Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: bezpieczenstwo airbnb
#1 PostWysłany: 19 Sie 2013 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
Krajów: 8 / 3.7%
Witam!

nigdy nie rezerwowalem noclegow przez airbnb, mam takie pytanie, jak jest z bezpieczenstwem na tej stronie? mam upatrzony pokój na majorce, jednak brak opini i sie troche boje ze strace kase i nie bede mial noclegu... pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 19 Sie 2013 12:03 

A słyszałeś o procedurze chargeback?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Sie 2013 12:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Moim zdaniem zero ryzyka. Jeszcze moge dodac, ze w 2012 AIRBNB zajelo 19 miejsce wsrod najbardziej innowacyjnych firm na świecie (podium dla:Apple, FB i Google). :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Sie 2013 12:25 

za pośrednictwem airbnb zamawiałam nocleg juz kilka razy,
jeśli gospodarz nie ma jeszcze opinii to ryzyko jest tylko takie, że standard moze byc niższy niż oczekujesz, a opis niedokładny,
zdarząją się odwołania noclegu, bo przecież każdemu może coś wyskoczyć nagłego, ale jeśli otrzymasz potwierdzenie od gospodarza, to za Tobą stoi airbnb, stąd ich prowizja,
na wszelkie zmiany proponowane przez gospodarza,
czy to co do daty, czy ceny, (ostatecznie może być różna od tej proponowanej), czy też lokalu zastępczego musisz wyrazić zgodę, jeśli nie to gospodarz ze swojego konta przekazuje Ci określona kwotę, która pozwala wynajac coś droższego, albo nawet w podobnej cenie, taka sytuacja mnie już spotkała,

nie jestem tylko pewna czy kwota, która otrzymujesz do wykorzystania jest procentowym udziałem tego co masz ostatecznie do uregulowania , czy to zawsze jest 49 euro
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sie 2013 13:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Kozystalam z arbnb w:
-Bergen
-Kopenhaga
-Paryz
-Londyn
-Praga

Wszystko superowo. Czytajcie tylko dokladnie warunki/oplaty i bedzie wszystko jasne. W przypadku Paryza dzien przed moim przyjazdem znalazlam inne mieszkanie ktore mi sie bardziej podobalo. W odpowieniej zakladce na arbnb usunelam moja aplikacje (do pierwszego mieszkania) i po 2 dniach zaliczka wroicla na moje konto bez dodatkowych kosztow. Ale tak jak wspomnialam zalezy wszystko od gospodarza czy pobiera jakies koszty w przypadku rezygnacji.

#6 PostWysłany: 19 Sie 2013 13:48 

potwierdzam,
w zależności od warunków rezygnacji, może być i tak, że albo płącisz tylko opłatę rezerwacyjną , (elastyczne warunkir ezerwacji),która zostaje dla airbnb, albo nie otrzymujesz prawie nic ( restrykcyjne warunki) tutaj należy dobrze przeczytac i sie zastanowić
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Sie 2013 14:14 
Awatar użytkownika

korzystałam z airbnb kilka razy i nie miałam żadnych problemów.
jeśli masz potwierdzenie od gospodarza, to rezerwacja będzie na Ciebie czekać. czasem gospodarz wymaga dobrze opisanego profilu, pozytywnych opinii/recenzji, depozytu itp.
na niespodzianki typu: 'nie ma takiego numeru' to są zerowe szanse... chronią cię regulaminy, procedury itp. jeśli gospodarz odwoła wcześniej potwierdzoną rezerwację, to masz możliwość zamiany jak opisała bella_mafia
jeśli zapłacisz kartą kredytową, to zabezpieczasz się jeszcze dodatkowo (wspomniane charge back). :)

#8 PostWysłany: 19 Sie 2013 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
Krajów: 8 / 3.7%
dzieki za odpowiedzi, przekonaliście mnie :) a jeszcze jedno, rozumiem ze w wimdu jest równie bezpiecznie?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Sie 2013 20:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ja w ostatnich dniach 2 razy korzystałem z airbnb i na drugi raz będę duuuużo bardziej ostrożny i wymagający.
bo tu nie chodzi o to czy ktoś mi odda potem 10euro tylko czy ja będę miał gdzie spać po całym dniu zwiedzania!
fakt, że tym razem szukałem lokum prawie "na gwałt" ale na przyjmujących jakoś nie koniecznie robiło to wrażenie i właściwie to było im wszystko jedno czy będę u nich spał czy nie (w szczycie sezonu może tak mają ale w pozostałych miesiącach pewnie bardziej się starają).
podsumowując: to nie to samo co np booking i trzeba mieć oczy szerzej otwarte.

#10 PostWysłany: 19 Sie 2013 21:12 

[quote="namteH"]ja w ostatnich dniach 2 razy korzystałem z airbnb i na drugi raz będę duuuużo bardziej ostrożny i wymagający.
quote]

Ale coś konkretniej? Bo z tego co napisałeś to nic nie wynika. W jaki sposób się naciąłeś - zarezerwowałeś nocleg i ktoś nie chciał Cię przyjąć?

#11 PostWysłany: 20 Sie 2013 00:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Tadex71 napisał(a):
namteH napisał(a):
ja w ostatnich dniach 2 razy korzystałem z airbnb i na drugi raz będę duuuużo bardziej ostrożny i wymagający.
quote]

Ale coś konkretniej? Bo z tego co napisałeś to nic nie wynika. W jaki sposób się naciąłeś - zarezerwowałeś nocleg i ktoś nie chciał Cię przyjąć?

ludzie z mniejszych miejscowości nie potrafili precyzyjnie określić gdzie mieszkają (w jednym z przypadków nie można było mówić o ulicy bo dom był praktycznie w polu) co powodowało konieczność błądzenia i pytania się o taką a taką osobę.
ponadto np ja nie miałem żadnego kontaktu z daną osobą oprócz kontaktu przez airbnb, więc jak ktoś się nie pokwapi odpisać to i o 1 nocy dostawałem odpowiedzi...

#12 PostWysłany: 20 Sie 2013 00:32 

Loty: 1040
Kilometry: 1 602 175
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Ja raz spróbowałem skorzystać z airbnb. Ponieważ nie mam konta na facebooku toteż jako sposób uwierzytelnienia się wybrałem wersję z podaniem numeru karty i wysłaniem skanu dowodu. I mimo tego, procesu rezerwacji nie dało się dokończyć, bo strona ciągle wymagała ode mnie uwierzytelnienia się przez profil na FB. Ostatecznie (będąc już w drodze!) zarezerwowałem sobie nocleg przez inny portal. Nie lubię takich sytuacji, straciłem sporo czasu, telefonów na infolinię, powinni na początku jasno napisać, że to tylko dla użytkowników FB i dałbym sobie od razu spokój.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sie 2013 00:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
DMW napisał(a):
Ja raz spróbowałem skorzystać z airbnb. Ponieważ nie mam konta na facebooku toteż jako sposób uwierzytelnienia się wybrałem wersję z podaniem numeru karty i wysłaniem skanu dowodu. I mimo tego, procesu rezerwacji nie dało się dokończyć, bo strona ciągle wymagała ode mnie uwierzytelnienia się przez profil na FB. Ostatecznie (będąc już w drodze!) zarezerwowałem sobie nocleg przez inny portal. Nie lubię takich sytuacji, straciłem sporo czasu, telefonów na infolinię, powinni na początku jasno napisać, że to tylko dla użytkowników FB i dałbym sobie od razu spokój.

bez fb też się da.

#14 PostWysłany: 20 Sie 2013 00:54 

niebieski
bez fb też się da.[/quote]

mi się nie udało. Przeszedłem skrupulatnie cały proces i ciągle nie miałem potwierdzenia tylko informację "proces rezerwacji nie jest ukończony". Po kilku telefonach na infolinię (zabawa w czekanie, oddzwanianie itp.) na moje pytanie "co jest nie tak?!", konsultant posprawdzał, potwierdził że karta jest ok, skan też ale... że radzi mi jednak zrobić to przez fb. A więc nie wiem na czym polega trik "bez fb"... :roll:
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Sie 2013 01:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
DMW napisał(a):
bez fb też się da.

mi się nie udało. Przeszedłem skrupulatnie cały proces i ciągle nie miałem potwierdzenia tylko informację "proces rezerwacji nie jest ukończony". Po kilku telefonach na infolinię (zabawa w czekanie, oddzwanianie itp.) na moje pytanie "co jest nie tak?!", konsultant posprawdzał, potwierdził że karta jest ok, skan też ale... że radzi mi jednak zrobić to przez fb. A więc nie wiem na czym polega trik "bez fb"... :roll:[/quote]
tam chyba generalnie trzeba przesłać skan jakiegoś dokumentu więc może przy tym mieli jakieś wątpliwości i dlatego nie przeszło.
mi nie przechodziło ze skanem paszportu ale z dowodem już było bez problemów.

#16 PostWysłany: 20 Sie 2013 01:26 

niebieski
tam chyba generalnie trzeba przesłać skan jakiegoś dokumentu więc może przy tym mieli jakieś wątpliwości i dlatego nie przeszło.
mi nie przechodziło ze skanem paszportu ale z dowodem już było bez problemów.[/quote]

Ale ja im wysłałem skan dokumentu ze zdjęciem (już nie pamiętam dowód albo paszport) i konsultant potwierdził że otrzymali i nic nie wspomniał, że coś nie gra, tylko grzecznie kilkukrotnie sugerował tego facebooka.
A poza tym zablokowali mi na karcie 340 euro (po dwóch dniach zdjęto blokadę)
Każdy inny porządny portal by się cieszył z takiego klienta :D
Podejrzewam że może airbnb jest jakoś powiązane z FB i stąd te numery.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Sie 2013 08:32 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Co do bezpieczeństwa i kasy: nie jestem gospodarzem, więc nie jest to informacja ode mnie, ale z tego co słyszałem procedura wygląda w następujący sposób: po dokonaniu rezerwacji airbnb dokonuje blokady na koncie i wysyła przelew do gospodarza dopiero po upływie doby od rozpoczęcia pobytu. Dlatego jeżeli po przyjeździe na umówione miejsce zastaniecie dziurę w ziemi trzeba jak najszybciej kontaktować się z serwisem, jeszcze wszystko jest do odkręcenia ;)

@DMW
Mnie chyba udało się przejść proces weryfikacji bez facebooka. Na pewno pomogły mi recenzje innych użytkowników i rejestracja karty.

@namteH
Trzeba mieć na uwadze, że po drugiej stronie siedzą tylko ludzie, a nie duże instytucje zajmujące się hotelarstwem. Czasami ktoś może mieć inne plany i zwłaszcza, gdy nie wynajmuje gościom dodatkowego mieszkania może woleć święty spokój niż zarobić kilkadziesiąt euro. Z drugiej strony też uważam, że to w sumie gospodarzowi powinno zależeć na tym, żebym przyjechał i zostawił mu kasę ;) z mojego doświadczenia widzę taką zależność: im mniejsze miasteczko tym ciężej znaleźć nocleg, lub nocleg za rozsądną cenę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości