Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Japonia
#61 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:14 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Przyznaje Ci racje, choc nie uwazam, ze zgrzeszylem. Po to chyba tez sa takie fora. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#62 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:27 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
To ja od siebie tylko dorzucę, w razie gdybyście się nad kosztem zastanawiali, że praktycznie wszystkie schowki na bagaż na dworcach, w muzeach itp w Japonii kosztują od 300Y (za najmniejszy locker) do 500Y (za największy).
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 20 Kwi 2013 01:48 

Jest np w starej części dworca, koło bramek do JR Shinkansen
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Maj 2013 17:07 

Witajcie, to mój pierwszy post. W czerwcu lecimy do Japonii w związku z tym mam kilka pytań do wytrawnych podróżników i szczęściarzy, którzy już jap. zwiedzili. :)

1.Walizka czy plecak? Czekają nas dni, gdzie najpierw zwiedzamy cały dzień a dopiero wieczorem idziemy do hostelu (np. rano przyjazd z Kyoto do Hiroshimy, a wieczorem nocleg na wyspie) więc plecak będzie praktyczniejszy. Także jak będzie lało na plecak można założyć kondomik. Z drugiej strony aż włos się jeży na głowie jak pomyślę co się będzie działo z moim plecakiem podczas przelotu i przesiadek w luku bagażowym. jak wybraliście?
2.Czy potwierdzacie, że nie ma problemu z wypłatą pieniążków na poczcie? Mam konto w inteligo, zwykła karta płatnicza wystarczy? Czy może wyrabiać sobie kartę kredytową/założyć konto walutowe w citibank?
3. Gotówki chcę wziąć tylko na opłatę hostelu w tokyo i pierwsze kilka dni. Czy to będzie problem przy deklaracji na lotnisku?
4. Ile pieniążków średnio wydawaliście dziennie na jedzenie/przyjemności/komunikację miejską/wejściówki?
5. Da się jeździć w obrębie Tokio lub Kyoto na jp pass, czy mimo wszystko metro?
6. Do pałacu cesarskiego w Tokio możemy wejść tylko w dzień gdzie są zamknięte ogrody. Warto je zwiedzić? Czy można w inny dzień tylko do nich podejść?
7. Czy mając jr pass mogę wejść do pierwszego z brzegu pociągu, czy muszę rezerwować siedzenia wcześniej?
8. Pod spodem mój plan. Dość napięty. Z czegoś proponujecie zrezygnować? Coś dodać?
9. Chciałbym wziąć upominek dla jednego Japończyka. Czy mogę butelkę wódki przewieźć w bagażu głównym do Japonii?

Bilety lotnicze, jr pass, rezerwację hosteli mamy :)

Nasz wstępny plan:
27.06 Narita->Tokio
27.06 to 02.07 Tokio
Including small one day trips to: Nikko, Kamakura
02.07 to 03.07 Tokio->Takayama
03.07 Takayama->Kyoto
03.07 to 09.07 Kyoto
Including small one day trips to: Nara, Osaka, Koyasan
09.07 Kyoto-> Hiroshima(Miyajima)
10.07 Miyajima->Himeji->Narita
11.07 Narita

Wycieczki dodatkowe jednodniowe: Nara, Koyasan, Osaka, Nikko, Kamakura w zależności od pogody/naszych sił.

Jeśli macie jakieś swoje stare plany wycieczek po Tokio, lub Kyoto z chęcią się zapoznam, bo na razie gubię się jeszcze w gąszczu krzaczków i podobnych nazw mimo lektury japan-guide.com ;)

z góry dziękuję za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 26 Maj 2013 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Ja bylem w japonii w tym miesiacu na 9 noclegow.
Ad1 Mialem ze soba plecak jako bagaz podreczny, bo tez wolalem nie myslec co sie mu stanie w luku bagazowym ;) Jesli nie dasz rady sie zmiescic w plecak to walizki mozesz spokojnie dostarczyc do hostelu jak tylko przyjedziesz do danego miasta i sie nimi zaopiekuja. Gorzej gdy chcesz zwiedzac jedno miasto a spac w innym, ale zawsze mozna uzyc przechowalni bagazu.
Ad2 Zdecydowalem sie nie sprawdzac czy da sie wyplacac pieniadze wiec wzialem gotowke.
Ad3 Wpisalem na deklaracje tyle kasy ile mialem i nikt nic nie pytal. Pytali za to gdzie bede spal i kiedy wracam.
Ad4 Wydawalem okolo 4000 jenow dziennie plus hostel.
Ad5 W Tokio uzywalem JR Pass, niemal wszedzie da sie dojechac, po Kyoto chodzielm pieszo, JR pass raczej sie tam nie przyda.
Ad6 Nie wiem, nie bylem.
Ad7 Mozesz rezerwowac jesli chcesz, wtedy wsiadasz do wagonu w ktorym obowiazuja miejscowki. Jesli nie chcesz rezerwowac wsiadasz do wagonu bez miejsc rezerwowanych.
Ad8 Moim zdaniem Kamakura i Nara sa warte uwagi, Osaka takze. Osobiscie Kyoto mnie nie porwalo i znacznie bardziej zainteresowala mnie Osaka. W Himeji zamek jest w remoncie wiec nie spedzalbym tam wiecej niz 2 godziny. W Nikko, Koyasan i Takayama nie bylem wiec ciezko cos powiedziec ;) JA z Kyoto pojechalem do Hikone, calkiem ladny zamek tam maja.
Ad9 Nie mam pojecia jakie sa limity wwozonego alkoholu.

Jesli masz wiecej pytan to chetnie odpowiem, bo mam dane z przed jakichs dwoch tygodni ;)

[edit]
dodam moj plan podrozy: Tokyo -> Kyoto -> Hiroshima (Himeji) -> Osaka (Nara) -> Kyoto (Hikone, Otsu) -> Tokyo (Kamakura)

#66 PostWysłany: 26 Maj 2013 20:07 

srebrny
FranekXVI napisał(a):
Ad8 Moim zdaniem Kamakura i Nara sa warte uwagi, Osaka takze. Osobiscie Kyoto mnie nie porwalo i znacznie bardziej zainteresowala mnie Osaka. W Himeji zamek jest w remoncie wiec nie spedzalbym tam wiecej niz 2 godziny. W Nikko, Koyasan i Takayama nie bylem wiec ciezko cos powiedziec ;) JA z Kyoto pojechalem do Hikone, calkiem ladny zamek tam maja.

Ja natomiast mam zupełnie inne odczucia. Wg mnie Kioto (i okolice - co ważne) jest zdecydowanie ciekawszym miejscem niż Osaka.

Co do Koyasan, to polecam, z tym, że przy jednym dniu trzeba będzie sobie narzucić niezłe tempo - dojazd i zwiedzanie tego dość rozległego terenu jest czasochłonne, a i tak pewnie nie zobaczycie wszystkich miejsc. Dobrym rozwiązaniem (a przy okazji atrakcją) jest nocleg w jednym z klasztorów.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 26 Maj 2013 20:40 

Ad 2. mam konto w inteligo i darmowe wypłaty z bankomatów na całym świecie i kartę mastercard debit. Wkleję tobie kilka operacji, możesz sobie obliczyc marże banku używając przeszłych danych ( mi się niechciało)
Kwota operacji: 100.00 JPY
Kwota rozliczeniowa: 94.43 EUR
Kurs walutowy: 4.3029
240100 JAPANPOST BANK(240100) GIFU JPN
Data wykonania: 2012-04-14
Karta nr: 0930
Data waluty: 2012-04-17
Kwota operacji: 100.00 JPY
Kwota rozliczeniowa: 94.41 EUR
Kurs walutowy: 4.3036
SEVEN BANK SEVEN BANK TOKYO JPN
Data wykonania: 2012-04-12
Data waluty: 2012-04-16
Kwota operacji: 40.00 JPY
Kwota rozliczeniowa: 37.78 EUR
Kurs walutowy: 4.3029
KIYATSUSURUINKANAZAWA ISHIKAWAKEN KANAZAWASHI KONOHANAMACHI 10-17 ISHIKAWA 9200852 JPN
Data wykonania: 2012-04-13
Data waluty: 2012-04-17
Generalnie ta ostatnia czynność to płatność kartą a pozostałe dwie to wypłaty z bankomatów. wypłacanie jak wyżej 7/11 ( na każdej ulicy prawie) i poczta.

Odnośnie Takayamy to byłem tam w czasie festiwalu i to jest po prostu kilka dystryktów zachowanych w idealnym stanie tradycyjnych japońskich ulic, bez festiwalu to uważam, że nie ma sensu chyba że jeszcze zobaczysc Hida Folk Village, ale dojazd do takayamy jest kiepski ( jak na standardy japońskie :) 3h w jedną stronę z kyoto, nie miałem noclegu w takayamie ) , i generalnie polecam uczestnictwo w tradycyjnych festiwalach jakichkolwiek, gdziekolwiek ( byłem jeszcze na takich festiwalach w kamakurze i Takeda castle i super) albo jakąś ceremonię ślubu chociaż.
Ad 3. Hmm ja w hostelu płaciłem kartą, a z wypłaceniem naprawdę nie ma problemu. Sam żałuję, że wymieniałem eur na jpy w rzymie na lotnisku bo tam nieźle człowieka wykosili na kursie
ad. 4 najtańsze jedzenie to śniadanie z conveniance store - rolle lub trójkąty z ryżem i nadzieniem po ok 130 jpy sztuka, na obiad ramen z ramen shopu za jakies 600-800 jpy i tutaj sa takie smieszne automaty gdzie najpierw płacisz i dostajesz kupon, który wymieniasz na jedznie + 2 zdjęcia z cenami,
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/R ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/z ... directlink
Tak jak franek widziałem zamek w hikone i jest całkiem fajny, i zamiast himeji w zupełnosci wystarczy no i hikone jest bardzo blisko kyoto.
W kyoto jrpass nie wystarcza, żeby wszystko zobaczyć trzeba jakimś innym środkiem transportu sie poruszać.

#68 PostWysłany: 20 Cze 2013 17:57 

srebrny
wybieram się w sierpniu do Japonii, przylatuję do Tokio i chciałbym pojechać do Osaki/Kyoto i wrócić.
Znalazłem na forum, że najtańszą opcją jest autobus (ok. 6000JPY), który w moim przypadku odpada z uwagi na małe dziecko.
Chciałbym uniknąć JRPass'a, bo nie chce jeździć nigdzie indziej poza wspomnianą Osaką/Kyoto/Tokyo, może jeszcze Nara, więc zastanawiałem się nad możliwością skorzystania z lokalnych pociągów zamiast shinkansenów. Jednak hyperdia wyszkuje mi połączenia z kilkoma przesiadkami i ceną całkowitą ok. 15000JPY OW, więc już lepiej pojechać shinkansenem za ok. 13000JPY OW lub kupić JRPass. Czy ktoś korzystał z lokalnych pociągów i zapłacił mniej? Może coś źle szukam?
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 20 Cze 2013 18:00 
Awatar użytkownika

srebrny
http://www.japan-guide.com/e/e2362.html
Poczytaj :) W sierpniu powinniście się załapać.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 20 Cze 2013 18:26 

srebrny
Niva napisał(a):
http://www.japan-guide.com/e/e2362.html
Poczytaj :) W sierpniu powinniście się załapać.

rewelacyjna opcja, dzięki.
Martwi mnie trochę te 6 przesiadek po drodze, czy jest to na prawdę sensowne rozwiązanie? Ktoś jechał tymi lokalnymi pociągami z tyloma przesiadkami i było to OK? Cenowo przyznam, że za 2300JPY OW nie mogę w żadnym wypadku narzekać. :) W Europie nigdy nie zdecydowałbym się na 9h podróż z 6 przesiadkami po drodze...
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 20 Cze 2013 19:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Poradzicie sobie - wszystkie pociągi jeżdżą idealnie planowo, do tego nie tak jak w PL, że pociąg jedzie raz na parę godzin, tylko tam macie co parę/naście minut możliwość przesiadki praktycznie.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Cze 2013 08:20 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
opo napisał(a):
wybieram się w sierpniu do Japonii, przylatuję do Tokio i chciałbym pojechać do Osaki/Kyoto i wrócić.

hej,

także lecimy w sierpniu do Japonii- kiedy lecicie? mam nadzieje, że nas upał nie wykończy...

my robimy taki plan od 5 do 11 sierpnia:
2 dni Tokyo, Hiroshima, jeden dzień Kyoto, jeden dzień Nara z Osaką i dalej do Korei...

pzdr
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Cze 2013 20:49 

srebrny
Pado napisał(a):
także lecimy w sierpniu do Japonii- kiedy lecicie? mam nadzieje, że nas upał nie wykończy...

my robimy taki plan od 5 do 11 sierpnia:
2 dni Tokyo, Hiroshima, jeden dzień Kyoto, jeden dzień Nara z Osaką i dalej do Korei...

pzdr

hej,

miniemy się, my 13-23 :)
Planujemy w sumie spędzić ok. 4dni w Tokio 3 w Kyoto, 1 Nara, 1 Osaka.
W końcu zdecydowaliśmy się na lot jetstarem między Tokio i Osaką, taniej niż shinkansen, troszkę drożej niz willer ale za to bez nocki w drodze, z bagażem rejestrowanym wyszło ok. 10kJPY RT.
Udanej podróży! :)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 25 Cze 2013 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
opo napisał(a):
Pado napisał(a):

W końcu zdecydowaliśmy się na lot jetstarem między Tokio i Osaką, taniej niż shinkansen, troszkę drożej niz willer ale za to bez nocki w drodze, z bagażem rejestrowanym wyszło ok. 10kJPY RT.

Też brałem pod uwagę samolot,nie ma nocek ,szybko,wygodnie,
ale dochodzi koszt hotelu.Natomiast jadąc Willerem bardziej jest się zmęczonym,
ale oszczędzamy na noclegu.

#75 PostWysłany: 27 Cze 2013 01:09 

Konczymy wlasnie 17 dniowa podroz po jp. Uwazam ze rp jest optymalny przy poruszaniu sie po jp. Pamietajcie ze to nie tylko superexpresy ale i cala siec polaczen lokalnych oraz poruszanie sie po Tokyo pociagami JR. No i nie traci sie czasu na rozgryzanie japonskich automatow biletowych czy tez rozgryzania jezyka angielskiego uzywanego przez kasjerow biletowych.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 27 Cze 2013 01:21 

srebrny
ajast napisał(a):
Konczymy wlasnie 17 dniowa podroz po jp. Uwazam ze rp jest optymalny przy poruszaniu sie po jp. Pamietajcie ze to nie tylko superexpresy ale i cala siec polaczen lokalnych oraz poruszanie sie po Tokyo pociagami JR. No i nie traci sie czasu na rozgryzanie japonskich automatow biletowych czy tez rozgryzania jezyka angielskiego uzywanego przez kasjerow biletowych.

Akurat japońskich automatów biletowych nie ma co rozgryzać, ich obsługa jest banalnie prosta :) No chyba, że znajdziesz się na jakimś zadupiu, gdzie nazwy stacji są tylko po japońsku, ale i w takiej sytuacji nic trudnego - kupujesz najtańszy bilet i wyrównujesz kwotę na stacji docelowej.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 23 Wrz 2013 11:47 

zamiast przechowywać bagaż i musieć go potem ciągle ze sobą wozić nosić, dobrą opcją jest korzystanie z Kuroneko Delivery Service gdzie praktycznie w całej Japonii za mniej niż 2tys jenów (np. za 60PLN) można zostawić bagaż w sklepie seven eleven (jak nasza Żabka) skąd to bagaż jest przesyłany na wskazany adres (można też podać lotnisko a potem odebrać torbę na lotnisku bezpośrednio przez powrotem do Polski)

opcja na przywiezienia do Polski wielu rzeczy (ciężkich) bez konieczności ich noszenia po terenie Japonii

wskazówka: serwis jest bardzo wygodny, tj. nie trzeba nic dodatkowo pakować (torby/plecaki/walizki muszą być zapięte ale nie trzeba nic zaklejać żadną taśmą czy papierem do pakowania paczek)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 23 Wrz 2013 12:31 

Loty: 1031
Kilometry: 1 598 290
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
dzadzax napisał(a):
a nie masz moze jakis namiarów np numeru telefonu z paragonu o ile wogole wzieles paragon- chodzi mi o to, ze moze warto byloby wczesniej do nich zadzwonic by np przygotowali odpowiednią ilość - bo może przecież się zdarzyć , że nie bedą mieli tyle ile potrzebuje

praktycznie każdy kantor ci przygotuje jeśli się z nimi wcześniej umówisz. Masz też możliwość porównać ich propozycje cenowe i ponegocjować. Obawiam się że kantor na lotnisku może mieć wyższy kurs niż inne.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 23 Wrz 2013 13:04 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
DMW napisał(a):
dzadzax napisał(a):
a nie masz moze jakis namiarów np numeru telefonu z paragonu o ile wogole wzieles paragon- chodzi mi o to, ze moze warto byloby wczesniej do nich zadzwonic by np przygotowali odpowiednią ilość - bo może przecież się zdarzyć , że nie bedą mieli tyle ile potrzebuje

praktycznie każdy kantor ci przygotuje jeśli się z nimi wcześniej umówisz. Masz też możliwość porównać ich propozycje cenowe i ponegocjować. Obawiam się że kantor na lotnisku może mieć wyższy kurs niż inne.

Olej kantor i wyplacaj gotowke w banokmacie. Kurs moze wyjsc podobny do tego z kantaoru albo i lepszy (korzystniejszy dla ciebie)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 23 Wrz 2013 14:34 

Loty: 1031
Kilometry: 1 598 290
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
JIK napisał(a):
DMW napisał(a):
dzadzax napisał(a):

Olej kantor i wyplacaj gotowke w banokmacie. Kurs moze wyjsc podobny do tego z kantaoru albo i lepszy (korzystniejszy dla ciebie)

Być może kurs przy wypłacie z bankomatu jest podobny ale w Japonii jest generalnie problem z wypłatami z bankomatów naszymi kartami, bardzo często są nieakceptowane, więc lepiej mieć ze sobą trochę jenów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości