Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#381 PostWysłany: 09 Cze 2013 11:01 

Pociągi Regionale mają bilety ważne 6 lub 24 godziny w zależności od odległości.
Czy to oznacza, że mając taki bilet bez problemu mogę wysiąść na trasie w miejscu niewymuszonym przesiadką, zwiedzić daną miejscowość i wsiąść w następny pociąg ?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#382 PostWysłany: 09 Cze 2013 12:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Tak
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 02 Lip 2013 06:28 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Włoskie ITALO i francuski TGV łączą siły, z Rzymu do Paryża w 1 klasie od 59 euro
http://offerte-speciali.it.voyages-sncf ... 2140648865

#384 PostWysłany: 03 Lip 2013 11:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tomalo77 napisał(a):
Włoskie ITALO i francuski TGV łączą siły, z Rzymu do Paryża w 1 klasie od 59 euro
http://offerte-speciali.it.voyages-sncf ... 2140648865

tylko przypomnę, że za 35 euro można przejechać bezpośrednio te trasę nocnym w 6 osobowej kuszetce, a za ok 60euro w 4 osobowej.

#385 PostWysłany: 29 Lip 2013 15:04 

Loty: 52
Kilometry: 62 844
Krajów: 15 / 7.0%
Czy ktoś z Was korzystał może z biletu kilkudniowego w Lombardii? http://www.trenord.it/it/biglietti/bigl ... lieri.aspx
Czy dobrze zrozumiałem że obejmuję on wszystkie środki transportu w Lombardii(np autobusy w Bergamo i w innych miejscowościach)?
Pozdrawiam

#386 PostWysłany: 29 Lip 2013 15:53 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
krrd napisał(a):
Czy ktoś z Was korzystał może z biletu kilkudniowego w Lombardii? http://www.trenord.it/it/biglietti/bigl ... lieri.aspx
Czy dobrze zrozumiałem że obejmuję on wszystkie środki transportu w Lombardii(np autobusy w Bergamo i w innych miejscowościach)?
Pozdrawiam

no tak jest napisane przynajmniej ze wszystkie

#387 PostWysłany: 31 Lip 2013 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
Czy bilet na pociąg regionalny kupiony przez Internet jest ważny tylko na konkretny dzień i godzinę wskazaną na bilecie czy może istnieje jakiś termin ważności?
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 31 Lip 2013 20:13 

sherif14 napisał(a):
Czy bilet na pociąg regionalny kupiony przez Internet jest ważny tylko na konkretny dzień i godzinę wskazaną na bilecie czy może istnieje jakiś termin ważności?

Korzystałem włoskich kolei i taki bilet jest ważny 6 godzin do przodu.
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 13 Sie 2013 18:22 

niebieski
www.trenitalia.com

Podróż trwa godzinę i 10 minut. Z tego co widzę, bilety na dzisiaj kosztują 39/43 euro.

Tutaj masz aktualną promocję:

http://www.trenitalia.com/cms/v/index.j ... 16f90aRCRD

A na przyszłość:
masz 4 posty i oczekujesz, że wszystko podamy Ci na tacy. Google to naprawdę bardzo dobry pomocnik :) Trochę więcej wysiłku, bo nie zawsze będziesz mógł liczyć na czyjąś dobrą wolę.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 13 Sie 2013 20:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Można jeszcze pojechać regionalnym za 11,20-13,20 E, czas jazdy ~2h 40minut.

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 22 Sie 2013 22:23 

Zwykle wydłuza się do 3 h
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 26 Sie 2013 21:54 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Witam

14.10 lecę do Rzymu, z Rzymu planuję na 1 dzień wyskoczyć do Neapolu. Obecnie bilety są po 9 euro i hmm mam pytanie czy można te bilety zakupić normalnie przez internet? Czy tylko i wyłącznie w kasach? ;) Nigdy nie kupowałem biletów na włoskie koleje, a podejrzewam, że jak będę chciał kupić bilety 15.10 to już takiej ceny nie będzie. Dzięki za szybkie info ;)

#393 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:04 

srebrny
Legion1 napisał(a):
Witam

14.10 lecę do Rzymu, z Rzymu planuję na 1 dzień wyskoczyć do Neapolu. Obecnie bilety są po 9 euro i hmm mam pytanie czy można te bilety zakupić normalnie przez internet? Czy tylko i wyłącznie w kasach? ;) Nigdy nie kupowałem biletów na włoskie koleje, a podejrzewam, że jak będę chciał kupić bilety 15.10 to już takiej ceny nie będzie. Dzięki za szybkie info ;)

Oczywiście, że można przez internet. Kilka kliknięć i bilet jest Twój :)
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Legion1 napisał(a):
Witam

można normalnie przez internet. tańsze nie będą.

#395 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 396
Kilometry: 703 023
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Ok dzięki bilety zakupione ;)

#396 PostWysłany: 02 Wrz 2013 16:13 

Witam,
pytanie do podrużujących po Italii czy dosłany pdf, po zakupie biletów online w trenitalia na:
Pociąg regionalny - można okazać jako bilet czy trzeba drukować w kasie? Bilet posiada kod PNR. Na bilecie pisze że pasażer musi do wydruku posiadać dokument tożsamości.
Pociąg frecciabianca - taki z miejscówkami, na bilecie nic o tym nie pisze. Jest tylko taka informacja, którą słabo rozumie:
To allow you to record your presence communicates with the PNR code.
Failure to inform the PNR is equivalent to non-possession of the ticket

Dodatkowo jeśli ktoś mógłby udzielić info jak ręcznie wybrać miejscówkę w frecciabianca. Jest taka opcja ale jak ją wybieram nie mam rozkładu miejsc jak np. w teatrach. Chyba, że to coś z moją javą bo ostatnio zmieniali mi system.

PS
Ktoś wcześniej pytał ile jest ważny kupiony online bilet regionalny. Mój na trasie Bergamo - Brescia ważny jest do 4 godzin od daty odjazdu pociągu na który go kupowałem.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 02 Wrz 2013 16:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
VincentV napisał(a):
Witam,
pytanie do podrużujących po Italii czy dosłany pdf, po zakupie biletów online w trenitalia na:
Pociąg regionalny - 1)można okazać jako bilet czy trzeba drukować w kasie? Bilet posiada kod PNR. Na bilecie pisze że pasażer musi do wydruku posiadać dokument tożsamości.
Pociąg frecciabianca - 2) taki z miejscówkami, na bilecie nic o tym nie pisze. Jest tylko taka informacja, którą słabo rozumie:
To allow you to record your presence communicates with the PNR code.
Failure to inform the PNR is equivalent to non-possession of the ticket
...

1) wydrukowany pdf wystarczy, nie trzeba ni iść do kasy ni niczego potwierdzać; dowodu nie sprawdzają ale mieć trzeba
2) być może w wybranej klasie nie ma możliwościowi wyboru miejsc

#398 PostWysłany: 02 Wrz 2013 16:29 

namteH dzięki za odpowiedź.
Rozumiem, że odp2) dotyczy ręcznego wyboru miejsc. To prawda próbowałem w economy, ale taka opcja była aktywna - trzeba było wpisać ręcznie numer, tylko skąd wiadomo jaki numer miejsca? jak nie masz planu rozkładu miejsc. Ale to mniej istotne.

A co z pociągiem fecciabianca - ten z miejscówkami?- podobnie jak w1) nie trzeba drukować?
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 02 Wrz 2013 16:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
VincentV napisał(a):
namteH dzięki za odpowiedź.
Rozumiem, że odp2) dotyczy ręcznego wyboru miejsc. To prawda próbowałem w economy, ale taka opcja była aktywna - trzeba było wpisać ręcznie numer, tylko skąd wiadomo jaki numer miejsca? jak nie masz planu rozkładu miejsc. Ale to mniej istotne.

A co z pociągiem fecciabianca - ten z miejscówkami?- podobnie jak w1) nie trzeba drukować?

we freccia tak samo, tylko wydruk i dowód.

podawanie numeru przy rezerwacji ma na celu siedzenie obok osoby, która już ten bilet posiada.

#400 PostWysłany: 10 Wrz 2013 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Czy ktoś się orientuje kiedy pojawi się nowy rozkład ( styczeń 2014 ) w Trenitalia i Italo ?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości