Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#601 PostWysłany: 07 Cze 2013 09:44 

Witam,

mam gorącą prośbę do Tych, którzy nocowali pod namiotem w okolicach szlaku na Pulpit i na plaży w Soli o dokładniejsze wskazanie miejscówek, opisowo bądź poprzez wskazanie na mapie. Poniżej link do mapy.

http://goo.gl/maps/hGU6u

Pozdr, Filo.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#602 PostWysłany: 07 Cze 2013 10:09 

Loty: 248
Kilometry: 532 673
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Filo napisał(a):
Witam,

mam gorącą prośbę do Tych, którzy nocowali pod namiotem w okolicach szlaku na Pulpit i na plaży w Soli o dokładniejsze wskazanie miejscówek, opisowo bądź poprzez wskazanie na mapie. Poniżej link do mapy.

http://goo.gl/maps/hGU6u

Pozdr, Filo.

O tak, tak, o to samo proszę :) Najlepiej pozycje gps jeśli ktoś ma waypointy :D
Druga sprawa: koszt dojazdu (czy raczej dopłynięcia) pod Kjerag, wiem, że gdzieś tu było, tylko nie było napisane czy to koszt w jedną stronę czy w dwie i się teraz głowię :) Proszę o info.
 Profil Relacje PM off  

#603 PostWysłany: 07 Cze 2013 10:51 
Awatar użytkownika

Lucass napisał(a):
Na odcinku Stavanger - Lysebotn 131 NOK za osobę.
Na odcinku Lauvvik/Forsand - Lysebotn 93/90 NOK
Na odcinku Lysebotn - Bratteli 63 NOK
Stavanger - Tau 46 NOK

Wszystkie ceny w jedną stronę.

#604 PostWysłany: 07 Cze 2013 11:45 

niebieski
Super, dzięki !
To ja sobie taki plan ustaliłem:
1 dzień: przylot z Katowic o 21:25, nocka na plaży koło lotniska.
2 dzień: dojazd stopem lub autobusem do Stavanger, zaopatrzenie się w jakiś prowiant, prom + autobus na szlak do Pulpit Rock, wejście na górę, zejście w okolice Kempingu i tam nocka (prysznic za 10 NOK na kempingu dalej aktualny? :P).
3 dzień: Stopem (od biedy na piechotę, jest 14 km) na przeprawę promową w Forsand, promem do Lysebotn (co ile pływają?), a dalej już na Kjerag, a później powrót chyba do Stavanger (o której jest ostatni prom?).
4 dzień: wylot dopiero o 21:55, jakby się udało to chętnie zaliczyłbym ten wodospad. Może udałoby się stopem dojechać? Jest obok droga krajowa 45, od skrzyżowania z tą drogą jakieś 10 km do wodospadu. Ale z drugiej strony trochę ryzyko, bo można nie złapać powrotnego stopa.

PS: Racja, przydałyby się jakieś wskazówki co do miejscówek gdzie można rozbić namiot, bo jak patrzę na Street View to nie takie hop siup :)
PS2: Jak jest z jazdą na stopa w Norwegii?
 Profil Relacje PM off  

#605 PostWysłany: 07 Cze 2013 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
KondzikS my stopa łapaliśmy po max 10 min na trasie lotnisko-Stavanger , tau-schronisko pod Preikestolen i potem spod schroniska na prom w Tau ;) w dwóch pierwszych przypadkach zabierani bylismy w 4 osoby ;)

#606 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:02 

niebieski
Legion1 napisał(a):
KondzikS my stopa łapaliśmy po max 10 min na trasie lotnisko-Stavanger , tau-schronisko pod Preikestolen i potem spod schroniska na prom w Tau ;) w dwóch pierwszych przypadkach zabierani bylismy w 4 osoby ;)

Wow, to super wieści. Także chyba kupimy bilet tylko na prom, a później stopem, urwiemy trochę koron. A pamiętasz może w jaki dzień tygodnia jechaliście? :) Bo ja tam będę w niedzielę, więc pewnie ruch będzie słabszy, no chyba, że turyści będą jechać :)
 Profil Relacje PM off  

#607 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:11 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 50.0%
niebieski
re: KondzikS, Filo i nie tylko

tak się składa, że tydzień temu wraz z kolegą nocowaliśmy i na plaży, a potem tuż obok Pulpit Rock - bez problemowo.

Prosto z lotniska udaliśmy sie na plaże gdzie na w miarę równej powierzchni (nie na widoku) ustawilismy namiot. Tam mocno wiało trzeba się ubrać żeby nie zmarznąć :-)
Drugi nocleg przy Pulpit Rock również spoko. Nie schodziliśmy na dół na nocleg gdyż szlismy dalej do Bratteli na drugi dzień (wiec szkoda się wracać).
Z tego co widzialem też rozbijali sie z namiotami po drodze przy jeziorkach (nie sposób nie zauważyć).

Co do stopa udało się nam jechać dwa odcinki Sola > Stavanger & Tau > na szlak do Pulpit Rock (też bez specjalnego oczekiwania, ale to chyba kwestai szczęścia na kogo się trafi na trasie w danym dniu)

Tak czy owak gorąco polecamy - niezapomniane widoki :-)

Załączniki:
nocleg powyżej Pulpit Rock.JPG
nocleg powyżej Pulpit Rock.JPG [ 239.2 KiB | Obejrzany 886 razy ]
nocleg tuz przy plaży.JPG
nocleg tuz przy plaży.JPG [ 159 KiB | Obejrzany 886 razy ]

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#608 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:17 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
KondzikS napisał(a):
Legion1 napisał(a):

Wow, to super wieści. Także chyba kupimy bilet tylko na prom, a później stopem, urwiemy trochę koron. A pamiętasz może w jaki dzień tygodnia jechaliście? :) Bo ja tam będę w niedzielę, więc pewnie ruch będzie słabszy, no chyba, że turyści będą jechać :)

My bylismy tam w piątek ;) za prom zapłaciliśmy raz na trasie Stavanger-Tau, jak wracaliśmy to ze schroniska zabrali nas polacy, których spotkaliśmy na samej górze na Pulpit Rock, poznali nas jak staliśmy z koleżanką z kartką Tau ;) na promie nikt nie pytał o bilety więc nie płacilismy. Natomiast wracając ze Stavanger na lotnisko nie chciało nam się już szukać miejsca do łapania stopa (+/- 30 min mieliśmy do wylotówki) więc stwierdziliśmy, że pojedziemy już autobusem,a w autobusie...kierowcą był polak i zabrał nas za free ;)

#609 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:31 

niebieski
@kriss Dzięki za info, super widoki i ciekawa opcja z noclegiem przy Pulpit Rock :)
A powiedz jeszcze, schodziliście do Bratteli na ten prom? Ile się tam idzie? Jest jakiś szlak?
@Legion1 To Ci historia :) Dzięki za wskazówki również!
 Profil Relacje PM off  

#610 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:49 

Wczoraj kupiłem bilety do Stavanger i jak wcześniej pisałem z KondzikS również planuje namiot także dzięki Kriss za zdjęcia,
fajną miejscówe mieliście na Pulpit Rock. Chyba jak większość będziemy próbować łapać stopa by zaoszczędzić na autobusie.
KondzikS napisz jak wrócisz za miesiąc koniecznie o dojeździe na Manafossen czy ruchliwa trasa i czy da się złapać stopa (wszelkie zdjęcia mile widziane) :)

#611 PostWysłany: 07 Cze 2013 12:52 

niebieski
TOM(E)CZEK napisał(a):
Wczoraj kupiłem bilety do Stavanger i jak wcześniej pisałem z KondzikS również planuje namiot także dzięki Kriss za zdjęcia,
fajną miejscówe mieliście na Pulpit Rock. Chyba jak większość będziemy próbować łapać stopa by zaoszczędzić na autobusie.
KondzikS napisz jak wrócisz za miesiąc koniecznie o dojeździe na Manafossen czy ruchliwa trasa i czy da się złapać stopa (wszelkie zdjęcia mile widziane) :)

Jasne, jak wrócę to zdam dokładną relację z całego wyjazdu :)
 Profil Relacje PM off  

#612 PostWysłany: 07 Cze 2013 14:33 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Krajów: 19 / 8.9%
A robil ktos z Was stopem trase Bergen-Stavanger?

#613 PostWysłany: 07 Cze 2013 14:40 

KondzikS napisał(a):
3 dzień: Stopem (od biedy na piechotę, jest 14 km) na przeprawę promową w Forsand, promem do Lysebotn (co ile pływają?), a dalej już na Kjerag, a później powrót chyba do Stavanger (o której jest ostatni prom?).

Musisz przeszukać ten wątek i dokładnie zapoznać się z rozkładem jazdy promu, pływa on tylko 3 x dziennie (w sobotę w ogóle).

Jeżeli przypadkiem twój 2 dzień to poniedziałek lub środa to ruszyłbym na prom Stavanger-Lysebotn, który wypływa o 12:30. Tego dnia
zaliczasz Kjerag i możesz ewentualnie próbować łapać stopa w kierunku wodospadu Manafossen nawet spod restauracji przy Kjerag.
Jeżeli nie uda się złapać stopa to bym odpuścił wodospad, a 3 dnia (nie może być to sobota!) masz wcześnie rano prom do Forsand.

Z Manafossen można próbować przejść szlakiem w kierunku Forsand (dla tych co lubią wyzwania :) ) lub stopem na prom Lauvvik-Oanes.
Czy się uda zobaczyć Pulpit Rock zaliczając Manafossen to musisz sobie sami obliczyć.

Dodatkowo dodam, że z Sandness w pobliże Manafossen (ok. 1km, przystanek Eikjeskog) można się dostać autobusem z przesiadką
w Algard (linia nr 23 i 48). Takie połączenie jest tylko raz dziennie.
 Profil Relacje PM off  

#614 PostWysłany: 07 Cze 2013 14:41 

sawiet napisał(a):
A robil ktos z Was stopem trase Bergen-Stavanger?

gdzies czytalem ze to dosc drogi pomysl poniewaz jest kilka przepraw promowych a ostatnio ogladajac najwspanialsze trasy motocyklowe na travel dalo sie zauwazyc ze az takiego duzego ruchu na drogach nie ma i moze byc ciezko ze zlapaniem aczkolwiek sam bede probowal dostac sie ze stavanger do kristiansand i jestem pozytywnie nastawiony
Kondzik S:
cofnij sie pare stron wczesniej tam jest mniej wiecej opisany szlak z Pulpitu do bratteli
 Profil Relacje PM off  

#615 PostWysłany: 07 Cze 2013 14:48 

niebieski
Dobra, dzięki wielkie wam za informacje, w takim razie jeszcze poczytam temat, zanalizuje ponownie trasę i napiszę co wymyśliłem. Szczerze mówiąc byłem przekonany, że w sezonie wakacyjnym (lecę w lipcu) promy kursują często i w każdy dzień tygodnia.
 Profil Relacje PM off  

#616 PostWysłany: 07 Cze 2013 15:23 

KondzikS czyli jednak postanowiłeś wspiąć się na Kjerag? Mam podobny plan z tym, że zamiast wylot o 21:55 do Katowic, mam zapas bo wylatuje kolejnego dnia o 8:25 do Gdańska :) wszystko sprawdzisz na stronie kolumbus.no

Również zastanawiam się jak po powrocie np. do Lauvvik dostać się do Manafossen... może uda się jakoś stopem po kilka odcinków albo cofnąć się do Sandnes i stamtąd próbować sił :)

#617 PostWysłany: 07 Cze 2013 15:24 

KondzikS czyli jednak postanowiłeś wspiąć się na Kjerag? Mam podobny plan z tym, że zamiast wylot o 21:55 do Katowic, mam zapas bo wylatuje kolejnego dnia o 8:25 do Gdańska :) wszystko sprawdzisz na stronie kolumbus.no

Również zastanawiam się jak po powrocie np. do Lauvvik dostać się do Manafossen... może uda się jakoś stopem po kilka odcinków albo cofnąć się do Sandnes i stamtąd próbować sił :)

#618 PostWysłany: 07 Cze 2013 15:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@KondzikS:

z Pulpit Rock do Bratteli nam zajęło ok. 7/8 godz. Wyruszylismy rano. Ale to rzecz względna bo po drodze:
- śniadanko na rozwidleniu dróg bez pośpiechu,
- przy strumykach i mini wodospadzikach po drodze nabieraliśmy sił :-) i wody (można uzupełnić zapasy: czysta i naprawde dobra)
- kilkakrotna przerwa na spoczynek i oczywiście foty (bo o tym nie sposób tu zapomnieć)

Tak więc wszystko zależy od tempa jakie się narzuci. Nam pogoda dopisała, więc ... no gdzie tu i po co się spieszyć ?! :-)

Szlak od rozwidlenia jest bardzo dobrze oznaczony (jak na focie), aż do momentu gdy dochodzi sie do łąki na której wypasają się owce (do przystani schodzimu w dół; tak naprawde to jedyne miejsce gdzie zastanawialiśmy się czy jestesmy na szlaku).

Pamiętać należy także że Bratteli to miejsce gdzie prom zatrzymuje sie wyłacznie po uprzedniej rezerwacji (no chyba że ktoś wcześniej zamówi i się załapiesz). W przeciwnym razie popłynie nie zatrzymując się.

Rozklad w zalączeniu (my płyneliśmy tym 7:51)

życzę: powodzonka

Załączniki:
Komentarz do pliku: Stavanger - Lauvvik - Lysebotn og retur
Stavanger - Lauvvik - Lysebotn og retur.jpg
Stavanger - Lauvvik - Lysebotn og retur.jpg [ 118.73 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
przystań Bratteli.JPG
przystań Bratteli.JPG [ 154.87 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
Bratteli (do przystani schodzimy w dół).JPG
Bratteli (do przystani schodzimy w dół).JPG [ 84.05 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
oznaczenia na szlaku.JPG
oznaczenia na szlaku.JPG [ 163.78 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
rozwidlenie dróg Pulpit Rock - Bratteli.jpg
rozwidlenie dróg Pulpit Rock - Bratteli.jpg [ 151.26 KiB | Obejrzany 1148 razy ]
Komentarz do pliku: Schodząc z Pulpit Rock mijasz go po prawej stronie i w górę kierujesz się do na górę do rozwidlenia dróg ozn. na kolejnej focie
jeziorko na szlaku do Pulpit Rock.jpg
jeziorko na szlaku do Pulpit Rock.jpg [ 140.98 KiB | Obejrzany 1148 razy ]

Image

Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#619 PostWysłany: 07 Cze 2013 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
i sama przystań

Załączniki:
przystań Bratteli2.JPG
przystań Bratteli2.JPG [ 220.81 KiB | Obejrzany 1152 razy ]

Image

Profil Relacje PM off  

#620 PostWysłany: 07 Cze 2013 19:48 

niebieski
Dzięki za informacje co do Preiko - Bratteli, już obadałem. Nam zależy na czasie, bo chcemy w tym dniu zdobyć Kjerag, więc chyba wybierzemy opcję zejścia do Forsand. Na plus jest jeszcze prysznic po Preiko na kempingu :D
Wg. informacji na tej stronie (http://www.fiskepirterminalen.com/booki ... ruteid=362) jest tylko jeden prom na dzień z Forsand do Lysebotn - o 9:15 (to chyba inny niż ten ze Stavanger) Dzięki kriss za rozkład. Jak dobrze widzę to mamy jeszcze prom o 13:25, jeśli nie zdążymy na ten poranny. Ten pływa od poniedziałku do piątku, a my tam będziemy w poniedziałek :)
wirdil, nasz drugi dzień to niestety niedziela, zresztą chyba lepiej będzie najpierw zrobić Pulpit Rock, a później Kjerag :) Dzięki za wskazówkę ze stopem z restauracji pod Kjeragiem do Manafossen, chyba faktycznie tak zrobimy. Powinno się udać by w ten ostatni dzień dojechać z pod Kjeragu na wodospad, a później na lotnisko. Sprawdziłem też autobus o którym mówiłeś, może komuś się przyda. Problem w tym, że wyjazd z Sandness jest później niż powrót, więc zostaje tylko opcja dojazdu w pierwszą stronę autobusem, a powrotu stopem. Dojazd ze Stavanger wygląda tak:

Image

Przewoźnik to Columbus. Ze Stavanger trzeba jechać z dwoma przesiadkami, więc pewnie też trochę to kosztuje. Chociaż ktoś pisał o jednodniowym bilecie, bodajże za 40 nok, to chyba dobra opcja.
TOM(E)CZEK, jak zobaczyłem, że pod Kjerag można dostać się promem za rozsądną cenę to faktycznie się zdecydowałem. Bo wcześniej chyba w tym temacie czytałem o autobusie ze Stavanger za 400 zł RT :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości