Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Sie 2013 17:24 

Witam !

Po przeglądnięciu kilku tematów postanowiłem napisać do Was i sięgnąć po poradę bardziej doświadczonych travelerów.

Wybieram się jutro z dziewczyną do Barcelony na 8 dni i planuję zobaczyć jak najwięcej.
Lądujemy w El Prat Terminal 2. I muszę się dostać w okolice stacji Mundet(zielona linia metra), bo tam mam zakwaterowanie, po googlowaniu stwierdzam że najlepszą opcją jest pociąg z lotniska do stacji Barcelona-Sants i tam przesiąść się do metra. Macie jakieś lepsze pomysły? Nigdzie nie znalazłem kosztów metra, wiem że pociąg będzie kosztował mnie 3,8 euro. Moglibyście mi powiedzieć jak wygląda sprawa z biletami w metrze, wszyscy je kupują i są kontrole ? Czy raczej na odwrót? Widziałem opcję 5-dniowej Hola Barcelona Travell Card (30 euro) , czy to dobra opcja?

Moglibyście udzielić mi kilka porad, co waszym zdaniem jest najważniejsze w Barcelonie poza La Seu, Camp Nou i Tapas?
Która plaża na Costa Brava jest najciekawsza (tania i bezpieczna)?
Czy warto wybrać się na wycieczkę w okoliczne góry, lub gdzieś poza miasto?
Na co najbardziej uważać?
Czy w tym czasie, czyli do 16 sierpnia znajdę jakieś ciekawe eventy (przeglądałem na głownej stronie bcn.cat i mało mi to mówi)?
Czy wypożyczenie roweru to dobra i ekonomiczna opcja zwiedzania miasta?
Gdzie warto przejść się na imprezę?

p.s. jestem studentem - ekonomiczne propozycje mile widziane
p.s.s.Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 07 Sie 2013 17:31 

Najbardziej opłaca kupować się bilet t-10 (10 przejazdów) - koszt ok 13 euro

Ponadto bilety raczej kasujemy - kasowniki w BCN są jako bramki przed wejsciem na płytę metra. Jeśli nie przeciągniesz - bedziesz musiał skakać przez barierki. Raz tak zrobiłem (spłukałem się na imprezie) to zaraz podeszła Pani (kamera?) i grzecznie powiedziała co należy. Najlepsze to, ze cyganie ?(ormianie?) jak skaczą to nikt ich nie zatrzymuje.

Jeśli chodzi o Costa Brava to najlepiej udaj się na stację Arc De Triomf - jest ona połączona z renfe, który rusza na Costa Brava - na przystanek końcowy Costy czyli Blanes dojedziesz za jakieś 7 euro.

W Blanes proponuje plażowanie a później z buta (przez wzgórza - fajna przygoda) albo autobusem za 4 euro można się dostać do Lloret de mar / Tossa de Mar :)

uważaj na kieszonkowców/ złodzieji. Plaga !

co do zwiedzenia

bierz legitkę - na camp nou nawet na polską jest zniżka

a tak standardowo - Rambla / barceloneta / guell / Passeig de gracia

fajna jest również impreza basenowa na wzgórzach za Camp Nou

Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sie 2013 17:55 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
johan25 napisał(a):
Najbardziej opłaca kupować się bilet t-10 (10 przejazdów) - koszt ok 13 euro
...

no chyba niecale 10 euro, ponoć do kupienia na stacji na lotnisku wiec i na tym bilecie już możesz do miasta jechać.
Czy warto wybrać się na wycieczkę w okoliczne góry, lub gdzieś poza miasto?
ja bym powiedział, że nawet trzeba!
ale niestety nie powiem Ci gdzie i jak dojechać bo opcji jest wiele
jednym z punktów obowiązkowych jest montserrat ale jak chcesz byc oryginalny to jedz do parku montseny. nie bylem ale wiem ze jakoś pociągiem sie da dojechać. raczej jest to ciekawe miejsce i myślę, że nie pożałujesz, tym bardziej jak słońce będzie piekło na dole...
poszukaj informacji a na pewno coś znajdziesz jak tam dojechać i którędy sie przejść
http://goo.gl/maps/DRkTf

#4 PostWysłany: 07 Sie 2013 18:03 

Zbanowany
Cytuj:
Jeśli chodzi o Costa Brava to najlepiej udaj się na stację Arc De Triomf - jest ona połączona z renfe, który rusza na Costa Brava - na przystanek końcowy Costy czyli Blanes dojedziesz za jakieś 7 euro.

W Blanes proponuje plażowanie a później z buta (przez wzgórza - fajna przygoda) albo autobusem za 4 euro można się dostać do Lloret de mar / Tossa de Mar :)

Za dojazd Barcelona -Blanes (pociąg) plus (autobus) do Lloret de Mar w tą i z powrotem zapłacisz 14,50 euro.

Nie polecam plażowania w Blanes ,tym bardziej chodzenia z buta do Lloret de Mar z dziewczyną. W Lloret jest delfinarium ale koszt wejścia jest 27euro.
Do Tossy można dojechać autobusem z Lloret za 4 euro.
Tam jest tylko plaża i piękna starówka do obejrzenia.
Warto zostać na imprezy nocne w Lloret - do godziny 23 free , od 23 -6euro.
------
W Barcelonie bilet T-10 kosztuje 9,85 euro.
Obowiązuje on na wszystkie stacje metra i busy strefy 1.
W ciągu godziny i 15 min możesz zmienić środek transportu
, w kasowniku możesz sprawdzić ile ci przejazdów zostało
Bilet kupujesz w biletomacie w metrze ,możesz na lotnisku.
W Barcelonie do zwiedzenia jest Tabidago ,wjazd kolejką po pochyłości
prawie 45stopni koszt wjazdu 7euro.

Najwyższy punkt w mieście i świetny punkt widokowy
---
Monnserat to klasztory i góry.Pociąg masz z Barcy ,kosztuje ok 14euro.
Tam trzeba się ciepło ubrać.
Warto wybrać się do Girony -Katedra i muzeum Picassa
oraz Sarragosy.
Jak dobrze rozplanujecie drogę , super dużo zwiedzicie.
[...] [do Girony pociąg kosztuje 7euro

#5 PostWysłany: 07 Sie 2013 18:18 

Dzięki, a sama Barcelona jest dobrym miejscem żeby wyjść z ręcznikiem na plażę? No bo do Loriet jest dość daleko, poza tym jest wiele miejscowości po drodze jak Calella. Klasztor od razu mi się spodobał więc, na 100% tam pojadę, a z jakiej stacji się tam dostać i gdzie wysiąść? Gironę zostawię sobie na ostatni dzień bo wieczorem stamtąd mam samolot do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Sie 2013 18:20 

Przydałaby mi się jakaś aplikacja na telefon, albo strona internetowa gdzie łatwo znajdę połączenia pociągów, metra i autobusów, polecicie coś?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Sie 2013 18:40 

Zbanowany
Dzięki, a sama Barcelona jest dobrym miejscem żeby wyjść z ręcznikiem na plażę? No bo do Loriet jest dość daleko, :lol:

Możesz iść z ręcznikiem na plażę ,lecz wyjdzie ci chyba tyle samo czasu co wyjazd do
Lloret . Kolejką + autobus to 45-55min drogi.

Zapomniałam o Ogrodach Gaudiego .Wszystko zależy gdzie będziecie nocować

#8 PostWysłany: 07 Sie 2013 18:47 
Moderator forum

CZy nie dziala Wam (JF!) przycisk [zmien] ?!?
( aby dodac tresc do istniejacego postu, a nie dopisywac kolejny pod swoim wlasnym)

Admolik, witam, trudno odpowiedziec na wszystko, jesli nie wystarczy Wam czasu na wyszukanie info, zawsze mozecie tez skorzytac z Info Tur. na miejscu
Co do aplikacji, to TMB ma swoja na miasto , poza nim transport w Katalunii moze GenCat.cat. - mobilitat

Montserrat: FGC.cat z Pl. Espanya

Duzo zalezy od waszych zainteresowan- moze Tarragona na 1 dzien'?

dla scislosci - Blanes to poludniowy kraniec Costa Brava , dzikiego -skalistego wybrzeza
miejcowosci i plaskie plaze Pineda de Mar, Santa Susanna itd w strone Barcelony to Costa de Maresme

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Sie 2013 19:06 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Poczytaj - może się do czegoś zachęcisz ;)

http://www.fly4free.pl/forum/barcelona-majorka-maj-2012,209,17246

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Sie 2013 18:30 

obowiązkową pozycją w Barcelonie jest oczywiście też bazylika La Sagrada Familia!
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Sie 2013 12:30 

niebieski
Mam pytanie do osób, które odwiedziły Montserrat - ile godzin sobie zarezerwować na taką wycieczkę? Oraz, czy kupując bilet trans montserrat trzeba podać godzinę powrotu?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sie 2013 13:35 
Moderator forum

hank napisał(a):
Montserrat - ile godzin sobie zarezerwować na taką wycieczkę?
zalezy jak bardzo lubisz chodzenie po gorach (pogoda), czy chcesz zwiedzic muzeum itd
Minimum pol dnia, ze wskazaniem na caly dzien , moim zdaniem
Cytuj:
czy kupując bilet trans montserrat trzeba podać godzinę powrotu?
nie trzeba. Natomiast trzeba z gory zdecydowac czy uzyjesz kolejki gorskiej* czy linowej/cremallera/ (tam i powrot tym samym srodkiem transp.) I brac pod uwage ich godziny (*Aeri ma mniejsza pojemnosc)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sie 2013 13:38 

niebieski
Super, dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Wrz 2013 10:57 

niebieski
Witaj. Byłeś na Montserrat? Jeżeli tak proszę podziel się praktycznymi informacjami. Pozdrawiam

#15 PostWysłany: 16 Wrz 2013 11:16 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
orfik11 napisał(a):
Witaj. Byłeś na Montserrat? Jeżeli tak proszę podziel się praktycznymi informacjami. Pozdrawiam

Polecam zarezerwować cały dzień na Montserrat bo warto.
Kilka zdań o tej wycieczce jest tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/barcelona-majorka-maj-2012,209,17246 - w tym wątku jest też kilka praktycznych postów także poczytaj.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Wrz 2013 11:29 

To może ja się podzielę świeżym info z Montserrat.

Jedzie się z pl. Espanya. Trzeba się trochę pomęczyć, żeby znaleźć odpowiednie wejście do metra/pociągu, bo jest ich co najmniej kilka. Na dole jest już pełna informacja po ang. Jest kilka rodzajów biletów do zakupu od najprostszego dojazdu bez dodatków poprzez pakietowe (dojazdy + przejazdy kolejką na wzgórza + historia montserrat na krótkim video, muzem, obiad w restauracji etc). My wybraliśmy pakiet pośredni, kosztował coś ok. 26 EUR za os. (dojazdy + przejazdy kolejkami na dwa wzgórza + visual).

Na Montserrat zarezerwowałbym sobie cały dzień i wyjechał dość rano z Barcy. Na miejscu jest bardzo dużo do zobaczenia, a dojazdy też trochę trwają (odliczcie sobie 2-3h w obie strony). Na górze jest wiele szlaków więc można wybrać wędrówki piesze lub wjechać kolejkami na 2 wzgórza (bilety jednorazowe są dużo droższe niż te pakietowe, więc polecam oszczędzać i portfel i nogi :-)). Dodatkowo do zwiedzania jest Muzeum (nie byłem) + sam klasztor + dłuuuga kolejka do samej figurki Matki Boskiej (ok. 2-3 h stania). Ten ostatni element zostawcie sobie na koniec, kolejka się zmniejsza wieczorem.

Widoki na górze są piękne, warto trochę poexplorować okolicę i sprawdzić kilka szlaków. Ostatnie pociągi odjeżdżają jakoś ok. 20 - warto zapytać się wcześniej, bo ostatnie 2 są sezonowe.

Jeśli macie pytania dajcie znać, postaram się odp.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Wrz 2013 12:34 

niebieski
Więc tak. Jak już poprzednicy napisali, zarezerwuj sobie cały dzień. Tu masz rozkład jazdy:
http://www.aeridemontserrat.com/corresp ... ?&idioma=3
Dotyczy on opcji z kolejką linową Aeri (polecam), ale godziny samego pociągu z Barcelony oczywiście są takie same. Ja jechałem tym drugim, po 9 rano. Ludzi pełno. Ze znalezieniem pociągu (R5) na Pl. Espanya nie miałem większego problemu. Przed wejściem na platformę są bramki, przy nich stoją ludzie z ulotkami dot. Montserrat. Są tam też automaty FGC , w których kupisz bilety (m. in. Trans Montserrat, czyli bilet w dwie strony, możesz wybrać formę dostania się na samą górę. Cena 19€). Płacić można kartą, lub gotówką (nie chciał przyjąć banknotu 50€, mimo informacji, że takowe obsługuje). Jedzie się ponad godzinę, pociąg rozpędza się do ok. 90 km/h max. Samo Aeri jeździ nonstop, więc te godziny są podane orientacyjnie, tak żeby zgrać z pociągiem. Trzeba tutaj wziąć pod uwagę ograniczoną pojemność kolejki, więc warto zjechać wcześniej i zaczekać kilka minut na pociąg, niż spóźnić się i czekać na dole godzinę/kilkadziesiąt minut. A na stacji wielkich atrakcji nie ma ;). Co będziesz robił na górze, to już od Ciebie zależy. Jest klasztor, muzeum, restauracja, sklepy i oczywiście szlaki na kilka okolicznych wzniesień. Ja wczłapałem się na Sant Jeroni, zajęło mi to ok 1h45, idąc szybszym, bardziej stromym szlakiem. Widoki po drodze świetne. Schodziłem dłuższym, odradzam.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Wrz 2013 12:56 

niebieski
Witam. Niestety nie dałem rady pojechać do Montserat lecz z całą pewnością w czasie następnego pobytu w Barcelonie to zrobię. Chcę tylko podzielić się jedną kwestią.
Będąc w Santa Susanna wybraliśmy się pociągiem RENFE do Barcelony. Za dwa bilety powrotne należy zapłacić 18.20E. Płaciłem banknotem 20 E. Pani sprzedając /blondynka z długimi włosami/ wydała resztę. Z uwagi na długą kolejkę i pośpiech schowałem resztę do kieszeni i skasowałem bilet. Na peronie zauważyłem, że Pani wydała resztę w kwocie 80 eurocentów. Pomyślałem przypadek. Ale za chwilkę doszedł do nas znajomy który płacił dokładnie tak jak ja. Sprawdza resztę i...wydane 80 eurocentów. Czyli po 50 eurocentów w plecy od osoby. Niby nie dużo ale ...tam jest non stop kolejka. Setki ludzi na godzinę. Łatwo policzyć jaka się robi kwota z np. 500 osób. 250 euro dziennie.
Po dwóch dniach jedziemy do Blanes. Koszt dwóch biletów powrotnych to 9.40E. Płacę 10 euro. Pomny doświadczenia zwracam uwagę na wydaną resztę. Pani wydaje resztę ja tylko zdążyłem odwrócić jedną z monet nawet nie zdążyłem zobaczyć ile mi wydała gdy szybkim ruchem ręki Pani sprzedająca w locie zabiera mi monetę 20 eurocentów i dokłada 50 eurocentów. Chciała wydać resztę w kwocie 30 zamiast 60 eurocentów. Jednak widziała, że nie chowam kasy i odchodzę, szybko wydała tyle ile trzeba. Krótko mówiąc pilnujcie się tam gdyż widać ewidentnie kobieta w żywe oczy rąbie wszystkich a jej pensja to tylko dodatek do tego co zarabia na lewo. Kwoty dla pojedynczych osób niewielkie ale w skali dnia, tygodnia i miesiąca są to bardzo duże kwoty. Nie lubię jak ktoś mnie robi w wała. Pozdrawiam

#19 PostWysłany: 26 Wrz 2013 15:09 

niebieski
Dlatego gdzie się tylko da korzystam z automatów ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości