Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Wrz 2013 19:03 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 852 360
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Witam,

Zakupilem w promocji KLM bilety do HKG na termin 19.03 - 8.04 i planuje sie dostac na Filipiny.

Poszukuje informacj jaka cena lotu RT z HKG bedzie atrakcyjna i kiedy najlepiej bukować taki lot ? Z tego co widze w grę wchodzi przede wszystkim linia Cebu Pacific , ewentualnie Tigerair lub Air Asia. Jakies jeszcze ? Wiem ze linie azjatyckie co chwile wrzucaja jakies promocje , jednak nie mam konkretnej wiedzy na ten temat co kiedy i jak :)

Najfajniej by było dostać sie z HKG bezposrednio do Cebu , lecz Manila oczywiscie tez wchodzi w gre z racji wielu mozliwosci bezposrednich tanich lotów dalej. I tu kwestia poboczna i to samo pytanie - kiedy kupic przeloty wewnatrz filipin aby byly jak najtansze.

Z gory dzieki za pomoc !

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 20 Wrz 2013 19:41 

Z tego co zauwazylam loty wewnatrz Filipin kosztuja mniej wiecej tyle samo, czy na jutro czy na za kilka miesiecy, roznica niecale 10 zl. Tez mnie interesuje RT HKG - Filipiny, pierwsza lepsza wyszukiwarka pokazuje 650 zl, bezposrednio na stronie Tigera znalazlam Cebu za 200 zl bez bagazu (OW) ale to smieszne kwoty, 67 SGD za bagaz 15 kg
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Wrz 2013 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tego co ja widze to Tiger lata bezposrednio z HKG jedynie do Clark , a do Cebu i Manili z przesiadka w Singapurze czesto z dlugim stopoverem co powoduje ze caly dzien tracimy na podroz.. Raczej chcialbym cos bezposredniego , tak aby w tym samym dniu wyruszyc juz dalej.

#4 PostWysłany: 20 Wrz 2013 20:14 

Zbanowany
Generalnie nie ma zasady, kiedy można upolować najtańsze bilety. Air Asia, Tiger i Cebu Pacific w najmniej oczekiwanym momencie mogą wrzucić kilka "promo" biletów na każdą trasę. Niemniej jednak 2-3 miesiące przed podróżą to jest ten okres, gdy należy baczniej obserwować rozwój sytuacji. W zeszłym roku trochę polatałem po Filipinach i bilety kupowałem 3-4 miesiące przed podróżą. W jednym przypadku (Air Asia HKG-CRK) okazało się, że gdybym kupił bilet później to byłoby taniej.

Z linii operujących na Filipinach zwróć jeszcze uwagę na http://www.flypalexpress.com/.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Wrz 2013 20:28 

A za ile kupiles HKG-CRK ? Staram sie zorientowac ile to bedzie tanio OW na Filipiny.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Wrz 2013 20:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzieki za cenne info. Z tego co widze to rzeczywiscie ceny przelotow krajowych tak czy inaczej sie znajdzie tanio wiec glownie chodzi o szybkie i tanie polaczenie z HKG. Poki co wszystko w granicach 600 PLN RT na moje terminy a to chyba troche drogo jak na azjatyckie warunki i odleglosc. Patrze tez ze Cebu Pacific glowne huby ma w Manili i Cebu takze chyba najlepiej znalezc polaczenie do tych miast a nie do Clark. Jesli sie mylę , poprawcie :)

#7 PostWysłany: 20 Wrz 2013 22:30 

Pytanie do znawców Azji Płd-wsch a może zamiast z HKG lepiej z Macau tam zdaje sie tez operuje Air asia. Miedzu HKG a Macau jest tylko pare kilometrów ale nie wiem jak wygląda możliwośc przekraczania granicy i transport miedzy tymi miastami. Może ktos wie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Wrz 2013 10:33 

Zbanowany
prosiaczek666 napisał(a):
A za ile kupiles HKG-CRK ? Staram sie zorientowac ile to bedzie tanio OW na Filipiny.

CRK-HKG kupowałem 4 miesiące przed odlotem i zapłaciłem ok. 190 zł. (Tiger)
HKG-CRK kupowałem 3 miesiące przed odlotem i zapłaciłem ok. 350 zł (Air Asia), a miesiąc później AA zeszła z ceną do 250 zł.

Przy odlocie z każdego filipińskiego lotniska trzeba uiścić opłatę wylotową, która nie jest uwzględniona w cenie biletu. Każde lotnisko posiada odrębną stawkę tej opłaty.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Wrz 2013 13:47 

Loty: 555
Kilometry: 1 237 092
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
gruzin napisał(a):
Pytanie do znawców Azji Płd-wsch a może zamiast z HKG lepiej z Macau tam zdaje sie tez operuje Air asia. Miedzu HKG a Macau jest tylko pare kilometrów ale nie wiem jak wygląda możliwośc przekraczania granicy i transport miedzy tymi miastami. Może ktos wie?

nie takie kilka km:) tylko ok 60km. Płynie łódź koszt OW to z tego co pamiętam 160HKD. Czas ok 1h.

#10 PostWysłany: 21 Wrz 2013 15:44 

Loty: 1036
Kilometry: 1 600 718
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Potwierdzam że bilety na Air Asia są niewiele droższe gdy są kupowane niedługo przed odlotem a często w ostatniej chwili wyskakuje fajne promo.
Wydaje mi się że z HKG będziesz miał większy lotów wybór niż z Macau.
Moja rada - zanim kupisz bilet do któregokolwiek punktu na Filipinach - sprawdź sobie dokładnie tamtejszą prognozę pogody na czas twojego planowanego pobytu. Ja od tego zaczynałem a dopiero potem decydowałem gdzie kupić bilet. Różnica cenowa nie była wielka - a nie ryzykowałem że polecę tam gdzie będzie mi przez kilka dni lało! A gdzie ostatecznie wylądowałem to w sumie było mi raczej wszystko jedno, Filipiny są tak piękne że gdzie byś się nie zatrzymał będziesz zadowolony!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Wrz 2013 16:56 

Z HKG latałem Cebu Pacific, z tym że po prostu interesowała mnie Manila. Połączenie do Cebu też może być dobre, w zależności, gdzie chcesz wybrać się dalej. Z Cebu można na przykład popłynąć promem na Bohol, gdyby interesowały Cię Chocolate Hills... Da się też tam dolecieć - do Tagbilaran. Opłaty wylotowe (a właściwie "za użytkowanie terminala") są rzeczywiście różne - trzeba o nich pamiętać, bo płatność jest gotówką i bez tego nikogo nie wypuszczą. Dwa lata temu w Manili to było jakies 200 peso przy lotach krajowych i - uwaga - 700 albo 750 (50-60 zł) przy międzynarodowych. Na innych lotniskach jest taniej, ale coś zawsze trzeba mieć pod ręką. Co do Clark - miejsce przydatne, jeśli chcesz się tam przesiąść na inny lot, ale poza tym za bardzo nic tam nie ma - do Manili da się przetransportować autobusem, tylko trwa to trochę, bo odległość dość spora. Można też spróbować zajrzeć na Philippine Airlines, czasem się zdarza, że mają loty w porównywalnej cenie. PALExpress lata tez z HKG do Cebu.

#12 PostWysłany: 21 Wrz 2013 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Moj plan na Filipiny to Bohol + Palawan(El Nido) lub Bohol + Boracay + Bantayan Island/Malapasqua. Bede mial na to ok 14 dni , bo jeszcze ze 3 dni chcialem poswiecic na Hong Kong. Manilę za radą chyba wiekszosci odpuszczam. Dalej w sumie nie wiem w jakie ceny lotu z HKG celowac no ale jeszcze sporo czasu wiec czekam na jakies promocje od Cebu.

#13 PostWysłany: 21 Wrz 2013 23:05 

niebieski
kb_poland napisał(a):
Moj plan na Filipiny to Bohol + Palawan(El Nido) lub Bohol + Boracay + Bantayan Island/Malapasqua. Bede mial na to ok 14 dni , bo jeszcze ze 3 dni chcialem poswiecic na Hong Kong. Manilę za radą chyba wiekszosci odpuszczam. Dalej w sumie nie wiem w jakie ceny lotu z HKG celowac no ale jeszcze sporo czasu wiec czekam na jakies promocje od Cebu.

Dobry jest ten twój plan. Dodam tylko że jak ktoś lubi historię i zabytki to jednak warto choćby na 1-max 2 dni zahaczyć o Manilę. Ja na Intramuros (stare miasto) poświęciłem pół dnia i nie żałuję. Za kilkadziesiąt złociszy rowerem-taksówką obwoził mnie sympatyczny chłopaczek który znał angielski i był równocześnie przewodnikiem.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Wrz 2013 09:44 

Zbanowany
Rzuć okiem na moją relację z podróży http://pilipinas.geoblog.pl/podroz/2055 ... g-filipiny. Znajdziesz tam wiele cennych wskazówek.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Wrz 2013 10:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Super relacja , rzeczywiscie wiele przydatnych informacji , szczególnie na temat transportu lokalnego. Pamietasz moze ile placiles za przeloty ? Masz gdzies jakies zdjecia ? Dzieki :) !

#16 PostWysłany: 22 Wrz 2013 11:27 

Zbanowany
Nie pamiętam dokładnie cen przelotów, za dużo czasu upłynęło.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Wrz 2013 15:33 

niebieski
[quote="kb_poland"]Super relacja , rzeczywiscie wiele przydatnych informacji , szczególnie na temat transportu lokalnego. Pamietasz moze ile placiles za przeloty ?

Przykładowo: raz płaciłem za bilet MNL-PPS 70 euro, OW w Cebu kupowany w ostatniej chwili (po sprawdzeniu gdzie będzie ładna pogoda), innym razem za PPS-MNL 25 euro w Tiger Air.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Wrz 2013 18:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja jednak mimo wszystko lubie miec wszystko wczesniej zabukowane , okres jest chyba dobry na pogodę takżę liczę , iż ona nie zawiedzie. Jesli chodzi o przeloty krajowe to mozna taniutko dostac i co chwila jest promocja takze o to sie raczej nie boje , najbardziej interesuje mnie RT z Hong Kongu tak aby nie przeplacic za ten lot :)

#19 PostWysłany: 15 Sty 2014 14:17 

kb_poland napisał(a):

Bantayan i Malapascua praktycznie zostały zmiecione z powierzchni, 85% zabudowań na Bantayan zostało ciężko uszkodzonych, hotel, który zarezerwowałem na luty przestał istnieć, na Malapascua praktycznie zniknęły palmy, musieliśmy odwołać cały wyjazd. Co do Bohol vs Boracay, to drugie jest lepsze ale oba nadają się tylko na wypoczynek + sporty wodne, Boracay jest niesamowicie urocze ale nie ma praktycznie nic do zwiedzania, chyba, że ktoś (jak my) lubi takie klimaty jak miejscowy port cargo. Najwięcej przyrody do obejrzenia będzie na Palawan i Coron.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Sty 2014 17:31 
Awatar użytkownika

niebieski
W sprawie samych przelotów dodam jeszcze jedną opcję, może komuś się przyda przy planowaniu. Sprawdzajcie multicity Philippine Airlines.
Trasa HKG - MNL MNL - BKK kosztowała ok 390 zł (z bagażem, posiłkiem) na stronie przewoźnika. Była wtedy dużo tańsza niż trasa HKG - MNL RT.
Dodatkowo pokajakowałem trochę i znalazłem na włoskim lastminute tę trasę z kartą Diners za ok 230 zł. Także całkiem niezła cena i oszczędność.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości