Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Izrael
#21 PostWysłany: 27 Cze 2013 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Przejrzyj strony posrednikow i zobacz co jest najtansze. Na pewno lepiej przez internet, przynajmniej sie zorientujesz wczesniej co do cen i warunkow. My bralismy z Europcara ale nie polecam za bardzo.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 27 Cze 2013 17:47 

Taka sytuacja:-) Sprawdzałem różne prognozy dla Eilatu na luty i temp. oscylują wokół 20°C, trochę chłodno... Czy ktoś był tam w tym terminie i może podzielić się meteorologiczną wiedzą?
pzdr
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Sie 2013 09:34 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
W związku z ostatnią promocja w Szalonej może ktos mógłby się podzielić informacjami :)
Interesuje mnie wynajem auta oraz stan infrastruktury w Izraelu. Jak się jeździ? Czy da się przejechać z Jerozolimy autem do Betlejem i dalej nad Morze
Martwe?
Jaka jest cena paliwa?

Jedziemy w 4 osoby i mam wrażenie, że auto będzie tańsze niż komunikacja. Może się mylę?

#24 PostWysłany: 08 Sie 2013 10:16 

Co do infrastruktury to jest ok - nie ma się czego obawiać.

Co do wypożyczalni to ja brałem samochód w Avis i bardzo dobrze na tym wyszedłem (już wyjaśniam mieliśmy małą przygodę z samochodem - wszystkie samochody z wypożyczalni mają Izraelskie tablice a jak się nie zna lokalnych zwyczajów to nie trudno wjechać w tereny zamieszkane przez Palestyńczyków - nam się to przytrafiło i nasz samochód został obrzucony kamieniami - oczywiście wypożyczalnia przy zwrocie potrąciła opłatę za szkody z kaucji - ale dzięki temu że jest to międzynarodowa sieciówka po powrocie do Polski udało się dzięki pomocy polskiego konsultanta Avis udało się te pieniądze odzyskać. Mała uwaga kamieniami możecie też zostać obrzuceni w dzielnicach Izraelskich przez ortodoksyjnych jeśli jedziecie samochodem w szabat - to takie lokalne zwyczaje :)

Jeśli chodzi o ceny paliwa to tragedia coś ok 8zł (w zeszłym roku takie były ) wiec tanio nie jest.

Jeśli chodzi o dojazd Jerozolima - Betlejem to radzę wyprawę autobusem których jest sporo i w rozsądnej cenie (problem z wjechaniem wypożyczonym samochodem na teren autonomii - ubezpieczenie nie obejmuje obszaru autonomii poza drogą 90 wiec wjazd na własne ryzyko

Jeśli chodzi o dojazd nad Morze Martwe to spokojnie można jechać drogą 90 która przebiega przez teren autonomii
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Sie 2013 10:28 

złoty
Myślałam o trasie z Jerozolimy trasą nr 1 do Morza Martwego i dalej nr 90 wzdłuż Morza. Gdzie najlepiej zatrzymać się na kąpiel?:) Będziemy w tych okolicach w nowy rok, czy da się wtedy wykąpać?:)

Rozumiem, że po terenie Hebronu lepiej nie jeździć i z Jerozolimy udać się nad M. Martwe (droga nr 1) i dalej do Ein Gedi (droga nr 90)?

Czy drogi są tam płatne? Jakie stawki?

Czy przejazd droga nr 6 z Nazaretu do Jerozolimy jest bezpieczny?

Szabat - czyli lepiej nie jeździć od nocy w piątek do nocy w sobotę? Nasz jedyny szabat będzie podczas pobytu w Tel-awiwie. Przylatujemy nocnym LOTem o 4 w sobotę rano i w sobotę planujemy zostać w Tel-awiwie, dopiero w niedzielę ruszyć do Hajfy. Czy są tam ortodoksyjne dzielnice?:)

Przy okazji podpytam tez o noclegi:) Pewnie zatrzymamy się w Tel-avivie, Hajfie, Jerozolimie i może w okolicach M. Martwego. czy ktoś może coś polecić? Hostele odpadają, bo jadę z rodzicami po 50 :) Jest sposób na tanie noclegi?

#26 PostWysłany: 08 Sie 2013 10:47 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Drogi są o ile pamiętam bezpłatne (jeździłem autobusem), nad Morze Martwe, tak jak pisałaś trasa 1 i dalej 90. Od czasu do czasu checkpointy wojskowe (np. nad Morzem Martwym na wysokości skrętu do Metsoke Dragot oraz przy wjeździe do Jerozolimy). Ein Gedi to dobra opcja, zdjęcia stamtąd pod koniec albumu: https://plus.google.com/photos/10916102 ... 8588217793

W Tel Awiwie nie uświadczysz ortodoksyjnych dzielnic, to bardzo europejskie miasto. W Jerozolimie lepiej w szabat omijać Mea Szarim - poza szabatem warto odwiedzić.

W Jerozolimie spałem w Hotelu Rivoli 2 minuty od murów Starego Miasta, niedaleko arabskiego dworca autobusowego. Hotel ma lata świetności za sobą, ale wszystko co potrzeba jest na miejscu - dla mało wymagających turystów.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 08 Sie 2013 23:13, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Sie 2013 10:51 

złoty
@krasnal - co to za wodospad?:)

a jakie są ceny autobusów na trasie Tel-aviv - Hajfa, Hajfa-Nazaret, Nazaret-Jerozolima, Jerozolima-Morze Martwe, Jerozolima-Tel-aviv?

#28 PostWysłany: 08 Sie 2013 11:02 

Tani nocleg w Izraelu to minimum 50z.ł. Szukaj przez airbnb. Kąpać się możesz
w Morzu Martwym w zimie, w Ein Gedi jest ok 25C . Drogi są darmowe, za wyjątkiem autostrady. Samochód najtaniej wynająć przez internet np. na stronie Wizzair. Uwaga na limit kilometrów. Miałem podany 250 km dziennie ale przy odbieraniu samochodu w AVIZ w Jerozolimie ok, okazało się, że jest tylko 200.
To starczyło, żeby dojechać nad Morze Martwe, lecz do Masady już nie.

#29 PostWysłany: 08 Sie 2013 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Wodospad, koziorożce i pustynne krajobrazy są w rezerwacie Ein Gedi, w dolinie Wadi Dawid - wejście do rezerwatu około kilometr na północ od parkingu (plaży) w Ein Gedi, po drugiej stronie drogi 90.

Bilety: Jerozolima - Ein Gedi 37,5 NIS (kupowany w kasie), Ein Gedi - Jerozolima 30 NIS (kupowany u kierowcy), Jerozolima - Tel Awiw 18 NIS. Byłem z dwójką znajomych, którzy kupowali bilet razem i płacili jeszcze taniej.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 08 Sie 2013 11:29 

złoty
A jak jest z kąpielami w M. Martwym. Gdzieś czytałam, że w Ein Gedi jest to odpłatna atrakcja, więc lepiej wykąpać się w okolicy Jerycha? Ktoś ma doświadczenia? Rozumiem, że na plażach sa prysznice?:)

Ile czasu warto spędzić w okolicach M. Martwego?

#31 PostWysłany: 08 Sie 2013 11:35 

W Ein Gedi bez problemu znajdziesz bezpłatna plażę tzn jadąc drogą 90 nagle zobaczysz duzy parking z dużą ilością samochodów - plaża bezpłątna z prysznicem - i nawet błotko się znajdzie :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 08 Sie 2013 12:50 
Awatar użytkownika

niebieski
W Ein Gedi i w Ein Bokek sa bezpłatne plaże (chociaż Ein Bokek to juz tak naprawdę nie jest Morze Martwe). Koło Jerycha chyba tylko platne, a okolica nie wyglada zbyt zachecajaco, jakies ruiny itp.
Co do drog to płatna jest droga nr6 i jeden z pasow drogi prowadzacej z lotniska do Tel Avivu (jakis taki szybki pas, ktory pozwala uniknac korkow). My nimi nie jezdzilismy, ale z tego co mowili w wypozyczalni to nie ma bramek, tylko oplata nalicza sie automatycznie, potem by nam doliczyli do rachunku w wypozyczalni. Droga nr6 przez kilka km laczy sie z droga nr1 Tel Aviv-Jerozolima. Tam trzeba uwazac zeby jechac pasami przeznaczonymi dla 1 bo inaczej moze naliczyc oplate.
Jesli chodzi o wjazd na tereny palestynskie - droga wzdluz Morza Martwego i dalej na polnoc az do Beit Shean i dorga z Jerozolimy nad Morze Martwe sa pod kontrola Izraela i tam mozna spokojnie jezdzic. My na chwile wjechalismy do Jerycha i nic nas nie spotkalo nieprzyjemnego ale slyszalam o obrzucaniu kamieniami.
Co do pogody to nad Morzem Martwym panuje specyficzny mikroklimat i zwykle jest nawet kilkanascie stopni cieplej niz na wyzej polozonych terenach. Ale akurat zima to tez pora kiedy zdarzaja sie bardzo ulewne deszcze, w 2010 roku ulewy spowodowaly spore zniszczenia, podmyly drogi itp.

#33 PostWysłany: 08 Sie 2013 13:00 

Loty: 119
Kilometry: 167 104
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Ja byłem tutaj: http://goo.gl/maps/tlFg7

Za free i oczywiście są prysznice. Bez prysznica nie da rady!
Kilka uwag:
1. Nie wchodzić do wody z ranami albo zadrapianiami
2. Nie zanurzać głowy pod żadnym pozorem
3. Ubrać buty do wody
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 08 Sie 2013 13:10 
Awatar użytkownika

niebieski
boryzo napisał(a):
Ja byłem tutaj: http://goo.gl/maps/tlFg7

Za free i oczywiście są prysznice. Bez prysznica nie da rady!
Kilka uwag:
1. Nie wchodzić do wody z ranami albo zadrapianiami
2. Nie zanurzać głowy pod żadnym pozorem
3. Ubrać buty do wody

i pływac tylko na plecach a nie na brzuchu

#35 PostWysłany: 17 Wrz 2013 17:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
To lepiej nie mowic, ze planuje spac w Ramallah, jak bede w Izraelu?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 17 Wrz 2013 18:16 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Krajów: 59 / 27.6%
Będę spać w Starym Domu właśnie. Mam już rezerwację. Niestety dość enigmatycznie wyjaśniono mi, gdzie ten Stary Dom Polski się znajduje. Dałbyś radę znaleźć go na mapie i zaznaczyć? Pierwszy raz mam taką sytuację, gdzie napisano mi, żeby przejść Bramę i iść kilkaset metrów po czym skręcić wejść na schody i już będzie tabliczka... :oops:
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 17 Wrz 2013 19:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dzięki! Trochę mi lżej na duszy :) Będziemy tam 4 dni. Dwa dni planujemy też na północy. Chciałoby CI się napisać pokrótce na co przeznaczyć 4 dni w Jerozolimie i okolicy (jeśli trzeba gdzieś busem, to z przyjemnością się wybierzemy. Chętnie podjechałbym choć na chwilę nad M. Martwe.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 17 Wrz 2013 21:57 

Do Izraela jeszcze mnie nie ponioslo ;D
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 17 Wrz 2013 23:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Roku napisał(a):
Dzięki! Trochę mi lżej na duszy :) Będziemy tam 4 dni. Dwa dni planujemy też na północy. Chciałoby CI się napisać pokrótce na co przeznaczyć 4 dni w Jerozolimie i okolicy (jeśli trzeba gdzieś busem, to z przyjemnością się wybierzemy. Chętnie podjechałbym choć na chwilę nad M. Martwe.

Koniecznie w Jerozolimie wybierz sie na bazar Mahane Yehuda. Swietny klimat a w piatek po poludniu mozna dostac bardzo tanie owoce, oliwki i inne rzeczy, wyprzedaja wszystko przed szabatem. Ja bylam w piatek okolo 16, o tej porze niektorzy sprzedawcy juz powoli zaczynaja sie zwijac, w inne dni podobno jest czynny duzo dluzej.

#40 PostWysłany: 18 Wrz 2013 00:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Piszczcie śmiało. Notuję. Będę korzystać, bo już niedługo wyruszam :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 533 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości