Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 12 Maj 2013 18:07 
Awatar użytkownika

Andrzejj napisał(a):
ale my cały czas poruszamy się nie "we mgle", ale na gruncie prawa cywilnego - ochrony konsumentów.
...które to prawa w przeciwieństwie do prawa karnego nie operują mocno pejoratywnym pojęciem "oszustwo". A Ty tak.

O! To jest was więcej!

Z mojej strony EOT, bo coraz więcej tu piany, a ta mimo że wyłazi na wierzch, to bywa zazwyczaj brudna...

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:00 

Zbanowany
Lucass napisał(a):
Andrzejj napisał(a):
ale my cały czas poruszamy się nie "we mgle", ale na gruncie prawa cywilnego - ochrony konsumentów.
...które to prawa w przeciwieństwie do prawa karnego nie operują mocno pejoratywnym pojęciem "oszustwo". A Ty tak.

O! To jest was więcej!

Z mojej strony EOT, bo coraz więcej tu piany, a ta mimo że wyłazi na wierzch, to bywa zazwyczaj brudna...

Prawo cywilne w swoich ustawach precyzuje czym jest oszustwo - mówi o niezgodności z umową i wprowadzaniu w błąd konsumenta, stąd odpowiedzialność Emiratów jest cywilna, a nie karna, bo karna dotyczy konkretnego człowieka. W naszej dyskusji o nieuczciwej promocji Emiratów naliczyłem około 20 osób, a obrażanie mnie czy "piana" raczej nie pomoże tej linii lotniczej, bo naruszenie warunków swojej własnej oferty promocyjnej obowiązującej do końca czerwca jest oczywiste.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:05 

Zbanowany
Cytuj:
Prawo cywilne w swoich ustawach precyzuje czym jest oszustwo - mówi o niezgodności z umową i wprowadzaniu w błąd konsumenta,

Bzdury wypisujesz, chłopie.

Skończ już, wstydu sobie oszczędź.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:06 

Zbanowany
Ja tak o sobie nie myslę, zamiast obrażać polecam poczytać ustawy wraz z orzecznictwem sądów.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:12 

Zbanowany
Andrzejj napisał(a):
Ja tak o sobie nie myslę, zamiast obrażać polecam poczytać ustawy wraz z orzecznictwem sądów.

Nie czytaj, nie ma sensu. Nie masz wystarczających podstaw wiedzy kierunkowej, żeby to zrozumieć.
Czym czujesz się obrażony? Stwierdzeniem, że nie masz wiedzy prawniczej? Obrażasz się na fakty?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:23 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Brzydka pogoda, brak ciekawych ofert i chyba pokolenie "lobię to" nudzi się- ale jakby EK miał błąd i można by było kopic bilety płacąc zamiast euro w złotych -to by był szał zakupów i walka o prawa konsumenta -bilet jest to muszę lecieć i gdybanie: jak to linia kasuje bilety -do sądu podać ich.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:26 

Zbanowany
bo są podstawy prawne, skoro naruszyli warunki własnej promocji
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:48 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Krajów: 35 / 16.4%
Zbanowany
niebieski
W WYMIARZE ZGODNYM Z OBOWIĄZUJĄCYM PRAWEM WYŁĄCZAMY WSZELKIE OŚWIADCZENIA, GWARANCJE I PRZYRZECZENIA ZWIĄZANE Z INFORMACJAMI, OPROGRAMOWANIEM, PRODUKTAMI I USŁUGAMI ZAWARTYMI NA TEJ STRONIE. WSZYSTKIE WSPOMNIANE INFORMACJE, OPROGRAMOWANIE, PRODUKTY I USŁUGI SĄ ŚWIADCZONE W AKTUALNEJ POSTACI BEZ JAKIEJKOLWIEK GWARANCJI, OŚWIADCZEŃ I PRZYRZECZEŃ, W TYM WSZYSTKICH DOROZUMIANYCH GWARANCJI I WARUNKÓW RYNKOWOŚCI, PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONYCH CELÓW, TYTUŁU PRAWNEGO I NIENARUSZALNOŚCI.
http://www.emirates.com/pl/Polish/sitet ... d_Emirates

#69 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:53 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
Andrzejj napisał(a):
bo są podstawy prawne, skoro naruszyli warunki własnej promocji

Kolego nie masz najmniejszej wiedzy prawniczej, mylisz podstawowe pojęcia. Jeżeli uważasz, że postępowanie linii narusza zbiorowe interesy konsumentów zgłoś to do UOKIK, który może podjąć w tym zakresie działania kontrolne i ewentualnie nałożyć karę. Sam nie masz takich uprawnień, więc twoje maile będą krążyć wśród prawników Emirates jako anegdota.

Oczywiście mam uprawnienia aby złożyć przeciw Emiratom pozew jako konsument.

Co do UOKiK to zgoda, warto przypilnować Emiratów tak jak WizzAir.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:55 

Zbanowany
Cytuj:
Oczywiście mam uprawnienia aby złożyć przeciw Emiratom pozew jako konsument.

Ale nadal nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie: pozew o co? :P
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:01 

Zbanowany
dlatego tak jak napisałem wcześniej, wstrzymuję się z pozwem, bo dałem Emirates 2 dni na usunięcie naruszenia prawa. Gdy otrzymam odpowiedź, będę znał stopień naruszenia prawa i być może pozew będzie zbędny, bo Emiraty naprawią błąd
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:02 

Zbanowany
:lol: :twisted: :roll:
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:18 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
stopień naruszenia prawa................

dokładnie tak, bo przed złożeniem pozwu należy wezwać Emirates, aby dobrowolnie usunęli naruszenie prawa.

Natomiast ciekawą sprawą byłoby żądanie zabezpieczenia powództwa, które złożyłbym wraz z pozwem. Gdyby wniosek o zabezpieczenie powództwa napisałby dobry adwokat, a Sąd go uwzględnił, wszyscy konsumenci mogliby uczciwie korzystać z promocji nawet przed ogłoszeniem wyroku - tak bym chciał :D
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:22 

Zbanowany
Dawno nie czytalem takich bredni...
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:32 

Zbanowany
klayton napisał(a):

mam wrażenie, że w ogóle nie czytałeś - dlatego polecam takie "brednie" jak Art. 736 kpc wraz z orzecznictwem sądów. Ciekawe i przydatne, zwłaszcza zabezpieczenie powództwa w kontekście promocyjnych ofert lotów.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:34 
Awatar użytkownika

niebieski
klayton napisał(a):

Zgadzam sie.

#77 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:41 

Zbanowany
Tak, miałem z tym do czynienia.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:43 

Zbanowany
Andrzejj napisał(a):

Byłeś zabezpieczony po wódce? :P
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:49 

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
Andrzejj napisał(a):

Przytocz proszę orzecznictwo choćby Sądu Rejonowego w Koziej Wólce odnośnie zabezpieczenia powództwa promocji tanich lotów. Choć pewnie znasz orzeczenia SN w tym zakresie. sygnatura i teza mile widziana.

Nie poda, dopoki nie pozna stopnia naruszenia prawa. :P
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:55 

Zbanowany
Maris83 napisał(a):
[b]Emirates przeprowadza promocję poprawnie - bilety są "od ceny XYZ", a to, że zostały wyprzedane, nie znaczy, że promocji nie było.

Ale ustaliliśmy już, że wcale nie zostały wyprzedane, tylko w piątek system podniósł je o 30% do góry wbrew ofercie promocyjnej. To, że zrobił to system na WSZYSTKIE loty zauważył Mucustrooper szukający lotów do Bangkoku. Na początku naszej dyskusji część ludzi zwalała podwyżkę na przewalutowanie, ale na szczęście mam skopiowaną bazę cen przed i po podwyżce. Dalsze losy zależą od odpowiedzi Emiratów, które zostały wezwane do usunięci naruszenia prawa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości