Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Cze 2013 22:00 
Awatar użytkownika

Lecę jutro z żoną i synem Lotem. Jestem już odprawiony, ale mamy 3 bagaże rejestrowane.
W związku z tym że lecimy bardzo wcześnie i chciałbym zminimalizować konieczny czas na procedury lotniskowe (szczególnie że
leci z nami dziecko), czy możliwe jest iż sam udam się do drop off i nadam 3 bagaże (swój, żony i dziecka), a oni pójdą prosto
do kontroli bezpieczeństwa? Oczywiście dokumenty muszą mieć ze sobą, więc stąd moja wątpliwość czy mi się to uda, czy nie?

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 21 Cze 2013 22:32 

Zbanowany
Sam do dropa nie możesz pójść ze wszystkimi bagażami, bo teoretycznie każdy pasażer może nadać tylko swój własny bagaż (względy bezpieczeństwa), więc musiałbyś powiedzieć, że wszystkie bagaże należą do Ciebie, a to by przekroczyło twój limit bagażu. (chyba że masz jakąś kartę *A, która da Ci dodatkowy limit).
Za to w Locie jest wydzielony checkin (221) "special assistanse" przeznaczony m.in. do odprawy rodzin. Ale mimo wszystko lepiej wcześniej odpraw się samemu przez internet, żeby sobie zaklepać miejsca razem, bo na lotnisku różnie z tym bywa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Cze 2013 22:39 
Awatar użytkownika

niebieski
warsawfan napisał(a):
Ale mimo wszystko lepiej wcześniej odpraw się samemu przez internet, żeby sobie zaklepać miejsca razem, bo na lotnisku różnie z tym bywa.

Baton napisał(a):
Lecę jutro z żoną i synem Lotem. Jestem już odprawiony [...]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Cze 2013 22:46 
Awatar użytkownika

No to trochę niefajnie z tym co piszesz bo z tego wynika że mój 5 letni syn będzie musiał czekać w kolejce do dropa...
Może będę miał szczęście i to zajmie 5 minut, ale z tego co wiem co się dzieje teraz na Okęciu to będzie bliżej 15, potem kolejne 20 do kontroli bezpieczeństwa... a ponoć latanie to szybki środek transportu ;)

#5 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:22 

Wejdż jeszcze raz na swoją rezerwację i dodaj wspópasażerów (żonę i syna) aby się odprawić.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:24 

W razie czego możesz anulować odprawę swoją i odprawić się jeszcze raz z żoną i dzieckiem
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:27 
Awatar użytkownika

dentart napisał(a):
Wejdż jeszcze raz na swoją rezerwację i dodaj wspópasażerów (żonę i syna) aby się odprawić.

Napiszę drugi raz + jeden raz admin napisał: my jesteśmy odprawieni, odprawa to nie problem. Problemem są bagaże rejestrowane które
i tak trzeba nadać w dropie albo zwykłym checkinie (zależy co będzie otwarte i jakie kolejki). Chciałbym ten problem rozwiązać w zaproponowany sposób: ja idę z 3 bagażami do dropa, a żona z synem do kontroli bezpieczeństwa od razu, ale coś widzę że się tak nie będzie dało...

#8 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:29 

Zbanowany
Baton napisał(a):
Lecę jutro z żoną i synem Lotem. Jestem już odprawiony [...]
[/quote]
O nie zauważyłem :) Niech zostanie dla potomnych...

Kolego Baton, podczas szczytu szybciej, niż w dropie powinno być we wspomnianym przeze mnie stanowisku "special assistance" (prowadzi tam oddzielna kolejka). Chyba że będą się tam wpychać spóźnieni pasażerowie z klasy ekonomicznej, a obsługa nie będzie ich odsyłać i będzie ich tam odprawiać.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:32 

Z małym dzieckiem często można wejść bez kolejki, obsługa często kieruje do osobnego stanowiska
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:33 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego Baton, podczas szczytu szybciej, niż w dropie powinno być we wspomnianym przeze mnie stanowisku "special assistance" (prowadzi tam oddzielna kolejka). Chyba że będą się tam wpychać spóźnieni pasażerowie z klasy ekonomicznej, a obsługa nie będzie ich odsyłać i będzie ich tam odprawiać.

Dzięki, będę próbował. Wylot mam o 7.30, wystarczy jeśli pojawimy się na lotnisku o 6.15? Lot krajowy...

#11 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:38 

Zbanowany
Przez przypadek usunąłem swój ostatni post:
Jeżeli chodzi o kolejkę do security, to jest tam dostępna oddzielna ścieżka właśnie m.in. dla pasażerów podróżujących z małymi dziećmi, która omija cały system kolejkowania. Osoby, które sprawdzają karty pokładowe przed wejściem do kontroli powinni Ci wskazać i otworzyć tą kolejkę.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Cze 2013 23:40 

Zbanowany
Przewoźnik co prawda zaleca dwie godziny przed odlotem :D, ale jak masz lot o 7.30, a będziesz o 6.15 (i to jeszcze odprawiony) to to powinno wystarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Cze 2013 00:38 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
5 latka raczej trudno zaliczyc do malych dzieci.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Cze 2013 01:19 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
mrowka napisał(a):

Duze to-to tez nie jest. A juz na pewno nie jest cierpliwe :)

#15 PostWysłany: 22 Cze 2013 07:32 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
sawiet napisał(a):
mrowka napisał(a):

Duze to-to tez nie jest. A juz na pewno nie jest cierpliwe :)

Całe życie przed nim, żeby się tego nauczyć. Rozumiem 2-3-latka niewyspanego o poranku, ale 5 lat to stary chłop.
Sam mam dzieci i trzeba wcześniej o tym porozmawiać, przedstawić jak to będzie wyglądało, pokazać alternatywę jazdy samochodem 1-2 dni.
Ale nie o tym miało być, ja proponuję, posadzić rodzinkę na ławeczce i zaprosić do kolejki w ostatniej chwili.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Cze 2013 09:01 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Baton napisał(a):
No to trochę niefajnie z tym co piszesz bo z tego wynika że mój 5 letni syn będzie musiał czekać w kolejce do dropa...
Może będę miał szczęście i to zajmie 5 minut, ale z tego co wiem co się dzieje teraz na Okęciu to będzie bliżej 15, potem kolejne 20 do kontroli bezpieczeństwa... a ponoć latanie to szybki środek transportu ;)

To chyba jakiś żart, 15-20 minut to żadne czekanie, no i nie wiem dlaczego 5 letnie dziecko nie może stanąć paręnaście minut w kolejce. To samo dotyczy dorosłych albo nie bardzo znacie realia dzisiejszych podróży lotniczych albo się w du... poprzewracało. Przyjedzie trochę wcześniej i po kłopocie. I proponuje trochę wyluzować wkońcu to wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 22 Cze 2013 09:28 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
noyle napisał(a):
[...]
I proponuje trochę wyluzować wkońcu to wakacje.

Myślę, że innym też by się to przydało 8-)

#18 PostWysłany: 22 Cze 2013 11:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Pabloo napisał(a):
noyle napisał(a):
[...]
I proponuje trochę wyluzować wkońcu to wakacje.

Myślę, że innym też by się to przydało 8-)

No ale to święta prawda... 15 minut snu więcej nikogo nie zbawi, a ile stresu mniej... Poza tym można wcześniej iść spać.

BTW - który lot krajowy startuje z Okęcia o 7:30? Nie kojarzę żadnego...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Cze 2013 11:21 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
dmirstek napisał(a):

BTW - który lot krajowy startuje z Okęcia o 7:30? Nie kojarzę żadnego...

Może to czas boardingu? Bo 7:45 jest RZE
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Cze 2013 11:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Właśnie jestem na okęciu z dzieckiem w wózku 3 letnim. Do checkin Ryanair czekaliśmy ok. 20 min. aby okleić wózek. Do security jest oddzielne przejście dla niepełnosprawnych i wózków, więc ominęliśmy bardzo długą kolejkę. Do checkin lotów czarterowych ogromne kolejki.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: BooBooZB oraz 3 gości