Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Sie 2013 16:52 

niebieski
A bilety beda za jedyne 300pln za odcinek;)

Oj cos czuje, ze wyjdziemy na tej inwestycji jak na Basenie Narodowym.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 12 Sie 2013 17:28 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
300 PLN? No juz widze jak skaszuje wszystkie TLK i IR przez CMK (tak jak bylo 4 lata tmu) w relacji WAW-KRK
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Sie 2013 18:50 
Awatar użytkownika

niebieski
digger napisał(a):
Oj cos czuje, ze wyjdziemy na tej inwestycji jak na Basenie Narodowym.

A kiedy ostatnio z publicznej inwestycji tego typu wyszło coś dobrego?
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 12 Sie 2013 19:13 

niebieski
ja tam cieszę się, że w Polsce kiedyś przejadę się Pendolino :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Sie 2013 00:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 582 622
Krajów: 59 / 27.6%
Mogliby też przywieźć ceny z Trenitalii, gdzie bilety zaczynają się od 9 euro. Gdyby jeszcze wzięli pod uwagę zarobki, to w ogóle byłoby bomba. Jednak nas przecież stać, żeby płacić za bilety w Pendolino od 49 zł (o ile wdrożą system), wiadomo, że Włoch to zazwyczaj ubogi jest, więc i słusznie u nich jest cena od 38zł.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 13 Sie 2013 01:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Roku napisał(a):
Mogliby też przywieźć ceny z Trenitalii, gdzie bilety zaczynają się od 9 euro. Gdyby jeszcze wzięli pod uwagę zarobki, to w ogóle byłoby bomba. Jednak nas przecież stać, żeby płacić za bilety w Pendolino od 49 zł (o ile wdrożą system), wiadomo, że Włoch to zazwyczaj ubogi jest, więc i słusznie u nich jest cena od 38zł.

ja myślę, że tych biletów po 49zł będzie więcej niż tych włoskich po 9 euro, no i te najdroższe nie będą wzięte z sufitu...

#27 PostWysłany: 13 Sie 2013 12:16 

Zbanowany
Ceny trochę przerażają. Ale trzeba się cieszyć że polskie PKP idzie w jakiś sposób na przód.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Sie 2013 12:29 

Zbanowany
Wasik napisał(a):
Ale trzeba się cieszyć że polskie PKP idzie w jakiś sposób na przód.

Biorąc pod uwagę fakt, że na ten pociąg został wzięty gigantyczny kredyt jest krok w tył. Ten skład jest nam kompletnie nie potrzebny, mamy pociągi, które mogą jechać 200km/h, ale i tak tyle nie jeżdża bo nie ma infastruktury. 'Pendolino' (celowo w cudysłowie, bo jak wiadomo pendolino oznacza wahadełko, dzięki któremu pociąg szybciej pokonuje zakręty, u nas z niego zrezygnowano) to rodzaj maskotki dla mas kupiony celem złudnej poprawy wizerunku transportu w Polsce.

Cała ta otoczka medialna to zaplanowany ruch - telewizja publiczna ochoczo pokazywała przycholowanie pociągu i pytała o opinie ludzi zwiedzających skład - żółtodziobów, rodzinki z dziećmi - wszyscy zachwyceni. Każdy jeden miłośnik kolei lepiej sprawdziłby się w roli ministra transportu od obecnego.

'Pendolino' nie daje nam kompletnie NIC, w mediach mówią jak to się skrócą czasy przejazdów,a i owszem, ale to jest zasługa wyłącznie modernizacji magistrali i ukończenie trasy W-wa-Gdańsk, każdy jeden 'stary' pociąg osiągnąłby takie same czasy przejazdów co 'Pendolino' na tych torach. Za te pieniądze moglibyśmy mieć wyremontowanych sporo odcinków, jednym słowem koszmar.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:00 
Awatar użytkownika

'Tak wygląda polskie Pendolino'
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... no,1941862
no nie wiem... mam mieszane odczucia... jak na 'standardy polskie' to jest przepaść :? może stąd taka medialna ekscytacja.
Aczkolwiek patrząc z perspektywy innych krajów, w których miałam okazję podróżować pociągami, to jest to po prostu zwykły pociąg (200 km/h i gniazdka przy siedzeniach nie są szczytem najnowszych technologii :mrgreen:) hm hm hm
Może w końcu kiedyś będziemy podróżować szybko i komfortowo po Polsce pociągami za niewygórowane kwoty? baaaardzo na to liczę :D

#30 PostWysłany: 13 Sie 2013 14:11 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
kemot napisał(a):
To jest pierwszy z 20 pociągów zamówionych przez Intercity, który po przejściu odpowiednich testów dopuszczających ten typ pociągu do jazdy po polskich torach nie wróci do żadnych Włoch tylko będzie oczekiwał do grudnia 2014, kiedy to rozpocznie normalne jazdy z pasażerami.

Następnie ten egzemplarz pociągu pojedzie z powrotem do Włoch, bo jest wypełniony aparaturą pomiarową - mówi Zuzanna Szopowska, rzeczniczka PKP InterCity.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75248,14361373,Tes ... z2bkznVif0

ja wiem, że to wybiórcza ale niby cytują kogoś z pkp więc...

i jeszcze inny fragment z tego artykułu:
"W Polsce pod koniec 2011 r. zaledwie 6,66 proc. linii kolejowych nadawało się do jazdy z prędkością 160 km/godz. i więcej. Po przekroczeniu tej granicy zaczynają się inwestycyjne schody.

Linie kolejowe dostosowane do prędkości powyżej 160 km/godz.: - nie mogą mieć zbyt ostrych łuków, - muszą mieć rozstaw pomiędzy dwiema nitkami torów wynoszący co najmniej 4,5 metra (4 metry przy prędkości 160 km/godz. i mniej), - nie mogą mieć przejazdów na poziomie szyn (tylko na linii z Warszawy do Gdyni PKP PLK musiała wybudować około setki skrzyżowań dwupoziomowych, np. wiaduktów), - nie mogą mieć kładek nad torami, - szerokość pasa bezpieczeństwa na peronie musi wynosić 2 metry (1,5 metra dla niższej prędkości), - muszą mieć długie rozjazdy, na których pociąg zmienia tor na większej długości.
(...)
Niestety, wychodzi na to, że choć PKP Intercity wyda fortunę na zakup aż 20 pociągów Pendolino, to nie da się tych składów swobodnie wprowadzić na inne trasy niż te łączące Warszawę z Gdynią oraz z Katowicami i Krakowem. A właśnie o tym myśleli, planując tak duże zakupy, szefowie pasażerskiej części PKP.
(...)
Wychodzi na to, że jeśli nie wydamy kolejnych setek milionów złotych na modernizację trakcji, to albo na większości tras będziemy mieli pendolino tylko w wersji demo (czyli jadące na pół gwizdka), albo... będzie trzeba zabrać z okolicy wszystkie inne pociągi, bo pendolino "zabierze im" cały prąd."
:lol:

no to tyle mydlenia oczu, jeśli chodzi o możliwości Pendolino w Polsce...

#31 PostWysłany: 13 Sie 2013 15:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 582 622
Krajów: 59 / 27.6%
namteH napisał(a):
ja myślę, że tych biletów po 49zł będzie więcej niż tych włoskich po 9 euro, no i te najdroższe nie będą wzięte z sufitu...

Osobiście planując podróże z wyprzedzeniem nie narzekałem na dostępność biletów po 9e w Trenitalii. Można było znaleźć, w 2012 były nawet na długich trasach (Mediolan-Rzym) Frecciarosa, który jakby jest wyższą klasą niż Pendolino u nas. Natomiast tych po 49zł w Polsce ma być niewiele. 2,3 na pociąg, jak piszą. http://inforail.pl/text.php?id=58078
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 13 Sie 2013 19:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
natka26 napisał(a):
...
Niestety, wychodzi na to, że choć PKP Intercity wyda fortunę na zakup aż 20 pociągów Pendolino, to nie da się tych składów swobodnie wprowadzić na inne trasy niż te łączące Warszawę z Gdynią oraz z Katowicami i Krakowem. A właśnie o tym myśleli, planując tak duże zakupy, szefowie pasażerskiej części PKP.
...

- 20 pociągów to nie jest AŻ a TYLKO...
- te pociągi mają jeździć także na modernizowanej linii wrocław-rzeszów co w połączeniu z pozostałymi dostępnymi liniami już nie jest TYLKO ale też nie AŻ ale wystarczająco by nie płakać.

po za tym, nie tylko prędkość ma znaczenie ale także szeroko rozumiany komfort, a skrócenie czasu przejazdu nie tylko będzie się wiązało z tą prędkością ale także z tym, że nie trzeba będzie zmieniać lokomotyw na dłuższych trasach...

#33 PostWysłany: 13 Sie 2013 20:52 

Zielnik napisał(a):
Co z tego, że Pendolino jest, skoro tak naprawdę nie będzie w pełni wykorzystany i nie będzie mógł osiągnąć domniemanej prędkości, która jest jego największym atutem? Podróż i tak będzie trwać tyle samo. A zanim zrobią tory, gdzie będzie można rozwijać wyższe prędkości, to jeszcze kupa czasu minie, a pociąg swoje lepsze czasy będzie miał już za sobą.

zgadzam się w stu procentach.

i moje pierwsza skojarzenie po news'ie w mediach dot. Pendolino - Hiszpania.
ach te nasze tory.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 13 Sie 2013 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak jest z tym Pendolino.. w tłumaczeniu – wahadło? Więc to „Wahadło” u nas się nie waha, nie przechyla na łukach, bo by trzeba przebudowywać tory na zakrętach i sygnalizację wszędzie na wewnątrz kabinową, a to dzięki tym przechyłom wgrało przetarg, gdzie przegrała PESA, która powoli staje się światowym potentatem..a mogła by jeszcze szybciej, a nasz kraj mógłby mieć dochody z podatków, a Polacy pracę..

Inna sprawa to, że Alstom, producent Pendolino, zajął w konkursie organizacji „Public Eye” na najgorszą firmę roku 2013, siódme miejsce. Alstomowi udowodniono łapówki w wielu krajach..
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 25 Sie 2013 20:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
seelk napisał(a):
... gdzie przegrała PESA,....

wiem, że to nie ten sam przetarg ale rzućcie okiem na to co PESA zaproponowała w innym przetargu...
http://intercity.pl/pl/site/o-firmie/ak ... -pesa.html

#36 PostWysłany: 25 Sie 2013 20:56 

niebieski
namteH napisał(a):
nie trzeba będzie zmieniać lokomotyw na dłuższych trasach...

A z czego wynika konieczność zmiany lokomotywy na długich trasach? Z tego co wiem posiadane przez PKP elektrowozy (np EP-09) nie wykorzystują koni pociągowych, w związku z czym nie męczą się. Jedyne znane mi przypadki zmiany lokomotyw wynikają:
a) z elektryfikacji tylko części linii
b) z konieczności zmiany kierunku jazdy na stacjach czołowych (np. Łódź Fabryczna)
c) w przypadku zmiany szerokości toru, gdy wagony są dwusystemowe
Przypadku a) i c) Pendolino nie rozwiązuje, a przypadek b) go nie dotyczy.

seelk napisał(a):
Jak jest z tym Pendolino.. w tłumaczeniu – wahadło? Więc to „Wahadło” u nas się nie waha, nie przechyla na łukach, bo by trzeba przebudowywać tory na zakrętach i sygnalizację wszędzie na wewnątrz kabinową,

Chodzi o to, że istnieją normy dopuszczające maksymalne przyspieszenia boczne na zakrętach - nic nie trzeba przebudowywać (o ile skrajnia jest odpowiednia), po prostu pociąg z wychylnym pudłem może przejechać ten sam zakręt z większą prędkością ze względu na częściowe kompensowanie przyspieszenia bocznego.
Zapewniam, że Pendolino z wychylnym pudłem "potrafi" jechać po odcinku bez sygnalizacji kabinowej, po prostu zgodnie z przepisami takowa jest wymagana przy prędkościach powyżej 160 km/h.

seelk napisał(a):
a to dzięki tym przechyłom wgrało przetarg, gdzie przegrała PESA, która powoli staje się światowym potentatem..a mogła by jeszcze szybciej, a nasz kraj mógłby mieć dochody z podatków, a Polacy pracę..

Jesteś pewien, że PESA brała udział w tym przetargu? Jesteś pewien, że PESA posiadała wówczas projekt pociągu dużych prędkości? I w jaki sposób Pendolino wygrało dzięki 'przechyłom', skoro wychylne pudło nie było wymagane w przetargu, a i sam zaproponowany model nie ma wychylnego pudła?
No i pomysł, że PESA staje się światowym potentatem jest dość... kontrowersyjny;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 25 Sie 2013 21:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mikerus napisał(a):
namteH napisał(a):
nie trzeba będzie zmieniać lokomotyw na dłuższych trasach...

A z czego wynika konieczność zmiany lokomotywy na długich trasach? Z tego co wiem posiadane przez PKP elektrowozy (np EP-09) nie wykorzystują koni pociągowych, w związku z czym nie męczą się. Jedyne znane mi przypadki zmiany lokomotyw wynikają:
a) z elektryfikacji tylko części linii
b) z konieczności zmiany kierunku jazdy na stacjach czołowych (np. Łódź Fabryczna)
c) w przypadku zmiany szerokości toru, gdy wagony są dwusystemowe
Przypadku a) i c) Pendolino nie rozwiązuje, a przypadek b) go nie dotyczy.
...

np linia Warszawa-Rzeszów przez Kraków. w Krakowie trzeba by zmieniań lokomotywę.
i tak: do Rzeszowa też te pociągi mają jeździć.

#38 PostWysłany: 25 Sie 2013 22:32 

niebieski
namteH napisał(a):
np linia Warszawa-Rzeszów przez Kraków. w Krakowie trzeba by zmieniań lokomotywę.

Ale dlaczego na trasie Warszawa-Kraków-Rzeszów chciałbyś zmieniać lokomotywę? Dworzec w Krakowie jest przejazdowy, z CMK wjeżdża się od północy, do Rzeszowa wyjeżdża na południe ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Sie 2013 22:45 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mikerus napisał(a):
namteH napisał(a):

Ale dlaczego na trasie Warszawa-Kraków-Rzeszów chciałbyś zmieniać lokomotywę? Dworzec w Krakowie jest przejazdowy, z CMK wjeżdża się od północy, do Rzeszowa wyjeżdża na południe ;)

już dawno tamtędy jechałem i rzeczywiście trochę mi się pomyliło :)

#40 PostWysłany: 26 Sie 2013 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
mikerus napisał(a):
No i pomysł, że PESA staje się światowym potentatem jest dość... kontrowersyjny;)

Za stroną PESY:
Kod:
PESA obecnie obecna jest następujących państwach: Białoruś, Czechy, Kazachstan, Litwa, Niemcy, Polska, Rumunia, Ukraina, Węgry, Włochy.

Rozmawiają z Brazylią i Rosją, jak dla mnie bardzo szybko się rozrastają i zdobywają duże kontrakty.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: h3rlitz oraz 9 gości