Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael
#41 PostWysłany: 18 Wrz 2013 20:41 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Roku napisał(a):
Będę spać w Starym Domu właśnie. Mam już rezerwację. Niestety dość enigmatycznie wyjaśniono mi, gdzie ten Stary Dom Polski się znajduje. Dałbyś radę znaleźć go na mapie i zaznaczyć? Pierwszy raz mam taką sytuację, gdzie napisano mi, żeby przejść Bramę i iść kilkaset metrów po czym skręcić wejść na schody i już będzie tabliczka... :oops:

Ale masz szczęście - to chyba najlepsza opcja noclegu w Jerozolimie.

Ja dzwoniłem w lipcu, żeby zarezerwować na styczeń i już nie było miejsc. :(

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 24 Wrz 2013 13:27 

platynowy
pandoraa napisał(a):
Wszędzie wojsko, bramki, sprawdzanie toreb nawet w zwykłych sklepach spożywczych.

Mam takie pytanie. Zawsze podróżuję ze scyzorykiem Victorinoxa - już nie raz przydał mi się w różnych sytuacjach.
Wiadomo, na czas lotu wędruje do bagażu rejestrowanego. Ale co, jak już będę na miejscu. Bo pewnie może się zdarzyć, że nie wpuszczą mnie tu i ówdzie, jeśli znajdą przy mnie nożyk. Czy mają jakieś depozyty przy wejściu do sklepu czy jakiejś atrakcji turystycznej, żebym mógł po prostu oddać na przechowanie?

#43 PostWysłany: 24 Wrz 2013 13:36 

Przy wejściach do sklepów mają koszyki lub wózki. Jeśli jesteś blondynem to możesz wszędzie wejść ze scyzorykiem w ręku. Jeśli nie,
to scyzoryk trzymaj w kieszeni, tam nie zaglądają.

#44 PostWysłany: 26 Wrz 2013 15:57 

Loty: 20
Kilometry: 30 570
Krajów: 10 / 4.7%
"Dodatkowym warunkiem, od którego może być uzależniona decyzja o zgodzie na wjazd do Izraela, jest udokumentowanie posiadania równowartości 100 USD na każdy dzień pobytu." Taką informację znaleźć można na wielu stronach internetowych, na których opisane są przepisy wjazdowe do Izraela. Byliście o to pytani, albo ktokolwiek z waszych znajomych?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 26 Wrz 2013 21:33 

Loty: 157
Kilometry: 253 354
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Tydzień temu wróciłem,nikt o to mnie nie pytał,chociaż byłem przygotowany na taka ewentualność
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Paź 2013 13:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Wybieram się za 10 dni do Izraela, plan wycieczki już mniej więcej opracowałem, ale może ktoś bywały w świecie (znaczy w Izraelu) pochyli się i zerknie, czy dobrze kombinuję. Przylot i wylot we wtorek, więc kłopot z szabasem odpada. Przylot o 20 i musimy dostać się do Hajfy. Podobno na lotnisku jest stacja kolejowa. Jest? Wykombinowałem pociąg za 37 czy 39 szekli. Jak się kupuje bilety? Automaty z językiem angielskim? Czy raczej komunikaty אַרטיקלען אין העברעיש ? Można jakoś taniej przez net albo że niby dla dwojga? Tak pytam... Ok. 23 powinniśmy być, więc raczej już nie pozwiedzamy. W Hajfie 2 noclegi, więc tak naprawdę 1 dzień i trochę. Wymyśliłem że do Nazaretu podjedziemy. Autobus powinien zamknąć się w cenie 20 szekli w jedną stronę. Czy zdążę jeszcze wieczorem do Akry? Czy może lepiej do Tiberias pojechać rano, wracając zahaczyć o Nazaret i darować sobie Akrę? Ile czasu spędzić w w/w miejscowościach żeby zwiedzić?

Następny dzień od rana (i ostatni w Hajfie) to myślę żeby pozwiedzać Hajfę właśnie. Później po południu przejazd do Jerozolimy. Jak? Pociąg autobus? Jakie ceny?

W Jerozolimie 4 noce. Z Jerozolimy myślę o Betlejem i Jerycho. Jak? Autobusy? Ceny? Samochodu nie będziemy mieli. Można dostać się nad morze Martwe w Autonomii? Z mapy wynika, że można w okolicach Jerycha. Nawet autobusy są. Nie uśmiecha mi się bujać 5h w jedną stronę do Eilat. Nie tym razem. Massadę też odpuszczę na następny? wyjazd do Izraela.

Czy coś jeszcze warto w okolicy Jerozolimy? Co z Hebron? Warto? Gdzie wymieniać walutę? Musimy już na lotnisku, bo trzeba przecież zapłacić za pociąg. Będziemy mieli trochę euro, dularów też. Jaki kurs jest dobry? No i karty też weźmiemy.

Ostatnia noc to Tel awiw. Tam już dam radę :) Chociaż jakby ktoś wiedział po czemu bilety na autobus na lotnisko, to może napisać.

Są miejsca gdzie nie wolno robić zdjęć?

Podobno są bilety RETURN albo inne wersje nieco tańsze od normalnych w autobusach. Ma ktoś doświadczenie? Przyznam szczerze że nie ogarniam systemu proponowanego przez Egged.

Ostatnio edytowany przez Roku, 03 Paź 2013 14:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Paź 2013 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Masz stronę kolegą z autobusami w Izraelu, chyba ją obadałeś? Jest nawet planer podróży, co do pociągów to się nie wypowiem bo pociągi mnie nie interesują akurat, a też się tam wybieram na 3-4 dni, potem jordania, ale podobno pociągi tańsze niż autobusy.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:09 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
mam pytanko do tych którzy byli :) przeczytałam gdzieś, że na izraelskiej ulicy :) kurs wymiany USD i EUR na szekle jest taki sam. Czy to prawda?
Chodzi mi bardziej o noclegi płatne gotówką na miejscu -może ktoś ma doświadczenie?

#49 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:22 

złoty
Anonymous napisał(a):
Oczywiście ,że to nieprawda.Za euro płacą wiecej ,za dolara mniej ,ale ile to było dokładnie ,nie pamiętam .Szekla jest dość mocna i kurs się trzyma tak samo.Będę znowu w grudniu to dam znać jak stoi :lol:

To super Jaca :) bo ja lecę na Sylwestra :) Bierzesz samochód? czy komunikacja miejska? Jak byś mógł też podać ceny paliwa, jakieś ceny w sklepach itp ;)

Widziałam, że byłeś rok temu na Sylwestra ;) jakieś wskazówki? Czy i jak świętują? sam sylwester i nowy rok będziemy w Jerozolimie :)
I pytanko o noclegi w tym czasie - bukowałeś w Polsce z dużym wyprzedzeniem? czy na miejscu da sie coś znaleźć tanio? :)

#50 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:31 

niebieski
A czy ktos sie orientuje czy jest jakis autobus/pociag z Tel Avivu do Ammanu-ewentualnie ile kosztuje i jak dlugo trwa podróz?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:33 

Mogę wymienić dowolną ilość euro na szekle po kursie dolara!
Na lotnisko z Tel Aviwu jeżdżą co kilkanaście minut pociągi po 15 szekli.
Do Betlejem autobusy z Jerozolimy za 7.40 ILS, nad Morze Martwe 36 lub 38 ILS w jedną stronę.

Ostatnio edytowany przez George23, 03 Paź 2013 15:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:40 

złoty
no tez mi się wydało podejrzane zrównanie kursu EUR=USD z ILS ale kto wie ;)
mówisz, że kursy we wszystkich kantorach jak na lotnisku? na 100%? :)

#53 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:40 

George23 napisał(a):
Mogę wymienić dowolną ilość euro na szekle po kursie dolara!

Skoro temat o Izraelu, to ja jak żyd zapytam "To ja się pana pytam, gdzie tu interes"
 PM off  

#54 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:46 

złoty
Anonymous napisał(a):
Na 200%.Wymieniłem trochę na Ben Gurionie ,a na mieście było to samo.Kantorów jest bez liku .Nie oszukują.Właśnie na lotnisku widziałem w kantorze dużą paczkę z naszą rodzimą walutą

a obczaisz w grudniu po jakim kursie wymieniają PLN na ILS? Generalnie wybieram się z rodzicami i oni mają dużo dziwnych pytań, a nie umiem im jeszcze odpowiedzieć na nie :)

#55 PostWysłany: 03 Paź 2013 15:52 

złoty
No Żydzi mają we wrześniu :) my sylwester/nowy rok będziemy w Jerozolimie.

A polecasz może jakąś tanią wypożyczalnię na lotnisku/ w Tel-awiwie?

Przejmę dowodzenie, ale oni już się przygotowują, a ja na razie planuje inny wyjazd do Brazylii, więc z Izraela "jestem zielona" :)

#56 PostWysłany: 03 Paź 2013 17:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

George23 napisał(a):
Do Betlejem autobusy z Jerozolimy za 7.40 ILS, nad Morze Martwe 36 lub 38 ILS w jedną stronę.

Gdzie ich szukać? To Egged? W które miejsce nad MM? Ma ktoś jakieś dane co do północnego Izraela? Znaczy Hajfa Nazaret Akra i Tiberias?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 03 Paź 2013 17:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

maxima napisał(a):
Roku napisał(a):
George23 napisał(a):

Gdzie ich szukać? To Egged? W które miejsce nad MM? Ma ktoś jakieś dane co do północnego Izraela? Znaczy Hajfa Nazaret Akra i Tiberias?

zalezy jakie dane - wikipedia.pl to kopalnia danych:)

Acha. Napisałem w swoim poprzednim poście przykrytym szybko przez oferty kupna i sprzedaży szekli. Niestety istotne pytania sa błyskawicznie rozmywane przez pitu-pitu o niczym. To może lepiej zamknąć to forum, skoro na Wiki tyle jest :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 03 Paź 2013 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Roku napisał(a):
George23 napisał(a):

Do Betlejem busiki #21 z arabskiego dworca autobusowego koło Bramy Damasceńskiej, koszt jw.
Nad Morze Martwe można pojechać Eggedem 486 i wysiąść w Ein Gedi, gdzie plaża jest bezpłatna. Wcześniej zatrzymuje się przy Mineral Beach, gdzie wstęp jest płatny.

Ceny paliw wysokie, około 8 zł.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 03 Paź 2013 18:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dzięki Krasnal (i kilku innym osobom też). To konkretne info.

Czy jest jakaś zależność w stylu, pociągi droższe niż autobusy, albo odwrotnie?
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 03 Paź 2013 20:59 

platynowy
Cytuj:
Do Betlejem busiki #21 z arabskiego dworca autobusowego koło Bramy Damasceńskiej, koszt jw.

Jeśli to arabski autobus, to zakładam, że nie przejmują się szabasem i jeździ też w soboty? Może ktoś potwierdzić?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości