Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Lut 2013 17:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Skibek napisał(a):
pozytywny69 napisał(a):

a wracajac do tematu, mieszkam w walencji, jak najtaniej mozna sie dostac do lizbony, i gdzie najczesciej trafiaj sie promocje na ten kierunek, z gory dziekuje:)

Zapewne najtaniej będzie z Barcelony Vuelingiem.

albo ryanairem do porto lub faro i potem pociągiem bo tak czy siak będziesz musiał nim jechać: albo w portugalii albo żeby do bcn dojechać(ewentualnie do alicante)

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#62 PostWysłany: 10 Lut 2013 19:04 
Awatar użytkownika

srebrny
tak z pamieci to tez mi sie wydaje ze z VLC nie znajdzie sie tanszej opcji niz ryan VLC <-> Porto i w portugalii pociag / autobus

z alicante nie wydaje mi sie by mozna bylo bezposrednio doleciec do Lisbony wiec to nic nie zmienia

a pociag to BCN troche kosztuje + vueling tez szczegolnie tani nie jest
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 21 Lut 2013 00:25 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
na stronce RENFE promocja, mozna kupic bilety kolejowe Barcelona <-> Walencja po 18 euro OW W OKRESIE FALLAS

sporo dostępnych przejazdów w tych cenach

ogólnie po wprowadzeniu nowych taryf spadek cen jest ZNACZNY, zrobienie trasy BCN-VLC RT za 40 czy 50 euro weekendowo nie będzie teraz wielką sztuką [ mowa oczywiście o kupnie ze znacznym wyprzedzeniem ]
najlepsze jest to że w taryfie Promo+ [ gdzie bilety są dosłownie 2 czy 3 euro droższe niż w tej najtańszej, promo ] można anulowac bilety i dostanie się zwrot 70% ich wartości [ nie ma wogóle zwrotów w najtańszej taryfie, Promo ]

inna trasa, BCN - ALC, sprawdzam RT 12-14 [piątek - niedziela ] kwietnia
tam: o 16.00, Promo: 17.30E, Promo+:20.15E
powrot: o 16.17: Promo: 17.30E, Promo+:20.15E
szaleństwo po prostu, zwłaszcza ta opcja ze zwrotem

innych tras nie sprawdzam bo się mnie nie chce, ale pewnie z Madrytu wszelkie AVE też poszły w dół
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 21 Lut 2013 00:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Skibek napisał(a):
pozytywny69 napisał(a):

a wracajac do tematu, mieszkam w walencji, jak najtaniej mozna sie dostac do lizbony, i gdzie najczesciej trafiaj sie promocje na ten kierunek, z gory dziekuje:)

Zapewne najtaniej będzie z Barcelony Vuelingiem.

Od 2.04.br. easyJet VLC - LIS - 3 x na tydzień (wt, cz, so)

Ostatnio edytowany przez domenico_xl, 21 Lut 2013 01:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 21 Lut 2013 00:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rw30 napisał(a):
...
innych tras nie sprawdzam bo się mnie nie chce, ale pewnie z Madrytu wszelkie AVE też poszły w dół

jak się uprze to z bcn do kadyksu można za 40euro dojechać.

#66 PostWysłany: 21 Lut 2013 01:06 
Awatar użytkownika

srebrny
namteH napisał(a):
rw30 napisał(a):
...

jak się uprze to z bcn do kadyksu można za 40euro dojechać.

jak się uprze to może i za darmo : )

no ale fakt, opcji sporo
ciekawe czy pociągnie to za sobą spadek cen biletów autobusowych np ALSA albo Vueling [ to ostatnie szczerze wątpię, ale ruch poza biznesowy na trasie typu BCN-ALC pewnie częściowo przesiądzie się na AVE ]
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 21 Lut 2013 01:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rw30 napisał(a):
...ruch poza biznesowy na trasie typu BCN-ALC pewnie częściowo przesiądzie się na AVE ]

na tej trasie to nie AVE a euromed albo w sumie tylko troche wolniejsze talgo. tak czy siak jest to ok 5 godzin jazdy a nie, jak bcn-mad, 3.

mad-bcn,vlc i na południe to tak ale na innych trasach wpływ zmian cen będzie mniejszy.
a vueling płacze, że się nęka prywatnego przedsiębiorcę w czasach kryzysu zmniejszając właśnie ceny przejazdów na kolei :mrgreen:

#68 PostWysłany: 21 Lut 2013 01:46 
Awatar użytkownika

srebrny
oczywiscie ze nie AVE, pomyłka

ale przy czasie przelotu rzędu 50 minut [ BCN - ALC ] w sumie podróż samolotem zajmuje min. 3 godziny licząc dojazdy z / na lotnisko, check-iny i inne bzdury
dlatego pisałem o non-business, bo tam często czas / lans / wygoda grają role, ale już dla przeciętnego Gonzaleza taka różnica w cenie, przy niewielkim wydłużeniu czasu podróży, jest kluczowa i przesiądą się na pociąg

ale przede wszystkim to świetny news dla low-costowych podróżników :mrgreen: , co mnie tam hiszpanskie biznesy
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 26 Lut 2013 02:13 
Awatar użytkownika

srebrny
z cyklu 'rw30 linkuje nikomu nieprzydatne dane' :

AVE vs samoloty na trasie BCN - MAD:

http://i1.minus.com/ibb4tDuPsvHeNT.png

źródło:
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 34&page=15

do tego dorzucam dane historyczne z pierwszej podstrony tego tematu:

MAD-BCN

1999 - 3.440.972
2000 - 3.931.825
2001 - 4.030.433
2002 - 4.067.424
2003 - 4.192.466
2004 - 4.259.428
2005 - 4.571.073
2006 - 4.751.683
2007 - 4.944.157
---------------------AVE
2008 - 3.775.514
2009 - 3.141.202
2010 - 3.106.943
2011 - 3.139.269
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 14 Mar 2013 13:51 

Szukam opcji transportu 28 lipca z Madrytu do Barcelony. Mniej więcej żeby ok. godz. 20-21 być w Barcelonie. Jako że Ryanair nie lata na tej linii to myślałam żeby odbyć tę podróż pociągiem. Zwykle to wydatek rzędu 30kilku euro. Jednak nie spojrzałam w porę, że pociągi o tej porze w niedziele to minimum 53e (sprawdzane póki co na 9 czerwca, bo to jest najpóźniejsza niedziela na która można rezerwować teraz).
W związku z tym, mam pytanie. Jakie są tendencje co do cen wakacyjnych w renfe? Rosną, spadają (chociaż w to to wątpie:P ), zostają takie same? Może można spodziewać się jakiś promocji wakacyjnych?
Z góry dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:04 
Moderator forum

Moze autokar wchodzi w gre ? (Jak w linku w ostatnim poscie)
Co do cen pociagu to (subiektywnie) nie spodziewam sie promocji na ostatnia niedziele lipca,

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:12 

Autokar rozważałam, faktycznie wychodzi ok. 31e, ale 8h w autokarze oznacza cały dzień wyjazdu w plecy, a nie mogę jechać w nocy bo mam już nocleg w bcn na noc 28/29
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Na tej trasie lata przecież hiszpaski LCC - Vueling. Na razie ceny normalne, nawet za 30 eur w godzinach wczesnoporannych, ale w ciągu dnia dolecisz za 40 eur. Jest duża szansa, że ceny mogą trochę spaść do np. 20 eur, bo jeszcze sporo czasu do wylotu.

Image

#74 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:37 

O spadkach cen Vuelinga, piszesz na podstawie doświadczenia? bo przeglądając ich ceny na niedzielne loty to widzę że im bliższy termin tym drożej :|
Rozważam promocję edreams na tej trasie, bo wychodzi wtedy całkiem przyzwoita kwota, ale po przeczytanych opiniach o edreams trochę się obawiam jak to wyjdzie i czy nie utopię kasy.
A co do pociągu to nastawiałam się na niego, jako na odmianę od przelotów na pozostałych odcinkach podróży, a korzystną czasowo :)
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Vueling tez zongluje cenami i jest szansa, ze moze troche cena sie obnizyc. Jesli w tej samej cenie jest samolot i pociag/bus to dla mnie wybor oczywisty. Wez po uwage, ze to weekend i srodek wakacji = szczyt sezonu.

Z promocja edreams to w pewnym sensie ryzykujesz, bo realnie bedzie to 10 euro roznicy. Nie wiem czy warto zostac na lodzie za takie grosze. Placac karta zawsze masz charge back, ale to trwa i de facto bedziesz bez biletu i wydasz wiecej.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2

#76 PostWysłany: 14 Mar 2013 15:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Sofii napisał(a):
O spadkach cen Vuelinga, piszesz na podstawie doświadczenia? bo przeglądając ich ceny na niedzielne loty to widzę że im bliższy termin tym drożej :|
Rozważam promocję edreams na tej trasie, bo wychodzi wtedy całkiem przyzwoita kwota, ale po przeczytanych opiniach o edreams trochę się obawiam jak to wyjdzie i czy nie utopię kasy.
A co do pociągu to nastawiałam się na niego, jako na odmianę od przelotów na pozostałych odcinkach podróży, a korzystną czasowo :)

a wczorajsza promocja budgerair? juz nie dziala?

co do pociagow: teraz ich ceny sie zmieniaja w blizej nie ustalony sposob wiec zagladaj czesto a, moim zdaniem, na pewno cos za te najnizsza cene znajdizesz.

#77 PostWysłany: 14 Mar 2013 16:51 

Pociąg na tej trasie jedzie 3h i wyjeżdżasz/wjeżdżasz od razu do centrum miasta. W samolocie odprawy, dojazdy + lot myślę, ze wyjdzie podobnie czasowo.
Co do cen oczywiście wiem, że to szczyt sezonu, ale chciałam mieć obraz jak to może się kształtować :)
Jeśli chodzi o pociąg to ceny na ten konkretny okres będą dopiero za ok 1.5mies, więc nie pozostaje nic innego niż monitorować zarówno pociągi jak i samoloty:)
Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne rady :)
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 27 Kwi 2013 18:40 
Awatar użytkownika

srebrny
http://whenyouliveinbarcelona.tumblr.com/
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 05 Maj 2013 12:31 

wyjazd-do-pracy-na-wakacje-2013,18,28997
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 03 Lip 2013 00:56 

Orientuje się może ktoś z Was jak jest w praktyce z przesiadkami w madryckiej komunikacji miejskiej jak posiada się karnet 10 przejazdowy?

W opisie karnetu za 12.20e nie znajduje się żadna informacja o możliwości korzystania z przesiadek np. metro-metro czy metro-autobus... wydaje mi się to dość zaskakujące, gdyż w innych miastach karnety na to pozwalają.
Zaś w opisie karnetu za 18e została podana informacja o możliwości jednej przesiadki autobus-autobus...

a i jeszcze jedno :P Z lotniska chcę jechać do miasta autobusem 101. Czy w terminalu T1 na Barajas jest możliwość kupienia karnetów (kasa/automat)?

edit:
Sprawdziłam na miejscu :) Naprzeciwko wyjścia z terminalu jest TABACOS, w którym można kupić bilety i karnety na komunikację miejską, więc w autobusie można skasować karnet zamiast kupować bilet u kierowcy za 2e.

Ostatnio edytowany przez Sofii, 15 Sie 2013 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 81 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości