Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Maj 2013 09:41 

Witam.
Od kilki lat jestem mężatką, ale paszport wiciąż mam stary. Wiem, że można latać z paszportem z panieńskim nazwiskiem do 60 dni po ślubie i nawet po upływie tego czasu. Sama tak robiłam, ślub wzięłam w 2009 i do 2011 spokojnie latałam poza UE ze starym paszportem. Ale od mojego ost. lotu poza unię minęło prawie 2 lata i obawiam się czy może się coś zmieniło w systemie którym się posługują celnicy przy odprawie... Czy obecnie rzeczywiście jest tak, że przy odprawie w PL celnik "widzi" więcej niż w 2011 roku?
Nie znalazłam niestety opinii osób które by leciały poza strefę UE juz w tym 2013 roku lub pod koniec 2012.
Czy ktoś ma jakieś świeższe doniesienia?

Ostatnio edytowany przez mashacra, 16 Maj 2014 15:30, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 21 Maj 2013 11:05 
Awatar użytkownika

srebrny
nie wiem co celnik widzi (w zasadzie to straż graniczna), ale moja żona ma paszport na panieńskie nazwisko już kupę lat i bez problemu fruwa poza UE (Rosja, Ukraina, Hong Kong, Kazachstan ... w ciągu ostatnich kilku miesięcy)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Maj 2013 12:02 
Awatar użytkownika

Celnik nic nie widzi, bo celnik nie dotyka nawet paszportu. Ani nawet nie musi spotkać się z Tobą.

Straż graniczna jak najbardziej.

Zaś podstawowa zasada jest taka, ze imię i nazwisko pasażera na karcie pokładowej ma zgadzać się z imieniem i nazwiskiem widniejącym w paszporcie lub w dowodzie osobistym.

Image
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Sie 2013 20:57 

cypel, a czy Twoja żona ma paszport biometryczny czy "starego" typu?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sie 2013 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Ja też latam bez problemu z paszportem wydanym na stare nazwisko, ale starym - nie biometrycznym

#6 PostWysłany: 23 Sie 2013 09:00 
Awatar użytkownika

srebrny
markos17 napisał(a):
cypel, a czy Twoja żona ma paszport biometryczny czy "starego" typu?

oczywiście stary, nie biometryczny
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Sie 2013 10:38 

tak na przyszłość dla przyszłych mężatek... do 30 dni po ślubie można wymienić paszport... a urząd zwraca koszt jego wydania proporcjonalny do niewykorzystanego okresu...

oczywiście za wydanie nowego trzeba zapłacić pełną opłatę...

pozdrawiam ;)

#8 PostWysłany: 23 Sie 2013 19:51 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 62.2%
złoty
grzeshiek napisał(a):
tak na przyszłość dla przyszłych mężatek... do 30 dni po ślubie można wymienić paszport... a urząd zwraca koszt jego wydania proporcjonalny do niewykorzystanego okresu...

oczywiście za wydanie nowego trzeba zapłacić pełną opłatę...

pozdrawiam ;)

lekki szowinizm - mężczyzn to nie dotyczy?

żeby nie mieć tych problemów po prostu nie warto zmieniać nazwiska - nie ma takiego obowiązku...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości