Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Sie 2013 13:57 

Witam,

noszę się z zamiarem wypożyczenia samochodu w Portugalii i, z racji na mój wiek, jedynym sensowym rozwiązaniem staje się pośrednik arguscarhire.com. W terms & conditions znajduje się wpis: "Make sure you have enough limit to cover the excess.". Czyli mam rozumieć, że na czas trwania wypożyczenia na karcie mi zablokują kwotę za
"Collision damage waiver (CDW): (Excludes Tax); Excess 1,168.5 EUR
Theft waiver (TW): (Excludes Tax); Excess 750 EUR",
czyli ponad 8,000 zł? Jednak limit mojej karty jest 2-krotnie mniejszy więc jak rozumiem po prostu ją odrzuci?

Na stronie pośrednika możemy wykupić dodatkowe ubezpieczenie (do wglądu tutaj: https://www.magroup-online.com/CTW/PL/P ... l_TCs.html) i chciałbym się zapytać, czy po jego zakupie ów depozyt zredukuje się do 0 (niby jest napisane excess & deposit 12,000 PLN ale nie wiem czy to jedynie pokrywa szkody w razie incydentu czy jednak pozwala na nie blokowanie astronomicznej sumy na karcie).

Napisałem już, zarówno do arguscarhire.com jak i do ubezpieczyciela ale póki co bez odzewu, a wylot już za tydzień.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
kwota blokady zależy od wypożyczalni - nie jest to kwota całości odpowiedzialności - może to być np 500 EUR.

Ile masz lat - może ktoś pomoże coś sensownego znaleźć

#3 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:08 

Mam 20 lat. Naprawdę już szukałem, ciężko coś znaleźć z ubezpieczeniem.
Chodzi o termin: 4-10.09, odbiór i oddanie w Faro na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:14 
Awatar użytkownika

srebrny
http://www.economycarrentals.com/CarSelection3.aspx?a=56A72&b=58C32&d=285&c=285&e=1048&f=1048&g=455552&h=455552&j=20&k=8&l=46&m=0&n=1&o=0&p=01&q=0&r=16&s=0&t=0

3 pozycja Citroen C1 - w prawym górnym rogu masz z opcją Full Insurance ZERO Deductible (refundable).

Z ubezpieczeniem przez economycarrentals.com

With this package you are FULLY PROTECTED and your liability in the event of damage or theft to the rental car
is protected by EconomyCarRentals.

More information about excess refund product can be found on http://www.economycarrentals.com/go/news/zero-excess/

Excess: 1170 EUR for damages & theft

Warunki ze strony http://www.economycarrentals.com/go/news/zero-excess/ to w wypadku kolizji musisz mieć protokoły policji i rachunki napraw.

Oczywiście to tylko propozycja - NA NIC NIE NAMAWIAM :)

#5 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:37 

"Upon collection, the car rental provider will hold an amount on your credit card, up to the value of the excess plus rental cost, until the car is returned.
This Excess or a portion might be charged by the local car rental provider in the the unlucky event of theft or damage.
Economy Car Rentals will refund you this cost"

Czyli, że i tak mi zablokują kwotę do maksymalnej wartości excess (nie wiadomo ile) i w razie wypadku economycarrentals zwróci. Nazywa się Zero deductible ale w nawiasie jest (refundable). :P
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Sie 2013 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Będąc w Portugalii wypożyczałem samochód w Luz Car www.luzcar.com
Cena wynajmu obejmowała full insurance i na prawdę nie obchodziło ich w jakim stanie oddam autko.
Przy zwrocie nawet nie zajrzeli do środka.
Możesz napisać do nich maila i zapytać o wiek itd.

#7 PostWysłany: 29 Sie 2013 01:55 

Dzięki ale jednak 23+. Eh ten młody wiek, jest czas, nie ma możliwości. Potem nadejdą możliwości to nie będzie czasu. :<
Chyba jednak wezmę z tego economycarrentals.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sie 2013 02:04 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Brałem samochód w Porto w maju tego roku przez ECR. Jeśli chodzi o wiek to nie pomogę, nie było problemu, miałem wtedy ukończone 23 lata. Przydzielono mi wypożyczalnię Europcar. ECR przy zamówieniu twierdził, że odpowiadam do kwoty 2600EUR i takiej też blokady się spodziewałem. Na miejscu okazało się, że mój maksymalny udział to będzie 1600EUR więc jeszcze lepiej, a gdy przyszło do blokowania środków na karcie to zablokowali tylko 500EUR. Więc jeśli chodzi o blokadę to polecam właśnie ECR i przez telefon prośba o przydzielenie Europcara. Z tego co wiem, da się zbić do zera blokadę w każdej wypożyczalni wykupując u nich pełne ubezpieczenie. Niestety jest ono po złodziejskich cenach. Nie pamiętam dokładnie ale było to coś w granicach 10-12EUR za dzień i wtedy blokada nie jest zakładana. Zawsze jakieś rozwiązanie choć drogie. Jeśli wykupisz pełne ubezpieczenie przez ECR to nic to nie da, to znaczy ubezpieczony będziesz, ale kaucję i tak pobiorą w wypożyczalni, a w razie wypadku i tak wypożyczalnia pobierze kasę a potem odda Ci ją ECR.

#9 PostWysłany: 29 Sie 2013 08:31 
Awatar użytkownika

srebrny
pizzabhoy napisał(a):
"Upon collection, the car rental provider will hold an amount on your credit card, up to the value of the excess plus rental cost, until the car is returned.
This Excess or a portion might be charged by the local car rental provider in the the unlucky event of theft or damage.
Economy Car Rentals will refund you this cost"

Czyli, że i tak mi zablokują kwotę do maksymalnej wartości excess (nie wiadomo ile) i w razie wypadku economycarrentals zwróci. Nazywa się Zero deductible ale w nawiasie jest (refundable). :P

Oczywiście że zablokują przy tej opcji "jakąś" wartość.
Nawet przy opcji samo "Zero deductible" blokują małą kwotę - na wypadek uszkodzenia opon , obręczy, szyb oraz podwozia.
Dopiero opcja "Zero deductible" + "WUG" - wheels underside and glass powoduje że nie obciążają żadnym depozytem .
Ale akurat w portugali ECR nie proponuje takiej opcji.

"Zero deductible" + "WUG" można wybrać tylko w niektórych wypożyczalniach i niektórych krajach rezerwując poprzez ECR.

Image

#10 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:10 

Dobra, zarezerwowałem już wczoraj tego Citroena co mi Antek12 zaproponował z Zero Deductible (Refundable) i już prawie 24h minęło, a cały czas status "Pending".
Zobaczymy jaką wypożyczalnie mi przydzielą i wtedy się z nimi skontaktuję z pytaniem o kwotę jaką będą obciążać konto. Mam nadzieję, że limit 3 tys. na karcie starczy. Kiedyś rezerwowałem przez Sixt na Majorce, totalnie bez żadnego ubezpieczenia i miałem ~2k na karcie to mi starczyło i na opłatę za samochód jak i na blokadę. Do teraz się zastanawiam ile ona wynosiła.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:17 
Awatar użytkownika

srebrny
mam nadzieję że nie rezerwowałeś bezpośrednio z linka bo tam na sztywno były ustawione godziny odbioru /oddania 11:30 :)

pamiętaj o :

MANDATORY extras at rental desk:
[Extremely attractive car rental price!! Full-Empty fuel policy. Saves you time when returning the car. At the rental desk you will be required to purchase the 1st fuel tank for 6 days or more. (Cost of the fuel + refueling service). The fuel cost will be between 40 and 120 Euros, depending on the vehicle] 1st Fuel Tank for 6 days or more

Czyli na miejscu zapłacisz za cały bak i masz wyjeździć do zera

#12 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Jest jeszcze jedna opcja pośrednia. Jeśli masz limit 3000zł a chcieliby na przykład 4000zł to możesz 'przepłacić' kartę zawsze o ten 1000. A po powrocie i zwolnieniu blokasy zadzwonić do banku o zwrot nadpłaconej kwoty na konto, albo po prostu jej wydanie ;)

#13 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:19 

Zbanowany
Wykup na miejscu dodatkowe ubezpieczenie - nie będzie blokady i ryzyka.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:34 

Spokojnie - ustawiłem pod siebie czas odbioru. :)

Czyli zakładając ze zapłacę za bak 250zł + pozostałe 580 za samochód to maksymalna blokada może wynieść ~500 euro.
szymonpoznan1 napisał(a):
Jest jeszcze jedna opcja pośrednia. Jeśli masz limit 3000zł a chcieliby na przykład 4000zł to możesz 'przepłacić' kartę zawsze o ten 1000. A po powrocie i zwolnieniu blokasy zadzwonić do banku o zwrot nadpłaconej kwoty na konto, albo po prostu jej wydanie ;)

Nie ma jakichś kar za przekroczenie limitu?

EDIT: Znalazłem. "Opłata za przekroczenie limitu karty. - 35zł". Czyli jak przekroczę o ten tysiąc, coś się stanie z samochodem i mi pobiorą pieniądze, a na zwrot z ubezpieczenia od ERC trochę pewnie trzeba czekać to jaki mam czas na spłacenie debetu? Do końca okresu rozliczeniowego nie powinno być problemu? Tylko, że ja jadę 2-10, a okres kończy mi się 8.09 więc ta blokada będzie wisiała. Chyba, że jednak można spłacić podczas grace period bez uniknięcia konsekwencji (o ile takowe są).
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:31 
Awatar użytkownika

kiedyś byłam w podobnej sytuacji odnośnie limitu na karcie - rezerwowałam auto z Budget'a. bardzo uprzejma Pani z obsługi przymknęła oko na to, by blokadę można było podzielić pomiędzy mnie (kierowcę), a współpasażera, który nota bene, stał obok ;) to też dobry sposób na uniknięcie przekroczenia limitu karty :)
opłatę za wypożyczenie auta możesz uregulować kartą debit/kredytową przez net (ktokolwiek), dodatkowe opłaty (np. benzyna) kartą debit/gotówką (ktokolwiek, na miejscu), a kartę kredytową obciążyć TYLKO blokadą (generalnie tylko kierowca, ale można dojść do porozumienia, na miejscu). wielokrotnie sprawdzane u różnych pośredników w różnych krajach :)

jeszcze jedno - jak już będziesz wiedzieć kto będzie wypożyczać ci auto, napisz do nich maila i zapytaj, czy będą oni blokadę POBIERAĆ i ZWRACAĆ z karty (uwaga na przewalutowanie), czy tylko BLOKOWAĆ bez fizycznego ściągnięcia pieniędzy z karty.

#16 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:48 
Awatar użytkownika

srebrny
pizzabhoy napisał(a):
Spokojnie - ustawiłem pod siebie czas odbioru. :)

Czyli zakładając ze zapłacę za bak 250zł + pozostałe 580 za samochód to maksymalna blokada może wynieść ~500 euro.
szymonpoznan1 napisał(a):

Nie ma jakichś kar za przekroczenie limitu?

EDIT: Znalazłem. "Opłata za przekroczenie limitu karty. - 35zł". Czyli jak przekroczę o ten tysiąc, coś się stanie z samochodem i mi pobiorą pieniądze, a na zwrot z ubezpieczenia od ERC trochę pewnie trzeba czekać to jaki mam czas na spłacenie debetu? Do końca okresu rozliczeniowego nie powinno być problemu? Tylko, że ja jadę 2-10, a okres kończy mi się 8.09 więc ta blokada będzie wisiała. Chyba, że jednak można spłacić podczas grace period bez uniknięcia konsekwencji (o ile takowe są).

Kara, o której piszesz to przekroczenie zadłużenia, czyli jak masz limit 3000, a uda Ci się wydać więcej. Np. paypassy są księgowane z opóźnieniem więc jest możliwość ze zrobisz np zadłużenie na 3100zł i wtedy masz wspomnianą karę. A ja mówię o sytuacji gdy masz 3000zł limitu, ale dodatkowo robisz spłatę karty na 1000zł więcej żeby móc zrobić blokadę lub kupić coś za 4000zł. Wtedy nie przekraczasz limitu który dał Ci bank, bo 3000 daje bank a 1000 zł dajesz ty;) Co do zasady działa wszędzie, a już na pewno w mBanku taki numer przechodzi bo kiedyś testowałem na sobie ;)

#17 PostWysłany: 29 Sie 2013 16:14 
Awatar użytkownika

można też przejść się do banku i zapytać o tymczasowe podniesienie limitu - działało kiedyś w Polbanku (teraz jest to Raiffeisen Polbank, wiec nie orientuję się na 100%)

#18 PostWysłany: 30 Sie 2013 13:47 

Przydzielono mi Interrent. Z tego co wyczytałem to będą blokować, nie pobierać i oddawać. Na stronie economycarrentals mam napisane, że excess wynosi 1170EUR, a w terms & conditions (https://www.interrent.com/index.php/Boo ... quirements) widnieje, o ile dobrze to rozumiem, że blokują (dla kategorii) Mini 950 EUR, chyba, że się wykupi Super Cover za 12 EUR/dzień, to wtedy depozyt jest obniżany do 100EUR. :roll: Napisałem jeszcze do wypożyczalni, żeby się upewnić ile mi zablokują ale coś czarno to widzę. Gdybym nie miał tego ubezpieczenia od ECR to może bym się zastanowił nad tym SC, a tak to na co mi podwójne ubezpieczenie.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Sie 2013 14:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Te 950 Euro - to nie wartość depozytu a wartość Excess - odpowiedzialności .

"At the start of the rental Interrent will estimate the amount required for the rental charges plus the deposit"

Zobaczysz co ci odpiszą - ewentualną brakującą różnice dopłać na kartę tak żeby mieli możliwość jej blokady. Jak zaplacisz za auto 200 E za paliwo np 100 E i za excess 950 E - przelicz na pln i dopłać do KK.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości