Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 12 Lip 2013 16:16 

złoty
Ja kilka miesięcy temu anulowałem koledze bilet właśnie przez śmierć bliskiej osoby. I byłem w głębokim szoku. Rano wysłany fax z aktem zgonu i prośbą o zwrot, po południu e-mail od Ryanaira z kondolencjami (!!!) i potwierdzeniem anulowania rezerwacji, po 3 dniach zwrot na koncie karty płatniczej...

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 12 Lip 2013 16:43 

Jakiś gościu na infolinii Ryanaira powiedział mi, że spokojnie można takie sprawy załatwiać nawet do 2óch miesięcy po terminie... Ale nie znam jego nazwiska. No nic.. Zadzwonię jeszcze raz w przyszłym tygodniu i chyba się poddam :| szkoda nerwów...
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Lip 2013 16:44 

mucha napisał(a):
Ja kilka miesięcy temu anulowałem koledze bilet właśnie przez śmierć bliskiej osoby. I byłem w głębokim szoku. Rano wysłany fax z aktem zgonu i prośbą o zwrot, po południu e-mail od Ryanaira z kondolencjami (!!!) i potwierdzeniem anulowania rezerwacji, po 3 dniach zwrot na koncie karty płatniczej...

a w jakim czasie to zrobiłeś? To faktycznie szok. Dlaczego jednym oddają, innym nie :(
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Lip 2013 16:55 

złoty
gyrafka napisał(a):
a w jakim czasie to zrobiłeś? To faktycznie szok. Dlaczego jednym oddają, innym nie :(

OK. 10 dni przed lotem, sytuacja z lutego albo marca tego roku.

#45 PostWysłany: 17 Lip 2013 11:35 

Zwracam honor! Ryanair oddał mi kasę mimo, że napisałam list miesiąc po zdarzeniach! (po uznaję, że faksy przed wylotem nie doszły)
Kocham ich!!! ;))
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Sie 2013 13:16 

Witam,
z tym anulowaniem biletów to nie jest do końca tak jak by tego chciał Ryanair czy też inna linia lotnicza o ile zakupu dokonało się kartą kredytową. A te z reguły mają ubezpieczenie że w razie nie otrzymania towaru/nie wykonania usługi zwracają koszta.

I tak już jestem po wstępnej rozmowie z bankiem. Trzeba wysłać pismo do ryanair z prośbą o anulowanie (aby mieć dowody dla organizacji płatnicznych). Następnie po terminie lotu (o ile nie oddadzą dobrowolnie kasy) zgłaszamy reklamację w banku. Bank poprzez organizacje płatniczą powinien zwrócić za bilety.

Czas pokarze jak to wyjdzie w praniu.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Sie 2013 13:26 

Zbanowany
Cytuj:
A te z reguły mają ubezpieczenie że w razie nie otrzymania towaru/nie wykonania usługi zwracają koszta.

Nie otrzymałeś biletu?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 03 Sie 2013 14:29 

Loty: 1036
Kilometry: 1 600 718
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
klayton napisał(a):
Cytuj:
A te z reguły mają ubezpieczenie że w razie nie otrzymania towaru/nie wykonania usługi zwracają koszta.

Nie otrzymałeś biletu?

a bilet jest towarem czy usługą?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 03 Sie 2013 16:39 

Zbanowany
Bilet jest towarem. Uprawnia do skorzystania z usługi.
A co najwazniejsze - bilet otrzymano i przewoźnik był gotów świadczyć usługę.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 03 Sie 2013 18:03 

Loty: 1036
Kilometry: 1 600 718
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
klayton napisał(a):
Bilet jest towarem. Uprawnia do skorzystania z usługi.
A co najwazniejsze - bilet otrzymano i przewoźnik był gotów świadczyć usługę.

Nie wydaje mi się aby sam bilet był "towarem". Jest dowodem na zakup towaru/usługi. I w tym sensie uprawnia do skorzystania z zakupionej usługi, która nie została wykonana. (Abstrahując od przyczyny nieskonsumowania usługi).
Cytuj:
"A te z reguły mają ubezpieczenie że w razie nie otrzymania towaru/nie wykonania usługi zwracają koszta."
W OWU powinno być wskazane w jakich sytuacjach może nastąpić wspomniany zwrot kosztów.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 06 Wrz 2013 11:56 

Witam serdecznie,
Mam problem.Został zmieniony lot z Rzymu do Modlina z 28.10 na 27.10 br. Zaproponowano mi akceptację nowej daty lub refundacje za bilet.Jednak mam też bilet z Poznania do Rzymu na 26.10.Ten nie uległ zmianie ale całą wyprawę szlag trafił, bo 24h na pobyt w Rzymie jest niesatysfakcjonujący.Niestety dzień 29.10 nie odpowiada nam.Chcemy się ubiegać także o refundację za bilet z Poznania do Rzymu (jednak daty wylotu etc nie zostały zmeinione). Prawdopodobnie byłoby wszystko ok gdyby była jedna rezerwacja na dwa bilety.
Opisałem sytuację w Ryanair przez formularz kontaktowy "Complains" jednak dostałem informacje o zwrocie tylko tego jednego biletu,a nic nie było wspomniane o bilecie z Poznania.

Co mam robić?Czy mam prawo o ubieganie się o zwrot za bilet z Poznania do Rzymu bez jakichkolwiek dodatkowych kosztó z tytułu np. odwołania rezerwacji?

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 06 Wrz 2013 12:12 

Cessure napisał(a):
Witam serdecznie,
Mam problem.Został zmieniony lot z Rzymu do Modlina z 28.10 na 27.10 br. Zaproponowano mi akceptację nowej daty lub refundacje za bilet.Jednak mam też bilet z Poznania do Rzymu na 26.10.Ten nie uległ zmianie ale całą wyprawę szlag trafił, bo 24h na pobyt w Rzymie jest niesatysfakcjonujący.Niestety dzień 29.10 nie odpowiada nam.Chcemy się ubiegać także o refundację za bilet z Poznania do Rzymu (jednak daty wylotu etc nie zostały zmeinione). Prawdopodobnie byłoby wszystko ok gdyby była jedna rezerwacja na dwa bilety.
Opisałem sytuację w Ryanair przez formularz kontaktowy "Complains" jednak dostałem informacje o zwrocie tylko tego jednego biletu,a nic nie było wspomniane o bilecie z Poznania.

Co mam robić?Czy mam prawo o ubieganie się o zwrot za bilet z Poznania do Rzymu bez jakichkolwiek dodatkowych kosztó z tytułu np. odwołania rezerwacji?

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Nic nie wskórasz, bilety te nie są powiązane ze sobą tak jak to jest w liniach tradycyjnych, tak więc odpowiedź ryanair jest wiążąca i ostateczna.
Jest szansa na zmianę powrotu 29.10 z Modlina na Poznań, ja bym jednak spróbował załatwić jeszcze jeden dzień wolnego, gdyż szkoda fajnej wycieczki.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 06 Wrz 2013 12:32, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#53 PostWysłany: 06 Wrz 2013 12:26 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest właśnie cały urok tanich linii, mogą do 2 tygodni przed wylotem zmienić datę i cała dalsza układanka wyjazdowa się sypie.
Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:04 

Tylko to jest podejrzana sprawa z tą zmianą lotu z Rzymu do Modlina.Znalazłem połączenie 20 sierpnia za 48euro dla dwóch osób na poniedziałek, a na stronie RyanAir był okres promocyjny biletów z Rzymu do Modlina za 14.99 euro.Możliwość wykupienia między 3-5 września, które obejmowały daty wylotu od 28.10(!?)Informacje o zmianie dokonania wylotu z Rzymu dostałem 4 września.Wtedy sprawdziłem czy w tej promocyjnej cenie są jeszcze bilety na 28.10.Wychodzi na to, prawdopodobnie, że na promocji się bilety wysprzedały już 3-4go września, a na sam koniec dnia poinformowano mnie o zmianie lotu.
Czy to jest możliwe?Skoro oferta promocyjna opiewała na wyloty od 28.10 no to chyba jest prawdopodobne, że bilety były dostępne, a nie odwołano lot.Wystarczyłoby (he) odszukać osobę , która posiada rezerwację na ten lot z Rzymu do Modlina na 28.10
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:10 

Cessure napisał(a):
Tylko to jest podejrzana sprawa z tą zmianą lotu z Rzymu do Modlina.Znalazłem połączenie 20 sierpnia za 48euro dla dwóch osób na poniedziałek, a na stronie RyanAir był okres promocyjny biletów z Rzymu do Modlina za 14.99 euro.Możliwość wykupienia między 3-5 września, które obejmowały daty wylotu od 28.10(!?)Informacje o zmianie dokonania wylotu z Rzymu dostałem 4 września.Wtedy sprawdziłem czy w tej promocyjnej cenie są jeszcze bilety na 28.10.Wychodzi na to, prawdopodobnie, że na promocji się bilety wysprzedały już 3-4go września, a na sam koniec dnia poinformowano mnie o zmianie lotu.
Czy to jest możliwe?Skoro oferta promocyjna opiewała na wyloty od 28.10 no to chyba jest prawdopodobne, że bilety były dostępne, a nie odwołano lot.Wystarczyłoby (he) odszukać osobę , która posiada rezerwację na ten lot z Rzymu do Modlina na 28.10

Istotne jest to, że obecnie tego lotu nie ma w siatce lotów, jest więcej niż 2-tygodnie do lotu dlatego otrzymałaś taką, a nie inna propozycję od ryanair. Niestety w tanich liniach tak już jest i szkoda zdrowia na nic nie wnoszące rozważania (intensywnie to bym myślał nad przedłużeniem pobytu, bo nie ma innych lotów ryanair z Rzymu do Polski 28.10, jest szansa zmiany 29.10 na Poznań jeśli Ci pasuje)
 PM off  

#56 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Fakt faktem, ze pewnie cos im sie tam w siatce lotow pozmienialo i teraz zamiast w poniedzialki beda latac w niedziele. Ten lot 28.10 sie nie odbedzie, wiec mozesz albo wrocic 27.10 albo sprawdzic czy 28-29.10 leci jakis samolot z Rzymu do Polski i zmienic rezerwacje na inne lotnisko przylotu

#57 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:17 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Ubezpieczenie jeszcze raz ubezpieczenie

#58 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ewentualnie poszukaj lotów z innych części wloch + tani bilet na pociąg.

#59 PostWysłany: 06 Wrz 2013 13:21 

Magaa napisał(a):
Cytuj:

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Fakt faktem, ze pewnie cos im sie tam w siatce lotow pozmienialo i teraz zamiast w poniedzialki beda latac w niedziele. Ten lot 28.10 sie nie odbedzie, wiec mozesz albo wrocic 27.10 albo sprawdzic czy 28-29.10 leci jakis samolot z Rzymu do Polski i zmienic rezerwacje na inne lotnisko przylotu

dzwoniąc na infolinię ryanair, w zależności na kogo się trafi taka zmiana jest możliwa (patrz likwidacja lotów z Wrocławia do Zadaru i zmiana np. na Maltę, w zależności kiedy i z kim rozmawiali różne zmiany udało się ugrać) - w tym przypadku zaproponowali zmianę na 27.10, ale mają też lot 29.10
 PM off  

#60 PostWysłany: 06 Wrz 2013 19:10 

Dziękuje wszystkim za pomoc i porady.
Otrzymałem wiadomość zwrotną od obsługi klienta z UK, że powinienem się skontaktować z polskim numerem telefonu.Trochę śmieszne, bo dzwoniąc uprzednio do polskiej obsługi klienta na 703-XXX-XXX i wydając 36zł na połączenie doradzono mnie bym skontaktował się poprzez formularz zażaleń z UK.Śmiech!
Niestety obydwie daty odpadają.Teraz widzę, że na 27 jest jedno wolne miejsce za 19euro z Rzymu do Modlina (okazja dla was, bo na piątek (25)jest lot z Chopina do Rzymu za 96zł - 3miejsca.Dla jednej osoby weekend w Rzymie za 180zł!
Dostałem ponowne zawiadomienie o zmianie i prośbie o akceptacje.Poczekam co będą mi mieli do powiedzenia jak nie będzie możliwości zmiany na 27, bo może ktoś wykupi to ostatnie miejsce.Nie mam zamiaru już dzwonić na infolinie.
Dzięki jeszcze raz!

PS:Napisze jeszcze do kopp@ulc.gov.pl lub do nich zadzwonie. Może oni coś doradzą.Zawsze warto spróbować.Piona!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości