Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#701 PostWysłany: 07 Sie 2013 11:12 

my lecimy 14-17 sierpnia do stavanger, jeśli ktoś też leci w tym terminie to zapraszam do kontaktu gg: 4777774
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#702 PostWysłany: 10 Sie 2013 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja wlasnie rozwazam drugie podejscie do Pulpit Rock za tydzien. Jak tam jest teraz z pogoda. Co sprawdzam Jorpeland, to pokazuje mi deszcz, chmury, opady itp. Nie chcialabym drugi raz poleciec i znowu zobaczyc nic. Termin 16-18 sierpien.
-----
Update 12/08/2013:

Ze wzgledu na prognoze pogody (opady) rezygnuje z wypadu do Norwegii w ten weekend.

#703 PostWysłany: 17 Sie 2013 09:31 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Aga - prognozy w Norwegii zmieniają się z godziny na godzinę, dzisiaj podobno na Preikestolen cały dzień słonecznie, dopiero w nocy i nad ranem lekki deszczyk ;)

My dzisiaj ruszamy najpierw na Kjerag, a potem na Preikestolen. Od tygodnia sprawdzam ciągle prognozy i zapowiadało się na jedną wielką ulewę, obecnie wygląda na to, że jedynie jutro rano (gdy będziemy stopować do Lauvvik) może lekko padać, a tak to pojedyncze kropelki i słonecznie do końca wyprawy. Relacja po powrocie! :)
 Profil Relacje PM off  

#704 PostWysłany: 17 Sie 2013 15:34 
Awatar użytkownika

theo napisał(a):
prognozy w Norwegii zmieniają się z godziny na godzinę
... a potem i tak się nie sprawdzają :lol:
Miałem okazję doświadczyć.

#705 PostWysłany: 19 Sie 2013 21:39 

Witajcie!

Startuje za kilka dni z braćmi do Stavanger. Mam pytanie odnośnie kilku pozycji z mojego bagaża podręcznego:

1) Czy mogę przewieźć palnik do butli gazowej w bagażu podręcznym? Jaki należało by wziąść palnik aby końcówka pasowała do butli, którą zakupimy w Norwegii?

2) Czy w bagażu podręcznym można przewieźć konserwę w metalowym opakowaniu czy wyłącznie w aluminiowym?

3) Czy mogę mieć w bagażu podręcznym 2 x 100ml np cytrynówki lubelskiej (oczywiście zapakowanej w foliowy przezroczysty pojemniczek?) :) ?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#706 PostWysłany: 19 Sie 2013 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
2) Konserwa powinna przejść, ale to zalezy od kontrolującego
3) Możesz mieć

#707 PostWysłany: 20 Sie 2013 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Lucass napisał(a):
theo napisał(a):
prognozy w Norwegii zmieniają się z godziny na godzinę
... a potem i tak się nie sprawdzają :lol:
Miałem okazję doświadczyć.

Za to prognoza pogody dla Niemiec sprawdzila sie idealnie i cieszylam sie sloncem i 30C. Nie jestem zdesperowana, zeby leciec do Stavanger w byle pogode, wole przeczekac i trafic na pare dni slonecznej. Takze odkladam to na kolejny sezon.

#708 PostWysłany: 21 Sie 2013 18:39 

Witajcie,

za kilka dni będę w Stavanger i szukam lokali, w których można zjeść coś ciepłego w rozsądnej cenie.
Jak na razie mam dwa lokale ale ten drugi jest zbyt drogi:

http://www.feast.no/index_en.html

http://www.yummyindia.no/index.php?rel=menu

Czy ma ktoś inne propozycje na jakieś fast foody itp?

Będę wdzięczny za propozycje.
 Profil Relacje PM off  

#709 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:53 

gagatka napisał(a):
Z tym rozbijaniem się "gdzieś" bym ostrożniejsza była. W zeszłym tygodniu pokonaliśmy sporo szlaku lysefjordenrundt i miejsc do rozbicia 2 namiotów było jak kot napłakał, czasem trzeba było niestety długo szukać. Przy Kjeragu (i nie tylko oczywiście) wszędzie są skały i cienka warstwa traw która jest nasiąknięta jak gąbka, wszystko przypomina bagno. My nie znaleźliśmy w miare suchego miejsca przy Oygardstol, dopiero na dole w Lysebotn jest świetna miejscówka przy rzece.

Czy mozna wiedziec, w ktorym miejscu jest ta miejscowka? Wlasnie przeczytalam opinie o campingu w Lysebotn i nie bardzo mi sie to widzi. Jedziemy w 8 osob, poprzednio rozbijalismy sie na dziko w drodze na Trolltunge i mamy mile doswiadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#710 PostWysłany: 22 Sie 2013 12:23 

Travelocity - My spaliśmy tutaj (zielona strzałka) https://maps.google.pl/maps?q=59.056562 ... 1&t=m&z=18. Zobacz sobie na street View, jest tam sporo płaskiego ładnego terenu, w pobliżu jest rzeka i jest tam nawet kilka miejsc na ognisko:)
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 22 Sie 2013 12:28 

ad 1) przewoziłem sam palnik (bez butli oczywiście) w podręcznym kilka razy - za każdym razem oglądali go dość skrupulatnie, a kilka razy nawet odkręcali kurek i wąchali :)
 Profil Relacje PM off  

#712 PostWysłany: 22 Sie 2013 13:09 

gagatka napisał(a):
Travelocity - My spaliśmy tutaj (zielona strzałka) https://maps.google.pl/maps?q=59.056562 ... 1&t=m&z=18. Zobacz sobie na street View, jest tam sporo płaskiego ładnego terenu, w pobliżu jest rzeka i jest tam nawet kilka miejsc na ognisko:)

ooo, czyli calkiem blisko campingu, dziekuje pieknie.
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 22 Sie 2013 13:23 

Loty: 162
Kilometry: 347 486
Krajów: 40 / 18.7%
Co można zobaczyć przez 3 godziny blisko lotniska w Stavanger ?
 Profil Relacje PM off  

#714 PostWysłany: 22 Sie 2013 14:00 

Jar3c napisał(a):
Co można zobaczyć przez 3 godziny blisko lotniska w Stavanger ?

Iść na plażę Sola, poleniuchować.

#715 PostWysłany: 28 Sie 2013 14:50 

Loty: 248
Kilometry: 532 673
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Hej,
moje uwagi po powrocie (pewnie wynikające z niedoczytania, ale może komuś się przydadzą :) ):
1. Ten autobus z lotniska do Stavanger za 37 NOK nie jeździ w ogóle w niedzielę, trzeba jechać Flybussen za 100 NOK (albo za 150 NOK bilet w dwie strony). Przy większej ilości osób podobnie wyjdzie chyba taksówką.
2. Prom z Lysebotn do Stavanger o 7:20 pływa tylko w poniedziałki, środy i piątki, ja myślałem, że codziennie :D Akurat byłem we wtorek, więc płynąłem do Lauvik, a później autobusem do Sandnes na dworzec kolejowy, a dalej pociągiem do Stavanger. Jeśli dobrze zrozumiałem kierowcę to można kupić jeden bilet na autobus i pociąg u kierowcy w autobusie i jest wtedy taniej. Ale i tak trzeba liczyć jakieś 70 koron.
3. Prom z Lauvik przez Forsand do Lysebotn z godziny 9:00 pływa tylko do 18 sierpnia, także się nie załapałem i miałem 5 godzin czekania w Forsand.

Co do cen: najtaniej chyba w McDonaldzie, za 60 koron dostałem 2 kanapki, frytki i napój. Tyle samo wyniosły mnie same frytki w restauracji pod Kjeragiem :)
 Profil Relacje PM off  

#716 PostWysłany: 29 Sie 2013 07:46 

hejka
03/09 rano lecę z kolegą do Stavanger wracamy w niedzielę rano.
pierwotnie planem był tylko Preikestolen.
teraz zastanawiam się czy nie dałoby się również wejść na Kjerag.
co sądzicie ? da się? Problem w tym, że już po sezonie i słabo z promami.
niby mam wszystkie dane (kolumbus.no) ale nie mogę tego zgrać.
Organizowałbym to tak: lotnisko - sklep XXL (potrzebujemy gaz) - Kjerag (o której jest prom we środę z Lauvika do Lyseboton?) - w piątek powrót z Lyseboton do Oanes (o której może być prom?) , skąd można chyba próbowac się dostać pod Preikestolen.
w sobotę wieczorem musimy dotrzeć na plażę koło lotniska. w niedzielę z rańca mamy samolot.

co sądzicie o takim rozwiązaniu? Może już zafiksowałem na ten plan, może ktoś podrzuci coś rozsądniejszego?
no i te nieszczęsne godziny promów
 Profil Relacje PM off
pstro238 lubi ten post.

#717 PostWysłany: 29 Sie 2013 08:14 

04.09.2013 prom Lauvvik do Lysebotn o 06:05 oraz 13:55
W druga strone lysebotn-lauvvik o 07:20, 15:30 i 17:45. Lauvvik-Oanes promy sa co pol godziny.
Gaz mozna tez dostac w Billtemie w Sandness.
 Profil Relacje PM off  

#718 PostWysłany: 29 Sie 2013 09:44 
Awatar użytkownika

Do kiedy trasa na Prekestolen jest otwarta? W październiku jeszcze tam można wejść czy to już za późno jest?

#719 PostWysłany: 29 Sie 2013 09:59 

Teoretycnie sezon jest od kwietnia do pazdziernika, sanitariaty na parkingu podobno tylko od maja do wrzesnia.
 Profil Relacje PM off  

#720 PostWysłany: 29 Sie 2013 11:19 

04.09.2013 prom Lauvvik do Lysebotn o 06:05 oraz 13:55
W druga strone lysebotn-lauvvik o 07:20, 15:30 i 17:45. Lauvvik-Oanes promy sa co pol godziny.
Gaz mozna tez dostac w Billtemie w Sandness.

DZIEKI WIELKIE
NA 13:55 DO LAUVVIKA POWINNIŚMY ZDĄŻYĆ ZAJEŻDŻAJĄC JESZCZE PO BUTLE. CHYBA BILLTEMA BLIŻEJ LOTNISKA NIŻ XXL I ŁATWIEJSZY DOSTĘP. SĄDZISZ, ŻE LOTNISKO BILLTEMA Z BUTA CZY JAKIŚ AUTOBUS, POTEM Z OKOLIC BILLTEMY DO PROMU NIE WIESZ MOŻE JAKI BUS?
TE RPOMY POWROTNE TO CODZIENNIE CZY WŁAŚNIE PONIEDZIAŁEK/ŚRODA/PIĄTEK. JEŻELI NAWET TAK TO PASUJE MI BARDZO W PIATEK PORANNYM DO LAUVVIKA I WTEDY NA PLATFORME.
POWINNO SIĘ UDAĆ.
ŻEBY TYLKO POGODA DOPISAŁA
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości