Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:23 

niebieski
Witam

Właśnie zauważyłem że zniknęła moja rezerwacja do Larnaki w październiku - po telefonie do wizaira okazało się, że przewoźnik wycofał wszystkie loty październiku - Pani poinformowała mnie że mogę przebukować bilety na obojętnie jaki kierunek - najgorsze jednak że mam już wykupiony hotel z tui.com - nie wiem jak z wycofaniem tamtej rezerwacji

czy jak przebukowałbym lot na wrzesień, wizz dopłaci mi za różnicę w cenie hotelu???

proszę o wszelkie informacje

pzodrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=cNfBn4Fn1Hw
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:33 
Awatar użytkownika

srebrny
okocim23 napisał(a):
czy jak przebukowałbym lot na wrzesień, wizz dopłaci mi za różnicę w cenie hotelu???

no co Ty :lol:
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:33 

niebieski
wymoderowano :lol:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:38 

niebieski
bronek40 napisał(a):

No dobra może i śmieszne dla niektórych - ale jak zrezygnuję z rezerwacji, wizz pokryje ewentualne koszty rezerwacji hotelu??

pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=cNfBn4Fn1Hw
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:43 
Awatar użytkownika

srebrny
okocim23 napisał(a):
bronek40 napisał(a):

No dobra może i śmieszne dla niektórych - ale jak zrezygnuję z rezerwacji, wizz pokryje ewentualne koszty rezerwacji hotelu??

pozdrawiam

Wizz może co najwyżej oddać Ci kase, albo przebukować lot na inny - inne sprawy nie wchodzą w gre.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lip 2013 16:47 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
to nie ich wina ze przepadl cy hotel. Porozmawiaj z hotelem, moze cy przebujua na inna date :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lip 2013 18:29 

Loty: 63
Kilometry: 71 702
Krajów: 17 / 7.9%
Rowniez i mnie to (pośrednio) dotyczy. Otoz kupilem rodzicom i ich znajomym 4 bilety z KTW - LCA.

Jakie istnieją teraz sposoby postępowania inne niż zwrot pieniędzy?
Czy moglbym sie starac o zamiane przewoznika ? np. lot (KTW-WAW-LCA)?
Czy mogbym sie starac o zmiane przewoznika i miejscia wylotu i przylotu (KRK-PFO) Krakow - Pafos?

Spokojnie, bez nerwow. Do października troche czasu jest. Mi rowniez w takim razie przepadnie rezerwacja... Takie zycie..
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2013 22:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Ciekawe czemu anulowali, sam miałem dziś kupować przelot jeszcze wrześniowy a powrót w październiku bo cena była ~280 RT.
Jak wyglądałaby z ciekawości moja sytuacja gdybym jeden bilet miał kupiony na wrzesień a powrót już na październik ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2013 22:40 

niebieski
Wizz Air ma zapewnić przelot w terminie wybranym oryginalnie. Obojętne jakimi liniami. Ale - przygotuj(cie) się na walkę o to w ULC / sądach.

#10 PostWysłany: 19 Lip 2013 22:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Od dłuższego czasu było widać, że ten kierunek będzie mocno deficytowy i nie ma szans na dłuższą egzystencję (można było to łatwo wywnioskować po ciągłych promocjach 74zł OW). Nie zdziwię się jak zaraz to samo zrobią z Neapolem.
A jeśli chodzi chodzi o rozporządzenie UE to o ile sobie dobrze przypominam to tam jest taki fajny zapis, że linia lotnicza musi zapewnić "alternatywne połączenie". Nie oznacza to, że musi być ta sama trasa i wg W6 alternatywą jest dowolna inna trasa.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lip 2013 22:47 

niebieski
panprofesor82 napisał(a):
Od dłuższego czasu było widać, że ten kierunek będzie mocno deficytowy i nie ma szans na dłuższą egzystencję (można było to łatwo wywnioskować po ciągłych promocjach 74zł OW). Nie zdziwię się jak zaraz to samo zrobią z Neapolem.
A jeśli chodzi chodzi o rozporządzenie UE to o ile sobie dobrze przypominam to tam jest taki fajny zapis, że linia lotnicza musi zapewnić "alternatywne połączenie". Nie oznacza to, że musi być ta sama trasa i wg W6 alternatywą jest dowolna inna trasa.

Nie no bez jaj, ma to być "zmiana planu podróży, na porównywalnych warunkach, do ich miejsca docelowego", Art 8. 1b)

#12 PostWysłany: 20 Lip 2013 21:19 

Loty: 63
Kilometry: 71 702
Krajów: 17 / 7.9%
Dzisiaj bez żadnych problemów zmieniłem rezerwacje na wylot 19.09 i powrot 26.09 (KTW - LCA)

Tutaj nr telefonu bezharaczowy: http://wizzair.com/pl-PL/useful_informa ... le_change/
Ja najpierw dzwoniłem do ukrainskiego telecentrum i tam zmieniłem rezerwacje poniewaz nie wiedziałem o tym numerze :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lip 2013 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 404 818
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Miałem mieć lot KTW-LAR 17-24 październik. Pan na infolinii powiedział ze zmiana lotów moze nastąpić na 14 dni przed lub miesiąc po oryginalnej dacie. Niestety ale ostatni lot Kat-LAR jest 19 września i nie łapę się na zmianę daty.
Kombinacja WAW-BUD BUD-LAR i powrót podobnie też nie wchodzi w grę.
Jedynie zwrot kasy: na konto wizzair w postaci 120% ceny biletów lub gotówka 100%

Jakies jeszcze info macie?

#14 PostWysłany: 21 Lip 2013 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 188 854
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
karollo napisał(a):
Miałem mieć lot KTW-LAR 17-24 październik. Pan na infolinii powiedział ze zmiana lotów moze nastąpić na 14 dni przed lub miesiąc po oryginalnej dacie. Niestety ale ostatni lot Kat-LAR jest 19 września i nie łapę się na zmianę daty.
Kombinacja WAW-BUD BUD-LAR i powrót podobnie też nie wchodzi w grę.
Jedynie zwrot kasy: na konto wizzair w postaci 120% ceny biletów lub gotówka 100%

Jakies jeszcze info macie?

Ostatni lot na trasie KTW - LCA jest 26 września

#15 PostWysłany: 21 Lip 2013 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 404 818
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Tak, ale tydzień później już sie nie wróci Wizirem do Polski i trzebaby było kombinować.

Mysle nad zwrotem kasy 120% na konto wizzair i wylotem do Hurghady tylko boję się o te zamieszki. W kurortach ok, ale jak wycieczki fakultatywne to juz nie jest tak kolorowo, a jechac do egiptu i siedziedzieć cały czas na leżaku to nie jest szczyt moich marzeń.

#16 PostWysłany: 21 Lip 2013 17:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
karollo napisał(a):
Tak, ale tydzień później już sie nie wróci Wizirem do Polski i trzebaby było kombinować.

Mysle nad zwrotem kasy 120% na konto wizzair i wylotem do Hurghady tylko boję się o te zamieszki. W kurortach ok, ale jak wycieczki fakultatywne to juz nie jest tak kolorowo, a jechac do egiptu i siedziedzieć cały czas na leżaku to nie jest szczyt moich marzeń.

No to moze Tel Aviv?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Sie 2013 13:30 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
miałem lot do larnaki 26 wrzesnia a powrót 3 pazdzienika. Mam mozliwość zmiany rezerwacji na inny termin - jak długo mogę zwlekać z decyzją ?

#18 PostWysłany: 04 Sie 2013 20:45 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
A ja się zastanawiam dlaczego wszyscy tak łatwo się godzą na zwrot kasy za lot lub ew. przebukowanie miesiąc wcześniej.
Przecież Wizzair powinien zapewnić alternatywny transport w oryginalnych datach podróży lub jak najbardziej do nich zbliżonych (+/- 1 dzień).
Tak wynika z dyrektywy WE 261/04. Z Katowic alternatywny lot do Larnaki może być LOTem przez Warszawę lub Lufthansą przez Monachium i dziwię się, że nikt nie chce tego egzekwować. Jak Wizzair nie chce zrobić, to wniosek do ULC, który powinien prędzej czy później ukarać linię za takie numery i jeszcze może jakieś odszkodowanie przy okazji przyzna.

Jakoś przy normalnych liniach nie ma żadnego problemu z przebukowaniem na inny rejs (przykład odwołanych lotów do Berlina z WAW nawet na terminy w przyszłym roku, które obecnie linia bez problemu zamienia na AB lub LH), a Wizzair rzuca kłody pod nogi, ale może robi tak dlatego, że wszyscy się na to godzą?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 04 Sie 2013 21:08 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
sranda napisał(a):
A ja się zastanawiam dlaczego wszyscy tak łatwo się godzą na zwrot kasy za lot lub ew. przebukowanie miesiąc wcześniej.
Przecież Wizzair powinien zapewnić alternatywny transport w oryginalnych datach podróży lub jak najbardziej do nich zbliżonych (+/- 1 dzień).
Tak wynika z dyrektywy WE 261/04. Z Katowic alternatywny lot do Larnaki może być LOTem przez Warszawę lub Lufthansą przez Monachium i dziwię się, że nikt nie chce tego egzekwować. Jak Wizzair nie chce zrobić, to wniosek do ULC, który powinien prędzej czy później ukarać linię za takie numery i jeszcze może jakieś odszkodowanie przy okazji przyzna.

Jakoś przy normalnych liniach nie ma żadnego problemu z przebukowaniem na inny rejs (przykład odwołanych lotów do Berlina z WAW nawet na terminy w przyszłym roku, które obecnie linia bez problemu zamienia na AB lub LH), a Wizzair rzuca kłody pod nogi, ale może robi tak dlatego, że wszyscy się na to godzą?

To ostatnie.

Plus nikomu się nie chce z nimi po sądach bujać.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Sie 2013 07:24 

niebieski
Ja bym jednak stawiał na nieznajomość praw pasażerów, bo użytkownicy tego czy innych lotniczych forów, to jest moooże promil latających. Ale zbyhu ma rację - idzie to jak po grudzie, więc czasem ludzie odpuszczają.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości