Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Lip 2013 18:48 
Awatar użytkownika

niebieski
dziś jadąc PB z Warszawy do Katowic dzięki uprzejmości jednego z użytkowników fly4free, a właściwie czekając jeszcze na przystanku Wilanowska obserwowałem ludzi wsiadających do autokarów PB na inne trasy, zauważyłem, że nikt się raczej nie rzucał na te miejsca przy szybie. Także wieść o wypadku się zapewne rozniosła. Kierowcy kwitowali to tylko stwierdzeniem "ładnie przy...lił"

Spotkałem się jeszcze z taką sytuacją.
Gościu pozwolił sobie na opuszczenie siedzenia żeby się wygodnie rozłożyć, nie zważał nawet na to, że za nim siedział inny pasażer, któremu ewidentnie to nie odpowiadało. Po pewnym czasie pasażer zwrócił mu uwagę, żeby podniósł oparcie, w zamian usłyszał " może się pan przesiąść, są wolne miejsca". Nam tym się skończyło :|

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 13 Lip 2013 19:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
Bandziorno napisał(a):
Gościu pozwolił sobie na opuszczenie siedzenia żeby się wygodnie rozłożyć, nie zważał nawet na to, że za nim siedział inny pasażer, któremu ewidentnie to nie odpowiadało. Po pewnym czasie pasażer zwrócił mu uwagę, żeby podniósł oparcie, w zamian usłyszał " może się pan przesiąść, są wolne miejsca". Nam tym się skończyło :|

Na chamstwo i buractwo nie ma rady.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Lip 2013 19:40 

niebieski
klapio napisał(a):
Bandziorno napisał(a):

że co?
pasażer zwrócił uwagę, żeby podniósł oparcie?
chyba po to sobie rozłożyłem siedzenie, żeby leżeć, jak się komuś nie podoba z tyłu, to chyba on ma problem - przykro mi
dlatego ja zawsze zaraz jak usiąde to póki nikogo nie ma za mną, opuszczam maxymalnie oparcie
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lip 2013 19:54 
Awatar użytkownika

niebieski
jadąc pociągiem też rozkładacie siedzenie mimo to, że na przeciwko Was siedzi inna osoba.
Skorzystaj z laptopa, spróbuj się napić czegoś jak ktoś ma przed Tobą opuszczone oparcie i zdaj relacje jak było.

#5 PostWysłany: 13 Lip 2013 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
można grzecznie poprosić żeby pasażer z przodu wyprostował oparcie

poza tym w pb te siedzenia nie odchylają się aż tak bardzo... polecam pod tym względem simple express - nigdy się chyba tak nie wyspałem w autokarze
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Lip 2013 20:30 

to może ty jesteś poza średnią gabarytową przeciętnego polskiego pasażera ;)
mam 167 cm, waga - poniżej 60kg i jeszcze nie zdarzyło mi się czuć wygodnie i skorzystać z wszelkich przywilejów pasażera siedząc za kimś, kto z tego przywileju (maksymalne rozłożenie siedzenia do pozycji prawie leżącej) skorzystał...
rozumiem frustrację, ale tu niestety pomaga tylko kulturalna prośba o "złożenie się" i liczenie na kulturę i empatię tego człowienia przed tobą :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Lip 2013 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
z przodu jak się siada to nie ma nikogo kto siedzenie na nas rozłoży ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Lip 2013 20:36 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
jacek69 napisał(a):
Zabawa laptopem nie jest celem podrozy, wiec jesli faktycznie jest to utrudnione, to mozna pobawic sie telefonem, albo ksiazka :)
Wygoda podrozy przed uzaleznieniem od kompa ;p

pozwól może, że osoba siedząca za Tobą będzie sama decydowała co jest dla niej celem pozdróży? ;] Mi np. zdarzało się już kilka razy jechać droższym i znacząco wolniejszym niż pociąg PB na trasie Warszawa-Kraków tylko dlatego, że mają gniazdka i wi-fi i naprawdę mega bym się wkurzył jakby jakiś osobnik przede mną postanowił wbrew mojej woli ograniczyć mi miejsce na laptopa.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Lip 2013 20:39 
Awatar użytkownika

niebieski
zbyhu napisał(a):
można grzecznie poprosić żeby pasażer z przodu wyprostował oparcie

poza tym w pb te siedzenia nie odchylają się aż tak bardzo... polecam pod tym względem simple express - nigdy się chyba tak nie wyspałem w autokarze

Tak zrobił bohater mojej historii,widocznie mu to wyraźnie przeszkadzało, niestety czarny charakter "grzecznie" odmówił ;)

Można a wręcz wypada grzecznie zapytać, czy nie będzie to problemem jak opuszcze oparcie.

#10 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie. Sam nigdy nie rozkładam fotela mając kogoś za sobą, ani w samolocie, ani w PB, a jeżeli ktoś siedzący przede mną robi to bez zapytania się o zgodę to uważam to za skrajny brak kultury.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
jacek69 napisał(a):
klapio napisał(a):
Bandziorno napisał(a):

Na czym polega to chamstwo?
chyba po to sa fotele rozkładane, by je rozkładać?
Sam się wczoraj z podobną sytuacją spotkałem. Najśmieszniejsze było to, że osoba, której przeszkadzał mój rozłożony fotel, sama miała rozłożony. To jest dopiero prostactwo i widzenie wyłacznie własnego interesu i wygody. Oczywiście spojrzałem tylko na kretynkę wymownie. Swoją drogą nie ja ją tak upasłem, a jak się nie mieści w gabarytach, to niech pobiega wokół bloku :)

Oczywiście że możesz rozkładać ale nie na maksymalne odchylenie, ktoś większy odczuje dyskomfort siedząc z tyłu. Grzeczne pytanie do współpasażera o to czy takie odchylenie nie będzie dla niego uciążliwe też chyba nie zaszkodzi.

bronek40 napisał(a):

że co?
pasażer zwrócił uwagę, żeby podniósł oparcie?
chyba po to sobie rozłożyłem siedzenie, żeby leżeć, jak się komuś nie podoba z tyłu, to chyba on ma problem - przykro mi
dlatego ja zawsze zaraz jak usiąde to póki nikogo nie ma za mną, opuszczam maxymalnie oparcie

Twoje zachowanie przypomina mi Polaków w Egipcie gdzie opłacają wyjazd za 1400 zl i mają roszczeniową postawę do wszystkich o wszystko.

Szczerze Ci współczuję.
 Profil Relacje PM off
k9f100 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Kiedyś dawno temu przeszkadzało mi, jak w samolocie ogłaszano "tryb nocny" - światła gasły na sygnał "czas spać".
Ale nie miałem wtedy skrupułów, by opuścić oparcie, w końcu wygodnie to w klasie ekonomicznej nigdy nie jest dość.
Dzisiaj myślę właśnie w ten sposób - jeżeli jest środek dnia a osoba przede mną rozkłada fotel, potem skacze na nim, zamienia się 50x z siedzącą obok partnerką - klnę po chichu i liczę wstrząsy tego fotela z nadzieją, że inżynier projektujący siedzenia przewidział takie obciążenia i to wszystko nie zwali się na mnie z hukiem.
Ale kiedy robi się ciemno a podróż jest długa - nie mam nic przeciwko rozłożeniu fotela przede mną - każdy ma prawo spróbować wypocząć na niewygodnym siedzeniu.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
jacek69 napisał(a):
Na czym polega to chamstwo?
chyba po to sa fotele rozkładane, by je rozkładać?
Sam się wczoraj z podobną sytuacją spotkałem. Najśmieszniejsze było to, że osoba, której przeszkadzał mój rozłożony fotel, sama miała rozłożony. To jest dopiero prostactwo i widzenie wyłacznie własnego interesu i wygody. Oczywiście spojrzałem tylko na kretynkę wymownie. Swoją drogą nie ja ją tak upasłem, a jak się nie mieści w gabarytach, to niech pobiega wokół bloku :)

jacek69 napisał(a):
niestety nie pozwole, jesli to ograniczyc by mialo moj komfort podrozy. Rob co chcesz swoim kosztem, nie wszystkich innych pasazerow.
Swoja droga to nie argument, ze wiecej zaplaciles i wolniej jedziesz i w zwiazku z tym masz wieksze prawa, ktore nota bene ograniczaja prawa innych.
Twoja wola w twoim domu, w miejscu publicznym prawa ogolu nad prywatnym interesem.

Proszę, powiedzcie, że to taka autoironia, śmieszny żart ;) Bo świetnie przedstawia prowincjonalny sposób myślenia o świecie, w którym „moje ja" jest „najmojsze" (parafrazując sentencję ze świetnego filmu :) ), a wolność rozumiana jest jako pełne i nieograniczone prawo do robienia co się chce, niezależnie od poczucia wolności innych. Już oczywiście abstrahując od właściwego zachowania determinowanego kulturą osobistą, dobrym wychowaniem, czy po prostu poczuciem dobrego smaku. 8-)

#14 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:42 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
jacek69 napisał(a):
theo napisał(a):
jacek69 napisał(a):
Zabawa laptopem nie jest celem podrozy, wiec jesli faktycznie jest to utrudnione, to mozna pobawic sie telefonem, albo ksiazka :)
Wygoda podrozy przed uzaleznieniem od kompa ;p

pozwól może, że osoba siedząca za Tobą będzie sama decydowała co jest dla niej celem pozdróży? ;] Mi np. zdarzało się już kilka razy jechać droższym i znacząco wolniejszym niż pociąg PB na trasie Warszawa-Kraków tylko dlatego, że mają gniazdka i wi-fi i naprawdę mega bym się wkurzył jakby jakiś osobnik przede mną postanowił wbrew mojej woli ograniczyć mi miejsce na laptopa.

niestety nie pozwole, jesli to ograniczyc by mialo moj komfort podrozy. Rob co chcesz swoim kosztem, nie wszystkich innych pasazerow.
Swoja droga to nie argument, ze wiecej zaplaciles i wolniej jedziesz i w zwiazku z tym masz wieksze prawa, ktore nota bene ograniczaja prawa innych.
Twoja wola w twoim domu, w miejscu publicznym prawa ogolu nad prywatnym interesem.

Na tej samej zasadzie osoby jadące na długich trasach (np. Rzeszów-Gdańsk) powinny mieć prawo do rozkładania się na dwóch fotelach, a te wsiadające tylko np. na godzinę powinny siedzieć na schodach, przecież w końcu te pierwsze osoby muszą się wyspać przed przyjazdem do Gdańska, a tym drugim godzinka i tak nie zrobi różnicy. No bo w końcu prawa ogółu nad prywatnym interesem, prawda? :)

Poza tym to, że ja chcę sobie otworzyć laptopa nie wpływa w żaden sposób na wszystkich innych pasażerów, a tylko na tego jednego, który siedzi przede mną i chce sobie rozłożyć fotel. Dlaczego jego prawa są ważniejsze od moich? Płacę za bilet, więc mam pełne prawo do korzystania ze wszystkich udogodnień zapewnianych przez PolskiegoBusa, włącznie z wi-fi i gniazdkiem. To, że rozłożysz przede mną fotel znacząco ograniczy mój komfort podróży, bo może wybrałem PB właśnie dlatego, że potrzebuję popracować na komputerze podczas jazdy zamiast przez 5 godzin tracić czas na spanie czy patrzenie się przez okno? Na jakiej podstawie twierdzisz, że Twój komfort jazdy jest ważniejszy od mojego? Chyba nieprzypadkowo fotele w autobusach są domyślnie ustawione w pozycji pionowej żeby nikomu nie ograniczać miejsca, więc może wypadałoby wykazać się odrobiną kultury i zapytać najpierw czy osobie siedzącej za Tobą nie będzie przeszkadzało jak sobie pochylisz fotel?

Tak btw - może i zabawa laptopem nie jest celem podróży, ale wyspanie się w pozycji leżącej tym bardziej nim nie jest :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lip 2013 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
No cóż, jeden będzie szczęśliwy, jeśli uda mu się "zrobić przestrzeń" wokół siebie i/lub wykorzystać wszystkich/wszystko dookoła, np. jeżeli dają pić i jeść, to zjeść/wypić za siedmiu itp. itd.
Inny będzie zadowolony z podróży, jak nikt mu nie wymiotuje na kolana, nie zwali się z fotelem przed nim na jego barki w środku dnia...

Kultura osobista to bardzo indywidualna rzecz i chyba dużo mniej ceniona, niż umiejętność brania ile wlezie, kojarzona przez niektórych z męstwem i siłą przebicia.
Jak kto woli. Ja zwierzem nie jestem i nie muszę uprzykrzać życia innym, chyba, że okoliczności wskazują, że powinienem.
Przysłowie "nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" dla jednych jest przykazaniem, dla innych głupotą.
Oczywiście bez przesady - jak ktoś delikatnie opuści fotel, nie widzę problemu, chociaż najczęściej to albo ktoś trochę myśli, co czuje współtowarzysz podróży, albo ma to wiadomo gdzie i wtedy bywa niemiło.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Lip 2013 22:06 

niebieski
"Twoje zachowanie przypomina mi Polaków w Egipcie gdzie opłacają wyjazd za 1400 zl i mają roszczeniową postawę do wszystkich o wszystko."

człowieku, ogarnij się.
Dla Ciebie opuszczenie fotela w dzień oznacza, że ktoś koniecznie chce wykorzystać swoją przestrzeń maksymalnie bo za nią zapłacił, a robi to specjalnie kosztem innych pasażerów? Gdzie to jest napisane, że jak kupiłes bilet PB na kurs w dzień to nie możesz spać, bo niby z tyłu pasażer ma trochę miejsca mniej
jeżeli kupuje bilet na kurs o 5 to z założeniem że chce się wyspać, ja w ogóle prawie zawsze śpie w PB
więc jeśli pasażer z tyłu poprosi mnie o podniesienie fotela to najnormalniej odmówię
działa to na tej zasadzie, że na fotelu stojącym pionowo nie wyśpisz się, komfort jest dużo dużo gorszy, natomiast komfort pasażera z tyłu po opuszczeniu fotelu obniża się dużo mniej.

To właśnie ten pasażer z tyłu zachowuje się częściej jak pies ogrodnika - żeby ten z przodu nie czuł się za dobrze, żeby się przypadkiem nie wyspał, kiedy on nie może spać

śmieszna dyskusja
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Lip 2013 22:27 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
A jak będzie się dało złożyć fotel do 180°, tak by przyciskać komuś nogi do jego fotela to też tak zrobicie, „bo się da"? Gdy jadąc autobusem będziesz siedział, wszystkie miejsca będą zajęte, a wejdzie kobieta w ciąży to też nie ustąpisz miejsca - bo nie muszę, byłem pierwszy?
Skoro jest techniczna możliwość pochylenia siedzenie to znaczy, że oczywiście da się i niektórzy to robią. Tylko w tym miejscu dochodzimy do momentu kiedy nie decydujesz się na zachowanie według zapisanego porządku normatywnego, a postępujesz zgodnie z reprezentowanymi wartościami i określoną własną kulturą osobistą. I tak - przykład kobiety z dzieckiem nie jest tej samej rangi co pochylenie fotela, ale obrazuje ten sam sposób myślenia i reagowania, jedynie w bardziej wrażliwej dla (prawie) wszystkich sytuacji.
Chcę dla siebie jak najlepiej, nie chcę być przez nikogo ograniczany - ok, ale również nie ograniczam nikogo innego. Mnie wygodnie jest w pozycji leżącej, ktoś woli podkulić nogi, trudno, jego prawo.
I nie chodzi mi o lekkie pochylenie siedzenia, czy „nocne trochę mocniej" ;), kiedy wszyscy to robią. 8-)

#18 PostWysłany: 13 Lip 2013 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście, że rozłożenie fotela w przypadku jazdy jest bardzo niewygodne - szczególnie w PB (w SE jest chyba więcej miejsca, tak mi się wydaje). Ja się zastanawiam, czy to rzeczywiście nie miażdży nikomu kolan, jak ktoś ma 180+? Ja mam 176 cm i dla mnie rozłożenie fotela przede mną powodowałoby, że praktycznie nie mam jak zrobić ruchu z kolanami :D Bezpośrednio raz ktoś w PB mnie zapytał, czy może sobie rozłożyć fotel, powiedziałam, że tylko trochę, bo naprawdę byłoby mi niewygodnie. Poza tym przy każdym wstawaniu zapewne doznałby jakiegoś wstrząsu czy coś :)
A tak btw., podziwiam osoby, które potrafią czytać w pozycji z rozłożonym fotelem, gdzie przed nami też jest rozłożony fotel ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 13 Lip 2013 23:38 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Naprawdę tak ciężko jest przed rozłożeniem fotela obrócić się do osoby siedzącej z tyłu i spytać, czy nie będzie przeszkadzać? Naprawdę, 99% ludzi odpowie z czystej grzeczności, że nie będzie nawet jeśli będzie im wtedy mniej wygodnie. Zawsze można się przecież też dogadać jak bardzo opuszczony fotel nie robi komuś różnicy, to są podstawy jakiegoś dobrego wychowania przecież.

Ostatnio edytowany przez Niva 13 Lip 2013 23:39, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
k9f100 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 13 Lip 2013 23:38 

niebieski
bronek40 napisał(a):
Dla Ciebie opuszczenie fotela w dzień oznacza, że ktoś koniecznie chce wykorzystać swoją przestrzeń maksymalnie bo za nią zapłacił, a robi to specjalnie kosztem innych pasażerów? Gdzie to jest napisane, że jak kupiłes bilet PB na kurs w dzień to nie możesz spać, bo niby z tyłu pasażer ma trochę miejsca mniej
jeżeli kupuje bilet na kurs o 5 to z założeniem że chce się wyspać, ja w ogóle prawie zawsze śpie w PB
więc jeśli pasażer z tyłu poprosi mnie o podniesienie fotela to najnormalniej odmówię

Nigdy nie rozkładam fotela bez grzecznego zapytania, czy nie będzie to przeszkadzać osobie siedzącej za mną. Nigdy też nie rozkładam fotela na maksa, bo sam wiem, jak bardzo to przeszkadza Jeśli ktoś przede mną rozłoży fotel, to kulturalnie proszę o chociaż częściowe złożenie. Jeśli to nie skutkuje, to staram zachowywać się w taki sposób, jakby siedzenie było złożone. To, że nie mieszczą mi się kolana, nie jest moją winą, a że kolana mam twarde i wytrzymałe to osoba przede mną raczej się nie wyśpi.

bronek40 napisał(a):
działa to na tej zasadzie, że na fotelu stojącym pionowo nie wyśpisz się, komfort jest dużo dużo gorszy, natomiast komfort pasażera z tyłu po opuszczeniu fotelu obniża się dużo mniej.

Bronek40 - widzę, że stworzyłeś jakąś własną skalę komfortu podróży. Rozumiem, że powstała ona na podstawie setek długich podróży, w których ktoś przed Tobą przez kilka-kilkanaście godzin miał maksymalnie rozłożony fotel. Gratuluję :) W takim razie ja własnie w tej chwili stworzyłem swoją skalę komfortu podróży - takich jak Ty, napier... kolanami z całych sił, żeby na przyszłość nie myśleli tylko o sobie, ale także o innych. Nie jesteś sam - należysz do pewnej społeczności i wypadałoby czasami pójść na kompromis i chociaż trochę złożyć siedzenie. Ale tak to zazwyczaj jest, że w najmniej spodziewanym momencie, sam będziesz ofiarą takiego zachowania innego pasażera, które wyjątkowo uprzykrzy Ci życie - może wtedy zmienisz swój stosunek i nie będziesz myślał tylko i wyłącznie o sobie ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości