Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:04 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 61.9%
złoty
Były już podobne pytania dotyczące raczej Europy, a nie mam pojęcia, czego spodziewać się w Brazylii.

Otóż, chodzi o lot z Rio do Iguazu i powrót z Iguazu do Sao Paulo wykonywane przez linię GOL. Jesli kupowałabym osobno lub OJ, to przy obecnych stawkach wychodzi ok 1800zł za 2os i powrót jest na Campinas, co mi bardzo nie odpowiada. Wolałabym GRU lub CGH, bo zostaje mi mało czasu na zwiedzanie Sao Paulo. No i interesuje mnie lot z rana z Iguazu.

Ale zauważyłam, że jesli kupię normalny RT RIO-IGU to oba loty sa z przesiadka na GRU. Nie przeszkadza mi lot do IGU via GRU - trudno, ale czy przy powrocie (6h na przesiadkę) mogę się po prostu zmyć w GRU? Wiem, że trzeba nadać bagaż - pytanie czy nie będzie problemu. Pierwszy raz lecę do Brazylii i wolałabym uniknąć problemów. A taki lot za 2os jest o jakieś 600zł tańszy i wysiadam na lepszym IMO lotnisku.

chyba że ma ktoś inny pomysł, bo szukam i szukam i loty IGU-Sao Paulo są tylko po 150usd+/os

#2 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:15 

złoty
Ciężko będzie - musielibyśmy już z Europy lecieć z podręcznym i wracać też... bo następnego dnia mamy lot do Europy z Sao Paulo

#3 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:18 

złoty
a czy jeśli się nie stawię na lot - czyli na final call mnie nie będzie, to czy mój bagaż poleci?
Są tez loty z przesiadką 45min - nie znam GRU, ale załóżmy, że się zgubię i nie zdążę na lot - co wtedy?

#4 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:33 

złoty
to mam taką duża walizkę ok 100l - chyba nie uda się ;)

pytanie co się stanie - 45 min to mało na przesiadkę - we FRA raz zdążyłam, raz nie
no i czy wydadzą mi bagaż? bo jesli to będzie wina przewożnika, to pewnie będą chcieli przebukowac, ale co jeśli moja wina, bo np. w WC utknęłam. Oddadzą mi bagaż jak powiem, że chce autobusem jechać do Rio bo nie stać mnie na nowy bilet?

#5 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:45 
Awatar użytkownika

niebieski
to zależy od pracownika. Myślę że jak godzinę po odlocie zgłosisz się i powiesz że się zgubiłaś na lotnisku czy coś to powinno się udać.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:49 

złoty
i normalnie oddadzą mi bagaż?
nie chcę, żeby on poleciał do Rio...

#7 PostWysłany: 08 Sie 2013 15:00 

HON fly4free
Znając Brazylijczyków, to mogą być problemy z takim kombinowaniem. A porzucając bagaż i oddalając się z lotniska to już wszędzie sobie można narobić bigosu. Jeśli musisz, to poprostu pogadaj przy odprawie pierwszego segmentu, że zmienili ci rozkład powrotu od Europy albo coś i musisz wysiąść w GRU -.

PS A nie da sie wziac następnego segmentu kolejnego dnia rano? Czasami system puszcza takie coś, a wtedy byłby nocleg i natualna koniecznośc dostępu do bagażu. Może da sie dołączyc jakis inny segment krajowy do biletu który obnizy cenę a bedzie w innym dniu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Sie 2013 15:03 

złoty
no właśnie szukam takiego z lotem z GRU następnego dnia, ale nie ma..

taniej nawet wychodzi kupując osobno z Iguazu do CWB i nastepnego dnia rano do Sao Paulo...
ciekawe czy mozna nocowac w CWB i to bezpieczne...

#9 PostWysłany: 08 Sie 2013 15:08 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek69 napisał(a):
Mareckipl napisał(a):
to zależy od pracownika. Myślę że jak godzinę po odlocie zgłosisz się i powiesz że się zgubiłaś na lotnisku czy coś to powinno się udać.

Wiesz to z doswiadczenia, czy mowisz, co Ci przyjdzie na jezyk?

Znam ludzi którzy stosowali takie zagrania. Generalnie póki historia jest w miarę realna, i wyglądasz wiarygodnie nikt nie będzie Ci specjalnie robił pod górkę.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sie 2013 15:51 

złoty
a powiedzcie mi (bo zaraz oszaleje), czy to możliwe, że kupując osobno loty IGU- CWB i CWB-CGH jest taniej niż kupując ten sam lot ale IGU-CGH (tez z przeisadką w CWB)?

Różnica to prawie 300 Reali...

i ile czasu przed lotem trzeba się stawić do odprawy na lot krajowy w Brazylii? Czy 2h między lotami w CWB starczą na ponowny check-in? a może jak im powiem w IGU że mam bilet i tak do CGh tymi samymi liniami, to nie będę musiała robić check-inu w CWB?

#11 PostWysłany: 08 Sie 2013 16:28 

HON fly4free
Bardzo często jest tak, że loty z przesiadkami kosztuja mniej niż bezpośrednie, poza tym akurat to jest trasa bardzo turystyczna to i ceny na niej wyższe są.

Dwie godziny wystarczą spokojnie na przesiadkę.

Weż jednak pod uwage pewną specyfikę ruchu krajowego w Brazylii. Na wielu trasach są dziesiątki rejsów dziennie, czasami nawet niemal co poł godziny i BARDZO często są różne zmiany, odwołania, łączenie lotów o słabszej sprzedaży i inne zawirowania. Z tego co pamietam, moje loty GOL po zakupie były zmieniane jeszcze 4-5 razy (godziny, numery lotów itd) i to nie na 8 miesięcy przed datą wylotu tylko 1-2 tygodnie. Kupowałem z ok. miesięcznym wyprzedzeniem :) Niektóre samoloty lataja też żabimi skokami, robiąć po drodze 1-2 międzylądowania i osobne trasy krajowe na tych krótszych odcinkach.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 08 Sie 2013 16:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Sie 2013 16:30 

złoty
Udało mi się w ITA znaleźć interesujące mnie loty na 1 bilecie (bez kombinacji jak w Gol, choć GOL tańsze). Tylko jak i gdzie je zarezerwować?
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Sprawdzam we wszystkich znanych mi wyszukiwarkach i nic, a na stronie TAM wpisując osobno cena wychodzi jakies 2000 Reali... pewnie coś robię źle, tylko co.. szukam na brazylijskich stronach, bo ceny w USD czy EUR to w ogóle z d***

A propo jeszcze różnicy cen - kupując osobno te bilety, jak na screenie uzyskam cenę jak niżej, ale gdybym je chciała kupić wybierając trasę IGU-CWB-CGh to pokazuje mi cenę o 300reali wyższą...

Ostatnio edytowany przez maxima, 08 Sie 2013 19:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Sie 2013 17:25 
Awatar użytkownika

niebieski
A patrzylas na tej stronie Decolar ktora ci wczesniej gdzies podawalam? Ja wewnetrzne loty kupowalam akurat w liniach Avianca, na ich str, ale z tego co wiem nie lataja do Iguasu.
Co do wczesniejszych pytan, ja nie mialam problemu z nadaniem bagazu w Brazylii na tylko 1 odcinek, ale mialam dlugi stopover, wiec jakby co mialam przygotowane wytlumaczenie, ze potrzebuje moich rzeczy do przebrania sie i umycia (nie uzylam go bo pani bez mrugniecia okiem nadala bagaz tam gdzie chcialam)

#14 PostWysłany: 08 Sie 2013 17:36 

złoty
patrzyłam na Decolar - tam to już w ogóle ceny, który sama mogę złożyć za ok 250 reali, tam jest za 455reali

#15 PostWysłany: 09 Sie 2013 12:20 

złoty
Na czacie GOL koleś powiedział, że jak jest 45minutowy stop w GRU to tylko na tankowanie bez wysiadania, wiec ta opcja odpada...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości