Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Lip 2013 10:19 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 51.7%
niebieski
ze stolicy Brunei chcialbym dostać się wodolotem do Kota Kinabalu. Szukam bardziej precyzyjnych informacji na ten temat.
- jak dostać się z Bander Seri Begawan do przystani (gdzie ona jest i jak daleko)
- godziny w jakich można się załapać
Potem zdaje się przesiadka na wyspie Labuan
- czy tam można bez rezerwacji złapać jakąś kwatere na noc ?
Nastepnie wodolot do KK i czym dostać się do lotniska Kota Kinabalu ?

będę wdzieczny jak ktoś na jakieś precyzyjne informacje bo znalazłem tylko zdawkowe. Może ktoś przebył tę drogę i zechce się podzielić, udzielić wskazówek.

i jeszcze pytanko czy w Brunei wymagają aby mieć nocleg zarezerwowany na pobyt ?
i czy da się przekimać na tym lotnisku bo przylot nam w śrdku nocy o 01:40 AM

z gory dziękuje za podpowiedzi bądź jakieś linki do bardziej szczegółowych realcji

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 05 Lip 2013 10:26 

złoty
Nie ma problemu ze spaniem na tym lotnisku.
Leciałem z Manili i miałem lądowanie około 3 i nie było najmniejszego problemu z przespaniem się do 7 na łączonych siedzeniach w pomieszczeniu przy wejściu do korytarza biegnącego do wyjścia z terminala.
Jeżeli chodzi o wodolot to o nim słyszałem ale nie korzystałem
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lip 2013 10:46 

HON fly4free
W Brunei nie trzeba okazywać rezerwacji noclegu, nie ma tez żadnych innych pytań, wypełnia się jedynie deklarację imigracyjną. Co do przejazdu do Kota Kinabalu, o ile nie zależy ci konkretnie na płynięciu, to warto rozważyć przelot (zwłaszcza że już będziesz jak rozumiem od razu na lotnisku) - jest kilka lotów dziennie między BDB i KK - Royal Brunei Airlines i MAS Wings - bardzo często sę promocje i można trafić bilet poniżej 200 zł. Biorąc pod uwagę czas potrzebny do przepłynięcia, cenę wodolotu i komplikacje z dojazdem przelot nawet jeśli droższy, jest zdecydowanie szybszym i wygodniejszym sposobem dotarcia do KK. Lot w praktyce trwa ok. 25 minut, na wodolot potrzebujesz cały dzień łącznie z logistyką.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lip 2013 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 51.7%
niebieski
@walerek - dzięki za info o lotnisku (nocleg już mam) :-)

@marek2011 - również dziękuje za wskazówki i sugestie. Dobrze wiedzieć, że jest jakaś alternatywa.
Temat wodolotu bede drążył dalej bo bo akurat nie przeszkadza mi, że starcę cały dzień na te opcję (będzie poprostu coś innego w tych podróżach po Azji, a poza tym chciałbym przenocować może na wyspie Labuan. Nie żeby na siłe ale jak się coś wyklaruje / wyjaśni to czemu nie. Poza tym z lotniska i tak się muszę ruszyć bo przecież choćby plac sułtana do obejrzenia jest :-)

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lip 2013 14:43 

HON fly4free
Pałac sułtana jest niedostępny, zdaje się otwierają go, jeśli w ogóle, to tylko na specjalne okazje. Można go zobaczyc z daleka np. pływając motorówką po rozlewiskach ok. 1-2 kilometrów za BSB. W stolicy można natomiast zobaczyć muzeum pełne prezentów, które sułtan otrzymał w czasie wizyt zagranicznych itp. Jest darmowe, jedyna niedogność, to trzeba po nim chodzić bez butów (zimne posadzki, klimatyzacja puszczona na maxa brrr ;-) )
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Wrz 2014 21:52 

Co do lotniska nie wiem ale niedaleko meczetu jest fajny homestay za 20$. Z dworca autobusowego z centrum jeździ co godzinę autobus do portu. Nie pamiętam godzin ale jest tych łódek kilka. Pamiętam że nie zdążyłem na 8.00 to była następna jakoś o 9.00. Jak przypłyniesz na Labuan to jakoś za godzinę jest do Kota Kinabalu. Jest jeszcze autobus przez góry Lawas.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Mar 2015 10:16 

Wodolot z Labuan do Kota Kinabalu to bylo moje najgorsze przezycie podczas calej wyprawy po Azji. Nigdy nie widzialem tylu naraz wymiotujacych ludzi dokola. Bedac niestety jednym z nich...
dj3500 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 11 Paź 2015 17:15 

srebrny
Da sie lądem przejechac i przekroczyc granice z Kota Kinabalu do Brunei?
I czy ktos jechal ta droga i czy w ogole warto?!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Sty 2016 17:23 

srebrny
KrystianZ napisał(a):
Wodolot z Labuan do Kota Kinabalu to bylo moje najgorsze przezycie podczas calej wyprawy po Azji. Nigdy nie widzialem tylu naraz wymiotujacych ludzi dokola. Bedac niestety jednym z nich...

Zapraszam do Birmy, tam od ruszenia autobusu wiekszosc lokalsow wymiotuje, kierowca sie nawet nie zatrzymuje. Wszyscy do torebek, a jak sie przelewa, to za okno :D
Nie przeszkadza, to im w kontunuowaniu spozywania posilkow i co tylko im w rece wpadnie. Choc nie jestem wrazliwy, to po pewnym czasie, zaczelo mi byc niedobrze, od zapachow rozchodzacych sie w upale po autobusie.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Kwi 2016 22:56 

niebieski
Ja mam z goła inne doświadczenia. Marzec 2016.
Płynąłem promem z KK na Labuan i kolejnym do Serasa Ferry Terminal (miejsce gdzie do Brunei przybija prom z Labuan).
Na obu odcinkach spokojnie, nikt nie wymiotował, wszyscy grzecznie, ktoś tam piwko (Labuan to strefa wolnocłowa), ktoś tam śpi, generalnie jak u Barei. Na promie możesz kupić jakieś napoje, chipsy, goście chodzą z wózkem jak w samolocie.
Kantor po wyjściu z terminala zamknięty, ktoś wyszedł niby na chwilę, została tylko tabela kursów wymiany (średnio korzystna).
Bus (na wprost po wyjściu z budynku z kontrolą paszportową; bus na ok 12 osób) tak jakby czekał na przpływających tym promem. Po lokalsów przyjechała rodzina, w busie my, para Szwajcarów i jeszcze jedna osoba.
Bilet do centrum 1 BND, jak nie masz to zamienne na 1 USD. Średnio korzystne, ale wyjścia nie ma, problemów też nie. Warto mieć drobne USD.
Generalnie podróż może nie szybka, ale łatwa i bezproblemowa. Rano z KK, popołudnie w BSB.
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości