. To wszystko przy założeniu, że z Bangkoku obranym kierunkiem jest Sieam Reap a nie Chiang Mai.
3. Założenie jest na Sieam Reap 3 dni. Biorąc pod uwagę przylot na miejsce, transfer do hotelu, ogarnięcie się to pewnie pół dnia minie. 1,5 dnia na Sieam Reap zakładam, że może być trochę mało, bez narzucania szaleńczego tempa.

Dzięki za uwagi
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 31 Paź 2013 13:59 

moje spostrzeżenie jest tylko jedno: ambitne plany i dużo lotów. nie wiem jak znosisz takie podróże, ale to mogą być naprawdę aktywne wakacje.
- polecam trochę wydłużyć pobyt w Chiang Mai - jest tam trochę rzeczy do zobaczenia w samym mieście, klimat jest naprawdę uroczy. warto wybrać się na 2-3 trekking. 4-5 dni i noclegi przy Sunday Walking Street jeśli chcesz się załapać na fajne i tanie zakupy lub w północno-wschodniej części miasta
- pomyśl dokładnie na jakiej wyspie chcesz spędzać czas i czy aby na pewno tam szybko się dotrasportujesz - najszybciej chyba na Koh Samui
- podróż drogą lądową do Siam Rep potrafi trwać 1,5 dnia - nie polecam
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 31 Paź 2013 15:32 

jackdaniels napisał(a):
moje spostrzeżenie jest tylko jedno: ambitne plany i dużo lotów. nie wiem jak znosisz takie podróże, ale to mogą być naprawdę aktywne wakacje.

Chcemy raczej się nie zarzynać i trochę wypocząć.

jackdaniels napisał(a):
- pomyśl dokładnie na jakiej wyspie chcesz spędzać czas i czy aby na pewno tam szybko się dotrasportujesz - najszybciej chyba na Koh Samui

Taki początkowo był pomysł. Może nie samo Ko Samui, ale Ko Phangan, czy też Ko Tao, jednak tam 'ponoć' ma więcej padać w okresie, w którym jedziemy. Dlatego przynajmniej wstępna zmiana na wybrzeże zachodnie...

jackdaniels napisał(a):
- podróż drogą lądową do Siam Rep potrafi trwać 1,5 dnia - nie polecam

Ale mówisz o podróży z Chiang Mai? Bo z Bangkoku, z tego co czytałem nie jest tak źle...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Paź 2013 15:40 

ogólnie rzecz biorąc podróże lądowe są fajne, bo można sporo obejrzeć po drodze i ceny są bardzo atrakcyjne, ale autobusy potrafią się sporo spóźnić. do Sieam Rep nie wybieraj się z Chiang Mai bo to trwa wieki. z wysp wybierz Koh Tao - w tym regionie rok temu byłą ładna pogoda (byłem w identycznym terminie jak Ty się wybierasz), ale to nie jest reguła.

z całej Tajlandii najlepiej z miast wspominam Chiang Mai a z wysp Koh Chang
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Lis 2013 17:18 

W tym tygodniu wróciłem z 12 dniowego pobytu w Tajlandii i Kambodży. Jeśli będziecie w Kambodży potrzebowali transportu po świątyniach Angkoru, czy ogólnie po kraju, to śmiało polecam miejscowego kierowcę: http://cambodiandriver.com/ https://www.facebook.com/CambodianDriver?ref=profile. Bardzo solidny, sumienny, ceny przyzwoite, można negocjować te podane na stronie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Lis 2013 18:40 

niebieski
AlbertT napisał(a):
tutaj dużo zależy od terminu bo tam odbywają się sławetne full-moon party (i nieco mniejsze ale pewnie też hałaśliwe half-moon i black moon party).

Half-moon i black moon nie odbywaj się w Haad Rin.. pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 03 Lis 2013 21:57 

czapla napisał(a):
AlbertT napisał(a):
tutaj dużo zależy od terminu bo tam odbywają się sławetne full-moon party (i nieco mniejsze ale pewnie też hałaśliwe half-moon i black moon party).

Half-moon i black moon nie odbywaj się w Haad Rin.. pozdrawiam

To prawda - dzięki, poprawiłem swój wpis, żeby nie wprowadzał w błąd.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość