Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:02 

Witam,

Szkoda ze moja poprzednia wiadomosc wyladowala w koszu bo chcialam dowiedziec sie paru rzeczy:

- Skoro ktos zaplaci za nas kradziona karta kredytowa, zanim ja zaplace delikwentowi pieniadze, nie moge tego sprawdzic?
- Koles do przelewu ma mi podac konto bankowe z imieniem i nazwiskiem, zaoferowal nawet ze pieniadze moge mu przelac po odbytym locie.

Sledzilam poprzednie posty, ale glownie byla mowa o voucherach ktore byly kupowane kradzionymi kartami, ja mam do czynienia z inna sytuacja.

Mod:
KAŻDA TAKA SYTUACJA POWINNA POWODOWAĆ ZAPALENIE SIĘ CZERWONEJ LAMPKI I NIE BRANIA UDZIAŁU W TAKIM PROCEDERZE.
NA 99,99% KTOŚ KTO OFERUJE TAKI SPOSÓB ZAKUPÓW JEST OSZUSTEM- ZŁODZIEJEM !! NAJPRAWDOPODOBNIEJ MA DOSTĘP DO KRADZIONYCH KART!!
NAJLEPSZYM ROZWIĄZANIEM BYŁOBY ZGŁOSZENIE ZAWIADOMIENIA NA POLICJI O MOŻLIWOŚCI POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA! MOŻNA TO ZROBIĆ NAWET MAILOWO. uczestnicząc w takim procederze możemy odpowiadać za paserstwo

Gaszpar
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:10 

niebieski
Ale o co cho?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
- Koles do przelewu ma mi podac konto bankowe z imieniem i nazwiskiem, zaoferowal nawet ze pieniadze moge mu przelac po odbytym locie.

Czyli klasyczny przykład. Nikt normalny nie kupi obcej osobie biletu i będzie czekać nie wiadomo ile na przelew. Gościu ma jakieś lewe karty i on nic nie traci nawet jak mu nie zapłacisz.

Tamten temat wylądował w koszu, ponieważ takie akcje były wałkowane tutaj nieraz. Lubimy różnego rodzaju tricki obniżające ceny, fat fingery czy error fare, ale są pewne granice, w szczególności, że można samemu na tym ucierpieć.

Ten temat może zostać, przenoszę tylko do działu o płatnościach, ale tamten zostaje w koszu.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:13 

Nie mozna sprawdzic tego czy platnosc byla dokonana lewa karta?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:24 

silverlining napisał(a):
Nie mozna sprawdzic tego czy platnosc byla dokonana lewa karta?

Nie, dopiero jak karta zostanie zablokowana przez bank wtedy też blokowane są bilety lotnicze opłacone tą kartą. Proceder niczym się nie różni od tego opisanego z voucherami.
 PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:26 

No ok, rozumiem, ale skoro koles oferuje mi ze moge zaplacic po odbytym locie, to zaklada ze polece, bo wtedy nie dostanie zadnych pieniedzy?
Zastanawialam sie czy moga takie przekrety robic np. pracownicy Ryanaira ktorzy maja mozliwosc grzebania w systemie?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:32 

silverlining napisał(a):
No ok, rozumiem, ale skoro koles oferuje mi ze moge zaplacic po odbytym locie, to zaklada ze polece, bo wtedy nie dostanie zadnych pieniedzy?
Zastanawialam sie czy moga takie przekrety robic np. pracownicy Ryanaira ktorzy maja mozliwosc grzebania w systemie?

Nie wiem kto i dlaczego się z tobą skontaktował by kupić bilety lotnicze. Generalnie jak chcesz być pewny, że polecisz to kupuj za pomocą kart płatniczych znanych Ci osób - cała reszta jest dziwna i śmierdzi na odległość. Zrobisz jak uważasz, ale można np. nie wrócić z dalekich wakacji bo cię nie wpuszczą na pokład, a co się zdarzyło przy voucherach w każdym bądź razie do samego końca stres gwarantowany.
 PM off  

#8 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:36 

Nikt sie ze mna nie skontaktowal, znalazlam ogloszenie czlowieka na portalu, ktory oferuje tansze bilety. Wyglad ato nastepujaco:
- mowisz mu lot
- on bukuje 2 tyg przed
- podaje ci numer, odprawiasz sie
- wysylasz kase na podane konto
- Znizka wynosi okolo 30-40%.

Wysylalam do niego kilka zapytan i z ciekawosci chcialam sie dowiedziec czy mial ktos do czynienia z czyms podobnym. Jak mowie, znalazlam temat ale byl on o voucherach.
Jako ze powiedzial ze moze zalatwic bilety tylko Ryanaira zaczelam sie zastanawiac czy moze np. nie jest to pracownik, niekoniecznie "oszust".
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:43 

Kluczowy jest tu warunek rezerwacji "on bukuje 2 tyg przed" - po doświadczeniach z voucherami STANOWCZO ODRADZAM (sprawdź po numerze ip skąd się loguje i wysyła e-maile jak to zrobić poszukaj w google)
 PM off  

#10 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:45 

Czyli im pozniej to znaczy ze przekret? Ok, sprawdze i sie odezwe. Dzieki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Lip 2013 11:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, takie ograniczenia mają na celu to by prawowity właściciel karty nie zdążył się zorientować, zablokować karty i doprowadzić do anulowania biletów.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Lip 2013 11:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 582 622
Krajów: 59 / 27.6%
Najlepsze będzie jak polecisz gdzieś, zaś w czasie, gdy ty plażujesz/zwiedzasz Ryanair zorientuje się że płatność była lewymi kartami i zablokuje lot powrotny. Wtedy będzie cię bolało finansowo. Oj... bardzo.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Lip 2013 12:08 

Kolego "silverlining" jeżeli wiesz, że karta jest kradziona to może powinieneś udać się do odpowiednich służb i zgłosić sprawę?
Dlaczego? bo może kiedyś Ty lub Twoi bliscy stracą kartę/dokumenty. Uwierz mi, utrata dokumentów, szczególnie za granicą to nic przyjemnego. Byłem w takiej sytuacji i mimo, że dużo kasy nie straciłem to więcej kosztowało mnie odwiedzanie kolejnych instytucji naszego kochanego kraju.

Jakie konsekwencje mogą grozić w przypadku zakupu czegokolwiek kradzioną kartą? Odpowiedź pod linkiem "http://pl.wikipedia.org/wiki/Paserstwo".
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Lip 2013 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
KAŻDA TAKA SYTUACJA POWINNA POWODOWAĆ ZAPALENIE SIĘ CZERWONEJ LAMPKI I NIE BRANIA UDZIAŁU W TAKIM PROCEDERZE.
NA 99,99% KTOŚ KTO OFERUJE TAKI SPOSÓB ZAKUPÓW JEST OSZUSTEM- ZŁODZIEJEM !! NAJPRAWDOPODOBNIEJ MA DOSTĘP DO KRADZIONYCH KART!!
NAJLEPSZYM ROZWIĄZANIEM BYŁOBY ZGŁOSZENIE ZAWIADOMIENIA NA POLICJI O MOŻLIWOŚCI POPEŁNIENIA PRZESTĘPSTWA! MOŻNA TO ZROBIĆ NAWET MAILOWO. uczestnicząc w takim procederze możemy odpowiadać za paserstwo

A tak po ludzku musimy zdawać sobie sprawę, że lecimy czyimś kosztem bo czyjeś te karty są!

Był przypadek omawiany na Forum praktycznie identycznego oszustwa. Kilkanaście osób skusiło się na takie rozwiązanie.
sam kupowałem nowe bilety z kanarów gościowi, który utknął tam z rodziną (4 albo 5 osób) bo nie wpuścili go już na lotnisku na pokład!
poleciał a nie mógł wrócić. Poleciał "okazyjnie" a wrócił Ryanairem w biznesie - oczywiście chodzi o cenę

#15 PostWysłany: 01 Lip 2013 13:25 

Rafal - nie wiem czy karta jest kradziona. Koles oferuje mi sprzedaz biletow taniej, podejrzewam ze moze byc to kradziona karta, ale nie jestem pewna. Stad moje pytania - czy np. da sie sprawdzic i czy ktos moze "legalnie" oferowac takie obnizki cen.

Planuje podrozowac w jedna strone do Polski - wiec ryzyka nie mam ze utkne gdzies bez mozliwosci powrotu.

Chyba kazdy rozwaza tansze opcje jak jest taka mozliwosc, jestesmy ludzmi a ja sie pytam.

Powtorze raz jeszcze - domyslam sie jedynie ze taka operacja moze byc robiona kradziona karta ale nie jestem pewna 100%. jakby bylo inaczej nie zadawalabym pytan.

Dzieki za wasze posty
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Lip 2013 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 187
Kilometry: 302 324
Krajów: 43 / 20.1%
Zbanowany
Image
tak wygląda bilet kupiony z voucherem.

#17 PostWysłany: 01 Lip 2013 14:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
Wntl, a czy w przypadku płacenia kartą zwalniającą z opłaty administracyjnej RCP - w pozycji opłata administracyjna było 0 czy była podana a faktycznie kwota płatności była niższa?

było 0
to czym płacą widać po tym co jest w pozycji "numer karty"; VO to voucher

#18 PostWysłany: 01 Lip 2013 14:23 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Czyli ktoś kto oferuje bilety 30-40% taniej - powinno dać do myślenia.

Ile można oszczędzić na biletach w FR? 300, 400 zł? Chyba nie warto. Ludzie kupują wakacje all inclusive 2 tygodnie w Turcji za 800 zł, a później dziwią się, że biuro podróży zbankrutowało, albo ich oszukało... Litości.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Lip 2013 17:37 

Anonymous napisał(a):
Kluczowy jest tu warunek rezerwacji "on bukuje 2 tyg przed" - po doświadczeniach z voucherami STANOWCZO ODRADZAM (sprawdź po numerze ip skąd się loguje i wysyła e-maile jak to zrobić poszukaj w google)

Sprawdzilam IP - California, US
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Lip 2013 18:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
czyli prawdopodobnie używa maskowania prawdziwego IP

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: terrop oraz 0 gości