Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 23 Sie 2013 22:47 

Loty: 25
Kilometry: 44 472
Krajów: 11 / 5.1%
Nie znalazłem jasnej odpowiedzi w temacie a przetestowałem taki palnik /bez butli/ http://www.decathlon.pl/twister-plus-pi ... 29320.html
w podręcznym KRA-Girona, Girona-Kraków nikt się nie czepiał :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#802 PostWysłany: 25 Sie 2013 12:17 

Czy tak zapakowane piersi z kurczaka przejdą?

Image
 Profil Relacje PM off  

#803 PostWysłany: 25 Sie 2013 12:31 

Prawdopodobnie tak, ale zwróć uwagę, że w marketach możesz dostać mięso pakowane hermetycznie - tzn zgrzewane, a nie owijane folią jak to na Twoim zdjęciu. To pakowane hermetycznie na pewno przejdzie.
 PM off  

#804 PostWysłany: 25 Sie 2013 19:52 

Witam. Mam pytanie odnośnie papierosów.
Będę niedługo wracał do kraju połączeniem Goteborg-Kopenhaga-Gdańsk liniami SAS.
Mam zamiar przewieźć w bagażu rejestrowanym 4 wagony (800 sztuk) papierosów, które zakupiłem na statku (jestem marynarzem). Są one for duty free sale only czyli bez akcyzy. Z tego co googlowałem to w ramach Unii Europejskiej jest dozwolony przewóz 800 papierosów. Nie wiem jednak czy dotyczy to też papierosów bez akcyzy czy może mogą być jakieś problemy. Proszę o pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#805 PostWysłany: 27 Sie 2013 13:35 

@up
Chodzi o papierosy oclone w UE. W wypadku innych limit to 40 sztuk, czyli 2 paczki. Jak masz rejestrowany to jeśli już to ja tam bym włożył - raczej nikt się nie przyczepi. Z kolei z podręcznego prawie na pewno Ci to wyrzucą. Oczywiście przewóz ten, żeby nie było, że nie wspomniałem jest nielegalny, a nie wiem jak w Danii, ale np. w Norwegii kary są bardzo srogie, także jak masz to komu sprzedac/dać w prezencie, to lepiej nie bierz.

Ja z kolei chciałem zapytać, czy w bagażu rejestrowym mogę przewozić pałkę teleskopową. Lecę na miesiąc na Ukrainę i będę miał niejako pod opieką kilka kobiet, więc chciałem dla bezpieczeństwa zabrać taki sprzęt. Swoją drogą orientuje się ktoś czy takie rzeczy można przewozić na Ukrainę?

Ostatnio edytowany przez Manieklbl, 27 Sie 2013 14:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#806 PostWysłany: 27 Sie 2013 13:48 
Awatar użytkownika

Manieklbl napisał(a):
Ja z kolei chciałem zapytać, czy w bagażu rejestrowym mogę przewozić pałkę teleskopową. Lecę na miesiąc na Ukrainę i będę miał niejako pod opieką kilka kobiet, więc chciałem dla bezpieczeństwa zabrać taki sprzęt. Swoją drogą orientuje się ktoś czy takie rzeczy można przewozić na Ukrainę?

w bagażu rejestrowanym przejdzie - tak jak widelce, scyzoryki itp. pewnie nawet nie zauważą ;) polecam ułożyć wzdłuż stelaża/wysuwanej rączki

#807 PostWysłany: 12 Wrz 2013 11:34 

Zbanowany
Wiem ze pytanie może nie do końca w temacie, ale interesuje mnie sprawa przewożenia szkła w bagażu podręczny w liniach ryanair, chodzi dokładnie o kieliszek do wódki jako pamiątka z Londynu, zastanawiam się czy będę mógł przewieźć to w bagażu podręcznym czy raczej zabronią i good bye.

Oraz II pytanie czy ewentualnie na strefie bezcłowej są suveniry? właśnie te kieliszki, spotkał się ktoś, dokładnie mam odlot z lotniska Lennona, Liverpool

#808 PostWysłany: 12 Wrz 2013 11:45 

cymogaj98 napisał(a):
Wiem ze pytanie może nie do końca w temacie, ale interesuje mnie sprawa przewożenia szkła w bagażu podręczny w liniach ryanair, chodzi dokładnie o kieliszek do wódki jako pamiątka z Londynu, zastanawiam się czy będę mógł przewieźć to w bagażu podręcznym czy raczej zabronią i good bye.

Też zbieram te kieliszki (oraz otwieracze) i nigdy nie miałem problemu :) Generalnie to nie jest kwestia linii lotniczych tylko kontroli bagażu podręcznego.
PS. Zadałeś pytanie w niewłaściwym wątku.
Ryanair w Modlinie od 30 wrzesnia 2013
Może warto by moderator je przeniósł?

Mod - DZięki, Don_Bartoss, przeniosłem, czy warto - zobaczymy ...

cymogaj,
search.php
zdecyduj się czy z Londynu czy LPL
 PM off  

#809 PostWysłany: 13 Wrz 2013 09:01 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
cymogaj98 napisał(a):

Też zbieram te kieliszki (oraz otwieracze) i nigdy nie miałem problemu :) Generalnie to nie jest kwestia linii lotniczych tylko kontroli bagażu podręcznego.
PS. Zadałeś pytanie w niewłaściwym wątku.
Ryanair w Modlinie od 30 wrzesnia 2013
Może warto by moderator je przeniósł?

Mod - DZięki, Don_Bartoss, przeniosłem, czy warto - zobaczymy ...

cymogaj,
search.php
zdecyduj się czy z Londynu czy LPL

Hey dziękuje bardzo za odpowiedź! Właśnie szukam takiej info na regulaminie ryanair ale nic nie ma, nie wiem co jeszcze zdecyduję boję się kupić kieliszki a potem je stracić, też zastanawiam się czy w strefie bezcłowej można kupić taką pamiątkę no ale na necie też brak info. lub źle szukam :) Najwyżej zaryzykuję i zostanę tylko ze wspomnieniami. Lecę 4 października po powrocie dam znać jak to wygląda ze szkłem w liniach Ryanair.

A może jeszcze dodam ze pytanie powstało ze względu na doświadczenie koleżanki, która kupiła w Anglii kubek, który w swoich ściankach miał jakiś tam płyn zmieniający kolor czy coś takiego w kontrola w Liverpool - lotnisko Lennona zatrzymali i zabrali jedyny suvenirs, no ale z płynami to chyba jest inaczej.
 Profil Relacje PM off  

#810 PostWysłany: 14 Wrz 2013 03:49 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Raczej do płynu się przyczepili koleżance. Kieliszki powinny bez problemu przejść.

I tak jak Don_Bartoss pisze to nie jest kwestia linii, a kontroli bezpieczeństwa na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#811 PostWysłany: 14 Wrz 2013 07:28 

niebieski
Wczoraj przewiozłam Ryanem i Wizzem spory, szklany wazon średnica ok. 12 cm. Z ACE przez CRL.
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 14 Wrz 2013 12:29 

Moja znajoma bez problemu przewiozła kieliszki Wizzem, ale oczywiście butelke musieli jej konfiskować. Dobrze, że tylko na tym się skończyło.
 Profil Relacje PM off  

#813 PostWysłany: 14 Wrz 2013 18:32 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Czy w bagażu podręcznym można przewozić adrenalinę (0,3 ml) w ampułko-strzykawce?

Wygląda to mniej więcej tak: http://www.iss.edu.pl/blog/wp-content/u ... 00x225.jpg

#814 PostWysłany: 18 Wrz 2013 11:41 

Cześć!

Lecę pierwszy raz samolotem w życiu, więc nie za bardzo orientuję się co można, a co nie.
Lecę Wizzair-em do Rzymu. Będę miał bagaż podręczny (nierejestrowany) - tj. taki najmniejszy, darmowy.
Chciałbym z powrotem, na lotnisku Flumincio kupić sobie butelkę lokalnego alkoholu jako pamiątkę - w strefie wolnocłowej.
Oczywiście tu ważna informacja, że w strefie wolnocłowej. Nie gdzieś z boku, gdzieś na mieście - bo takiej wiem, że w tym bagażu nieprzewiozę.

Czy mogę zatem kupić alkohol wielkości > 100ml, powiedzmy 500ml lub 700ml, w strefie wolnocłowej, i spakować go do bagażu podręcznego nierejestrowanego w Wizzair?

Dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 18 Wrz 2013 11:53 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Tak, możesz.
 Profil Relacje PM off  

#816 PostWysłany: 18 Wrz 2013 11:55 

karol1984 napisał(a):
Cześć!

Lecę pierwszy raz samolotem w życiu, więc nie za bardzo orientuję się co można, a co nie.
Lecę Wizzair-em do Rzymu. Będę miał bagaż podręczny (nierejestrowany) - tj. taki najmniejszy, darmowy.
Chciałbym z powrotem, na lotnisku Flumincio kupić sobie butelkę lokalnego alkoholu jako pamiątkę - w strefie wolnocłowej.
Oczywiście tu ważna informacja, że w strefie wolnocłowej. Nie gdzieś z boku, gdzieś na mieście - bo takiej wiem, że w tym bagażu nieprzewiozę.

Czy mogę zatem kupić alkohol wielkości > 100ml, powiedzmy 500ml lub 700ml, w strefie wolnocłowej, i spakować go do bagażu podręcznego nierejestrowanego w Wizzair?

Dzieki!

zawsze warto przed zapytaniem kliknąć na "szukaj"
viewtopic.php?f=15&t=1450&hilit=wizz+alkohol+w+baga%C5%BCu&start=10
 PM off  

#817 PostWysłany: 23 Wrz 2013 13:19 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 489 774
Krajów: 46 / 21.5%
Witam wszystkich użytkowników :)
Mam krótkie pytanie, czy aktualnie(lecę za 2dni) nie ma problemu na Okęciu z dostaniem tych torebek na płyny do bagażu podręcznego?
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 23 Wrz 2013 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 489 774
Krajów: 46 / 21.5%
Czyli wszystkie płyny/kosmetyki mogę mieć w zwykłej kosmetyczce ? pierwsze słyszę..
P.S. ryanair.
 Profil Relacje PM off  

#819 PostWysłany: 23 Wrz 2013 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 377 901
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
jacek69 napisał(a):
podroznik125 napisał(a):
Mam krótkie pytanie, czy aktualnie(lecę za 2dni) nie ma problemu na Okęciu z dostaniem tych torebek na płyny do bagażu podręcznego?

a po co Ci one?
Nikt nie wymaga tego, a tam gdzie wymagaja (angole), to daja w prezencie na miejscu.

Nie w prezencie,tylko zmuszają do kupna woreczków w automacie,tuż obok stanowisk security (w przypadku Stansted). W zeszłym roku tak się na mnie uwzięli :evil: :evil: ,że bałam się,że mnie dalej nie puszczą,paranoja. :? :x Na szczęście nie było to jakieś tragicznie drogie,za 4 takie woreczki w jednym plastikowym pojemniku zapłaciłam tylko 1£.

#820 PostWysłany: 24 Wrz 2013 08:12 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Tulsa napisał(a):
jacek69 napisał(a):
podroznik125 napisał(a):

a po co Ci one?
Nikt nie wymaga tego, a tam gdzie wymagaja (angole), to daja w prezencie na miejscu.

Nie w prezencie,tylko zmuszają do kupna woreczków w automacie,tuż obok stanowisk security (w przypadku Stansted). W zeszłym roku tak się na mnie uwzięli :evil: :evil: ,że bałam się,że mnie dalej nie puszczą,paranoja. :? :x Na szczęście nie było to jakieś tragicznie drogie,za 4 takie woreczki w jednym plastikowym pojemniku zapłaciłam tylko 1£.

Przecież ochrona w razie czego rozdaje darmowe woreczki na Stansted...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość