Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: LOT i jego Berlin TXL
#1 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:41 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
Prośba o radę doświadczonych i tych znających LOT.
LOT podobno zawiesił loty do Berlina. Ja mam kupione i widniejące w systemie rezerwacyjnym bilety na kwiecień 2014. Tak się złożyło, że wyhaczyłem sobie teraz inną fajną ofertę w tym czasie i wstrzymuję się z kupnem... bo nie wiem, co będzie z tym Berlinem? Kasa zostanie zwrócona, czy może przywrócą? W obliczu lepszego wyjazdu w pupie mam już ten Berlin i chętnie bym go oddał. :)
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 01 Lip 2013 09:49 

HON fly4free
W przypadku anulowania rejsów przewoźnik odda ci pełną kwotę za bilet. Zadzwoń do LOTu, zapytaj co z rezerwacją i gdy otrzymasz potwierdzenie, że została / będzie anulowana poproś o zwrot za bilet. Otrzymasz go w ciągu kilku dni na kartę. Jeśli robiłeś rezerwacje przez pośrednika, muisz skontaktować się z nim.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lip 2013 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Krajów: 8 / 3.7%
marek2011 napisał(a):
W przypadku anulowania rejsów przewoźnik odda ci pełną kwotę za bilet. Zadzwoń do LOTu, zapytaj co z rezerwacją i gdy otrzymasz potwierdzenie, że została / będzie anulowana poproś o zwrot za bilet. Otrzymasz go w ciągu kilku dni na kartę. Jeśli robiłeś rezerwacje przez pośrednika, muisz skontaktować się z nim.

Dzwoniłem do LOTu wczoraj, koleżka poprosił numer rezerwacji, sprawdził, powiedział, że wszystko jest ok - nie widzi nic złego.
Ja mówię, że zawieszone loty do Berlina są... to on się niebywale zdziwił i w ten sposób nic nie załatwiłem. :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Lip 2013 10:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Widać, że nawet pracownicy LOT-u lub pracujący na zlecenie LOT nie nadążają za nową strategią firmy i zmianami w siatce.

Też mam kupiony lot do Berlina, skąd dalej do Lizbony. Ale w moim wypadku zawsze mogę pojechać tam samochodem. Rezerwacja rzeczywiście dalej widnieje jako potwierdzona.

#5 PostWysłany: 01 Lip 2013 10:25 

HON fly4free
No cóż, informacja o likwidacji TXL nie dotarła jeszcze na wszystkie piętra przy 17 stycznia :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Lip 2013 10:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszyscy dobrze wiedzą o zawieszeniu a nawet anulowaniu TXL ale po co informować pasażerów juz teraz skoro można zyć na nieoprocentowany kredyt :) Biznes jest biznes :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Lip 2013 10:31 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Ja dzwoniłem w sobotę w zwizku z Berlinem, bo też mam rezerwację. Konsultant powiedział, że w systemie wszystkie rezerwacje na razie widnieją jako zawieszone i przez to nie można ich jeszcze przebookować. Pod koniec tygodnia z zawieszonych mają je anulować i wtedy będzie można zmieniać oraz zwracać pieniądze. Otrzymałem informację, żeby kontaktować się w okolicach czwartku/piątku w tym tygodniu.

#8 PostWysłany: 01 Lip 2013 11:51 

No dobra a na co można zmieniać ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lip 2013 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Z tego co mi powiedział konsultant to zmieniać będzie można na tą samą trasę, czyli do Berlina pradowpodobniej na Lufę lub innych ze *A.

#10 PostWysłany: 01 Lip 2013 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
panprofesor82 napisał(a):
Wszyscy dobrze wiedzą o zawieszeniu a nawet anulowaniu TXL ale po co informować pasażerów juz teraz skoro można zyć na nieoprocentowany kredyt :) Biznes jest biznes :)

+1.

#11 PostWysłany: 16 Lip 2013 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Coś się chyba zaczyna dziać w temacie. Dostałem dziś takiego maila:
Cytuj:
Ten email dotyczy rezerwacji – XXXXXXXX -.
Uprzejmie informujemy, iż linie lotnicze anulowały połączenie na trasie WAW - TXL - WAW
Jesteście Państwo uprawnieni do pełnego zwrotu za zakupiony bilet.
Uprzejmie prosimy o jak najszybszy kontakt odpowiadając na ten email, abyśmy mogli przystapić do anulacji.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Lip 2013 11:07 

niebieski
Też dostałem podobnego maila.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Lip 2013 13:28 

Ale czy to nie jest surwy**** ze strony tripsta ? Przecież klientom przysługuję przebookowanie na lot innego operatora a nie zwrot kasy ?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Lip 2013 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
nie każdy o tym wie i sporo ludzi weźmie zwrot pewnie...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Lip 2013 13:33 

Zbanowany
niebieski
Dzwońcie bezpośrednio do LOT - 225779572 i później bodajże '3'.
Przebukują Was bez problemu na podstawie numeru rezerwacji (najczęściej via DUS lub MUC)
Na Tripstę nie ma co liczyć w takich przypadkach...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Lip 2013 13:36 

No właśnie to mi się bardzo nie-podoba,
Rozumiem, ze można się powoływać na takie regulacje ?

Zwrot pieniędzy lub zapewnienie alternatywnego środka transportu
Jeśli odmówiono Ci przyjęcia na pokład, Twój lot został odwołany lub sprzedano więcej biletów niż miejsc w samolocie, linie lotnicze muszą:

zorganizować Ci podróż do punktu docelowego porównywalnym alternatywnym środkiem transportu, albo
zwrócić Ci koszty biletu oraz, w stosownych przypadkach, zapewnić Ci bezpłatny transport do portu lotniczego, z którego wyruszyłeś(-aś).
W przypadku znacznego opóźnienia o co najmniej 5 godzin masz również prawo domagać się zwrotu pieniędzy (ale jeśli przyjmiesz zwrot kosztów, linie lotnicze nie muszą już zapewniać Ci dalszej pomocy ani organizować dalszej podróży).

Linie lotnicze muszą poinformować Cię o Twoich prawach oraz o przyczynie znacznego opóźnienia (ponad 2 godziny lub ponad 4 godziny w przypadku tras o długości ponad 3 500 km) lub odwołania lotu czy też odmowy wpuszczenia Cię na pokład.

http://europa.eu/youreurope/citizens/tr ... dex_pl.htm
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lip 2013 18:50 

niebieski
viewtopic.php?f=181&t=32117&p=262328#p262328

(informacja o możliwości przebookowania również na bezpośredni AirBerlin)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 18 Lip 2013 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
możliwości są cztery:
- zwrot
- wcześniejszy rejs LOTem (chyba do końca lipca latają)
- zmiana na AirBerlin (ale tu konkretne taryfy potrzebne są więc ciężko złapać)
- zmiana na LH via MUC/DUS/FRA

Agencyjne rezerwacje Tripsty czy inne również bez problemu zmienicie w Call Center LOTu
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 18 Lip 2013 19:35 

niebieski
Bez problemu udało mi się zmienić na AirBerlin.
Porównując ze stroną AirBerlin konsultant zaproponował mi loty, które były dostępne w taryfie JustFly.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Lip 2013 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Na stronie lotu też już mam informację o braku połączenia.
Zastanawia mnie sprawa tego typu, czy mogę zmienić datę wylotu/przylotu o +/- 1 dzień?
Jeśli oferują mi lot z międzylądowaniem to rozumiem, że nie mogę tam wysiąść?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości