Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Azja trip
#1 PostWysłany: 08 Sie 2013 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 511
Kilometry: 884 903
Krajów: 79 / 38.2%
srebrny
Witam,
Ostatnimi czasy zacząłem poważnie się zastanawiać nad zreazliwaoniem swojego podróżniczego marzenia, czyli zwiedzenia południowo wschodniej azji oraz dotarcie do upragnionego celu czyli Sydney. W związku z tym że mam pracę zdalną, zatem chciałbym jakoś pogodzić 3/4 godizny pracy ze zwiedzianiem. Mój wstępny plan:

Wylot w listopadzie PL lub Paryza do BKK (wszystko jest uzaleznione od dolotu tam i sumarycznego kosztu) )

Bangkok
- pałac królewski - wyspa Rattanakosin
- Wat Phra Kaeo
- wat pho
- wat arun
- Kho san Road
- Jim Thompson House
- park pałacowy Dusit
- china Town (Yaowarat Bangkok Tajlandia)
- sky bar
- Damnoen Saduak
- Ayuthaya

Czas: 4dni

Rzeczy nad którymi się zastanwiam:
- Kanchanaburi park Erewan
- Kambodża - Angkor Wat
- podroz po rzece CHAO PRAYA EXPRESS

KRABI lub inna wyspa
- w tym podróż na phi phi

Czas: 3/4 dni na odpoczynek i zebranie sił

MALEZJA - Kuala lumpur
- Petronas Twin Towers
- Masjid Negara
- Batu caves
- Dataran Merdeka
- Lake Gardens
- Gmach Sułtana Abdula Samada
- China Town i Petaling Street
- Menara Tower (wjazd na gore)
- Thean Hou

Czas: 3/4 dni

Zastanawiam się nad:
- Cameron Highlands ??

SINGAPUR
- Little India
- Chinatown
- Arab street + meczet
- Marina Bay
- F1
- merlion
- statua Sir Thomasa Stamforda Rafflesa
- Orchard Road
- Sentosa + podwodny świat + Sky Tower
- ZOO
- Singapore Raffle's Hotel
- Night Safari

Czas:4 dni

BALI
- tutaj brak mi pomysłow jeszcze,
Czas:2 lub 3 dni na odpoczynek

SYDNEY
- Taronga Zoo
- Manly
- Cliff walk od Bondi do Coogee
- Daling Harbour
- Harbour Bridge
- Harbour Bridge Climb
- Opera House
- Royal Botanical Garden
- Watsons Bay
- kościół ST. Jamesa
- oceanarium ???

Czas:3/4 dni

Będzie to moja pierwsza podróż w te rejony, zatem byłbym wdzięczny wszyskim którzy by doradzili co można pominąc w danych miastach lub co koniecznie trzeba dodać, a także czy mój szacunkowy czas jest realny (z google mapsa wydaje się że tak). Nie jestem zwolennikiem długiego siedzenia w jednym miejscu, zwiedzania muzeów i rozkoszowaniem się pomnikiem przez godzine. Raczej preferuje dość intensywne zwiedzanie.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Azja trip
#2 PostWysłany: 09 Sie 2013 00:13 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 1.0%
seba napisał(a):
Witam,

Bangkok
- pałac królewski - wyspa Rattanakosin
- Wat Phra Kaeo
- wat pho
- wat arun
- Kho san Road
- Jim Thompson House
- park pałacowy Dusit
- china Town (Yaowarat Bangkok Tajlandia)
- sky bar
- Damnoen Saduak
- Ayuthaya

Czas: 4dni

Rzeczy nad którymi się zastanwiam:
- Kanchanaburi park Erewan
- Kambodża - Angkor Wat
- podroz po rzece CHAO PRAYA EXPRESS

Bangkok atrakcje - ciężko doradzić, wszystko zależy od tego co lubisz. Ja osobiście mniej światyń bym oglądał (ta przy pałacu królewskim + Golden Budda + Sleeping Budda i wystarczy). China Town też nic specjalnego. Dodałbym za to Lumpini Park o godz. 17-18 - ciekawe doświadczenie.

Z wypadku za miasto polecam Angkor (4 dni powinieneś na luzie dać radę z transportem z Bangkoku i z powrotem- choć znajdą się i tacy, który powiedzą, że min. tydzien potrzeba), wtedy można darować sobie Ayuthayę (wydzieczka na cały dzień), która stylowo jest podobna tylko, że dużo mniejsza i dużo bardziej zniszczona.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sie 2013 00:15 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 18.4%
srebrny
Szacunkowy czas jak dla mnie jest o 2 razy za krótki. Na Bangkok i Singapur na pewno, Bali też, Sydney nie znam. Zwłaszcza że chcesz też pracować a nie tylko zwiedzać. Piszesz że preferujesz intensywne zwiedzanie, ale wyrobisz w ten sposób 3-4 tygodnie?

Mam też wrażenie że trochę za dużo chcesz na raz zobaczyć.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sie 2013 00:49 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 411 555
Krajów: 27 / 13.0%
Według mnie zbyt dużo czasu chcesz poświęcić na zwiedzanie miast - zwłaszcza jeżeli należysz do osób, które nie spędzają w muzeach wielu godzin. Na Twoim miejscu wolałbym pojechać do Cameron Highlands czy parku Erewan. Przyroda robi dużo większe wrażenie niż duże miasta. Przynajmniej na mnie.. ;) Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sie 2013 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 53.6%
srebrny
Podziel ten wyjazd na 2.
To tak jakbyś chciał za jednym wypadem zobaczyć Lizbone, Nowy Jork i jeszcze Karaiby.

#6 PostWysłany: 09 Sie 2013 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgadzam sie z kolega placek11.
Bylam we wszystkich miejscaach ktore chcesz zoabczyc i zdecydowanie ograniczylabym zwiedzanie miast na rzecz Talandzkich wysp czy Bali. Ale jest to jest kwestia upodoban. Twoj plan na Bangkok zrobilismy w jeden dzien. Singapore w 2 dni (dzien 1 - wszystko co wymieniles plus Night Safari, dzien 2- Sentosa). Kuala - 2 dni (wraz z Batu Caves).
Jezeli chodzi o Sydney, jak juz bedziesz tak daleko, powiniennes spedzic wiecej dni niz tylko 3/4. Polecam wypad poza Sydney do Blue Mountains.
Jak masz jakies pytania pisz na maila.

#7 PostWysłany: 09 Sie 2013 12:07 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
miasta są nudne ;) uciekaj jak najszybciej - to dla przyrody i pięknych widoków warto w tamte rejony jechać - oczywiście kwestia gustu, ale prosiłeś o radę ;)

jeśli chcesz intensywnie i masz mało czasu to da się zrobić to tak (ja lubię tak podróżować, wtedy wiem do jakiego miejsca wrócę za drugim razem, inni wolą wsiąknąć w klimat danego miejsca i robić rzeczy powoli - jw kwestia preferencji):
-to co wymieniłeś na Bangkok 1 dzień
- Ayuthaya plus Lopburi 2 dzień
- floating market + Erewan 3 dzień
i spadać do w okolicy to tyle ciekawych rzeczy
- jakaś tajska wyspa 3-4 dni (może być PP, jest śliczna, ale tyle ludzi..)
- Kuala Lumpur - max 1 dzień.. nic ciekawego - jedynie Batu i Petronas wzbudziły moje zainteresowanie (nie byłem tylko na wieży, reszta nic ciekawego)
- Singapur max 1 dzień.. znów nic specjalnego (najlepsze okazały się dla mnie parki i zieleń w całym mieście)
- zamiast tego dodaj 4 dni na Perhentianie :D + 1 dzień Cameron Highlands + 1 dzień Taman Negara (plus jedne dzień na pewno na transport Ci się rozmyje, wszędzie nie dotrzesz nocnymi/samolotami)
- Bali 4 dni - zmień na sąsiedni Lembongan :)
- Sydney - nie byłem ale podejrzewam że jak w każdym mieście max 2 dni stykną

będzie w ten sposób uber intensywnie ale do wykonania
a jak nie chcesz intensywnie - daruj sobie Bangkok, KL, Singapur i skup się na lenistwie na wyspach ;)

#8 PostWysłany: 09 Sie 2013 14:58 

Cameron Highlands - zdecydowanie warto, można odpocząć od upałów panujących w KL. Klimat miasteczka Tanah Rata super. Polecam knajpę Sri Brinchang w pasażu przy głównej ulicy - rewelacyjne jedzenie indyjskie. Bilet na autobus z KL do CH warto kupić wcześniej przez internet, bo może nie być miejsc. Jedzie się tam ok. 4-5h, więc weź to pod uwagę przy planowaniu. Polecam autobus VIP, który jedzie o 12.30 z KL - fotele lepsze niż w samolocie, można się bardzo wygodnie przekimać.

Co do samego Kuala Lumpur to zgadzam się z Washington, w KL niewiele do oglądania. Byłam na wieży Menara i polecam wjechać na nią zamiast na most w Petronas - prawie dwa razy taniej i więcej widać. Z mostu na Petronas tylko wieżowce dookoła widzisz. Petronaski wspaniale podświetlone wieczorem, warto się tam wybrać właśnie wieczorową porą. Dopiero wtedy nabierają blasku i urody, bo w dzień to się jakoś specjalnie nie wyróżniają w szarym krajobrazie KL ;) Można też na początku skorzystać z KL Hop On Hop Off bus, oblukasz całe miasto, a przy okazji można też na pokładzie przeczekać tradycyjną popołudniową zlewę. Ewentualnie trochę podobna, ale darmowa opcja to GO KL City bus, który też obwozi po centrum i jest za free.

W Singapurze jeszcze ogród botaniczny jest wart odwiedzenia wraz ze specjalną sekcją z orchideami - jeśli lubisz takie klimaty. I najnowsza atrakcja Singapuru - Gardens by the Bay za hotelem Marina Bay Sands. Wieczorem dwa razy odbywa się tam wspaniały spektakl światła i dźwięku, coś między 19 a 21. Miejsce samo w sobie jest warte zobaczenia, a ten spektakl to już wisienka na torcie.

Poza tym Sentosa koniecznie! Wg mnie na samą Sentosę prawie cały dzień Ci zejdzie, zwłaszcza, że planujesz korzystać z dodatkowych atrakcji. Na Sentosie koniecznie przejdź przez most linowy - trafisz wtedy na najbardziej wysunięty na południe punkt Azji kontynentalnej. Za mostem jest oznaczenie, są tam dwie wieże widokowe - cudowne miejsce.

Udanej wyprawy i miłego planowania życzę! :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Sie 2013 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
@Seba: w przyszły długi weekend będę w BKK 46h, KUL 18h i SIN 13h, postaram się napisać co i jak w ekstremalnie krótkim czasie oglądnąć, co do SIN to Chiangi airport robi free tour o ile ma sie tam przesiadke min 5h
@Washington, tenebrosa: dobre tipy, już zdyskontowałem swoje plany

#10 PostWysłany: 09 Sie 2013 17:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za wiele wskazówek, dobrze że napisałem dość szczegółowo, dzięki czemu łatwiej mi to wszystko zweryfikować. Nawiązując do dużej ilości miast, po porstu lubię je zwiedzać, pozatym dobrze będzie jeśli będe miał dostęp do neta, z racji wspomnianij wcześniej pracy. Stąd lekka obawa przed "zbyt" egoztycznymi wyspami. Niemniej jednak dzięki za wszelkie tipy.

@tom odezwij się jak wrócisz, to pogadamy szczegółowiej.

Jeśli ktoś ma coś jeszce do dodawnia, oczywiście chętnei poczytam. Póki co obetnę chyba nieco KL, i dodam do australii dzien/dwa, bo blue mountains wyglądaja świetnie i strasznie mnie kuszą.

#11 PostWysłany: 11 Sie 2013 22:13 

Jeszcze nasunęło mi się co do Singapuru: dzielnice takie jak Chinatown i Little India ok. 22-23 się już zwijają i wieczorem nic tam nie ma do robienia/oglądania (poza tym, że w Little India brud i smród), dlatego zdecydowanie warto wybrać się tam w dzień. Natomiast jeśli zechcecie jakąś dzielnicę SIN zwiedzić wieczorem, to można wybrać się na Geylang i np. skosztować wraz z miejscowymi "króla owoców" - duriana wprost ze straganu. Obok straganów są stoły i ławki, gdzie lokalsi biesiadują zajadając duriany i zapijając je "mlekiem" ze świeżo rozłupanego kokosa. Fajny klimat i przynajmniej coś się tam dzieje wieczorem ;)

Orchard Street bym odpuściła, jeśli nie ma macie za dużo czasu/nie planujecie markowych zakupów. Poza firmowymi sklepami nic tam ciekawego nie ma. 2 dni na Singapur w zupełności wystarczy wg mnie.

W razie czego mogę też polecić w miarę dobrą miejscówę na nocleg w sercu samego Chinatown.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Sie 2013 23:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
jacek69 napisał(a):
Lepiej zebys sprawdzone info przekazywal, zamiast z przewodnikow sprzed kilku lat!
Juz od dawna nie istnieje free tour.

Nie wiem co jest napisane w przewodnikach sprzed kilku lat, ale niejaka Juliana Bte Jumaat (Ms) z Changi Contact Centre, z która wymieniłem maile twierdzi zupelnie cos innego niz ty :D

#13 PostWysłany: 11 Sie 2013 23:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Rok temu na karcie pokladowej Singapore Airlines mialem informacje, ze wycieczki sie odbywaja przy takiej przesiadce jak zaznaczone powyzej.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Sie 2013 04:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
jacek69 napisał(a):
Ja mialem podobne, bledne informacje do momentu, gdy mila pani z informacji lotniskowej wyjasnila, ze tak bylo, bodajze do 2010, ale juz takiej mozliwosci brak.
Daj znac,jak udal sie tour, po powrocie ;)

Tour jest, wlasnie pani zapisala mnie na 13:45, nawet bez karty pokladowej :) (LH otwiera checkin o 16:00)
Najbardziej Panią interesowalo czy mam bagaż nadawany. Podpisalem oświadczenie nawet ze nie mam.
Juz na pokladzie Tiger mowili o free tour.

Załączniki:
20130817_100118.jpg
20130817_100118.jpg [ 202.69 KiB | Obejrzany 6709 razy ]

Ostatnio edytowany przez tom971, 17 Sie 2013 05:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Sie 2013 04:42 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Ok, to teraz z pierwszej reki dla osob majacych bardzo malo czasu:

Bangkok da sie w jeden dzien zobaczyc: palace (wielki i Dusit), najwazniejsze swiatynie (lezacego budde, szmaragdowego i Wat Arun) a dzien zakonczyc chinatown - zrobione kilka dni temu ;)
niestety floating market i Erewan to inna bajka - nie udalo sie w jeden dzien - transport pomiedzy damnoen a kanchanaburi zajmuje 4h - nawet bez wracania do Bangkoku (bez wracania jest taniej o ok 100B) - wstep do Erewanu jest ostatni o 16, a trzeba jeszcze jakos te 65km dojechac
a Ayuthaya plus Lopburi to dwa lata temu robilem w jeden dzien wiec tez sie da

#16 PostWysłany: 17 Sie 2013 09:26 

Floating Market w BKK to jest totalna strata czasu i pieniedzy...Zrobiony typowo dla turystow sztuczny wodny bazar....Wszystko kompletnie nastawione na losi aby ich wydoic z kasy...Taxi w jedna strone 300-400Bth..Ale droga powrotna juz spiewaja nawet 600-800Bth...Chodzi tylko aby tam dowiesc faranga..A jak wrocisz ? A musisz zabulic..Mafia taksowkowa nie jest nawet skora na targowanie...Tak sobie ustalaja, ze i tak zaplacisz...A ogladanie tego watpliwego widowiska na smierdzacej wodzie mozna zaspokoic filmikami na youtube...Bylem tam niestety tym glupim ktory tam pojechal. Koszt prawie 1000BTH za dojazd i przeplyniecie sie pol godziny lodka..Kompletna strata czasu....Ostatnie miejsce gdzie warto w BKK jechac...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Sie 2013 20:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Na obecna chiwle nieco zweryfikowalem plan, bo rzeczywisicie za duzo tego bylo,

3.11 - wylot do BKK
4.11 - przylot do BKK o 22.30
5.11 - zwiedzanie BKK
6.11 - Ayutthaya
7.11 - zwiedzanie BKK
8.11 - wylot o 10.20 do Siem Reap i zwidzanie Ankor
9.11 - przelot z Siem do BKK i na Krabi, przylot na krabi o 15
10.11 - odpoczynek
11.11 - wycieczka na Phi Phi
12.11 - krabi - KUL - przylot o 10.55 + zwiedzanie KUL
13.11 - zwiedzanie KUL + batu caves
14.11 - kul - sin - przylot o 11.45 + zwiedzanie SIN
15.11 - zwiedznaie SIN
16.11 - zwiedzanie SIN + wieczorem wylot do SYD
17.11 - rano o 10 w SYD
18.11 - zwiedznaie SYD
19.11 - powrot do LHR - wylot o 22.30
20.11 - LHR - KRK

Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie;)
Zastanawiam sie nad:
- czy tak malo czasu starczy na ankor ?
- czy nie wydluzyc pobytu o 1 dzien w malezji i nie pojechac do Cameron Highlands
- czy nie wydluzyc o jeden dzien w Sydney i nie pojechac do blue mountains

#18 PostWysłany: 22 Sie 2013 20:55 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 53.6%
srebrny
Dobry plan, aczkolwiek za mało czasu w Angkor i Siem Reap - oddałbym jeden zamiast KUL.

#19 PostWysłany: 22 Sie 2013 22:31 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 1.0%
A ja wywaliłbym Ayuthaye i dodał jeden dzień więcej w Angkorze i Siem Repp. W Twoim przypadku (pośpiech) szkoda czasu na Ayu, jak zaraz będziesz zwiedzał coś stylistycznie bardzo podobnego tylko że większego i lepiej zachowanego jak Angkor.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Sie 2013 15:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
a masz zaklepane Siem reap juz? Bo ja tam bede 7/11 i moglismy wspolnie wynajac tuk tuk ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości