Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 106 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 11 Paź 2013 18:10 

Loty: 71
Kilometry: 129 457
Krajów: 20 / 9.4%
JIK napisał(a):
Beniasty napisał(a):
Czy też macie podobnie, że na początku wyświetla Wam się cena powiedzmy 23 PLN za osobę a później w całkowitym rozrachunku pokazuje się kwota ok 208 PLN, czy jest jakaś ukryta oplata ?

Wyżej było ktoś o tym samym pisał i dostał odpowiedź.
Wystarczy poczytać forum, a nie co chwilę pytać o to samo.

Ok, masz rację mogłem doczytać.
I wg. tego co napisaliście to nie do końca się zgadza, ponieważ na stronie www są 2 miejsca w cenie 1 PLN za osobę w jedną stronę i 2 miejsca w cenie 23 PLN za osobę na powrót. Więc jak to ma się do mobile.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#62 PostWysłany: 11 Paź 2013 18:14 
Awatar użytkownika

srebrny
lukas63 napisał(a):

przecież to zabezpieczenie na wypadek wprowadzenia jakiegoś nowego podatku lub zwiększenia opłat - łatwo to sprawdzić czy takie zmiany były i przewoźnik miał do tego prawo czy nie

Jasne, mówię tylko o tym, że się zabezpieczają na wszelkie możliwe sposoby.
Coś co w roku ubiegłym wydawało się niemożliwe okazało síę możliwe (przypadek hiszpański). Po jakimś czasie zaczęli ludziom ściągać kasę z kont, jak nie mogli to pobierali opłatę przy wylocie.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 11 Paź 2013 18:15 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Beniasty napisał(a):
JIK napisał(a):
Beniasty napisał(a):
Czy też macie podobnie, że na początku wyświetla Wam się cena powiedzmy 23 PLN za osobę a później w całkowitym rozrachunku pokazuje się kwota ok 208 PLN, czy jest jakaś ukryta oplata ?

Wyżej było ktoś o tym samym pisał i dostał odpowiedź.
Wystarczy poczytać forum, a nie co chwilę pytać o to samo.

Ok, masz rację mogłem doczytać.
I wg. tego co napisaliście to nie do końca się zgadza, ponieważ na stronie www są 2 miejsca w cenie 1 PLN za osobę w jedną stronę i 2 miejsca w cenie 23 PLN za osobę na powrót. Więc jak to ma się do mobile.

Jeżeli nie ma lotów na powrót za 1 PLN to znaczy że te loty się wyprzedały. Przecież takie oferty schodzą jak ciepłe bułeczki.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 11 Paź 2013 18:19 

Loty: 71
Kilometry: 129 457
Krajów: 20 / 9.4%
JIK

Chodzi o to, że w pierwszą stronę www jak i mobile pokazuje taryfę za 1 PLN, w drugą za 23 PLN (mobile i www), i przechodząc do płatności na mobile cena wzrasta o ok. 70 PLN czyli o jakieś podatki czy opłaty. O to mi chodzi. Oczywiście na www cena jest 2x wyższa niż na mobile.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 11 Paź 2013 18:44 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Beniasty napisał(a):
JIK

Chodzi o to, że w pierwszą stronę www jak i mobile pokazuje taryfę za 1 PLN, w drugą za 23 PLN (mobile i www), i przechodząc do płatności na mobile cena wzrasta o ok. 70 PLN czyli o jakieś podatki czy opłaty. O to mi chodzi. Oczywiście na www cena jest 2x wyższa niż na mobile.

Bilet za 80,2 PLN wyświetla się na aplikacji jako bilet za 1 PLN (prawidłowo) taka była/jest najniższa cen na tym kierunku
Załącznik:
WMIEIN.png
WMIEIN.png [ 82.36 KiB | Obejrzany 941 razy ]

Nie ma biletów na tym kierunku za 23 PLN.
Wystarczy odpalić aplikację mobilną i sprawdzić lot powrotny czy dalej będzie pokazywał się za 23 PLN. Od razu mówię że bilet będzie kosztował coś koło 24€
Załącznik:
EINWMI.png
EINWMI.png [ 80.93 KiB | Obejrzany 941 razy ]

Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 11 Paź 2013 19:35 

Czy ktoś mógłby mi sprawdzić w jakich cenach są loty na

20.10.2013 Dortmund - Kraków (1 bilet)
27,28,29.11.2013 Kraków - Rzym (2 bilety)
30,1,2.12.2013 Rzym-Kraków (2 bilety)

Jeśli ktoś chciałby i mógłby kupić to proszę o kontakt.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 11 Paź 2013 20:17 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
To nie jak tak do końca jak piszecie z tymi podwyższonymi stawkami przy przejściu do płatności... Za przykład podam interesujące mnie loty: Barcelona-Ibiza i Ibiza-Barcelona, oba 30 listopada (inne terminy analogicznie). Strona www pokazuje cenę 14.10 EUR, z czego transport 6.63 EUR. Jest to najniższa taryfa, więc z tego co piszecie powinno działać. A jednak przy płatności i tak liczy mi 14.10 EUR OW, tak jak normalnie na stronie. Przy kupnie osobno w obie strony bez różnicy. Jeśli ktoś wie co robię nie tak, proszę o info.

Ale żeby nie był to post z narzekaniem, udało mi się kupić kilka lotów w przyzwoitych cenach:
CRL-BCN ~11 EUR
BCN-BGY ~10 EUR
BGY-KRK ~10 EUR

#68 PostWysłany: 11 Paź 2013 20:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
z moich skromnych obserwacji wynika, że cena przez app = koszt przelotu ze strony www tylko gdy na stronie www są wyszczególnione wszystkie możliwe składniki ceny biletu.
właśnie sprawdziłem na jednej trasie i okazało się to nie prawdą...

#69 PostWysłany: 11 Paź 2013 20:45 

cypel napisał(a):
lukas63 napisał(a):
Przecież ta aplikacja na androida w kom to zwykła mobilna strona a proces logowania na apce jest taki sam jak na mobilej na kompie, tylko przy uruchomieniu tego na apcje to nie widzisz automatycznego logowania na dany login i hasło

Niby tak

Inna sprawa, że na aplikacji jest podana osatateczna cena, bez rozbicia na taryfy i podatki.
Nie byłbym tego taki pewien czy to świadome nianaliczanie pewnych opłat. Z francą nigdy nic nie wiadomo.
Mają tak zrobiony regulamin,, jak teraz czytam, że mogą praktycznie wszystko. Raz już doświadczyłem i nie tylko ja, jak zaczęli w ubiegłym roku ściągać kasę w związku z podniesieniem podatku w Hiszpanii.
Wyciąg z regulaminu

4.2.2 Opłaty, podatki i obciążenia nałożone z tytułu przewozu lotniczego podlegają ciągłym zmianom i mogą zostać nałożone po dacie dokonania rezerwacji. W przypadku nałożenia lub zwiększenia takiego podatku, opłaty lub obciążenia po dacie dokonania rezerwacji, pasażer będzie zobowiązany do uiszczenia stosownej kwoty przed odlotem.

7.2.1 Możemy również odmówić przewozu pasażera lub jego Bagażu, jeżeli zaistniały lub w naszej uzasadnionej opinii mogą zaistnieć którekolwiek z poniższych okoliczności
7.1.2.6 pasażer nie uregulował zapłaty za należną taryfę, podatki, opłaty lub obciążenia;

To co sobie napiszą to se niech piszą. Muszą się podporządkować prawu np. tego że w przypadku anulowania lotu muszą zaproponować lot zastępczy itp. Ponad regulaminem stoi prawo krajowe i wspólnotowe (UE) a swoją drogą ktoś powinien poważnie przetrzepać ten ich regulamin bo znajdzie się duzo niezgodności.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 11 Paź 2013 20:48 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Pacjonek napisał(a):
cypel napisał(a):
lukas63 napisał(a):
Przecież ta aplikacja na androida w kom to zwykła mobilna strona a proces logowania na apce jest taki sam jak na mobilej na kompie, tylko przy uruchomieniu tego na apcje to nie widzisz automatycznego logowania na dany login i hasło

Niby tak

Inna sprawa, że na aplikacji jest podana osatateczna cena, bez rozbicia na taryfy i podatki.
Nie byłbym tego taki pewien czy to świadome nianaliczanie pewnych opłat. Z francą nigdy nic nie wiadomo.
Mają tak zrobiony regulamin,, jak teraz czytam, że mogą praktycznie wszystko. Raz już doświadczyłem i nie tylko ja, jak zaczęli w ubiegłym roku ściągać kasę w związku z podniesieniem podatku w Hiszpanii.
Wyciąg z regulaminu

4.2.2 Opłaty, podatki i obciążenia nałożone z tytułu przewozu lotniczego podlegają ciągłym zmianom i mogą zostać nałożone po dacie dokonania rezerwacji. W przypadku nałożenia lub zwiększenia takiego podatku, opłaty lub obciążenia po dacie dokonania rezerwacji, pasażer będzie zobowiązany do uiszczenia stosownej kwoty przed odlotem.

7.2.1 Możemy również odmówić przewozu pasażera lub jego Bagażu, jeżeli zaistniały lub w naszej uzasadnionej opinii mogą zaistnieć którekolwiek z poniższych okoliczności
7.1.2.6 pasażer nie uregulował zapłaty za należną taryfę, podatki, opłaty lub obciążenia;

To co sobie napiszą to se niech piszą. Muszą się podporządkować prawu np. tego że w przypadku anulowania lotu muszą zaproponować lot zastępczy itp. Ponad regulaminem stoi prawo krajowe i wspólnotowe (UE).

Powodzenia :)
Ostatnio miałem z nimi mała przeprawę z lotami WMI-BUD i po 10 telefonach odpuściłem.

Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 11 Paź 2013 21:56 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Witam! Przymierzałem się do zakupu biletów przez "apkę" Ryanaira, ale nagle zaczął mi ciągle wyskakiwać błąd o wygaśnięciu sesji i po chwili wyskakuje panel logowania. Nie ma tam nigdzie opcji rejestracji. Co robić? Skąd wziąć hasło i login? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 11 Paź 2013 21:57 

srebrny
chris0o napisał(a):
Witam! Przymierzałem się do zakupu biletów przez "apkę" Ryanaira, ale nagle zaczął mi ciągle wyskakiwać błąd o wygaśnięciu sesji i po chwili wyskakuje panel logowania. Nie ma tam nigdzie opcji rejestracji. Co robić? Skąd wziąć hasło i login? Pozdrawiam

Wyłącz i włącz od nowa aplikację, poczekaj aż się załaduje, i już nie trzeba będzie loginu, ani hasła.

#73 PostWysłany: 12 Paź 2013 11:34 

Loty: 63
Kilometry: 71 702
Krajów: 17 / 7.9%
Można zalogować sie bezpośrednio na https://m.ryanair.com

login: mobileanonymous
haslo: w5ce!ArA

Nie probowalem jeszcze przez stronke bezposrednio kupowac biletow.

Ostatnio edytowany przez stanpl, 12 Paź 2013 11:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 12 Paź 2013 11:37 

niebieski
stanpl napisał(a):
Można zalogować sie bezpośrednio na https://m.ryanair.com

login: mobileanonymous
haslo: w5ce!ArA

Teraz to odkrylem, nie probowalem jeszcze przez stronke bezposrednio kupowac biletow.

ale odkrycie.... :lol:

od 2 dni to juz wiadomo :lol:
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 12 Paź 2013 11:38 

Loty: 63
Kilometry: 71 702
Krajów: 17 / 7.9%
Nie siedze 24h na sieci. Sam sobie apk`a na czesci porozbijalem ;) Ale fajnie ze wiadomo to bylo wczesniej.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 12 Paź 2013 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
tak jak mówią inni - jeżeli długo się wczytuje apka na fonie to od razu dać wstecz i wstukać jeszcze raz do oporu - za którymś razem wchodzi
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 12 Paź 2013 19:16 

srebrny
J29 napisał(a):
Za przykład podam interesujące mnie loty: Barcelona-Ibiza i Ibiza-Barcelona, oba 30 listopada (inne terminy analogicznie). Strona www pokazuje cenę 14.10 EUR, z czego transport 6.63 EUR. Jest to najniższa taryfa, więc z tego co piszecie powinno działać. A jednak przy płatności i tak liczy mi 14.10 EUR OW, tak jak normalnie na stronie.

Odpowiem sam sobie na pytanie, bo już to rozgryzłem, może komuś ułatwi. 14.10 EUR to rzeczywiście najniższa cena na stronie www, ale ma składowe: transport 6.63 EUR, opłata administracyjna 7.00 EUR, podatek 0.47 EUR. Gdy ta pula się wyprzeda, kolejny próg to 22.74 EUR, w tym transport 5.24 EUR (!), pozostała kwota to podatki, różne opłaty i odprawa on-line.

Do lotów za 14.10 EUR dolicza przy płatności do normalnej stawki, do tych droższych nie. Zatem rzeczywiście decydująca jest składowa za transport, niekoniecznie całkowita cena.

Zatem pozostaje mi czekać z kupnem biletów, aż... zdrożeją :lol:

#78 PostWysłany: 12 Paź 2013 19:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
J29 napisał(a):
...Gdy ta pula się wyprzeda, kolejny próg to 22.74 EUR, w tym transport 5.24 EUR (!), pozostała kwota to podatki, różne opłaty i odprawa on-line.
...

skąd wiesz co będzie jak ta pula się wyprzeda?

#79 PostWysłany: 12 Paź 2013 20:06 

srebrny
namteH napisał(a):
J29 napisał(a):
...Gdy ta pula się wyprzeda, kolejny próg to 22.74 EUR, w tym transport 5.24 EUR (!), pozostała kwota to podatki, różne opłaty i odprawa on-line.
...

Obecnie nie ma żadnej stawki pomiędzy 14.10 EUR, a 22.74 EUR. Oczywiście, nie ma reguły, że musi być to konkretnie ta kwota, może od razu wskoczyć wyższa. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Ale z dłuższej obserwacji tego kierunku wynika, że najczęściej jest taki właśnie wzrost ceny do 22.74 EUR.

#80 PostWysłany: 12 Paź 2013 20:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
J29 napisał(a):
namteH napisał(a):
J29 napisał(a):
...

Obecnie nie ma żadnej stawki pomiędzy 14.10 EUR, a 22.74 EUR. Oczywiście, nie ma reguły, że musi być to konkretnie ta kwota, może od razu wskoczyć wyższa. Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Ale z dłuższej obserwacji tego kierunku wynika, że najczęściej jest taki właśnie wzrost ceny do 22.74 EUR.

OK
miej na uwadze, że ktoś Ci może sprzątnąć ten bilet sprzed nosa... 8-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 106 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości