Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: 4-5 dni w Bergamo
#41 PostWysłany: 07 Cze 2013 11:36 

mashacra napisał(a):
pastaonfire napisał(a):
tzw. podatek miejski (nasza "opłata klimatyzacyjna")

Klimatyczna? ;)

Dokładnie tak ;-)

nameteH napisał(a):
no to bardzo dziwne co piszesz bo na stronie trenord (główny operator kolejowy w lombardii) dalej te pociągi jeżdżą ale być może tu chodzi o jakiś chwilowy remont linii wiec stad ten autobus na tym odcinku

Tak, dojechać można w dalszym ciągu i w dalszym ciągu kupujemy w Bergamo bilet do Lecco. Jednak od 1.06. na trasie jest remont i podróż odbywa się pociągiem-autobusem-pociągiem, a nie tylko pociągiem, jak było jeszcze do niedawna.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#42 PostWysłany: 09 Cze 2013 23:33 

Czy ta przesiadka na autobus znacząco wydłuża przejazd? Za 1,5 tygodnia jadę do Bellano z Bergamo, Trennord wskazuje przesiadkę w CALOLZIOCORTE OLGINATE. Czasu tylko 16 minut na przesiadkę więc jeżeli jest kombinacja z autobusem zaczynam mieć obawy, zwłaszcza że to ostatni kurs tego dnia (start z Bergamo o 21:08).
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Cze 2013 00:15 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
fatboy-slim napisał(a):
Czy ta przesiadka na autobus znacząco wydłuża przejazd? Za 1,5 tygodnia jadę do Bellano z Bergamo, Trennord wskazuje przesiadkę w CALOLZIOCORTE OLGINATE. Czasu tylko 16 minut na przesiadkę więc jeżeli jest kombinacja z autobusem zaczynam mieć obawy, zwłaszcza że to ostatni kurs tego dnia (start z Bergamo o 21:08).

to mówisz/pokazujesz na migi konduktorowi(tylko musisz go znaleźć!) że masz potem przesiadkę i jak trzeba będzie to poczekają.

#44 PostWysłany: 10 Cze 2013 07:50 

fatboy-slim napisał(a):

16 min. na przesiadkę, moim zdaniem, spokojnie wystarczy. Jechałam do Lecco (przez Cisano i Caloziocorte) 4 razy i za każdym razem komunikacja zastępcza była bardzo dobrze zorganizowana, tzn. wysiadasz z 1-go pociągu i już czeka na Ciebie autokar, wysiadasz z autokaru - konduktor woła wszystkich do pociągu i głośno krzyczy kierunek jazdy ;) (jak widać mają na uwadze to, że nie każdy mówi po włosku).
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 10 Cze 2013 08:14 

niebieski
Nieeeee nooooo.... znowu robią tam remont?!?!? W zeszłym roku przechodziłem przez to samo, tyle że był po prostu autobus zastępczy Bergamo - Lecco. Teraz to jest bardziej skomplikowane? Znowu wybieram się nad Como i widzę że znowu będzie mnie to kosztowało czas w autobusach i pociągach ;/

PS. Milano PORTA Garibaldi.

#46 PostWysłany: 10 Cze 2013 08:57 

niebieski
czy ktoś wie jak długo potrwa remont na tym odcinku ? i czy dotyczy to tylko odcinka bergamo-lecco czy tez jakiegos fragmentu na trasie lecco-colico również?
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Cze 2013 22:40 

Witam Jechałem trasą Bergamo - Lecco - Varenna wczoraj i wszystko odbyło się bez przesiadek do autobusów zastepczych. Pozdrawiam i polecam wejście na zamek w Vezio ( 15 minut piechotą z Varenny, a widoki śliczne:)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 12 Cze 2013 08:39 
Awatar użytkownika

Loty: 932
Kilometry: 1 174 520
Krajów: 104 / 48.6%
niebieski
Wybieram sie poczatkiem lipca takze super wiadomosc, czyli remont zakonczony? Mozna jakies zdjecie z widokiem z zamku? Po ile bilety na zamek?

#49 PostWysłany: 12 Cze 2013 20:42 

Bilet normalny 4e, studencki 3e

Załączniki:
SDC12840 - Kopia_zmniejszacz-pl_699268.jpg
SDC12840 - Kopia_zmniejszacz-pl_699268.jpg [ 65.65 KiB | Obejrzany 5801 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 12 Cze 2013 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
dzieki serdeczne, na pewno wdepne:) powiedz mi jeszcze jak najlepiej dojsc? pod ten hotel Monte Codeno i pozniej przez las jest jakas sciezka tak? Czy inaczej szedles?

#51 PostWysłany: 12 Cze 2013 22:20 

niebieski
jakies kilkadziesiat metrow za mostkiem obok Monte Codeno jest sciezka ktora prowadzi najpierw przez zabudowania a nastepnie dosc ostro w gore przez las. pozniej juz za znakami dojdziesz bez problemu. krotkie (25-30min) podejscie, aczkolwiek dosc strome
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 13 Cze 2013 08:41 
Awatar użytkownika

niebieski
dzieki serdeczne:) Mam jeszcze zapytanie do obytych we wloskim jezyku. Chcielibysmy sie po pobycie w Varennie udac na drugi brzeg do Menaggio i stamtad autobusem do Lugano w Szwajcarii, jak tu ktos wspominal. Rozklad jazdy autobusow jest tutaj http://www.asfautolinee.it/Portals/5/Do ... na/c12.pdf Niestety nie jestem pewnien co do legendy w tym grafiku. Czy kursy w lipcu w soboty to tylko te oznaczone jako Fer6? Innymi slowy zeby pobyc ze dwie godziny w Lugano i wrocic tego samego dnia trzeba by jechac z Menaggio tym autobusem o 8;27 (na miejscu 9;24) i wrocic tym o 12;40 (bo pozniej juz nic nie ma..)? Czy tez zle interpretuje ten rozklad? Ogolnie chcialbym jednego dnia dotrzec rano z Bergamo nad Como i zrobic Lugano, Varenne, Menaggio i wrocic na kolacje do Bergamo. Ale jesli dobrze odczytuje ten rozklad to musialbym byc o 8;20 w Menaggio juz a to znaczy, ze musialbym ruszyc pociagiem z Bergamo do Como juz o 5 rano i ponzije wsiasc w autobus z Como do Menaggio i wedele grafiku zdazyc powinno sie udac...

#53 PostWysłany: 13 Cze 2013 09:15 

niebieski
Dobre wieści zawsze w cenie!

Przerabiał ktoś ostatnio prom Varenna - Bellagio - Varenna? Ciągle nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji czy się da czy się nie da.

#54 PostWysłany: 13 Cze 2013 09:44 
Awatar użytkownika

niebieski
shiver napisał(a):

Przerabiał ktoś ostatnio prom Varenna - Bellagio - Varenna? Ciągle nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji czy się da czy się nie da.

18/05/2013 plynalem z Varenny do Menaggio. Z tej samej przystani bylo tez polaczenie do Bellagio.Zastanow sie jednak czy nie lepiej poplynac tak jak ja i wrocic autobusem(my wracalismy po 15.00) wzdluz brzegu do Como (fajne widoki).Dalej z Como do Bergamo lub Milano pociagiem Regionale.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 13 Cze 2013 14:07 
Awatar użytkownika

HON fly4free
shiver napisał(a):

W poniedziałek 10.06 płynąłem z Menaggio do Bellagio. Po drodze był przystanek w Varenna, gdzie weszło parę osób, czyli da się.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 17 Cze 2013 10:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Polecam też wjazd kolejką linową z miejscowości Argegno do miejscowości Pigra. Widoki przednie :) Wg mnie lepsze niż z Brunate, a byłem w obu tydzień temu.
Oczywiście kolejka nie jeździ w porze sjesty, czyli ostatni wjazd/zjazd jest o 12:00 i potem rusza od 14:30. Jeździ co pół godziny. My byliśmy o 14:30 i wróciliśmy o 15:00.

Gdyby ktoś zamiast nad jezioro Como pojechał nad jezioro Iseo, to polecam przepłynięcie z miejscowości Sulzano na wyspę Monte Isola. Nie mieliśmy czasu na wjazd na szczyt tej wyspy, gdzie znajduje się kościółek, ale widok musi być rewelacyjny, ponieważ ta wyspa to wysoki kopiec/góra (jest to jedna z największych wysp na jeziorze w Europie. My przepłynęliśmy do Peschiera Maraglio i przeszliśmy pieszo do Sensole i z powrotem, bo mieliśmy tego samego dnia samolot powrotny do Polski. Gdybym wiedział, że tam jest tak ładnie to zaplanowałbym tam pobyt dzień wcześniej :)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 17 Cze 2013 16:49 
Awatar użytkownika

niebieski
@skrzat
Nie orientujesz się może czy bilety autobusowe są jednorazowe czy jest możliwość przerwy i dalszej jazdy kolejnym autobusem na tym samym bilecie. Myślę o trasie Menaggio-Como z przerwą w Argegno na kolejkę linową, którą proponujesz. Czy można przejechać na jednym bilecie, czy trzeba kupować oddzielnie na każdy odcinek trasy (tak pewnie wyjdzie trochę drożej i więcej z tym roboty) ?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 17 Cze 2013 18:14 
Awatar użytkownika

HON fly4free
maczala1 napisał(a):
@skrzat
Nie orientujesz się może czy bilety autobusowe są jednorazowe czy jest możliwość przerwy i dalszej jazdy kolejnym autobusem na tym samym bilecie. Myślę o trasie Menaggio-Como z przerwą w Argegno na kolejkę linową, którą proponujesz. Czy można przejechać na jednym bilecie, czy trzeba kupować oddzielnie na każdy odcinek trasy (tak pewnie wyjdzie trochę drożej i więcej z tym roboty) ?

Ja miałem samochód. Zamówiłem Forda Fieste a dostałem Fiata 500L diesel. Pełen wypas.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Cze 2013 21:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@maczala1 kiedy sie wybierasz? ja bede 5-7 lipca i tez w takim razie wlaczylbym ta kolejke w swoj grafik...myslalem o trzygodzinnym wypadzie do Lugano w Szwajacarii, ale ze to wakacje to nie idzie tego sensownie zgrac, bo ten autobus za 5 euro kursuje bardzo rzadko:( wybiore wiec pewnie wiecej atrakcji wzdluz jeziora Como...jak bedziesz po mnie to dam tu znac jak sie udalo.

#60 PostWysłany: 18 Cze 2013 00:09 
Awatar użytkownika

niebieski
@ranek
Ja to na pewno będę po Tobie, bo to będzie dopiero wrzesień lub nawet maj 2014 :)
Mimo to już wykluł się w mojej głowie zarys całodniowego tripu nad jezioro Como:
1. przyjazd rano do Como (+ kolejka Funicolare Brunate)
2. prom Como - Bellagio - Varenna
rozkład promów: http://www.navigazionelaghi.it/eng/c_orari.asp
3. wejście na zamek Vezio
http://fly4free.pl/forum/wlochy-como-cz ... ,180,23933
http://www.castellodivezio.it/inglese/index.php
4. prom Varenna - Menaggio
5. autobus Menaggio - Argegno (+ kolejka Funivia Pigra)
6. autobus Argegno - Como
rozkład autobusów: http://www.sptlinea.it/Portals/5/Docume ... C%2010.pdf
Cała trasa ułożona na podstawie wpisów na forum (+ mapa) tak aby zobaczyć jazioro z wody, z drogi i z okolicznych wzgórz.
Może w czymś Cię zainspirowałem :) Napisz potem jak wyszło.
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości