Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sie 2013 23:08 

niebieski
Witam
Odwolano mi lot do Hurghady - Wizzair dzis. Mialy to byc wsapniale wakacje. Abstrahuje od tego czy jest czy nie jest tam bezpiecznie bo rożne spotyka sie wypowiedzi ale prosze o tym nie dyskutujmy tutaj, niech onet bedzie pozywka do tego.

Odwolac moze taki Wizzair sobie kiedy chce? Wystarczy ze odda mi 100% kwoty? Nie ponosi zadnych konsekwencji? Przecież zmarnował mi urlop.
A z 2 storny jakbym ja chciala odwolac moj lot bo mam taki kaprys to juz mi nie oddadza.
Cos tu jest nie tak chyba z prawem? Chyba ze można złożyć skargę i odzyskać cos od przewoźnika ktory nas wystawił.

Ostatnio edytowany przez mashacra, 16 Maj 2014 15:29, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 21 Sie 2013 23:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, jeżeli zostało więcej niż 14 dni do wylotu mogą to zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sie 2013 23:15 

Mareckipl, termin 14 dni dotyczy dodatkowego odszkodowania.
Za odwołanie lotu bez wzgledu kiedy nastąpiło teoretycznie przewoźnik musi zapewnić Ci lot innym połączeniem. W praktyce jest niestety mniej kolorowo...

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sie 2013 23:15 

niebieski
Dzieki wielkie za konkretna odpowiedz. Szkoda. Troche to niepowazne :( ze nie mozna zadnego zadoscuczynienia sie domagac
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Sie 2013 00:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
beata123 napisał(a):
Witam
Odwolano mi lot do Hurghady - Wizzair dzis. Mialy to byc wsapniale wakacje. Abstrahuje od tego czy jest czy nie jest tam bezpiecznie bo rożne spotyka sie wypowiedzi ale prosze o tym nie dyskutujmy tutaj, niech onet bedzie pozywka do tego.

Odwolac moze taki Wizzair sobie kiedy chce? Wystarczy ze odda mi 100% kwoty? Nie ponosi zadnych konsekwencji? Przecież zmarnował mi urlop.
A z 2 storny jakbym ja chciala odwolac moj lot bo mam taki kaprys to juz mi nie oddadza.
Cos tu jest nie tak chyba z prawem? Chyba ze można złożyć skargę i odzyskać cos od przewoźnika ktory nas wystawił.

- kiedy miałby się odbyć ten lot?
- jak można abstrahować od sytuacji, która może zagrażać życiu pasażerów?
- urlopu nie zmarnował wizz a sytuacja w egipcie. nie rozumiem dlaczego nie masz pretensji do egipcjan. może skontaktuj się z ichniejszą ambasadą i zapytaj się co oni o tym sądzą. na pewno będzie to pomocne przy ewentualnej drodze sądowej.
- resztę skomentuję pytająco: a kto Ci karze tam lecieć akurat wizzem? leć LOTem(upss, chyba też nie da rady) itd itp

aż ciężko uwierzyć w taką ludzką bezmyślność i brak zrozumienia.

#6 PostWysłany: 22 Sie 2013 00:06 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH, chyba nie zaglądałeś nigdy do tematu dotyczącego odszkodowań od linii lotniczych :P
A znając mentalność osób korzystających z usług biur podróży to dopiero początek takich tematów.

Ostatnio edytowany przez Mareckipl, 22 Sie 2013 00:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Sie 2013 00:07 

beata123 napisał(a):
Witam

Nie wiem czy czytałaś na stronie głównej:
http://www.fly4free.pl/wizz-air-nie-pol ... -na-razie/

http://silesiair.com.pl/wizz-air-tymcza ... -hurghady/

w postach pod tematem jest mowa o bezpłatnych anulowaniach rezerwacji w hotelach po wysłaniu e-maila, a i wizz podobno bez problemu przenosi rezerwacje na inne wakacyjne kierunki lub Egipt ale później po uspokojeniu się sytuacji na miejscu
 PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sie 2013 00:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Mareckipl napisał(a):
namteH, chyba nie zaglądałeś nigdy do tematu na temat odszkodowań od linii lotniczych :P

oczywiście, że nie, bo nie musiałem ale ten ton wypowiedzi, dość pretensjonalny i pozbawiony jakiegokolwiek wyczucia sytuacji trochę mi nie odpowiada :)

nie wiem jakie są przepisy itp ale jak linia oddaje 100% to ja bym brał (w tej sytuacji) i nie pytał się czy można więcej. jak ktoś nie lubi ryzyka to niech się ubezpieczy(w jakikolwiek sposób, a jest ich wiele).
ja np jak rezerwuje hotel to po to biorę opcję z bezpłatną anulacją żeby potem nie było zgrzytu.
a jak ktoś dalej nie rozumie to niech sobie wyobrazi sytuację, że dostaje mega rozwolnienia na 2 godziny przed odlotem i tylko powącha samolot i przepadnie mu wszystko bo zwykle na tak krótko przed przybyciem hotelu już nie odwoła. takie życie!

#9 PostWysłany: 22 Sie 2013 07:49 

Loty: 261
Kilometry: 430 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Ja jestem w podobnej sytuacji!
Miałem zarezerwowany 5* hotel w Egipcie dla całej rodziny. Hotel bez problemu anulowałem ale kiedy zadzwoniłem do WIZZ dowiedziałem się, że jeszcze muszę poczekać na zwrot kasy bo jeszcze nie mają informacji czy na pewno będą anulowane te loty...
Generalnie sytuacja jest niewesoła w Egipcie. Ja dwa lata temu mieszkałem w Kairze 150 metrów od Placu Tahrir i widziałem wtedy te wszystkie demonstracje. Było niebezpiecznie ale w zasadzie tylko na tym placu. W innych miejscach Kairu było spokojnie. Nie wspomnę już o nadmorskich kurortach skąd wtedy również wyjeżdżali turyści. Ale dzisiaj sytuacja moim zdaniem jest znacznie gorsza. Przede wszystkim zginęło już znacznie więcej ludzi. I przedwczoraj też znaleziono w czasie nocnej akcji na jedną z restauracji w Hurghadzie magazyn broni. Trudno więc przewidzieć co będzie dziać się dalej...
Bardzo żal mi tego niedoszłego wyjazdu ale z drugiej strony, może rzeczywiście nikt tam nie powinien pojechać. Rzesza bogatych Egipcjan która dorobiła się pięknych domów na turystach z kurortów dostanie po dupie jak cały kraj i może to wpłynie na szybsze rozwiązanie tego konfliktu. A na pewno na tym wszystkim skorzystają egipskie rafy koralowe które odpoczną od turystów..

#10 PostWysłany: 22 Sie 2013 09:35 

niebieski
dlaczego kupilam w WizzAir? Sorki ale zadales glupie pytanie ze az nie wiem co mam napisac.
Kupilam dlatego bo mieli oferte latania w tym okresie do kraju ktory mnei interesowal :O

> ja np jak rezerwuje hotel to po to biorę opcję z bezpłatną anulacją żeby potem nie było zgrzytu.

tacy jak Ty zapominaja czesto o jednym ze ludzie miali urlop i inne sprawy poumawiane. Dla Ciebie to tylko cwaniakowanie ze ja tam robie tak i zawsze sie wywine.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:50 

Według mnie przewoźnicy, którzy odwołują lot powinni ponieść jakieś konsekwencje. Dla bogaczy to może nie problem ale dla biednych, którzy często rezerwują urlopy, przeloty i wakacje na długo przed, żeby dao radę.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Rezerwujesz lot do Egyptu, ktory wiadomo od dawna ze nie jest stabilna sytuacja tam. To po co rezerwujesz tam wakacje? Mnie nawet wzywali jako sluzbe pokojowa i odmowilem, bo tam jest naprawde nie weszolo...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Sie 2013 11:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Zeus napisał(a):
Rezerwujesz lot do Egiptu, ktory wiadomo od dawna ze nie jest stabilna sytuacja tam. To po co rezerwujesz tam wakacje? Mnie nawet wzywali jako sluzbe pokojowa i odmowilem, bo tam jest naprawde nie weszolo...

+1

#14 PostWysłany: 22 Sie 2013 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 184
Kilometry: 470 283
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Zeus napisał(a):
Rezerwujesz lot do Egyptu, ktory wiadomo od dawna ze nie jest stabilna sytuacja tam.

To tak samo można się zapytać Wizzaira, po co otwiera połączenie tam (otwarli je w lipcu), skoro wiadomo od dawna ze nie jest stabilna sytuacja tam.

Ja w tej dyskusji jestem za założycielką tematu. Sytuacja w kraju jest niestabilna, ale mnie to nie rusza, chcę tam lecieć. Chcę mieć nawet sam ten wybór - lecę, albo chcę zrezygnować, a tu wyboru już nie ma. Turyści z całego świata nadal do Egiptu latają i wypoczywają. Kupiłem bilet, jeżeli mnie nie zabierzecie, to jednak o odszkodowaniu należałoby pomyśleć.

Takie moje zdanie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Sie 2013 13:26 

A ja chciałbym wierzyć, że zakładającej ten temat chodzi o wyjazd na wakacje, przy czym zamiast działać zgodnie ze wskazówkami, by to się udało w innym równie atrakcyjnym miejscu wylewa póki co tu swoje żale.
 PM off  

#16 PostWysłany: 22 Sie 2013 17:58 

Loty: 261
Kilometry: 430 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Generalnie WIZZ oferuje loty i jak każdą inną linię lotniczą mało interesuje co robisz między wylotem a przylotem. Jeśli zdecydowałaś się zarezerwować osobno samolot i osobno nocleg to powinnaś się liczyć z jakimś ryzykiem takiej oddzielnej transakcji! Dlaczego nie poszłaś do biura turystycznego i nie wykupiłaś całej oferty? Pewnie dlatego, że w ten sposób było taniej... Ja też tak zrobiłem ale najwyraźniej w przeciwieństwie do Ciebie, ja od początku liczyłem się z tym, że mogę nie polecieć. Najważniejsze, że poza nadziejami na wypoczynek w Egipcie nie stracę zainwestowanych w to ryzyko które podjąłem pieniędzy...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 1 gość