Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:18 

Zbanowany
spokojnie, wszystko zależy od odpowiedzi Emiratów na moje zażalenie w sprawie niestosowania oficjalnej promocji.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:19 

Zbanowany
Czyli rozumiem, że skierujesz pozew do sądu, ale jeszcze nie wiesz do jakiego i o co wystąpisz? :P :lol:
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:23 

Zbanowany
zobaczymy, zapewne do warszawskiego rejonowego, choć jako konsument mam wybór. Od postępowania Emiratów teraz naprawdę dużo zależy.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:27 

Zbanowany
Andrzejj napisał(a):
zobaczymy, zapewne do warszawskiego rejonowego, choć jako konsument mam wybór. Od postępowania Emiratów teraz naprawdę dużo zależy.

Poważnie? Uważasz, że to właściwy Sąd dla pozwania firmy z Dubaju? :twisted:
Skończ, wstydu sobie oszczędź...
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:29 

HON fly4free
Ja widzę to wstępnie tak:
- 5 000 000 $ za straty moralne w wyniku podstępnego działania marketinglu linii Emirates
- dożywotnie darmowe przeloty dla powoda i jego rodziny, w klasie pierwszej rzecz jasna, tytułem skromnego zadośćuczynienia
- 10 lat więzienia dla szefa marketingu linii Emirates za oszustwo, a być może i obcięcie ręki, bo w końcu to ona podstępnie usunęła promocyjne ceny z systemu
- no i last but not least 1 000 000 $ na kompleksowe leczenie psychiatryczne powoda.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:31 

Zbanowany
Ostatnia kwota jest zdecydowanie zbyt niska. :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Maj 2013 22:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Andrzejj napisał(a):
...kwalifikuje się do zgłoszenia komuś, kto nadzoruje funkcjonowanie linii lotniczych? Bo osobiście rozważam wystąpienie na drogę sądową przeciw Emirates w Polsce, jako konsument wprowadzony w błąd ich ofertą.

do Marisa to zgłoś :D

#28 PostWysłany: 11 Maj 2013 23:47 

Loty: 78
Kilometry: 158 866
Krajów: 17 / 7.9%
Andrzejj napisał(a):
na razie spokojnie wezwałem Emiraty do naprawienia błędu - dałem im na to 2 dni. Dopiero w przypadku odmowy pod koniec tygodnia skieruję sprawę do Sądu, bo mam zapamiętaną bazę danych cen z wyszukiwarki do wczoraj i od wczoraj.

jakaś rodzina Marisa ? :D
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Maj 2013 00:41 

A potem jak Andrzejj będzie jechał Polskimbusem do Warszawy to się zorientuje że nie da się w danym momencie juz kupić biletów za złotowke no i będzie mial gotowy następny pozew :)
:mrgreen:
Ciekawe czy to jego pierwsze w życiu zakupy?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Maj 2013 00:54 

Zbanowany
pietia71 napisał(a):
jakaś rodzina Marisa ?

Andrzej ma IP pewnej miejscowości pod Bydgoszczą. :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Maj 2013 06:57 

Zbanowany
Po tych wpisach o "zdrowiu psychicznym powoda" mam wrażenie, że pracownicy Emirates zaczęli udzielać się na tym forum, że niby nie można pozwać firmy przed polskim sądem, etc. + obrażanie.

Sorry, ale polskie prawo jest jasne, że oczywiście można i myślę, że warto, bo czy naprawde promocje muszą być oszustwami? Aktualny przykład to Wizz Air, który zostanie pozwany za 300PLN, a oszustwa promocji Emirates akurat przewyższają tę sumę niemal dwukrotnie i to na wszystkich lotach. Skoro chcą działać w Polsce, niech dostosują się do naszego prawa, bo ludzie będą latać konkurencyjnymi liniami.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Maj 2013 07:33 

Zbanowany
generalnie widzę też, że ludzie słabo znają swoje prawa wobec działających w Polsce linii lotniczych, a mogliby się spokojnie bronić na drodze postępowania cywilnego. W efekcie zamiast pozwów przeciw lioniom mamy zawiadomienia do UOKiK i ja oczywiście też mógłbym przekazać tam bazy danych dowodzące, że Emiraty stosują ceny wbrew ogłoszonej i ciągle czynnej promocji.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Maj 2013 07:57 
Awatar użytkownika

Andrzeju daj znać na bieżąco jak wygląda sprawa. Jestem ciekawy finału, zwłaszcza że masz 100% rację.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Maj 2013 08:58 

Zbanowany
obserwuję wątek i włos się jeży, co ludzie już nie wymyślą.
Do Andrzeja, starasz się podnieść jakieś zarzuty oraz niejasności wobec linii, jednocześnie kreując się na znawcę prawa.
Pierwsze pytanie : czy stać ciebie na sądzenie się z liniami - koszty zastępstwa procesowego będą większe niż kwota poru, a i tak przegrasz. Jeżeli miałbyś do czynienia z polskimi sądami oraz palestrą na pewno znałbyś anegdotę o tym czym różni się dobry adwokat od najlepszego : dobry zna prawo, najlepszy zna sędziego. Emirates stać na najlepszego.
Po drugie - skieruj sprawę do sądu i ją relacjonuj na forum, a nie pisz o tym co zamierzasz zrobić, licząc na to że Emirates się wystraszą i dadzą tobie bilet w klasie pierwszej, ponieważ nie umiesz czytać ze rozumieniem. - może lepiej ten bilet dać sędziemu?.
Przy okazji pozwijmy F4F, że ostatnio zamieściła informację o lotach za 200 zł na Kanary , a takich nie było - znamy swoje prawa, niech dopłacą różnicę :)).
Reasumując, nie jestem w żaden sposób związany z liniami lotniczymi Emirates, firmami współpracującymi z nimi oraz rodziną szejka Emiratów, jestem jak najbardziej za wykorzystywaniem błędów linii lotniczych, jednak nie którzy troszkę się zagalopowują z tym szukaniem błędów , ponieważ obejrzeli kilka filmów amerykańskich dotyczących prawników.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Maj 2013 09:29 

Zbanowany
SAYMON_G napisał(a):
koszty zastępstwa procesowego będą większe niż kwota poru, a i tak przegrasz.

Skoro ludzie pozywają Wizzair o 300 PLN, to tym bardziej warto przypilnować Emirates, które oszukuje na kwoty 2 razy wyższe, czyli około 600 PLN. Dlatego porównanie z pianką od piwa jest absurdalne i nie rozumiem skąd taka bezradność.

Rozumiem, że polskie sądy nie zmieniły się od czasów PRL, ale w sprawach nieuczciwych promocji orzecznictwo jest naprawdę jednoznaczne na korzyść konsumenta i wątpię czy nawet najdroższy prawnik Emirates je zmieni. Zwłaszcza, że sprawy konsumenckie są proste, znając przepisy i orzecznictwo mogę bronić się sam, a koszty zastępstwa procesowego przy kwocie klikuset złotych są ustawowo ograniczone do 60 PLN, więc nawet w przypadku przegranej tracę tyle co nic.

Tyle, że proces z Emiratami wcale nie będzie konieczny, jeśli oni wskutek mojej reklamacji sami zorientują się, że naruszają prawo i naprawią swój błąd w wyszukiwarce cen, na to liczę, bo skoro weszli na polski rynek w 2013, powinno zależeć im na wizerunku, inaczej podzielą los linii Wizzair, która miała chyba rekordową liczbę pozwów, zawiadomień do UOKiK i niezadowolenia klientów. A w cywilizowanych krajach szanujące się linie lotnicze usuwają naruszenia prawa dobrowolnie i na to liczę.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Maj 2013 09:44 

Zbanowany
@andrzej - podtrzymuję swoje stanowisko.
Liczysz koszty
- więc 60 zł koszty postępowania cywilnego (8% sporu)
- koszty dojazdu do warszawy
- zakładamy że emirates olejątemat, a jeżeli nie , w I instancji wygrasz , do apelacji potrzebujesz już adwokata, patrz wątek o kosztach zastępstwa procesowego.
Na koniec - sprawy konsumenckie są proste, jednak obowiązują przy nich wszystkie procedury procesowe , na których można popłynąć (dochowanie terminów itp, id) , a z których średnio wprawny radca prawny może wykorzystać.
Podtrzymując swoje stanowisko stwierdzam, żebyś bez emocji zastanowił się co zrobisz jeżeli nie zmienią cen i się ciebie nie wystraszą ?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 12 Maj 2013 09:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Andrzej @ cos o pozwaniu Emirates i............
Na poczatku zaznacze, ze nie jestem pracownikiem Emirates. Teraz ad rem, zakladam, ze nie jestes pospolitym pieniaczem i nie prowadzisz prywatnej wojenki tylko czujesz sie dotkniety ich promocja, stad zastanow sie : kogo pozwiesz przed polski sad, jak bedzie adres doreczenia pozwu i czy polski sad bedzie wlasciwy do rozpatrzenia Twoich roszczen? Jesli wglebisz sie w temat to zrozumiesz, ze ta droga nic nie wskorasz! Moze napisz maila do Emirates i poczekaj na ich stanowisko?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Maj 2013 10:06 

Z tego co widzę to podnieśli ceny wszystkich połączeń o jakieś 3%. Pewnie ustalili cenę promocyjną w euro/dolarach/dirhamach/pesos i co jakiś czas przeliczają i nie pamiętają by baner uaktualnić. Poluję na lot do Japonii, sprawdzam ich co jakiś czas i z tego co pamiętam to 3 zmiana cen w przeciągu miesiąca, choć faktycznie największa. W pewnej chwili dzięki temu można było nawet zarezerwować lot o kilka zł taniej niż wedle promocji :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Maj 2013 10:14 

Zbanowany
czyli całe zamieszanie wynika z różnic kursowych.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 12 Maj 2013 10:15 

Zbanowany
01ERES napisał(a):
Moze napisz maila do Emirates i poczekaj na ich stanowisko?

dokładnie, od początku właśnie to robię - kulturalnie wezwałem Emirates aby usunęli naruszenie prawa tak, aby ceny z wyszukiwarki były zgodne z ogłaszaną na oficjalnej stronie ofertą promocyjną. Proces to dalsza sprawa, oczywiście co do zasady odbywa się w mieście właściwym dla pozwanego, jednak w sprawach konsumenckich zwłaszcza w sprawie ofert internetowych mogę wytoczyć powództwo także w sądzie właściwym dla mojego miejsca zamieszkania. Ponadto mogę w pozwie wnosić o rozpoznanie sprawy bez obecności powoda lub w postępowaniu niejawnym wnosząc o wydanie nakazu zapłaty, który stanie się prawomocny jeśli Emirates nie złożą sprzeciwu.

A w postępowaniu II instancji apelacje można pisać samemu, bez adwokata, oraz brać udział w rozprawie też bez adwokata. Przymus adwokacki obowiązuje dopiero w Sądzie Najwyższym. Ponadto można uzyskać adwokata z urzędu, jeśli wykażemy że nie stać nas na wynajęcie obrońcy z wyboru.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość